tisdag 22 oktober 2019

Homestyling

Behöver man anlita en inredningsstylist när man ska sälja sin bostad? Ni vet, en människa som ställer in nya möbler och piffar till hemmet i största allmänhet. Många tycker det och en mäklare nöjer sig inte ens där utan tycker att man förutom inredare också bör anlita en städfirma och en florist.

Sätt gärna lite blommor på balkongen...

Jag är skeptisk. Räknar man med att få några miljoner för bostaden är varje procent värd ganska mycket, men åtminstone när det gäller lägenheter handlar det nog mest om läget, avgiften och antalet kvadratmeter.

Jag står i begrepp att sälja min mammas lägenhet och har varken anlitat homestylingföretag eller florister. Jag har målat vitt (tror att det är lag på att bostäder måste vara vitlackerade när de ska säljas), städat själv och tycker att de potentiella köparna får nöja sig med mina krukväxter på visningen. Den enda så kallade homestaging som gjorts är att jag lånat ut ett par möbler och gardiner från min lägenhet.

Nej, inte denna.

Jag anlitar knappt ens mäklare eftersom jag använder Hemverket som fixar annons och kontrakt medan kunden själv får hålla i visningarna. Om det blir bättre eller sämre resultat vet man aldrig för det är ju omöjligt att säga hur det hade gått med en annan mäklare. Jag har tidigare bara sålt en enda bostad och den mäklaren var så usel att jag fortfarande blir irriterad trots att det gått över femton år.

16 kommentarer:

 1. En kollega betalade 10k till en håmestajlare när han sålde sin lägenhet. Hon hade med sig mattor, plädar, fruktfat, lite blommor och nån möbel. Han var så nöjd med att han hade tjänat på det då lägenhetens försäljningspris ökade med mer än de 10k han betalat tack vare detta. Oklart i vilket parallellt universum han sålde exakt samma lägenhet ostylad för att kunna göra ett sånt tvärsäkert uttalande. Det är ju deras fördel här, man kan ju aldrig få ett facit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är just det, omöjligt att veta. Jag får lite en känsla av att homestyling går under samma kategori som olycksfallsförsäkringar och tokavancerade bilbarnstolar. Man trummar in budskapet: "Vågar du chansa?"

   Osäker på om det är en för- eller nackdel för homestylarna. Kanske ger de ett väldigt mervärde, men det får vi inte veta. Om jag hade känt en homestylare hade jag absolut velat ha hjälp av denna. Annars vet jag ju inte om pläden och fruktfatet är genomtänkt eller om de råkade bli över från ett objekt i närheten.

   Radera
 2. Möblerad lägenhet säljer bättre (till högre pris) jämfört med en tom dito. Enligt mäklare jag talat med under årens lopp. Dvs ha visningar innan du flyttat och lägenheten är tom om du vill inte vill ge rabatt på bostaden.
  Om det sedan görs med en full-service som homestajling eller med eget bärande av tillfälliga möbler, tex IKEA har ju gratis utlåning i 365 dagar ("öppet köp") så nog kan man få till ett attraktivt hem till lågt pris (gratis)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jag med på. Jag skulle aldrig försöka sälja en lägenhet tom. Och även om Ikea-lösningen var kreativ skulle det kännas ruttet att köpa möbler i vetskap om att allt kommer lämnas tillbaka.

   Vore jag i det läget hade jag nog försökt låna ihop möbler och kanske köpt lite secondhand eller hämtat upp bortskänkes-prylar. Man säljer ju inte inredningen, möbler har man snarare för att påvisa funktionen. En kreativ människa skulle nog nästan kunna tejpa linjer i golvet för att visa var soffa, säng osv skulle få plats, men det vore att utmana ödet.

   Radera
 3. Det köparen ser på Hemnet är bilderna av lägenheten. Homestylingen bygger helt och hållet på att presentera schyssta bilder som gör att köparen kan föreställa sig att bo i lägenheten och åka och titta. Om Erik Olssons statistik stämmer om att varje budgivare som kommer on i spelet höjer priset med 25 tkr så kan en budgivare vara värd mer än homestyling. Det homestylingen också ofta resulterar i är att de säger åt ägarna att gömma hälften av deras skräp i skåpen för ingen orkar med så många intryck.

  Jag har valt att använda mig av stylingtjänster vid båda försäljningarna för jag har varken ork eller lust att göra det själv och framförallt skulle det inte bli bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag konfererade lite med fotografen som tog bilderna av lägenheten och han tyckte att jag hade gjort ett hyfsat jobb med att gömma skräp. Lite bakläxa fick jag, men det var mest småsaker.

   Men visst, ännu en budgivare kan säkert resultera i mycket mer än 25000 kr, kanske flera hundratusen. Samtidigt har jag gått på visningar som känts sönderstylade, så för någon potentiell köpare kanske det skrämmer istället.

