lördag 26 oktober 2019

Hur komma undan plastskatten?

Straffskatt på plastpåsar var nästan det första jag skrev om här på bloggen, i nådens år 2016.

Då berättade att jag inte köper plastpåsar och vad jag skulle spara på det ifall påsarna kostade 5 kr/st genom att ta med egna tygpåsar. Kanske är det där vi landar när plastkassarna fr o m första maj nästa år kostar 3 kr bara i skatt.

Det där stör mig som sagt inte. Jag har tagit med egna bärkassar ända sedan de kostade 1 kr. Men att de där små tunna påsarna man använder för frukt och grönt ska kosta pengar har jag svårt att smälta. Jag kan absolut ta med egna till det med, men maten vägs ju inklusive påse. Jag kan väl inte förväntas betala för min egen påse?!


En variant vore om det togs fram ett standardiserat kärl som går att återanvända, t ex en plastburk, där vikten automatiskt dras bort i kassan. Eller papper, men kassapersonalen skulle nog uppskatta om de kan se innehållet utan att öppna emballaget.

Det är oklart för mig om butikerna måste (eller ens vill) ta ut en avgift för varje fruktpåse eller om det bankas in i priset, men jag är inte alls främmande för att lägga alla lösviktsvaror lösa på bandet. Tyvärr för mitt civila motstånd är gul lök det stökigaste jag handlar. Nästan så att jag blir sugen på att regelbundet köpa lösviktsgodis. Ett kilo sura kryptoniter skulle rulla rätt bra på transportbandet.

49 kommentarer:

  1. Aha, det är därför handeln jobbar stenhårt för att införa självutcheckningskassor. Det lär redan nu finnas en vanlig Konsumaffär där de tagit bort alla vanliga kassor och enbart har självutcheck - med motiveringen "för att kunderna vill ha det så". Nu faller pusselbitarna på plats.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den processen har väl varit igång i tio år vid det här laget och handlar nog mer om att slippa betala kassapersonal, men kanske ökar tempot nu ;-).

      Radera
  2. Count me in. Det kommer bli långa köer i kassorna framöver. När man ska plocka upp potatisen en och en, och sedan lördagsgodisarna på bandet. Man hinner typ läsa tidningen under tiden de stökar och folk runtomkring svär.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte utan att man önskar att det fanns en butikskedjornas Jon Karlung som hjälpte konsumenterna i denna strid genom att vägra att ta betalt för plastpåsar eller åtminstone ge oss ett rationellt alternativ vid kassan.

      Radera
  3. För att inte tala om att papperspåsar är betydligt mer miljöfarliga som alternativ. Men, det är ingenting som bekommer en riktig Sosse eller Miljöpartist.
    Det är känslan som räknas och att vi härmed kan ta in mer skatter att skänka bort till de som missköter sig mest.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är tråkigt att så lite handlar om vettiga åtgärder utan om signalpolitik.

      Jag sopsorterar och promenerar (tar inte bilen) till återvinningsstationen där jag lämnar plast, plåt, plast etc. Jag förnekar varken klimatet (har inte träffat någon som gjort det) eller hatar miljön, men ska jag ta olägenheter eller kostnader vill jag att det ska tjäna något till.

      Radera
    2. "Plast, plåt, plast" såg ju vaket ut. Men ni fattar - batterier, papp, glas...

      Radera
    3. För att vara petig: det var ett förlag från Liberalerna. Men verkar inte ha mött stenhårt motstånd från Mp.

      Radera
    4. Helt riktigt. Och ja, i nuläget verkar det nästan som att L glömt bort att det kom från dem.

      Radera
  4. Hur blir det för oss som inte enkom sysslar med #bakadkrona? Kommer jag få betala punktskatt för påsen som brödet kommer i?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte det. I alla fall inte i första skedet, men kanske senare ifall dårskapen fortsätter.

