onsdag 3 februari 2021

Badar jag i pengar?

Jag fick ett tips från Niklas om en märklig ledare i satirtidningen Aftonbladet, signerad Ingvar Persson. ”Problemet” är alltså att SEB:s ägare (där jag ingår med en ack så liten minoritetspost) tjänar pengar när banken tjänar pengar.

Nu väntar ett guldregn över dem som Torgeby nog ser som sina uppdragsgivare, aktieägarna.

Redan i den meningen hittar jag två underliga formuleringar. Till att börja med skulle jag bli förvånad och lite upprörd om inte den verkställande direktören ser företagets ägare som sina uppdragsgivare. Vilka skulle annars vara det, Aftonbladets ledarredaktion?Och ännu tycks de inte ha hittat någon...

Sedan vill jag veta vad som menas med guldregn. Jag hade nämligen skummat igenom rapporten och inte alls hittat något regn, så jag tänkte att Ingvar Perssons skarpa murvelblick (nej, jag orkar inte hålla uppe den här charaden längre, karln är ju en komplett idiot!) hittat något jag missat. Nej då, SEB delar ut 25 procent av vinsten, historiskt lågt och dessutom mindre än den egna utdelningspolicyn anger. Det beror på att Finansinspektionen tycker att bankerna ska vara återhållsamma med utdelningar, och detta myndighetsnäsblötläggande kommer ursprungligen från EU, som så mycket annat dumt.

I chatten efter artikeln skriver Persson att han inte har några problem med att företag gör vinster, men ”att aktieägarna ofta lägger beslag på en alltför stor del av den är en annan sak”. Att staten ”lägger beslag” på en betydligt större andel av bruttovinsten har han däremot inga problem med.

Sen är ju inte Ingvar Persson dummare än att han förstår att han får fler med sig när han presenterar informationen så här. Vanligtvis redovisas inte utdelning i procent av vinsten, åtminstone inte bara. Den vanliga siffran är utdelning per aktie/aktiekurs, vilket (eftersom förra året var utdelningslöst) blir 4,10/91/2=2,2 %. Det betyder att det väntande ”guldregnet” efter skatt antagligen blir lägre än inflationen.

Det vore kanske bättre att köpa aktier i Aftonbladet, ett företag som under 2020 beviljades ett redaktionsstöd på 11,9 miljoner skattekronor. Detta efter att ha gjort en vinst på 147,8 miljoner. Där kan man snacka om guldregn.

22 kommentarer:

 1. Det är lika idiotiskt som det är förutsägbart. För maktens knähundar på dasspapperet Aftonbladet är inte okunnigheten något pinsamt, den är något att vara stolt över. Ju absurdare saker man tror på desto större är lojalitetsbeviset.

  Men en tröst är i alla fall denna: Med tanke på hur illa Sverige styrs kommer det inom ett par år helt enkelt inte att finnas några pengar kvar att skänka till propagandaorganen och på en fri marknad överlever de inte. Det är kanske lite tidigt ännu men om några år kan vi nog ställa skumpan på kylning.

  Så till Ingvar Persson: Learn to code! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, jag tror inte att de koketterar över sin okunnighet, de känner bara inte till detta. Och detta pga att de nogsamt ser till att bara umgås med andra som delar hela deras världsbild.

   Hittills har propaganda prioriterats i budgeten. När pandemin slog till var det t ex viktigare att ge pengar till kulturen än till restauranger och andra ställen där kulturen uppträder. Inte nog med det, det var viktigare att skänka pengar till artister som Jill Johnson, som hade tvåsiffrigt antal miljoner i företagskassan, än till företagare som riskerade att slås ut.

   Sverige skulle ha haft världens bästa programmerare om bara en bråkdel av de överflödiga journalisterna följde rådet.

   Radera
  2. Är inte säker men jag tror Jill tackade nej.

   Radera
  3. Hade fel. Men mina skattepengar går i varje fall till att slippa höra henne. Lite som att man betalar för att slippa reklamen på Spotify. Detta är en affärsidé för mig mfl, många hade varit beredda att betala mig för att inte sjunga.

   Radera
  4. Lite som maffia beskyddar verksamhet för öronen.

   Radera
  5. Ja, där har du fel. Hon tackade inte nej, och blev dessutom väldigt förnärmad när andra hade mage att kritisera hennes handlingar.

   Måste jag betala för Jill Johnson vill jag hellre betala för att hon inte ska prata politik. Sjunga kan hon få göra, om hon måste.

   Radera
 2. Jag hoppas att du inte badar i pengar.
  https://www.youtube.com/watch?v=viDL2W0HcJw

  SvaraRadera
 3. Å här sitter jag å äter knäckebröd och dricker mjölk medans dom tjänar miljonersmiljarder

  SvaraRadera
 4. 2009 hade SEB nyemission om cirka 15 miljarder kronor, som aktieägarna finansierade. Så det är inte alltid allt går bra. Statliga pengar? Inga alls! Om man ska klaga på bolag är det sådana bolag av den typ som tvingar folk att vara kunder (elnätbolag exempelvis) eller som lurar skjortan (medborgarnas skjorta) av mindre begåvade politiker. SEB är kanske inte perfekta, men tvingar ingen att vara kund, klagosången klingar falskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att handla aktier innebär risker, och går ett företag jag äger aktier i dåligt tror jag inte att Ingvar Persson kommer stå i första ledet för att betala mig för att jag investerat i svenskt näringsliv.

   Radera
 5. Med tanke på hur mycket mer guld det regnade 2019 så skulle jag säga att den där tomten har all anledning att vara nöjd. Man kan i alla fall glädja sig åt att han fått en hel del mothugg i diskussionen under ledaren.

  "Stjäl inte, staten hatar konkurrens" skulle jag vilja ha som kylskåpsmagnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.dekaltrim.nu/Products/Details/1153

   Radera
  2. Ja, även om han garanterat viftar bort kritiken som några enskilda nättroll, troligen betalda av Svenskt näringsliv. Genom sig själv känner man andra, vet du.

   Radera
  3. Svenskt näringsliv? Nää jag vet inte hur ni har det men Putin betalar min lön i alla fall hihi

   Radera
  4. Så det är din lön han betalar?! Jag har hört så himla många antyda att andra får lön av Putin, men du är den första jag hört som själv sagt sig stå på lönelistan.

   Radera
  5. Tack för tipset Redaktionen!

   Radera
 6. Sosse bladet söker alltså en "ledarskribent"? Varför skriver de så, det är ju ren och skär fake news att benämna det så.
  Arbetsuppgiften tycks ju enbart bestå i att argera utskott till partiet. Och i det sprida otrevlig stämning i största allmänhet, påhopp, falsarier och brunkletning. Den som tar ett sådant arbete måste ha ett särskitl stört sinneslag för att stå ut med sin vardag.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gammal bild, men det känns ju inte som att de fått tag i någon som håller måttet. Kanske var det efter "metoo", de tappade ju några stycken då.

   Radera
  2. Ja men Sparo, visa lite empati va! Även de gapigaste feminister kan göra felsteg ibland ;) Rent utav lite oftare än oss vanliga dödliga visar det sig.

   Radera
  3. Ja, men det hade varit klädsamt om den "sidan" när röken lagt sig hade erkänt att i princip alla Metoo-fall med substans visade sig vara just uttalade feminister och socialister.

   Radera