måndag 8 februari 2021

Osexigt att snacka börs?

En socialdemokratisk kommunpolitiker jag aldrig hört talas om har fastslagit att personer som gillar att prata börs är det mest osexiga som finns.

Jag ska försöka att inte överanalysera detta, men han säger alltså inte att börssnack är osexigt utan att utövarna är osexiga, så börsintresserade bör ta attacken högst personligt. Längre ner i tråden skriver han att det ”osar girighet/snålhet”, goda egenskaper jag anser att vi alla bör ha en skvätt av.

Nu tror jag inte att Pavlos egentligen menar ordet osexig bokstavligt. Han vill nog mest provocera och lägger för säkerhets skull till att ”Alla som svarar kränkt på denna tweet proves my point” i god skolgårdsretorik-anda. Jag kan själv tycka att särskilt redovisning av resultat på börsen kan bli rätt tradigt, men jag håller ändå inte med.

För mig är dumhet det mest oattraktiva draget hos en människa, och tydligast visas det av dem som inte tänker och planerar. De som lever för stunden utan att bry sig om sina handlingars konsekvenser, vilket är ungefär motsatsen. De som konsumerar sitt kapital för att de inte begriper att pengarna kommer att behövas längre fram.


Vad tror ni, höjer FED styrräntan nu eller?

Jag tycker att vetgirighet är attraktivt. Det behöver inte handla om börsen eller ens om pengar, men att samla på information och lära sig saker är att vilja utvecklas som människa. Håller ni inte med så betyder det att ni är dumma och inskränkta ;-)

38 kommentarer:

 1. Att planera inför framtiden, att resonera kring, och förutse, konsekvenser är enligt min mening en av de den större skillnaderna mellan djur och människor. Att tycka att medlemmar av en annan art är osexiga är väl ganska normalt. Fast nu kanske jag är elak mot politikern i fråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kan nog i alla fall konstatera att du tänkte längre än han nu ;-).

   Radera
 2. Det är väl sossesexigare att prata om den senaste spelvinsten..
  Helst då kombilotten så man kan handla på kredit och där en stor del av vinsten går rakt ner i ssus ficka.

  Om jag har fattat det rätt är det också så att telefonförsäljning av lotter är förbjudet, men undantag för just kombilotteriet. Vansinnigt. Spela är fint, spara och investera fult


  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att prata så mycket om spelvinster, tycker jag. "Här är lottnumret" liksom.

   Det vet jag inte. Däremot har de dispens för att sälja på kredit.

   Radera
 3. Ja alla vet ju att det kvinnor mest av allt vill ha är notoriskt panka män med lågt testosteron som bara pratar jämlikhet och socialism hela dagarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, eller inte :). Fast nu var det ju en man som skrev det (ber om ursäkt till honom om han egentligen identifierar sig som något annat... nej, det gör jag inte) och han kanske går igång på kvinnor utan tankeverksamhet.

   Radera
 4. Jag var lite osäker i början men i slutklämmen av ditt inlägg blev jag säker. Jag håller med!

  Jag hade inte tyckt att min fru var mindre sexig om hon pratade om aktier och fonder, kanske inte mer heller när jag tänker efter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att vi kan enas om att begreppet attraktion är lite mer komplext än att man kan bedöma det utifrån ett enda intresse, men riktig dumhet är en turn-off för mig.

   Radera
 5. Jag kan inte påstå att hans tweet direkt gjorde mig våt mellan benen, om det var hans avsikt. Nej, jag håller mig hellre till karlar som har koll på sin ekonomi och som gärna pratar aktier och börs. Det är sexigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att hans avsikt mest var att han ville ha fler Twitterföljare och vägen att uppnå det är att skriva något lite edgy, lite som tjejen jag såg idag skriva "Kapitalism är en sjukdom". Man får massa reaktioner och då "finns" man.

   Radera
 6. Jag känner mig lite ute på hal is nu. Men för mig beror det också på kontext. Alltså jag vet inte om jag skulle tycka det var sexigt om nån snackade börs med mig medan vi skulle ligga. Samtidigt som det absolut är något sexigt med en person som är trygg och ofta är man trygg när man har koll på det ekonomiska. Hängde nån med?