      Radera
    2. Nu får ni politikerna att verkligen gnugga händerna - att punktbeskatta alla plastpåsar och alla plastförpackningar skulle dra in många fler miljarder än de nuvarande beräknade 2.1 miljarder i ökade skatteintäkter till staten på bärkassarna.
      Med tanke på volymen plastförpackningar som förekommer borde det vara minst 10 ggr mer eller mer troligt 100 ggr mer.
      Tänk dig att dra in minst 200 miljarder per år på ett bräde - och det i miljöns namn. Mumma. För staten och politiker.

      Radera
    3. Jag kan inte kolla dina beräkningar, men det kan ju tänkas att skatteintäkterna minskar ifall det lamslår hela näringslivet. Det är ju inte så att övriga världen hakar på - endast Sverige svenska skatter hava.

      Radera
  5. Här är en artikel om plastpåsebluffen: https://www.expressen.se/nyheter/klimat/tygkassen-stor-miljobov-jamfort-med-plastpase/

    Plastpåsen är MER miljövänlig än tygkassen och värst är den ekologiska tygkassen. Som det kan bli...

    Själv funderar jag på att lägga avfallet direkt i soptunnan, utan påse. Sopåkaren bli säkert glad...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det. Ekologiskt är nästan alltid sämre för miljön eftersom det kräver mer resurser per odlad enhet.

      Jag har faktiskt gjort det där med soptunnan. Innan man införde nedbrytbara påsar blev jag en kort tid anvisad att slänga kompost direkt i sopkärlet, så jag samlade komposten i en plasthink hemma och hällde ut det direkt i soptunnan. Av någon anledning ändrades systemet väldigt fort :-).

      Radera
  6. Jag använder veggio återanvändningsbara fruktpåsar. Deras stora påse väger 11 gram, dvs 8 gram mer än affärens fruktpåsar. Jag tror att jag har råd med den kostnaden. Borde i vart fall oftast bli billigare än de 30 öre påsen ska kosta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men om du tar med dig 11-gramspåsen och fyller den med chili för 99 kr/kg kommer du få betala 80 öre för din egen påse vid varje köptillfälle. Visst, även det är en överkomlig summa. För mig handlar det mer om principen än om pengarna.

      Radera
    2. Vilken tur att jag inte äter chili då. Personligen kanske jag tar 1-2 påsar i veckan som jag använder sedan som soppåsar så jag ser inte det som en stor grej. För chili kan du säkert använda en av de mindre och därmed lättare påsarna. Dessutom så betalar du redan för de där fruktpåsarna när du handlar. Du betalar även för förbränningen av dessa osv.

      Radera
    3. För att förtydliga så menade jag 1-2 fruktpåsar.

      Radera
    4. Jag ska också passa på att förtydliga att de 80 öre jag räknade fram var merkostnaden för att betala för 11-gramspåsen istället för en på 3 gram. Jag slänger för övrigt mina sopor i gamla brödpåsar. Går ungefär åt en i månaden.

      Men jag håller med dig om att plastskatten inte är en stor grej rent ekonomiskt. Det stora är att regeringen med dess stödpartier driver igenom en skatt som de hänvisar till miljön när det i själva verket bara handlar om att dra in mer pengar till statskassan.

      Radera
  7. Sist jag handlade på willys så stod det en skylt vid fruktpåsarna "våra påsar till frukt och grönt är 100% återvinningsbara och gjorda av sockerrör" då bör väl dess inte ingå i beskattning eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är förmodligen inte 100% nedbrytningsbara i naturen, utan det måste till en industriell process.

      Radera
    2. Ingen aning. Plast som plast, tänker jag. I och med att jag inte för ett ögonblick tror att denna skatt kommit till av miljöskäl.

      Radera
    3. Jag tror det var Halland som hade kompostpåsar tillverkade av majsstärkelse (e.d). Det finns även kommuner som delar ut papperspåsar för matavfall (till biogasframställning). Tänker att såna borde funka att ta lösviktsgrönt i. Det borde ju inte bli någon plastskatt heller för det är inte plast. Eller var det påsskatt?

