onsdag 30 oktober 2019

Förbrukningsartiklar till överpris

Tydligen har kommuner börjat ta betalt för förbrukningsvaror av gamlingarna på äldreboende, t ex i Landskrona och Gislaved. Och inte dåligt betalt! På kvällstidningssvenska handlar hela kostnaden om toapapper, men även om det omfattar lite mer är det för dyrt med 100-120 kr/månad.


Numera specar inte riksnormen för försörjningsstöd (existensminimum) upp förbrukningsvar och hygienkostnader. Räknar jag bakåt från när man gjorde det skulle kostnaden för en ensamstående vuxen ligga på 270 kr. Men det är genomsnittligt och innefattar allt! Jag tror knappast att pensionärerna får deodoranter, krämer och grejer för den nya avgiften.

Om vi börjar med toapapper köper jag en hel bal för under hundringen, 64 rullar. Skulle tro att det går åt ungefär en i månaden för mig. Avrundar jag uppåt blir det 2 kr. En fast tvål kostar en dryg femma, men även den räcker många månader. Schampo går det inte åt så mycket för mig, men det gäller faktiskt även för de flesta över 80. Räknar de in vad gamlingarna förbrukar i form av disk- och tvättmedel blir summan garanterat tvåsiffrig, men hundra spänn? Inkluderat blöjor kanske, men för en åldring på hemmet är det för böveln en del av vården!

Vakna, fru Olsson! Här är din kateterfaktura.

Jag drar tre slutsatser av utvecklingen:
  1. För en person på äldreboende, som kanske duschar två gånger i veckan är dessa kommuners nya avgift skamligt hög.
  2. Kostnaden är dessutom garanterat täckt av de många gånger svindyra avgifterna för mat och boende.
  3. Nästa gång ansvariga politiker går på toa hoppas jag att de får svår diarré och först efter det upptäcker att toapappret är slut.

27 kommentarer:

  1. Jag tycker det är smått fantastiskt att det finns kommunala politiker och tjänstemän som fortfarande tycker det är en bra idé att jävlas med gamlingar på äldreboenden. Speciellt efter de debatter som har varit på senare år när man jämförde med andra institutioner för folk förvaras som t.ex. fängelser och flyktingförläggningar, och vilken standard det är på mat och logi där. Att dra ner på de allra svagaste i samhället är ju inte direkt bra för vare sig karman eller väljarnas goda minne.

    Jag tror dessutom att de nya äldre kommer att vara betydligt mindre toleranta för dylik snikenhet och vanvård som att inte komma ut i solen eller att inte få duscha varannan dag. Dagens gamla (30-talister?) är nog rätt tacksamma på så sätt att de inte kräver i princip någonting, och sällan klagar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas att väljarna bryr sig, men jag tror tyvärr inte det. Den person som ens kommer med förslaget på en liten ort som Gislaved skulle i en frisk värld ha svårt att gå utomhus utan att glåporden haglar, men i den mån väljarna ens får reda på det tror jag inte att de orkar engagera sig. Tyvärr.

      Radera
  2. 1 rulle i månaden?!?!? Vad är det för ekonomiskitar herr sparo lägger? Torkar du med tummen för att sedan bokstavligt talat skrubba bort skiten under naglarna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag går efter riktlinjen i Lemmy Kilmisters självbiografi - max fyra rutor ;-).

      Nej, helt ärligt har jag inte varit så vetenskaplig. Jag räknade ut när jag satte in senaste rullen och gjorde ett överslag. Om jag istället säger två rullar har jag inte sagt för lite, så max 3 kr/månad med nuvarande priser på kvalitetsmärket Eldorado.

      Radera
    2. Jag läste lite slarvigt och tolkade det först som att du torkade upp en hel bal per månad. Drygt två rullar per dag låter lite mycket, till och med för en vegetarian :-)

      Radera
    3. Vet inte om vegetarianer borde göra av med mer eller mindre toapapper. Men då märker du hur orimligt det blir att Agda, 93, får betala en toapappersavgift som motsvarar en hel bal i månaden.

      Radera
  3. När jag arbetade som timanställd på äldreboende för dementa (typ 10 år sedan) så fick de bara duscha 1 gg/vecka. Tror det är för optimistiskt att tro det har ökat till 2 gg/vecka.
    /Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att det var mer en förhoppning än optimism, men jag är tyvärr inte förvånad. Helst skulle man ju önska att dementa precis som alla vi andra fick välja själva hur ofta de vill duscha, även om det - hemska tanke... - skulle vara varje dag.

      Radera
    2. Om dementa fick välja själva hur ofta de skulle duscha skulle det i många fall inte bli något duschande alls är min erfarenhet. Billigt förstås, men inte hållbart.