  Mest tycker jag att ordet "sexigt" verkar användas fel, men det gäller så många ord i vårt samhälle, så det är väl ingen mening att protestera. Jag är själv offer för att säga "sjukt" när något inte alls är ett sjukligt tillstånd. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, du har så rätt! Som dirty talk så funkar inte börs-snack, det håller jag med om!

   Radera
  2. En "parabolisk uppgång" låter väl inte så illa i sammanhanget?;-)

   Radera
  3. Skulle någon börja prata ETF:er precis när man ska till att kliva på skulle jag också fundera över vad det är för fel på henne. Men jag tror inte heller att han menar sexigt särskilt bokstavligt.

   Radera
  4. "Eiffeltornsliknande" kanske också funkar?
   Något säger mig att jag kanske kollar lite för mycket på Trading Direkt...

   Radera
  5. Plötsligt fick begreppet teknisk analys en helt ny innebörd.

   Radera
  6. Ja, det går ju att ha momentum på båda områdena...

   Radera
 7. Ett ex till mig uttryckte ett visst mått av ånger några år efter att vi avslutat relationen, när vi diskuterade fonder och jag nämnde min relativa framgång. Det var förstås med glimten i ögat men det fungerar ändå som något slags motpol till sossens uttalande tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så som pickup-line för ett ex kan det alltså funka.

   Radera
 8. Blir snart 18-årsgräns på den här bloggen. Lite väl flåsig stämning tycker jag ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I och för sig tror jag att medelåldern här är runt 40 och i stort sett ingen under 18, men så flåsigt vet jag ändå inte om det är.

   Radera
 9. Jag längtar tills jag får mingla osexigt för mig själv med mitt börssnack. Då vet jag att det definitivt är köpläge...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mingla för sig själv låter lite knepigt.

   Radera
  2. Strandhåll vet ju (nästan) hur man gör.

   Radera
  3. Sant! Hon kommer åtminstone väldigt nära när hon diskuterar med sig själv på Twitter.

   Radera
 10. Dom enda pickup lines som funkar är Ronny o Ragges.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt minne är aningen rostigt när det kommer till SVT Växjös ungdomssatsningar på 80-talet. Det var något om pök va?

   Radera
  2. Rostigt? bara 30 år sen - men 14 avsnitt finns till beskådan på svtplay, byhålan

   Gick redan 1991, "Byhåla” först dök upp i serien ”Laijv” 1991"

   Radera
  3. Jag gissade på fel decennium, men till mitt försvar får jag säga att jag hade gissat på sent 90-tal. Herrar Ronny & Ragge tror jag är födda -69 och -70. Vore nästan värt att avsätta en stund bara för att se produktionsbolagsgrundare Settman springa runt och visa röven och ratta Fårrrd.

   Radera
 11. Håller med. Kunskap och vetgirighet har alltid stått högt upp på min lista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ändå har vi väl alla träffat personer (kanske främst kvinnor) som spelat på sin okunnighet, agerat lite överdrivet bakom flötet i raggningssammanhang, t ex på krogen. Och jag gissar att de gjort det för att de märkt att det fungerat.

   Radera
 12. Det mest osexiga är kanske ändå personer som har mindrevärdeskomplex? Alltså sådana som måste påpeka saker hos andra, som tex att beskriva i generella termer vad osexighet är? Varför kommer det så oerhört mycket av sådana låga makttekniker från vänstern idag? Samtidigt med i princip noll framgångar i konkret politik för Sverige och folket.

  Kanske är det sexigaste av allt ändå politruker som orsakar total elbrist, om man ska lyssna på partiet?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att jag sett någon skillnad mellan vänster och höger i denna fråga. Den här typen av tweets, där man försöker vara lite tuff och kontroversiell hittar jag både bland unga sossar och vänsterpartister, och unga muffare och kristdemokrater. M fl.

   Radera