söndag 6 oktober 2019

Rensa skrivbordet

Kan Jordan Peterson skriva böcker om vikten av att bädda sängen kan jag fylla ett blogginlägg om reflektioner kring administrationsrutiner. Normalt lägger jag inte papper på hög. Jag öppnar posten varje dag, lägger in räkningar för betalning, sätter in i pärmar osv.

Den senaste månaden har jag bara inte hunnit. Det har vräkt in post och mycket av det går inte att städa undan direkt. Tvärtom har jag tjugo papper framme i väntan på svar och 4-5 uppslagna pärmar. Jag har ett stort L-format skrivbord med tre kvadratmeter bordsyta, men nu går det knappt att se vad det har för färg.

Gammal bild, skulle inte drömma om att visa hur det ser ut nu.

Det kan väl vara okej att släppa lite på ordningen när man är stressad, men jag blir inte mindre stressad av det. Tvärtom! Och dessutom trött på mig själv när jag märker att ett stökigt skrivbord leder till att jag blir ännu mer nonchalant. Nu har jag ett oöppnat bankbrev på skrivbordet sedan i torsdags. Okej, jag vet vad det innehåller och att det inte är akut, men jag brukar öppna all post direkt för det spar tid, nerver och ibland även pengar.

E-posten är ännu värre. Jag vet att inkorgen borde tömmas varje dag. Mejl ska besvaras, arkiveras eller kastas. Det gör jag inte ens i vanliga fall, men nu är det ännu värre. Jag har säkert hundra mejl i inkorgen och åtminstone ett par av dem är inte ens öppnade. Motsvarigheten vore ju att gå ut till brevlådan i villaträdgården och ta in hälften av breven – det gör ingen.

Okej, kanske någon.

Nu vill jag ge mig själv en deadline. Inom en vecka, senast nästa helg, ska såväl skrivbord som inkorg vara rensade om jag så ska behöva lägga en halv dag på städandet. Marie Kondo – släng dig i väggen!

6 kommentarer:

 1. Ja, vem känner inte igen det där? För egen del så är det dock kanske ofta som så att det sker i lägen när jag av olika anledningar har annat som bekymrar mig i bakgrunden.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det spelar nog ingen roll om det är själva pappershögarna eller något annat som upptar alla tankar, eller som i mitt fall båda.

   Radera
 2. "Det kan väl vara okej att släppa lite på ordningen när man är stressad, men jag blir inte mindre stressad av det." Ja du inser ju att det här är min religion, jag klarar på riktigt inte av pappershögar, ens när det rör sig om två A4 på varandra. Jag skulle verkligen uppmuntra dig att ta en förebild för att sedan komplettera den med en efterbild, på såväl fysiska högar som en print screen på mailboxen. Det är sjukt satisfying. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det värsta är att det är min religion med. Jag skulle säkert kunna såsa runt i morgonrock i flera dagar och definitivt låta bli att dammsuga i flera månader, men papper "måste" tas itu med omgående, det är liksom lag på det.

   Tror att jag skulle må dåligt av att titta på den bilden också, men det är väl lika bra att jag tar den. Ska ändå fota femtio grejer som ska säljas.

   Radera
 3. Ja själv mår jag lite dåligt om det ligger grejor och skräpar som borde tas om hand. Det stör mig rejält av nån anledning. Fru Snålgris har en förmåga att plocka fram något, sen kan det ligga t.ex. på byrån i hallen i flera veckor, tills jag till sist måste fråga "vad ska du göra med X egentligen". Då är det något hon har tänkt fixa med, men kanske glömt eller helt enkelt struntat i. Då plockar jag tillbaka grejorna. Post får vi så sällan, så det är inget bekymmer. Dock har jag stora problem med att få Nordea att sluta skicka kontoutdrag varje månad för de aktier jag har hos dem. Jag trodde i min enfald jag kunde gå in på typ Min profil -> Utskick och sen kryssa bort det jag inte ville ha (fick först 5 kuvert i månaden), men denna funktion fanns inte så jag var tvungen att RINGA in till dem och be dem plocka bort detta. Tyvärr misslyckades tjänstemannen med detta, för det kommer ett kuvert fortfarande, som åker direkt i brännbart (återvinner inte "hemliga" papper). Och så undrar man varför Nordea lider av dålig lönsamhet? En sjukt ineffektiv verksamhet kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner igen fru Snålgris beteende, men har lyckligtvis inte bott ihop med en sådan. Men hon har säkert andra kvalitéer.

   Dubbelfel av Nordea. Riktigt uselt faktiskt.

   Radera