      Radera
    3. Jaja, det får såklart inte gå till överdrift, de kan inte heller stå i duschen i tre timmar varje dag. Jag menar bara att de ska behandlas normalt mänskligt, inte anpassat efter kommunens pissiga beslut.

      Radera
  4. Som sagt var, det kostar på att vara en så kallad humanitär stormakt för alla som missköter sig gravt. Och det skulle väl aldrig falla kommunerna in att istället dra ned kraftigt på rikedommarna som tillfaller de nya bidragstagarna? För det vore väl rent av oanständigt, för att tala Löfven(s)ka?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Undrar hur mycket av den kostnaden kommunerna kan göra något åt. Mycket är ju påbud uppifrån.

      Radera
  5. I kostanden ligger kanske diverse "adminstrativa" kostander, kanske fakturaavgift.
    Skulle kunna se ut så här:
    hygienartiklar 11 kr (avrundas uppåt till jämnt 10-tal) 20 kr
    adminstrativt påslag 20 kr
    fakturaavgift 40 kr
    moms 20 kr

    så har du helt plötsligt 100 kr för artiklar för en tia.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har du säkert rätt i, för självklart ska gamlingarna betala moms på avgiften som kommer från det samhälle som åker får sätta sprätt på momsen.

      Radera
  6. Råkade av en slump se Opinion live 24 oktober där avsnittets första del handlade om just Gislaveds toapapper.
    Om man inte vill se för mycket av programmet rekommenderar jag varmt svt play från 12,30 minuter in och under cirka 1 minut. Underbart/Hemsk. Tror inte ens politikerna reflekterat över hur enkla fakta ser ut presenterat "svart på vitt". Talande tystnad från annars pratglad kommunpolitiker när toalettpapperkvittot presenterades.

    Lite off topic
    (Fryste föresten "kvittobilden" och studerade kvittot. Toapappret för 28,50kr var väl en sak. Lite längre ned står bland annat körsbär för 99,80kr. Inte direkt gratis. Men jag antar att skattebetalare skulle betala även detta.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det i sig skrämmer mig, att de är så långt från verkligheten att de inte ens fattar hur de framstår när sånt här kommer ut.

      Fast det där med körsbären förstod jag inte. Vad är det som säger att det inte var ett legitimt köp till äldreboendet?

      Radera
    2. Kommunpolitikerna hade bl.a. rest (tror det var till Almedalen) och där bott i campingstugor. Kvittot som visades upp var alltså från ICA och visade vad som köpts av politikerna för vistelsen i dessa stugor. Mat, dryck, körsbär och som sagt toapapper. Det kvittot såg sedan politikerna till att skattebetalarna betalade.

      Radera
    3. Aha, det var deras toapapper. Med mera. Mm, det handlar om att prioritera:

      https://www.youtube.com/watch?v=69nS9xkcVjI

      "Ni vräker i er gräddtårta på skattebetalarnas bekostnad och nu ska ni gå lös på färdtjänsten."

      Radera
  7. Hej,
    Min upplevelse är att det behövs lite nyansering då det finns mycket okunskap kring ämnet. Var och en har givetvis rätt till sin åsikt, men åsikten bör vara grundad i korrekt fakta och inte i gissningar kring hur det fungerar.

    1. I hygienpaketet ingår saker som tvättlappar, tvättcreme, toalettpapper, städmaterial, toalettpapper, städredskap m.m. Det som inte ingår är personligare hygienartiklar såsom deodorant, schampo etc. I dag har vi en situation där en övervägande majoritet av de som bor på särskilt boende har hjälp med mycket av den personliga omvårdnaden och använder sig av inkontinenshjälpmedel, vilket medför att av artiklar såsom tvättlappar och tillhörande creme används vid flera tillfällen om dagen. Slår man ut denna kostnad är det tydligt att det inte handlar om 11 kr per dag, utan att 100 kr inte är en orimlig avgift jämfört med att köpa i affären. Inkontinensskydd är förskrivet av sjuksköterska och går på högkostnadsskydd. Det ingår således inte i hygienpaketet.

    2. Gällande dusch är prejudicerande domar att skälig levnadsnivå är 2 tillfällen per vecka. Vidare saknas det både ork och vilja hos våra äldre i samhället att duscha exempelvis varannan dag som nämnts i kommentarsfältet. Oftast tar duschen så mycket på deras krafter att de inte har ork för en annan aktivitet samma dag.

