måndag 15 februari 2021

Soprumsfynd

När jag äntligen lyckats tömma mitt hem på allt onödigt är det med blandade känslor jag går och kastar saker i bostadsrättsföreningens soprum för elavfall. Det slutar nämligen nästan alltid med att jag får minst lika mycket grejer med mig därifrån.

Lågenergilampor givetvis, både LED och halogen. Det verkar som att ingen som slänger armaturer orkar skruva ur glödlamporna. De funkar nästan alltid och är ju förbrukningsvaror. Om lampan ändå är trasig kan man vara säker på att armaturen funkar, men att någon slängt den för att de inte fattat att de bara behövde byta glödlampa. Eller också orkade de inte det. Min skrivbordslampa gick nyligen sönder, själva armen kroknade. Jag löste det tillfälligt med lite eltejp, men någon vecka senare hämtade jag en ny i elsoprummet. Behövde bara ny halogenlampa.


0 kr.

Ett par nya (eller nästintill) elelement har jag också plockat upp. Det finns ett eluttag i soprummet, så man kan alltid plugga in grejerna för att kolla att de fungerar så att man slipper ta hem något trasigt. Men det verkar höra till undantagsfallen att någon slänger trasiga saker.

För några veckor sedan kroknade min personvåg. Tyvärr hann jag köpa en ny (billigt Jula-smäck) för vid mitt senaste soprumsbesök hittade jag en Beurer som mäter allt möjligt, går att koppla till en smartphone-app och som kostar 500 kr. Bytte ut batterierna och gjorde ren den. Funkar minst lika bra som den andra (bägge visar tyvärr lite för mycket, men det beror inte på vågarna utan på kosthållningen), så nu har jag en reservvåg.

Det kanske märkligaste jag hittat och dragit nytta av var en flaska parfym (som någon mindre begåvad granne måste ha trott var eldriven eftersom den slängdes i elsoprummet). Jag bloggade tidigare om att jag sålde ärvda gamla parfymer på nätet när jag upptäckte att man kunde få flera hundralappar för en enda halvfull deo-flaska. Det här var i samma veva, så jag tog hem den, fotade, annonserade och sålde.

Med tanke på hur ont om pengar folk verkar ha, samtidigt som de säger sig värna om miljön, slutar jag antagligen aldrig förvånas över att det tycks ha blivit rena folksporten att slänga ägodelar i nyskick.

45 kommentarer:

  1. Får man ta saker från soprummet? Jag ser ofta jättefina grejor på tippen, t.ex. nästan nya trädgårdsredskap, leksaker, barnmöbler som är slängda i metallskrot eller träavfall, men försöker jag fiska upp dem är det stöld :( Trist, för det är bra grejor.

    Kan inte tänka mig att nån bryr sig i ditt fall, men vad säger reglerna egentligen, om det finns några?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Reglerna säger säkert att man aldrig får ta något. Rent praktiskt kan metallskrot och träavfall inbringa en slant, så om du tar detta från soptippen går de miste om inkomster (även om det såklart rör sig om småpengar när du tar en grej som väger ett kilo och de får betalt per ton).

      En bostadsrättsförening får däremot knappast betalt eftersom transporten av deras sopor till deponianläggning kostar mer än soporna är värda.

      Och osorterade elsopor är knappast värda något för någon. Det finns värde där, som koppartråd, men det är dyrt att utvinna och tas ut av att det också är mycket kemikalier och skit i elektroniken.

      Slutsats: Jag skulle kunna ta en grej från elsoprummet mitt framför ögonen på fastighetsskötarna utan att skämmas, men om jag skulle börja fiska upp saker där dagligen, i syfte att sälja till andra och göra pengar på, börjar det bli ruttet.

      Och du kan nog lugnt fiska upp de där trädgårdsredskapen och möblerna i metallskrot/träavfall för jag kan inte tänka mig att personalen bryr sig, men är du konfliktskygg bör du kanske inte göra det mitt framför ögonen på dem.

      Radera
    2. På soptippen, nåja avfallsstationen, får man tyvärr inte ta något med sig. Märkligt och synd för att ta reservdelar på hushållsmaskiner borde vara bra för miljön...

      Radera
    3. Samtidigt är det ju metall för några ören. Hade det inte varit för det vore det nog tillåtet.

