torsdag 17 oktober 2019

För många möten

Vi har alla haft den där kollegan som alltid hittar skäl till att boka möten, som vill träffas och ”stämma av” allt möjligt med alla möjliga, kanske för att förankra besluten med ”gubbarna på golvet” eller visa handlingskraft inför sina chefer. Jag försökte komma undan för det mesta, men det är inte heller kul att vara medarbetaren som alltid ifrågasätter nyttan. Så då satt man där och hinkade kaffe och lät tankarna fara iväg någon annanstans.


Förr var telefonmöten väldigt krångliga. Så fort mer än två personer skulle prata måste man i förväg beställa gruppsamtal hos Televerket. Högtalartelefoner fanns inte heller. Japp, jag pratar om en tid innan Skype.

Poängen med ny teknik är väl att vi ska slippa träffas i tid och otid för att diskutera allt ”IRL”? Min personliga favorit är e-post. Man skriver vad man vill till en grupp, var och en läser när de har tid, tar tag i de bitar som rör dem och återkopplar när allt är klart.


En fördel till med detta är att det förhindrar agendafria möten. När man måste speca upp i text vad det är som ska avhandlas funkar inte ”Tänkte bara stämma av att ingen har några problem med de nya rutinerna” som ju ibland är den verkliga anledningen till att slå ihjäl två timmar av kollegornas arbetstid. Jag tycker fortfarande att de bästa mötena är de inställda.

7 kommentarer:

 1. Ibland har vi möten för att diskutera när vi ska ha nästa möte . :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt så illa tror jag aldrig att jag varit med om. Däremot långa diskussioner på slutet av mötet om när man ska nästa möte, vilket till stor del beror på när man hinner beta av punkterna från mötet innan, vilket beror på när man kommer ifrån mötet så att man kan hinna göra det.

   Radera
 2. När jag upptäckte Mute-knappen (i telefonmöten) blev mitt liv betydligt bättre. Då kunde jag dammsuga samtidigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den som hittar på en mute-knapp för det offentliga rummet kommer få Nobelpris i både fred och ekonomi.

   Radera
 3. Jag känner igen det där. Vi måste ha ett möte, säger någon och så känner "alla" att man verkligen gjort något, fastän man spillt bort värdefull arbetstid.

  På min sista arbetsplats skulle vi ha avdelningsmöten där en av chefen utsedd gullegris (pösmunk) bara satt och tjatade medan vi andra satt som på nålar för att få gå tillbaka till jobbet. Mötena var helt meningslösa och blev bara till en stressfaktor eftersom de tog tid från jobbet.

  Håller med om att det mesta bäst hanteras via e-post. Man kan läsa och svara när det passar bäst samtidigt som det ger möjlighet att tänka efter innan man svarar.

  "..de bästa mötena är de inställda." Ja, då känner man sig härligt fri och kan jobba istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om möten är effektiva har jag inget emot dem, men ofta är det ju så där, att någon sitter och maler om något som ändå inte rör övriga deltagare.

   Radera
  2. Exakt, Sparo. Ibland behövs möten men oftast verkar man ha dem bara för att det ska så vara.

   Radera