    3. Alla kostnader som en kommun tar ut ska enligt kommunallagen ej generera vinst (2 kap. 6 §). "Kommuner och landsting får inte ta ut högre avgifter än som motsvarar kostnaderna för de tjänster eller nyttigheter som de tillhandahåller)". Så att ta ut en avgift för mat som skulle finansiera hygienpaketet är olagligt. En förklaring till att matkostnaderna kan upplevas höga är att det ofta är sammansatt av dietister för att ge den äldre ett korrekt näringsvärde. Måltiderna består av frukost, lunch, fika, kvällsmål. Man har även någon form av fika efter kvällsmålet som syftar till att minska antalet timmar mellan sista målet på kvällen och första målet på morgonen. Detta leder enligt forskning till att minska risken för fall hos den äldre.

    4. Gällande kostnader för boendet är det inte säkert att boendet är ägt av kommunen. Det finns privata hyresvärdar som bygger boendet och sätter hyrorna. Vi har LOV (lagen om valfrihetssystem) som i vissa kommuner innebär att kommunen inte styr över hur många eller vilken högsta standard/hyra det får vara i lägenheterna. Det kommunen styr är hur många av de byggda boendeplatserna som ska nyttjas. Dock finns det kommunalt ägda fastigheter, men principen är den samma där som under föregående punkt. Det går inte att ta ut en högre hyra för att lägga pengarna på hygienartiklar eller annat vårdrelaterat.

    Mitt syfte är inte att ändra era åsikter utan att ge er möjlighet att ha en mer kvalificerad åsikt i frågan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 1. Du tycker inte att exempelvis städmaterial och städredskap borde ingå i den ganska saftiga hyran de flesta äldreboendena tar ut? Många betalar ganska många tusenlappar i månaden för ett runt på 12-15 kvm.

      2. Om vi lägger juridiken åt sidan och räknar med vanligt, enkelt hyfs istället för prejudicerande domar gjorda av ett samhälle som också är part i målet tycker jag att skälig levnadsnivå är att få duscha de dagar man vill. Jag är helt med på att många varken har ork eller vilja att göra det. Men då så, då kanske man kan ha råd att låta dem som vill det göra det.

      3. "Så att ta ut en avgift för mat som skulle finansiera hygienpaketet är olagligt."

      Vart överklagar man? Första instans är förmodligen kommunen. Undrar just vad de har för åsikt om vad de själva har gjort. Skulle det gå så långt som till domstol har kommunen sedan obegränsade resurser att hyra toppadvokater för våra skattemedel, vilket gör det nästan omöjligt för en enkel privatperson att få rätt mot stat eller kommun.

      Radera
  8. 1. De som bor på ett särskilt boende har en hyresrätt. När man bor i en hyresrätt ingår inte städredskap om inte annat framkommer i hyresavtalet. När fastigheten ägs av ett privat företag skulle pengarna för städmaterialet gå till fastighetsägarna som i sin tur inte städar på boendet. Det handlar inte om huruvida jag tycker att det ska ingå i hyran eller inte. Utan det handlar om hur avtalen är uppbyggda. Tycker jag däremot att hyrorna på vissa särskilda boenden är skyhöga? Ja, det tycker jag. Det som dock missas i beräkningen är att hyran inte baseras på lägenheten, utan även på de allmänna utrymmena. Ändock är min åsikt att hyrorna är för höga i förhållande till vad man får ut av det. Men det är ju marknadsekonomi och inte kommunalpolitik. Utbud/efterfrågan.

    2. På vilket sätt är domstolarna part i målet? Det finns tre instanser att överklaga till. Rättsväsendet är inte kommunalt och är således inte part i målet. Vi har stränga jävsregler för att förhindra detta och alla domar är offentliga att läsa för den som har tid att sätta sig in i det. Hade alla människors perspektiv av "vanligt hyfs" varit det samma hade vi kunnat referera till detta istället. Lagstiftningen säger skälig levnadsnivå och det är utrett till att vara två gånger i veckan. Det är helt okej att ha åsikten att vi inte borde ha skälig levnadsnivå, men ska dusch vara det enda som är god levnadsnivå eller är det fler insatser som ska vara omfattade? Ska alla insatser som äldreomsorgen har vara av god levnadsnivå? Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, skulle äldreomsorgen vara av god levnadsnivå hade vi behövt trippla dagens budget. Idag går 35 % av kommunalskatten man betalar till äldreomsorgen. Det är en väldigt kraftig skattehöjning. Är kommuninvånarna beredda att betala detta?