      Radera
    4. Nej, inte påsar i allmänhet. Just nu är det plast som är roten till allt ont i världen. En papperspåse borde komma undan skatten oavsett hur den tillverkats.

      Det finns säkert vägar om det finns ett behov. Risken är bara att folk i allmänhet skiter i om det läggs på några kronor här och där.

      Radera
    5. Jag tycker att det är hutlöst redan nu med 2,50kr men jag köper kanske 2st varje månad för att lägga sopor i. Kostar det runt 6 kronor för en bärkasse är det så löjligt dyrt att jag garanterat aldrig kommer köpa någon. Då får soporna hamna i någon annan förpackning istället (mjölkpaket, chipspåse eller brödpåse t.ex).
      Jag har ju råd egentligen men det blir liksom en principsak. Man kan ju inte bara dra ner brallorna varje gång Magdalena Andersson kommer med sin strap-on.

      Radera
    6. Mustig avslutning, men jag håller med om den.

      När det gäller bärkassar som soppåse skulle det ändå aldrig funka för mig. Jag fyller upp en brödpåse i månaden. Skulle bära emot att slänga en halvfull påse, särskilt om jag betalt för den, men annars skulle den lätt hålla ett kvartal och innan dess ringer nog grannarna polisen för att det luktar lik om grannlägenheten.

      Radera
  8. Min Mor tog alltid med de gamla tunna plastpåsarna till butiken och återanvände. Men hur ska kassörskan veta om jag har med egna eller har tagit nya?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tar man samma sort kan de knappast det. Dessutom vägs ju maten in i dessa plastpåsar. Jag fattar att det inte är några stora pengar, men återvinner du påsen tio gånger får du betala tio gånger dess vikt i tomater, potatis eller vad du nu packar i den.

      Radera
    2. Min man, som sköter inköpen, köpte några tygkassar från ICA resp. Coop. När han handlar på ICA använder han Coop-kassar och tvärtom.

      Jag har funderat på att köpa in några paket plastkassar, fria från reklamtryck, innan skattebeslutet träder i kraft men är osäker på kvaliteten. Någon som vet?

      Radera
    3. Haha! Hade jag haft de där kassarna (och handlat på Ica och Coop) skulle jag gjort likadant.

      Frågan lämnar jag till någon annan, men jag har använt plastpåsar som min mormor plockade åt sig i Älvsbyn, där hon bodde fram till 1940-talet, och de verkar i alla fall inte falla för åldersstrecket.

      Radera
    4. Man kan köpa 500 pack plastpåsar från Amazon.de för ca 200 spänn. Skattat och levererat hem.

      Reflekterade över den kommande skatten och ser i affären det kostar redan nu 2.50. Måste erkänna att jag blev lite överraskad. Har nog senaste gången jag fick köpa en påse att det kostade en spänn. Mindes att jag blev irriterad över att jag då glömt väskan ...

      Radera
    5. Glömmer jag tygkassarna till affären stoppar jag fickorna fulla, tar resten i famnen och släpar mig som en handikappad till bilen. Vägrar köpa plastpåsar.

      Radera
  9. Strävan att undgå plastskatt börjar närma sig myggsilande här. När man kan undvika kamelerna genom exempelvis minskad bostadsyta eller andra radikala besparingar.
    Ja, ja jag vet. Det är PRINCIPEN.

    Köper själv plastkassar ibland. Som alltid får minst ett andra liv. Som soppåse, transportpåse eller fryspåse.

    Varför inte tänka lite utanför boxen? Försöka hitta annat användbart att bära i. Här har ju sytts bärkassar av en gammal kasserad gardin. Varför inte sy av vad som finns till hands.
    Borde gå alldeles utmärkt att göra fruktpåsar av någon gammal spetsgardin.
    (Tittar lite fundersamt mot en obekväm, sällan använd spetsbehå som nog skulle gå alldeles utmärkt att sy om till fruktspåse. Men... Nej! Stannar vid tanken :-D )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inga problem att bära frukt och grönt i medhavd påse (eller gardin), men problemet är ju att lösviktsvaror alltid ska vägas och jag vill inte betala för mina gardiner.