      Radera
    4. Ända sen jag var lite sa man "akta dig för gubben", om den barske herreman som höll stenkoll på allt och alla som slängde sopor där. Jag vet inte om det är samme person, men idag 30 år senare går det en lika barsk gubbe i oranga kommunkläder och ryte råt folk som slänger fel. Jag har själv råkat på dennes vrede när en solstol var på väg ner i deponi. "METALLSKROT!" hörde jag någon ropa, och frös genast till. Givetvis stod "gubben" och pekade på mig.

      Se upp för gubben, på en soptipp nära dig... finns igen sån, då kanske det går bra att fiska upp lite halvnya trädgårdsredskap och dylikt.

      Radera
    5. På de återvinningsstationer jag varit 30 år senare har den där engagerade gubben ersatts med en polsk, lågbetald arbetare som inte bryr sig så länge inte han kan lastas för det (det är därför man inte ska ta något precis framför honom) och som inte skulle kunna säga ifrån eftersom han inte pratar ett enda ord svenska.

      Radera
    6. Det gäller att se upp! När barskingen vände ryggen åkte påsen i containern, inget på den tippen fick slängas i säck... Kanske för att se själva skulle hitta dyrgriparna?!

      Radera
    7. Snarare för att alla sopor ska slängas sorterade och det vanligaste sättet att försöka mörka att man tänker slänga allt i samma är att ösa ner det i en säck.

      Radera
    8. Din förening har knappast några förbud mot att hämta grejer i soprummet. Att man inte får ta med sig grejer från återvinningen ("soptippen") handlar huvudsakligen om säkerhet. Skulle det vara tillåtet hade man garanterat fått med sig en skräpletare varje gång man hämtar en container. Visserligen finns det ju gråzoner när man kan fiska upp grejer utan att kliva i, men det är nog enklare att sätta ett generellt förbud istället.

      Här har vi förresten ingen lågbetald polack utan en efterbliven (får man säga så?) person med stort engagemang som alltid är glad. Lönen vet jag inget om däremot.

      Radera
    9. Säkerheten är viktig, men man får inte glömma det ekonomiska. Brännbara sopor och metallskrot tjänar soptippen pengar på. Skulle någon få med sig en lampa eller elektrisk personvåg spar de tvärtom in en utgift.

      Det låter som att din sopstationskille ("intellektuellt funktionsnedsatt" kanske funkar fortfarande?) är anställd med lönebidrag, ett av få system jag tycker är bra, rätt använt. Han gör nytta och har ett bättre liv än om han skulle sitta och ruttna på något dagcenter.

      Radera
    10. Som någon skrev ovan tror jag vi skulle kunna göra en enorm insats för miljön och mångas privatekonomi om man kunde få botanisera bland slängda vitvaror och leta reservdelar. Har själv en diskmaskin som fungerar utmärkt förutom att filtret är slut. Kostar som en halv ny maskin att beställa nytt filter på nätet vilket gjorde att jag köpte ny maskin då man inte vill kosta på en 15 år gammal maskin nästan 2 tkr. En vanlig modell så om jag bara fick leta en stund på tippen hade jag garanterat kunna hitta både ett och två filter och kört vidare några år till.

      Radera
    11. Ja, det är ett typexempel när det skulle vara en vinst för alla, utom tillverkaren av den maskin du köpte istället.

      Radera
  2. För rätt många år sedan arbetade jag i ett gigantiskt 70-talsbrutalistiskt kontorskomplex i Stockholm, vi kan kalla det för Garnisonen för det är så det fortfarande heter. Jag och en likasinnad kollega på jobbet hade som sport att undersöka allt i komplexet vi kunde komma åt med eller utan passerkort. Under en långlunch (det fanns sådana på den tiden) gick vi vilse i underjorden, och hittade som av en slump en fantastisk skattkammare. Grovsoprummet. Ett gigantiskt grovsoprum. Öppen för alla.

    Med fler än 100 företag i kåken är det alltid något av dem som flyttar ut, flyttar in, skär ner, ändrar, fixar och donar. Det genererar mängder med saker som åker ner i källaren. Stora kontorsväxter, mer eller mindre fräscha datorer, konferensbord, skrivbord, stolar, speglar, ful konst, skrivbordslampor, kontorsutrustning.

