onsdag 24 februari 2021

45 år

Va, är han inte äldre”, tänker ni nu. Jodå, siffran har inget med min ålder att göra. 45 år är ungefär ett yrkesliv. Dagens ungdomar pluggar längre, men förväntas å andra sidan jobba längre upp i åldrarna. Åtminstone till 70. 75, tyckte Reinfeldt, som väl själv inte gjort ett vettigt hantverk i hela sitt liv.

Många kommer inte så långt utan vill gå i förtid när de är 60, eller ännu tidigare. Bara de gör det med förtidspension är det okej, åtminstone för vänstern. Den som samlar ihop till sin egen pension och går ännu tidigare är paria för alla politiska läger.

Jag fattar att arbetsskador och sjukdomar kan göra att man inte får välja, men många gånger tror jag att det handlar om att man inte tycker att det är kul. För det är himla mycket lättare att ta sig till ett jobb man älskar än ett man hatar. 45 år är en lång tid, så se till att göra något du tycker om.

Därmed inte sagt att du måste ha samma karriär i 45 år. Som kvinnan i Proletären-länken ovan:

Att jobba till 65 eller ännu längre var helt enkelt inte möjligt i yrket som brevbärare. Efter 32 år som brevbärare sade kroppen ifrån.

Andra stretar på.

Hon säger att hon älskade jobbet och gärna hade velat jobba kvar. Samtidigt märkte hon väl att det blev tyngre och jobbigare, och hon räknade knappast med att bli yngre så då kanske det hade varit läge att sadla om. För att dra det till sin spets brukar elitidrottare byta jobb i 30-årsåldern.

Gunde Svan la skidorna på hyllan när han var 29. Det hade verkat lite märkligt om han då ansökt om förtidspension för att han inte hängde med i spåret längre. Istället gjorde han pissiga tv-program i tjugo år. De borde inte ha glatt någon, men han tyckte nog att det var kul och det är kontentan – gör roliga saker under de där 45 åren. Ingen tackar dig för att du vantrivs på jobbet.

34 kommentarer:

  1. Istället för Barista FIRE, Lean FIRE och allt vad det heter skulle jag vilja presentera Mean FIRE vilket är modellen jag själv följer. Det huvudsakliga syftet med detta är ekonomisk frihet för att:

    1) minska kontaktytan med detta outhärdliga samhälle och på betryggande avstånd se på hur det faller isär
    2) reta gallfeber på pack som Reinfeldt som tror de kan bestämma hur länge jag ska jobba och vad jag ska göra med mitt liv

    Alternativt namn: sur-gubbe-i-skogen-FIRE. Några år till så...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte så mycket för att sätta namn på allting, men sur-gubbe-i-skogen-FIRE ställer jag upp på. Både namnet och konceptet.

      Radera
    2. Det där var inte dumt alls. Jag kan tycka att sådana här namn blir lite fåniga emellanåt. Men sur-gubbe-i-skogen är helt klart ett koncept jag själv också strävar efter.

      Radera
    3. Det är det jag också tycker, att det till slut tycks vara en jakt på slagkraftiga namn än på slagkraftiga liv.

      Radera
    4. Reta-gallfeber-på-knäppa-politiker-som-reinfelt-och-magdalena-medans-man-sitter-i-skogen-o-gör-vafan-man-vill-Fire

      Radera
    5. Mean FIRE var inte alls dumt o nog fan retar det stora delar av samhället om man nu lyckas nå dit. Får även instämma i punkterna även om det inte är helt möjligt när man har barn.

      Radera
    6. "Reta-gallfeber-på-knäppa...-FIRE" tyckte jag var lite för långt. Annars gillar jag innebörden.

      Radera
    7. Vi är tydligen fler än man kan tro om man läser DN-s kulturredaktion;)
      Har sedan ett år tillbaka flyttat ut långt i skogen. FIRE i augusti om allt går som planerat. Vi surgubbar kanske kan ta och träffas någon gång och plocka bär ihop:)

      Radera
    8. Problemet med oss eremiter är att vi är himla dåliga på att organisera oss ;-)

      Radera
  2. Varför blir folk så arga när andra sparar pengar för att ta mer ledigt sen? Om man är en asket som lever på ett riskorn om dagen samtidigt som man är duktig på jobbet och tjänar bra med pengar, klart man kan ta ledigt och leva på sina egna pengar då. Varför blir de arga om någon enda tar lite ledigt för sina egna pengar? För mig är det bisarrt att bli arg på en sådan sak. Någon som vet? Utan att fultolka folk. Jag är genuint intresserad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som av en händelse kommer det ett inlägg om exakt det någon av de närmaste dagarna. Jag spar mina teorier till det.

      Radera
    2. Avundsjuka, det är inte svårare än så att förklara! Ren skär avundsjuka och missunsamhet precis som vanligt i Sverige.

      Radera
    3. Kanske, jag tror att det är mer komplext.

