tisdag 23 februari 2021

Alla är miljövänner

Att världen nu fasar ut olja och gas innebär mer möjligheter än hot för Alfa Laval”, sa Alfa Lavals vd Tom Erixon till DI. Är det inte märkligt att vartenda företag välkomnar utfasning av allt möjligt? Är det så bra hade de kunnat göra det på eget initiativ.

Det är möjligt att Erixon har rätt, det kan jag inte bedöma. Jag kan bara konstatera att när till och med oljebolagen kallar sig hållbara miljöbolag har orden tappat sin betydelse. Det gör förresten alla industriföretag. SSAB ”vill bli det första fossilfria stålföretaget i världen”.

Grundkriteriet för att få säga att ens produkter är bra för miljön borde väl vara att det är bättre för miljön att köpa deras produkter än att låta bli? Om det räcker med att hitta ett annat företag vars produkter är ännu skitigare är alla bra. Möjligen med undantag för den som är sämst i klassen.

Och så har vi alla företag som borde vara utom tävlan. Här hittar vi exempelvis försäkrings- och bettingbolag. Inga djur kommer till skada i produktionen av deras produkter. För att de inte har produkter, de säljer tjänster! Men visst, det är ju bättre för miljön att spela på nätet än att ta sin monstertruck till Casino Cosmopol, för att inte tala om hur dåligt det är att flyga till Las Vegas.

Men återigen, så kan man väl ändå inte räkna?!

12 kommentarer:

 1. Jag funderar på att starta en hedgefond med inriktningen "blanka alla bolag där en inkvoterad, godhetssignaliserande pajas-VD sitter och sysslar med kapitalförstörning". Ju oftare "ESG" förekommer i en årsrapport desto tydligare att de försöker sminka över en undermålig affär.

  Skämt åsido, detta kommer att öppna investeringsmöjligheter för oss som fortfarande inte tappat förståndet. Oljan till $100 fatet i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen dum idé med hedgefond annars. Problemet är att även om man kan vara ganska säker på att det kommer ett rejält bakslag vet man inte när.

   Radera
 2. Så är det när godhetsapostlarna får härja fritt för att attrahera fondpengar. Aktiekursen blir mer frikopplad från resultaträkningen för varje gång ordet ESG förekommer på hemsidan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag skrev för någon månad sedan att ESG påminner om .com och "bredband" innan IT-bubblan. Vilken skitidé som helst försökte man maxa genom att hänvisa till dessa magiska ord.

   Radera
 3. Är riktigt trött på ordet "fosilfritt"

  När det är frågan om det släpper ut co2 eller inte som är relevant.

  Det kanske till och med är bättre att elda kol och olja än att skövla ner skog och regnskog för att odla biobränsle som sen eldast och släpper ut co2 ändå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kanske min spaning tar ut din eftersom jag är less på problematiseringen av koldioxid, livets gas som är en direkt förutsättning för allt liv.

   Radera
 4. Ja, det vore ju bra om vi slutar problematisera koldioxid helt och hållet. Det är ju livets gas. Analys klar..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var ju precis det jag skrev. Eller inte :)

   Radera
 5. Är bilden en referens till MP? Ändamålet helgar medlen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var ju Lövins man som behövde ha en monstertruck eftersom han transporterar "väldigt, väldigt tunga stenar", men inte skämdes hon för det.

   Radera
 6. Hallå sparo räknar du hitan och ditan igen det gillar vi inte //puss gudrun

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker förstå hur hitan-och-ditan-räkning funkar.

   Radera