måndag 22 februari 2021

Stöd din lokala pamp!

Hyresgästföreningen känns som en av Sveriges sämsta organisationer. Oavsett om du är med eller inte kommer de förhandla åt dig om du är hyresgäst i en kommunal hyreskoloss, så det finns aldrig någon anledning att vara med. Att den är politiserad och en avstjälpningsplats för onödiga sossar gjorde åtminstone inte mig mer sugen när jag hyrde bostad.

Jag blev därför inte förvånad när det framkom att HGF:s ordförandes avgångsvederlag motsvarar 2450 medlemmars årsavgift. Det är ju det gamla avlagda sossepolitruker gör, parasiterar. Inte konstigare än att de första 1,5 miljonerna Rädda Barnen får in varje år går till att täcka lönen till generalsekreteraren, eller motsvarande 1250 månadsgivare som vardera betalar 100 kr varje månad.


Tack för miljonerna, de räckte precis till fem ryggsäckar!

Fast i Hyresgästföreningen är det ännu värre. De samlade medlemsintäkterna är 530 Mkr per år medan lönekostnaden är 570 Mkr. Däremot förstår jag inte kritiken om att Hyresgästföreningens högsta chefer minsann bor i villa. Och? Hyresrätten är vanligtvis första boendet, innan man har råd med annat. Bra att boendeformen finns för den som vill eller behöver, men jag ser inte problemet i att medelålders, välbetalda regionchefer gjort ett annat val.

Jag kräver inte heller att människor med intellektuell funktionsnedsättning företräds av förståndshandikappade. Eller ja, när vi ändå varit inne på både socialister och funktionsvarierade, ingen tror väl att det ledande skiktet i Sveriges socialdemokratiska arbetareparti skulle vara arbetare i grunden? Anders Ygeman är lika mycket arbetare som Morgan Johansson är basketspelare.


Vad har den här lille killen varit med om?

Löfven må ha gått en ettårig svetskurs, men hade för hög frånvaro för att få slutbetyg. Sedan var det facklig karriär för hela slanten. Nu blev det IF Metall, men det hade lika gärna kunnat vara han som suttit på Hyresgästföreningen nu. Det enda säkra med fackliga karriärister är den höga lönen.

46 kommentarer:

 1. Enda gången jag varit medlem i HSB var när en bostadsrätt jag köpte, krävde medlemskap där. Det var något avtal där HSB skötte styrelsejobbet och fastighetsskötsel och sånt. Då hade de lyckats smyga inte en klausul som krävde HSB-medlemskap för att bli godkänd i brf-föreningen. Efter lite grävande upptäckte jag att det var bara vid köpet som man var tvungen att vara HSB-medlem så jag gick ur direkt efter inflyttning. Nästan alla andra fortsatte dock betala medlemsavgift år ut och in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu ska vi hålla isär HSB (Hyresgästernas sparkasse- och byggnadsförening) och HGF (Hyresgästföreningen), men det där med tvångsanslutningar är ett oskick oavsett om det gäller bostäder, fackförbund eller TV-bolag.

   Radera
  2. Haha ojdå, jag trodde det var samma organisation. Gillar ingen av dem oavsett.

   Radera
  3. Själv fick jag förra veckan se på vårt medlemsbrev att om vi fått fakturor från hsb så ska de inte betalas för det gör föreningen. Det hade jag ingen aning om, jag har betalat de där fakturorna sen jag flyttade in, ringde och påpekade det och fick igår en återbetalning på 1800kr för 6 senaste åren jag betalat. Ganska sjukt att det enda som gjorde att jag upptäckte det var för att de i år skickat ut även till ordföranden i föreningen som därför skrev in det i medlemsbrevet.

   Radera
  4. Och att de fått in felaktigt mycket pengar under sex år var inget de reagerat på...

   Radera
  5. Jag stod tydligen i deras register som att jag skulle betala.
   Första tjejen jag fick prata med i kundtjänst konstaterade efter jag förklarat läget att "du behöver inte betala den fakturan du fått" jag kontrade med "jag vill gärna ha tillbaka för de åren jag betalat felaktigt också" "jaha... då får xx ringa upp dig" så det verkade hon inte ens tycka var självklart att jag skulle få tillbaka.