      Radera
    4. Sannolikt. Tror inte man behöver anstränga sig för att hitta komplexa förklaringar men kanske har jag fel. Det är oehört provocerande för många när de förstår att en person kan checka ut från arbetslivet. Att se utdelningssummor på flera hundra tusen per år eller att inse att någon lyckats spara ihop x antal miljoner medans de själva inte ens har 50 tkr på banken. Avundsjuka ligger väldigt nära i alla fall.

      Radera
    5. Jag återkommer som sagt i ett helt inlägg istället, det är ändå på gång.

      Radera
  3. Inget fel på Gundes mediaproduktioner. Ok, jag tittade inte på Bingolotto, men ett Fångarna på fortet utan Gunde har varit något annat :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte målgruppen för tävla-med-kändisar-program, så det känns lite orättvist av mig att såga produktionen, men jag tyckte inte att programmet var sämre första säsongen, när Erik Blix ledde det.

      Radera
    2. Jag störde mig främst på Agneta Sjödin minns jag. Hon sprang mest runt och skrek och tillförde inte mycket.

      Radera
    3. Det är nog många tv-handlare på 90-talet som har Agneta Sjödin att tacka för att konsumenter kom in för att köpa ny tv när Sjödin skrikit sönder högtalarna på den gamla.

      Radera
    4. Aha Sparo, det är därför som TV-handlare som On-Off,City Stormarknad och Expert har gått i graven: Kom tillbaka Agneta Sjödin, allt är förlåtet ;-)

      Radera
    5. Just Onoff tror jag främst försvann för att de var urusla, men med hjälp av "Mistluren" Sjödin hade de kanske överlevt ett år till.

      Radera
  4. Jag förstår inte varför de som sparar nu för att ha att leva på sen skall kritiseras, ogillas och enligt vänsterns önskan även beskattas hårdare än de som spenderar upp alla sina pengar. Tids nog kommer jag också spendera mina pengar så att momsen kommer in i statskassan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och innan dess stöttar du antagligen svenskt näringsliv, vilket ger ännu mer skatt.

      Även om du skulle avsluta ditt liv med att elda upp alla pengar eller skänka dem till en grupp självmordsbombare, så är det ju dina pengar. Även om ingen säger det rakt ut låter det ibland som att varje privat krona är en stöld från staten.

      Radera
    2. Detta är en mycket viktig poäng, Sparo! Alldeles för många som trots att de i grund och botten är frihetligt inställda och "pro-market" trillar dit på att använda statens egens problemformulering. Så här är det: Du får tjäna exakt hur mycket pengar du vill, du får spendera dem på exakt vad du vill och du får okynneshamstra dem och få dem att växa till himlen om du känner för det. Det angår ingen annan och staten allra minst.

      Radera
    3. Ja, precis som att man inte kan äta kakan och ha den kvar kan man inte vilja inskränka äganderätten och samtidigt vara för individuell frihet.

      Radera
  5. Sverige är ett mycket märkligt land på många vis, som bekant. Många svenskar och företag är tex omfattande åldersrasister, där det ligger i affärsmodellen att som en central del se till att rotera personal innan de blir lastgamla (alltså 40+). Det skulle givetvis ingen av de berörda någonsin erkänna. Men i Sverige erkänner ingen någonsin någonting. Däremot är man kåta på att skriva en esg policy om hur duktig man är på just detta område. Få detta att gå ihop med "arbeta tills 70" den som kan.
    Skriv ett inlägg om den svenska åldersrasismen vet ja?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag redan gjort:
      https://sparosverige.blogspot.com/2017/09/den-oanstallningsbara-generationen.html

      Radera
  6. Är det bara jag som är lyckosam i att undvika alla möjliga annonser nuförtiden och därmed helt undvikit det här med den årliga bokrean? Ska tydligen ha börjat härom dan, precis som tidigare år.
    Jaja, desperata bokförlag som vill kränga på en några kilon med döda träd hade väl varit ok - men jag har inte någon öppen spis nuförtiden

    Är det ett tecken i tiden, det här med koldioxiden och det alltminskande reklambruset alltså? Hänger minskat intag av de reklamfria kanalerna sr/SVT/ur samman med kraftigt minskad reklampåverkan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte heller sett något om bokmässan. Vet inte om det har med tiden att göra, men jag tittar inte på reklam-tv (eller statlig, där reklam väl heter sponsring istället), lyssnar inte på reklamradio, åker inte kollektivt och har adblocker i datorn, så i stort sett är den enda reklam jag utsätts för annonsörer i poddar.

      Radera
  7. Tyckte Reinfeldt gjorde ett rätt bra hantverk när finanskrisen knappt träffade Sverige alls, medan Spanien å Grekland hade det lite jobbigare... sedan så betalar hans AB idag massvis med skatt, så något bra gör karln.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även en blind höna hittar ett korn. Jag tycker att Reinfeldt är en av de sämsta och skadligaste politiker det här landet haft.

      Och beträffande skatten kommer den gissningsvis i stort sett enbart från skattemedel, om än kanske inte bara svenska utan också diverse EU-pengar. Men skulle det bli något över "kompenseras" det av att hans idé om "arbetslinjen" efter politikeruppdraget var att inte ta ut lön ur företaget första året så att han trots stora inkomster kunde leva på bidrag.

      Radera