      Radera
    2. Tyvärr kommer vi alla att få betala "gardinerna". Enda trösten för ditt tigerhjärta får bli att ju billigare kilopris ju billigare blir "din gardin".

      Radera
    3. Känns lika dumt som att betala moms på skatt. Men jag är inte lika negativ här, det borde dyka upp kreativa lösningar av butikerna själva, för de borde inte heller vilja ha lösviktspotatis hälld direkt på transportbandet.

      Radera
  10. Har sytt kassar att handla i av gamla jeanslappar. Sytt frukt- och grönsakspåsar av kasserade lakan. Väger det jag köper innan jag lägger ned det i påsen. Scannar själv kan jag säga, men om jag inte gjorde det skulle kassapersonalen få ha omaket att själva titta vad det är i påsen. Funkat hittills. Avfallspåsar finns att köpa på rulle i affären. Kostar inte alls i närheten av vad plastkassar i affären kostar. /EJA

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, scannar man själv borde det funka. Affären kan knappast kräva att man betalar en extraavgift för emballaget om man har tagit med det själv.

      Radera
    2. Fast jag undrar om butikerna verkligen kommer att lägga plastskatten direkt på påsarna för frukt och grönt. Jag tror den kommer att bakas in i priset generellt, precis som nu. De tar betalt för kassarna per styck men inte för plastpåsarna till frukt och grönt. Därför tror jag att egna medhavda påsar att lägga t.ex. äpplen i saknar betydelse för skatten.

      Radera
    3. Jag vet inte om det är klart hur lagen ska utformas, men menar regeringen allvar med att de vill få ner plastanvändningen (och inte BARA plocka godhetspoäng hos DN Kultur) borde man hindra butikerna från att gömma undan avgiften.

      Radera
  11. Ny regering vore väl lösningen och att miljömupparna åker ur.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte. Det blir ju ny regering ibland, men märkligt nog brukar det inte hända någonting med allt de lovat att fixa och riva upp när de satt i opposition.

      Radera
  12. Fyll korgen med all grönsaker och frukt som ni behöver(utan påse) och sen lägg allting på bandet så kassapersonal blir tvungna till att väga allt själv , på så vis skapar ni kö och mer jobb åt butiken sen kommer de kanske att ta bort påseskatten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet är att Magdalena Andersson inte sitter i kassan (tror kanske att det vore lite för resultatinriktad för att funka för henne), men jag har ingen bättre plan.

      Radera
  13. Liberalernas förslag att införa skatt på plastpåsar är ogenomtänkt. Istället kunde de kräva att kunden ska betala för en påse, men inte föreskriva vilket pris. Då skulle dessutom vinsten tillfalla handlaren, vilket skulle minska handelns motstånd.
    Anledningen till att de vill genomföra förslaget är att plastpåsar är ett problem vid Medelhavet. Sverige är dock inte ett medelhavsland.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår inte riktigt. Det är väl ingen matbutik som fortfarande ger bort påsar?

      För övrigt tror jag inte att det handlar om att det ska bli dyrt för kunderna utan att det ska klirra i statskassan. Just nu använder man miljön eller - ännu mer diffust - klimatet som argument eftersom det ligger i tiden.

      Radera
    2. Jo, faktiskt. Men ingen av Ica-KF-Dagab eller Lidl, som alla har policybeslut om att generellt ta ut avgift. Men de står för väldigt stor majoritet av alla butiker.

      Radera
    3. Men vilken butik bjuder på påsar? Jag tror inte att jag har varit med om det på åtminstone tjugo år, så det känns som en tandlös åtgärd. Utifall att politikerna var ute efter att minska plastanvändandet, vilket jag alltså inte tror.

      Radera