   Radera
  6. Nej, av någon anledning är det alltid självklarare åt andra hållet :(

   Radera
 2. Samma fenomen med facket i vården. Jag är inte med i något fack men de förhandlade ändå ner min ersättning för störning vid sovande jour. Facket förhandlade ner min lön! De höjde den förvisso för en annan personalgrupp men det skiter väl jag i. Inte tänker jag betala för en förening som sänker min lön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter logiskt! Min största invändning mot fackförbund är att de håller på med så mycket annat än att just försöka förbättra arbetsvillkoren för sina medlemmar. När jag hade arbetsgivare (och därmed fackförbund att vara med i) var det invandring. Nu är det klimatpolitik. Folk får hålla på med vilka behjärtansvärda grejer de vill, men jag förstår inte varför det ska lyftas in i det fackliga arbetet.

   Radera
 3. Som student bodde jag i hyreslägenhet, minns då att Hyresgästföreningen var väldigt aggressiva och egentligen tog för givet att man skulle bli medlem när de skulle värva in mig. Om jag minns rätt stod jag på mig och avstod vilket jag i så fall är glad över. Mest glad är jag att jag inte hyrt utan ägt mitt boende senaste 20 åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis! Både till att du stod på dig och att du köpte eget boende.

   Radera
 4. Jag tycker det är ganska lustigt hur dessa gamla "folkrörelse"-organisationer påstår sig företräda folk som i många fall inte vill ha något med dem att göra.

  Tyvärr har de lite för starkt stöd från stat/lagstiftning för att bli så irrelevanta som de förtjänar att bli.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kvittar hur få som är med, de tycker sig (och tillåts!) företräda alla ändå.

   Radera
 5. Det finns snart inte en enda del av detta samhälle som inte får mig direkt illamående.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr känner jag lite likadant. Jag försöker se humor i eländet, men det blir allt svårare.

   Radera
 6. Lite utanför ämnet men för MÅNGA år sedan läste jag en ledare i DN om de förmåner som de fackliga företrädarna på arbetsplatsen hade. Fritt ur minnet var tillgång till bil, fick sluta tidigt på fredagarna (valfri dag rimligtvis men nice att dra hem kl 13) antagligen utbildningsdagar betalda av arbetsgivaren, ersättning för sitt uppdrag som fackligt ombud.

  Vore spännande om ett inlägg i ämnet framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom jag inte haft ett fast arbete på över tjugo år är mina kunskaper begränsade, men snubblar jag över info skulle jag gärna uppmärksamma det.

   Radera
 7. Dags att satsa på facklig karriär kanske

  SvaraRadera
 8. De fackliga konferenserna ska visst vara bra. Medlemmarna betalar...
  /Kenneth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag säkert:
   https://chef.se/36-hasse-hans-ericson-transport-kanarieoarna/

   Radera
  2. var på kurs. ca 1000kr skattefritt stipendium, frukost, bra lunch, fika, körersättning. började kl 8 och slutade vid 14.30.
   visst jag förlorade några hundralappar men jag slapp ju jobba den dagen och jag hade ändå kört nästan samma sträcka utan ersättning :-)

   Radera
  3. 6,5 timmar minus frukost, lunch och fika låter inte supereffektivt.

   Radera
  4. det var fackligt. vem har påstått att det ska vara effektivt? de två representanterna från förbundet och föreläsaren från folksam satte säkert upp tid hela arbetsdagen.
   det var en genomgång av pensionen. visste det mesta redan men det är aldrig fel med en uppfräschning av kunskaperna. speciellt inte när man får betalt för att sitta på en stol och lyssna.

   Radera
  5. Nej, men de skulle ju kunna låtsas. Men visst, varför?

   Radera
  6. vill du ha lite läsning innan läggdags så kolla här: https://www.lo.se/start/det_gor_lo/facklig_utbildning/fackliga_utbildningar_for_dig

   kanske anmäla sig till introkurs på persiska...

   Radera
  7. Ja, tyvärr är jag för gammal för:

   "Om Feminism är en temautbildning och riktar sig till dig under 30 år. Kursen handlar om hur feminismen hör ihop med de fackliga värderingarna och den fackliga kampen, vad är kopplingen mellan klass och kön samt beröra de normer som finns i samhället.

   Kursen genomsyras av arbetarrörelsens människosyn, samhällssyn och kunskapssyn."

   Vad är ens "kunskapssyn"?!

   Radera
  8. det är vi för gamla för att lära oss nu.