    Vi "räddade" en hel del som sedan kunde konverteras till kontanter som i sin tur investerades i väldigt trevliga middagar eller barhäng. Det hela slutade när vi flyttade till Globen. Det enda vi hittade där var ett p-garage och en mycket måttfull återvinningsstation. Får se någon dag om Garnisonens källa till upptäcksvärda saker finns kvar …

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. När företag slänger går gränsen ibland skamlöst högt för vad som är värt att ta vara på. Märkligt egentligen, nu när alla företag kallar sig "gröna", "klimatsmarta" och miljövänliga.

      Det närmaste jag kommit dessa skattkistor är att jag fick en felfri bokhylla som jag fortfarande har kvar från en arbetsgivare som skulle kasta den eftersom den just den månaden inte behövdes någonstans på kontoret.

      Radera
    2. På den myndighet jag konsultar på stod det i höstas en blå container full med fina men kanske lite omoderna Kinnarps-möbler, skrivbord, stolar, bokhyllor osv. Ordet kapitalförstöring fick en helt ny innebörd...

      Radera
    3. Och av den allra värsta sorten - andras pengar.

      Radera
  3. Resevåg? Har du så stort behov av att väga dig att du inte kan skippa invägningen de dagar du är på resande fot? :) Nyfiken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, reservvåg skrev jag. När den jag använder går sönder (och det gör den) plockar jag fram nästa.

      Radera
  4. Tänk på att vågen mäter bara din totalvikt så den är egentligen värdelös som mätinstrument av kroppen. Skaffa en skin caliper. Ska du mäta paket för att räkna ut frakt på Tradera är det ju en annan sak.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker att vågen ändå ger ett riktvärde, men försöker intala mig själv att inte se det som facit.

      Radera
  5. Ser inte syftet med en våg, när man lika gärna kan mäta sitt midjemått. Ett måttband håller för evigt, kostar ett spottstyver och tar knappt upp någon plats.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns vågar som mäter vikt, kroppsfett, kroppsvätska, muskeldensitet, kaloriförbrukning, ämnesomsättning, BMI, bukfett. Minne för olika personer, statistik över tid.

      Radera
    2. Ja, jag har börjat mäta midjan med ett snöre nu.

      Min nyfunna våg mäter nog mycket av det där, men jag begriper varken vågen eller nyttan av alla värden.

      Radera
  6. Väldigt intressant fenomen detta! Själv hittade jag en fullt fungerande pulka vid återvinningstationen i helgen. Tog hem den, tvättade av den och sålde den via FB. Blev väldigt snabba pengar, speciellt när pulkor just nu är en bristvara i mitt område.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det vore lite begripligare om det hade varit i april, men att kasta en pulka nu känns riktigt fel. Jag har tänkt på det när jag hittat motorvärmarkablar, att även om du sålt bilen eller inte längre har ett eluttag så finns det i princip två märken på dem. Alla måste ju känna någon som känner någon som har behov av den, så ge då bort den gratis hellre än att kasta den.

      Radera
  7. Vi har inget soprum för grovsopor eller el-avfall (även om den tror det och lägger brödrosten i kärlet för metall..).
    Där jag bor hittar jag som bäst några pantburkar/flaskor och en övergiven plastpåse som jag tar hem som soppåse.

    Vår lokala återvinningsstation har id-registrering innan du får komma in då de fått problem med att folk tar med sig saker därifrån fast de inte får. Sedan när de blir påkomna så blir det våldsamheter och personalen hotad.
    Jag skulle aldrig våga ta med något från en återvinningsstation som är bemannad.
    /HH

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gissar att om man som Snålgrisen här uppe vill ha en grej han ser skulle det inte bli krig på återvinningsstationen. Det du berättar med handgemäng och hot är väl ett gäng som satt i system att alltid ta med sig en massa grejer och som personalen känner igen redan när bilen närmar sig?

      Radera
  8. I soprummet i min brf finns en bokhylla där man kan skänka böcker till grannarna. Runt hyllan brukar folk ställa annat som man får ta, vi har fyndat allt möjligt - leksaker, DVD-filmer etc. I själva sopbehållarna får man ju egentligen inte ta något, det tillhör formellt bostadsrättsföreningen, men jag tror inte någon bryr sig. Jag har hittat 50-talsporslin bland returglaset(!) och gett till min mamma som hade samma servis. Maken har hittat datorminnen flera gånger i elskrotet och en gång en fullt fungerande Mac-dator i originalkartong, verkade helt oanvänd! Tidigare delade ett stort företag soprum med oss, då fyndade vi allt möjligt när de hade rensat. Skrivbordsstolar, tidskriftssamlare etc.