   Radera
 4. när det var nytt med homestyling så hade äntligen hemma ett avsnitt där de sålde två lika lägenheter. tror de låg vägg i vägg. en hade de målat och stylat och den andra var som den var. det var ganska mycket mer de fick för den stylade trots att det bara var lite färg och möbler. den andra lägenheten var tom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om lägenheten var tom kan jag förstå det, men som jag var inne på i ett tidigare svar här - vem tusan säljer en tom lägenhet?!

   Jag (som alltså inte anlitat en stylist och nu försöker intala mig att det var rätt) kan kontra med ett annat exempel. En kompis sålde sin lägenhet samtidigt (någon vecka emellan) som en identisk grannlägenhet och fick 20 procent mer än grannen trots att min kompis lägenhet var långt ifrån nyrenoverad eller stylad.

   Radera
 5. Allt handlar väl om läget, inte så mycket om den är stylad eller inte. Själv använde jag hemverket när jag köpte en lägenhet, mycket billigt och smidigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också det, eller möjligen om kök och badrum är renoverade med exklusiva materialval, men avsaknad av köks- och badrumsrenovering är ju inget man döljer med en pläd eller fruktskål. Kanske med en presenning eller 50 kilo potatis, men det är nog fel väg att gå :-).

   Jag är nöjd med Hemverket hittills. Lite mycket pappersarbete, men det handlar nog inte om mäklaren utan om dödsbo som delägare med icke-godkänd bouppteckning och det kan ju ingen hjälpa.

   Radera
 6. Så om jag förstår det rätt: försök få så många som möjligt att se lägenheten och sedan buda på den. Och det är väsentligt bättre om det är Känslomässiga-Karin som förälskat sig i det hon sett och gör nästan vad som helst för att få den.
  Om det typen snål-Sparo som är enda intressenten blir det inte så mycket klirr i kassan jämfört med "måste-ha"-känslomässiga-Karin.

  Att vi snålisar utgår från vad vi själva skulle tycka är bra eller rimligt är sällan det som attraherar de känslostyrda med strålar, och den gruppen är både större och mer intressant att göra affärer med.
  Iallafall om man vill ha ordentligt betalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så många som möjligt till budgivning borde absolut gynna priset, ju mer skillnad ju färre intressenter. Skillnaden mellan en och två budgivare kan vara miljoner medan skillnaden mellan tretton och fjorton förmodligen spelar lite eller ingen roll. Idealet tror jag är paret Känslomässiga Karin och Täta Teo där hon bjuder och han spenderar ;-).

   Det där att utgå från sig själv tror jag är ett hinder i alla möjliga sammanhang där man själv är långt från normen. Och svårt att undvika. Är man en hederlig och hygglig människa är det svårt att planera för att andra inte är det. Om man inte är cynisk också.

   Radera
 7. Ja, mäklarpriser är verkligen inte att leka med idag. Sjukt dyrt, och högst osäkert vad man egentligen får för alla pengar. Samtidigt framstår ju många av dem som högst okunniga i allt annat än att lura folk.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag själv har varit på visningar är det min känsla.

   Jag: "Är det borrad brunn och var ligger den?"
   Mäklaren: "Jag vet inte."

   En BRA mäklare lägger till "Jag ska ta reda på det" och det är ytterst sällan de gör det. På ett hus jag tittade på hade mäklaren inte ens med sig alla nycklar till visningen så ett par förråd hann ingen se innan budgivning. Du har ETT jobb liksom...

   Radera
 8. Vi hade en fastighet till salu för några år sen. "Attraktivt men svårsålt". Mäklaren vi tog in lärde oss att det är mycket "känsla" som ska säljas. Alltså bort med ALLA mattor för att alla snygga golv ska synas (parkett), fram med det unika (nära havet). Mer styling än så behövdes inte. Och den mäklaren hade koll på borrade brunnar, bygglov och vattentillgång (till skillnad från en annan som verkligen inte brydde sig).
  Däremot är jag inte säker på att många besökare på en visning ger många bud. Eller, rättare sagt jag är säker på att många nyfikna grannar som trängs definitivt inte tänker bjuda (det var över hundra sällskap på första visningen. NOLL bud).
  Eftersom vi visste att de nya ägarna skulle både renovera och ändra i planlösningen så fick vi in i kontraktet att vi slapp göra flyttstädning. Tänk tvätta 150 smårutor i en glasveranda, dubbla glas.


  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte "styla" med en dator som matar ut bilder på sånt som inte framgår i lägenheten: närliggande badplatser, lekplatser, tvättstuga osv.

   Nej, många besökare är i sig ingen vits. Möjligen för att det förbereder de som tänkt bjuda på att de kan bli tvungna att öppna plånboken lite djupare än de hoppats.

   När jag flyttade in i min lägenhet sa jag helt frivilligt till säljarna att de slapp städa. Jag skulle ändå riva ut allt.

   Radera