   Radera
 9. Heder åt att du sätter fokus på det här. Detta oskick måste avslöjas, och fler folk måste få upp ögonen för att sossarna och deras associerade organisationer inte vill folkets bästa. De vill Partiets bästa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För några år sedan hade jag hållit med dig. Nu tänker jag att de som inte sett detta än kommer ändå aldrig göra det.

   Radera
  2. Förstår vad du menar, fast för några år sedan hade vi ett väldigt sjukt debattklimat. Det har blivit bättre, även om det är långt från perfekt. Jag tror att ju fler som kastar in brandfacklor och gjuter nytt liv i debatten, desto fler kan vi få att inse hur sjukt allt i det här landet har blivit. Dels tack vare Miljöpartiets extremism, men också dels på grund av legitimeringen av kommunister.

   Radera
  3. Fast vad hjälper debatt för dem som selektivt väljer att ignorera stora delar av den? Ett exempel från den stora staden USA: Det var som bekant presidentval i höstas och efter det uppkom en debatt om eventuellt valfusk. Under månaderna som följde uppmärksammades att döda personer hade röstat, en del långt över hundra år som varit döda i decennier, att valsedlar registrerades flera gånger och att valobservatörer hindrades från att kontrollera och övervaka processen.

   Det kan diskuteras hur systematiskt detta var och om det påverkade utgången av valet, men för den som i februari 2021 säger att det inte finns några bevis för valfusk, eller t o m att "republikerna har inte berättad vari fusket skulle bestå" finns liksom inget hopp. Jag brukar tänka på denna sketch:

   https://www.youtube.com/watch?v=c1UFOzLgY3w

   Radera
 10. Lokala pamp eller lokala pimp? Man är torsk i bägge fallen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stöd din lokala pimp om det känns bättre ;-)

   Radera
 11. I mitten på nittiotalet så huserade 25 åriga putte i en hyresrätt. Dock kändes hyran för hög så den privata hyresvärden fick erbjudande om att putte skulle betala lägre hyra mot att putte justerade porten och andra ögonfallande anmärkningar. (Som snickare kan man sådant)

  Hyresvärden fick också ett heligt löfte att putte aldrig någonsin skulle vara med i hgf.

  Så kom dagen när icke en utan två representanter från hgf önskade att den ende i huset som inte pyntade 50 sek i månaden för det dybiösa nöjet att vara medlem.

  En lång diskussion följde då det framkom med emfas att det var visst mycket förmånligt att dels betala 800 spänn mer i månaden plus medlemsavgift. Putte deklamerade högt så det ekade i trappen att de var s.k. idioter.

  Än idag förklarar putte för ungdomar att de icke ska betala merbän nödvändigt. (Samma som kyrkoskatt o dubbla försäkringar etc men det är en annan historia)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar vad som är förmånligt med medlemskap i Hyresgästföreningen. Kanske får man rabatt på ett eller annat för det där "förhandlingsarbetet" de utför kommer man ju inte undan oavsett vad man betalar.

   Jag känner ungefär likadant kring fackförbund. Jag förhandlar helst min lön själv och är jag bra kommer arbetsgivaren vilja betala för att ha mig kvar. Är jag inte bra ska jag inte ha högre lön.

   Radera
 12. Dagens mest roliga mening: ” ? Anders Ygeman är lika mycket arbetare som Morgan Johansson är basketspelare.”
  Så jäkla fyndigt, Micke! ����
  Ha n fortsatt fin kväll!
  Hälsar
  Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahah jag gillade kommentaren under bilden bättre:
   ”Vad har den här lille killen varit med om?”

   Morgan glömde sin lilla pall på den här presskonferensen.

   Radera
  2. De här glaspulpeterna är ett hån mot Morgan Johansson, Ulf Kristersson, Erik Ullenhag och andra vertikalutmanade personer. En pall skulle synas och se väldigt dum ut.

   Radera
 13. "Det enda säkra med fackliga karriärister är den höga lönen."

  Det är inte utan man önskar att man hade lite flexiblare moral.

  SvaraRadera
 14. Bidrar här med ett tips till kommande inlägg. https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2021/02/preciserad-overenskommelse-om-det-reformerade-premiepensionssystemet/

  Det innehåller några av dina favoritämnen; en ytterligare ny myndighet samt statens duktighet i att avgöra vilka "de bästa" fonderna är...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr innehåller det också sömnpillret pension, men du har rätt i att detta borde skrivas om, så tack för tipset! Jag får klura.

   Radera