söndag 27 oktober 2019

Är det här nåt?

The Late Show med David Letterman hade ett stående inslag som hette ”Is this anything?”. Det kunde vara en jonglör eller buktalare som uppträdde i några sekunder varefter Letterman och hans sidekick Paul Shaffer ställde sig frågan: ”Is this anything?” Vanligtvis var svaret nej.


I samband med att jag rensat ut min mammas lägenhet har jag många gånger ställt mig frågan, ”Är det här nåt?” (ja, det kändes logiskt att ta den på svenska). En del ska sparas eller ges bort, en del ska säljas, en del slängas. Men väldigt mycket hamnar i kategorin ”Kan det här vara värt något?”. Det är sånt som saknar värde för mig, men kanske kan vara intressant för någon annan.


Exempelvis uppläggningsfat i keramik (det övergår mitt förstånd varför man inte skulle ställa kastrullen på bordet) och elektriska husgeråd som i och för sig är gamla, men som ändå funkar som de ska. Då gör jag en sökning på den information jag hittar. En av grejerna jag mycket väl hade kunnat kasta hittade jag en identisk kopia av på en auktion hos Bukowskis med fyrsiffriga bud.

Märkligast var nog ändå parfymen. Mamma hade halvfulla flaskor ”eau de toilette” och andra franska begrepp som säger mig rätt lite. Jag frågade kvinnor i släkt och vänkrets, men ingen ville ha dem. Eftersom det var exklusiva märken som t o m jag förstod hade kostat en del (troligen presenter, kan inte tänka mig att hon själv lagt de pengarna) gjorde jag ändå en sökning. Jodå, skvättar av begagnad parfym visade sig betinga ett värde.


Ganska okomplicerat drog jag snabbt ihop ett par tusenlappar i lukta-gott-branschen, men det här är en balansgång. När man ska tömma ett bohag kan man inte utreda varenda grej på väg till containern och har man inte obegränsat med utrymme är det heller inte möjligt. Även om jag efter drygt ett decennium som hobbyförsäljare av begagnad skit tycker att jag skaffat ett hum om vad saker kan vara värda blir jag ständigt förvånad.

12 kommentarer:

 1. Att det finns en begagnatmarknad för parfymslattar låter ju helt otroligt! Bra jobbat att ana det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte ens varifrån jag fick idén. Tycker fortfarande att det är obegripligt.

   Radera
 2. Begagnade parfymer säljer bra på loppmarknader. Säljarna behöver sällan pruta, det är rykande åtgång. Ändå förvånad när jag ser det. Inga tior och tjugor här inte. Minst 50 eller 100 kronor per halvtom flaska, ibland ett par hundra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter detta lilla test delar jag den bilden till fullo.

   Radera
 3. Det finns väl annars personer att anlita som köper hela bohag och fraktar bort? Men, det kanske blir en hög avgift med det?
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sellpy gör väl det, men de jag pratat med som anlitat dem tyckte att de tog en ganska stor bit av kakan. Själv har jag slagits av deras oengagerade och informationsfattiga annonser.

   Radera
 4. Begagnatmarknad för parfymslattar?! Det låter helt sjukt men jag tror dig. Mig hade det aldrig fallit in att ens kolla upp.

  Investeraren, det finns sådana företag. Vi anlitade ett när min svärmor dog och huset skulle tömmas. När vi tagit vad vi ville ha kvar anlitade vi en auktionsfirma som tog hand om resten. Nettot för oss blev ca 4 000 kr, så det var inte så mycket, men det var oerhört skönt att slippa ordna med allt själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, parfymerna är skickade och pengarna på kontot, så visst fungerar det. Jag är lika förvånad själv.

   Ett problem när man ska tömma ett bohag tycker jag är att inte vem som helst kan göra allt jobb. De anhöriga måste ju ta besluten om vad som ska sparas, det är den jobbigaste biten.

   Radera
 5. Har hört att det även ska finnas marknad för tomma parfymflaskor, fast då kanske lite ovanliga flaskor? Har inte lyckats hitta något bra kring detta vilka flaskor det gäller. Parfymer jag tröttnat på använder jag som typ badrumsspray eller spraya i hallen ibland. Tips om du inte blir av med alla flaskor, att använda som dyr luftfräschör på toan:) Jag har en hel del gamla grejer jag tror jag skulle kunna sälja, men är dåligt insatt i hur man gör och vad som det finns köpare till. Om du säljer fler grejer gör gärna fler inlägg kring det, det är kul att läsa om!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen! Kanske borde man hälla ut innehållet så kanske man får mer pengar när de är tomma :-). Världen är tokig.

   Jag säljer grejer i stort sett varenda vecka. Det här gamla inlägget kanske kan ge ledtrådar om hur du kan komma igång:
   https://sparosverige.blogspot.com/2016/04/guide-till-sopforsaljning.html

   Radera
  2. Ja helt galet vad folk vill köpa:) Tack för din länk, bra tips! Ska spara länk till den sidan så jag kan läsa den igen.

   Radera
  3. Lycka till! Efter detta är jag ännu mer övertygad om att alla har en massa pengar i sina förråd.

   Radera