    Mitt hjärta blöder ibland när man ser att någon tömt ett helt dödsbo i soporna, med hela serviser och annat fint. De kunde väl ändå skänka sådant till någon välgörenhetsorganisation, de brukar ju t.o.m. hämta om det är större mängder. Jag har räddat enstaka saker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har föreslagit det till min BRF, men de tar aldrig till sig några förslag av någon någonsin. I tvättstugan har vi däremot på eget initiativ ett system med böcker och någon film eller ljudbok på CD. Jag tycker att det är perfekt att kunna ta böcker därifrån och sedan lämna tillbaka dem på samma ställe och se om det kommit något nytt i "biblioteket".

      Jag har sålt tre serviser från döda släktingar. Inga jättepengar för det har inte varit de mest samlade sorterna, men kanske en femhundring per servis och glädje i vetskapen att det kommer till nytta.

      Radera
  9. just en byteshylla jobbas det på just nu i vår brf. jag tycker att det är bra.
    har en bekant som jobbade på återvinningen som berättade att de hade stora problem med stölder ut containerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har de säkert, men jag misstänker att det inte är Nisse som ser en kratta och kommer på att han behöver en sådan.

      Radera
  10. I min kommunala sopstation finns det en bytesbod där det är meningen att man kan lämna och ta relativt fungerande prylar. Det är ett initiativ jag gillar. Brukade lämna pocketböcker där innan jag började läsa böcker digitalt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, riktigt bra. Så borde det vara överallt.

      Radera
  11. Ojne voine, knäckebrödsmiljonärerna får gå runt och leta pantflaskor, gräva bland soporna och vara kriminella.
    Nä, vi andra föredrar att leva livet, njuta av livets frukter samtidigt som vi bidrar till välfärden och är generösa mot de människor i världen som inte är så lyckligt lottade som oss.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du skriver det som att någon tyckt synd om sig själv vilket säger mer om hur nöjd/missnöjd du är med dina livsval än jag med mina.

      Fast du måste nog förklara på vilket sätt det bidrar till välfärd och generositet mot mindre lyckligt lottade att en massa hemelektronik med kvicksilver och flamskyddsmedel hamnar på sopberget istället för att återanvändas.

      Radera
    2. För någon vecka sen var det någon som skrev om "sminkade grisar", börjar tro att du har "finbesök" här på bloggen, försvarsministern, vad han nu heter? Och Mona S som tycker att det är häftigt att betala skatt!

      Radera
    3. Jag känner inte Hultqvist, men jag tror ingen från Dalarna skulle använda ordet knäckebröd i ett nedsättande tillmäle.

      Radera
    4. Tänkte mest att det var Mona som skrev om knäckebröd, det står ju MonaS! Peter Hultqvist har ju gått ut med att SD är sminkade grisar och det var någon som använde det uttrycket här på bloggen.

      Radera
    5. Jag trodde du menade att Hultqvist skrivit under kvinnlig pseudonym.

      Att någon ska ha skrivit om sminkade grisar här har jag inget minne av, men det betyder inte att det inte har hänt.

      Radera
  12. Du låter modern, återbruk är i tiden ;)

    SvaraRadera
  13. Min förening har en Facebookgrupp där förutom att nyheter publiceras och folk ställer frågor om hur saker och ting fungerar så postas regelbundet saker för bortskänkning. Är ett antal saker som hittar nya ägare den vägen varje år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min BRF har en hel hemsida för att berätta vad de har för telefonnummer, så jag föreslog att de skulle sätta upp ett köp- och säljforum där. Det skulle ju, som flera varit inne på, ge intryck av modernt miljötänk. Men det här är norra Europas tröttaste förening så det blev såklart inget av det.

      Radera
  14. Men tänk på Ikea. Hur ska de överleva nu när folk inte ens får kassera sina grejer snabbt nog, utan att ngn annan tar hand om dem? Ska det vara så, va?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, precis så ska det vara. Jag gillar Ikea, men har en känsla av att de klarar sig ändå.

      Radera