    3. Kollade upp ett exempel vad man betalar för för mat i en medelstor kommun. 4000 kr för frukost, lunch, middag samt tre mellanmål. Är det dyrt jämfört med att gå till Willys och handla och laga själv? Ja, det är det. Är det dyrt jämfört med om du skulle köpa allt detta färdigt varje dag och få det kört till dig? Nej, jag har svårt att se att det ens är självkostnadspris om du räknar in råvarorna, transporten och lönekostnaden/köksfacilitetens drift. Så även om någon skulle anmäla det har jag svårt att se en ekvation där man kan argumentera för att det är dyrt i förhållande till vad man får.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 1. Ett rum på ett äldreboende är väl inte att jämställa med en hyresrätt?

      2. I domstolarna sitter nämndemän som är politiker i samma partier som politikerna som beslutar att åldringar ska betala överpris på toapapper. Och ja, jag hade gjort andra prioriteringar.

      3. Det jag i första hand hade anmält är just denna "serviceavgift". Om jag hade trott att det fanns minsta möjlighet att få rätt mot en kommun.

      Radera
    2. 1. Rent juridiskt är det en hyresrätt, precis som en etta som studentboende. Tidigare var det så att kommunerna hade hyreskontrakten men i alla seriösa kommuner har man skiftat till att var och en hyr direkt från bostadsbolaget. Givet att man fått rätt till särskilt boende enligt beslut. Detta för att de boende ska ha samma rättigheter som alla hyresrättstagare har.

      2. I förvaltningsrätten har du helt rätt. Här är det bara en juristdomare som dömer jämte tre politiska nämndemän. I kammarrätten har du 3 juristdomare och två nämndemän. I högsta förvaltningsdomstolen, där prejudikaten kommer från, sitter inga politiska nämndemän.

      3. Den som hade anmält den avgiften hade fått fel, men inte för att systemet är korrupt, utan för att det inte går att göra någon vinst på den matpengen. Jag tvivlar på att det går att hitta kaféer och restauranger som skulle kunna laga mat till någon i den utsträckningen för mindre än 4000 kr per månad. Räknat på personal, faciliteter och råvaror.

      Radera
    3. 1. "I alla seriösa kommuner har man skiftat till att var och en hyr direkt från bostadsbolaget".

      Vilket gissningsvis i minst 9 av 10 fall betyder ett kommunalt bostadsbolag till 100 procent ägt av kommunen, dvs exakt samma sak.

      2. "I högsta förvaltningsdomstolen, där prejudikaten kommer från, sitter inga politiska nämndemän."

      Och för att göra karriär där behöver man inte rätt partibok, som exempelvis är fallet i Högsta Domstolen?

      3. Jämför du på allvar äldreboendenas storhushåll med kaféer och restauranger där det inte jobbar halta och lytta helt beroende av skattefinansierade arbetsplatser? I så fall förstår jag hur du får ihop ekvationerna. Då är väl en hundring i månaden för toapapper helt i sin ordning för levererar man den med limousine är det jättebilligt.

      Radera
    4. 1. Ja, den gissningen får stå för dig och huruvida det är ett kommunalt eller privat fastighetsbolag spelar ingen roll i hur avtalet ser ut. Förstår inte riktigt hur du menar? Tidigare hyrde själva omsorgs- eller socialförvaltningen i förstahand av bolaget och hyrde i sin tur ut till den boende. Nu har den boende förstahandskontrakt.

      2. Förfarandet ser likadant ut. Vi har en offentlig process där samtliga domar är offentliga. Du får gärna skicka en prejudicerande dom kring ett ärende inom äldteomsorgen där du tycker att domstolen agerat partiberoende och inte utifrån rådande lagstiftning och dess förarbeten, så ska jag bemöta din kritik. Men ett ogrundat påstående kring systematiska rättsskandaler är inte ens lönt att diskutera.

      3. Du har hittills inte klarat av att bemöta ett enda argument sakligt och med fakta. Det enda du kommit med i hela diskussionen är gissningar och hur du vill ha det i din drömvärld. Detta påstående är dessutom bara löjligt och det visar att du inte ens lyckats förstå att det inte är toapapper det handlar om.

      Radera
    5. 1. Nej, det spelar ju ingen roll på annat sätt än att det i slutändan är exakt samma plånbok om det är kommunen eller ett kommunalt bolag, men vill du hålla igång den illusionen ska inte jag störa.

      2. Kan inte du skicka en lista till mig på fem justitieråd som inte är där de är pga sin partibok. Eller du, det räcker med tre förresten.

      3. "Du har hittills inte klarat av att bemöta ett enda argument sakligt och med fakta."

      Oj, jag får säga detsamma! Lev du i din filterbubbla där allt är fint och gott och det är känns helt rätt att fakturera gamlingar för sitt toapapper. Att du är en del i den verksamheten förutsätter jag, även om du valt att vara anonym för att odla din trollstatus.

      Radera