söndag 13 oktober 2019

Joker – bara sluta!

Jag skulle inte säga att jag undviker kultur, men jag lyssnar inte på musik, följer inga tv-serier och söker aldrig aktivt efter kultur i någon form förutom böcker. Men inte heller där är jag med i snacket om det senaste och mest aktuella. När det kommer till skönlitteratur kan jag lika gärna läsa en gammal bok som en ny.


Nu har det dock varit omöjligt att undvika filmen Joker. Den recenseras och folk pratar om den precis hela tiden och överallt. Ingenting om denna film intresserar mig och jag kommer garanterat aldrig se den, så jag gör som jag brukar – slår dövörat till och undviker så mycket som möjligt. Samma förhållningssätt som jag har till Melodifestivalen, Game of Thrones och allt annat jag skiter i.

Men hatten av för PR-avdelningen! Det verkar inte gå att komma undan Jokerhelvetet med mindre än att man flyttar till en stuga i skogen och barrikaderar dörren. Filmen kostade 55 miljoner dollar att producera, vilket tydligen är otroligt billigt. Det verkar som att de 50-150 miljoner man ”sparat” har gått oavkortat till att marknadsföringen.


Och det behöver inte sluta där. Redan under premiärhelgen drog filmen in 234 miljoner dollar, så vill de kan de sätta upp en reklamaffisch på varenda offentlig plats i västvärlden och se till att filmen är ”förstasidesstoff” i många månader framöver. Det är nästan så att jag längtar till att det blir val någonstans så att det kan pratas om det istället. Eller VM i sportboll eller hockeybockey, apropå fenomen som inte intresserar mig.

31 kommentarer:

 1. Har sett filmen, kan faktiskt varmt rekommendera den! (kanske inte det gensvar du önskade ;))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte förvånad, men det hjälps inte. Ska jag se Joker får det bli den gamla svenska filmen med Björn Skifs:
   https://www.youtube.com/watch?v=ziJ3l46itp4

   Radera
 2. Men, men... den nygamla "skäggkulturen" verkar ju intressera herrn!?! Du går väl regelbundet till lämpligt vald barberare i hipsterkvarteren och får det omhändertaget på för dagen lämpligt sätt? Se där - helt opåverkad av samtidens kulturella fenomen är inte ens herr Sparo!

  För att inte tala om löpning...

  Lite mer på temat: Mitt intresse för filmen Joker ligger på samma nivå som Sparos.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inte ens skäggkultur intresserar mig. Använder inga skäggprodukter (jag kör med rent obesprutat sprättskägg) och ansar det själv vid behov.

   Skönt att höra att vi är fler utanför kulten.

   Radera
  2. "Vid behov" är uppenbarligen en mycket subjektiv formulering ;-)

   Radera
 3. Jaha, där ser man, själv har jag ivartfall lyckats undvika Jokern. Faktiskt ingen aning om vad det är för något, lika glad för det.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppenbarligen har jag också missat hela debaclet.

   Radera
  2. Fantastiskt! Trots att jag jobbat i stort sett utan uppehåll, ofta ståendes på en stege, bortkopplad från nyhetsflödet, har jag aldrig hört så mycket om en film som om denna.

   Radera
 4. Vad?!

  Jag har inte ens hört talas om filmen. Wow! Häftigt att vara så ute! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag börjar undra om det här är en gigantisk konspiration mot mig, att någon bestämt att driva med mig som en modern Truman Show.

   Radera
 5. Har inte heller hört talas om den här filmen, eller ens om något som hette något dylikt som skulle vara aktuellt, så jag såg framför mig nån gammal b-rulle med sfifts ( hette han så ougah-tjacka-mannen?) som väl var nåt som statliga filminstitutet slängt skattepengar på efter sedvanlig omskrivning av manuset, allt för att filmen ska gå så dåligt som möjligt ekonomiskt.

  Nåväl, blev så nyfiken att när jag kikade förbi biografen såg jag en poster med samma namn, och döm om min förvåning "kommer snart". I övrigt stod vara en sak till: Joachim nånting. Och även jag som är fullkomligt färgblind och dyslexisk vad gäller namn i allmänhet och kändisar i synnerhet så kände jag igen det namnet: så det är stora Hollywoodtrumman som ljuder med andra ord, den brukar lyckas tränga igenom det mesta av bruset med sina feta budgetar och linor direkt in till reklamjournalisterna.
  Skönt att jag uppenbart numera är utanför den sfären, ingen är lyckligare än jag för det.

  Är det fler än jag som upplever ni har minskat er direkta exponering för köpereklam i traditionell mening, men att påverkanskampanjerna framförallt för åsikter ("opinionspåverkan") istället har kraftigt ökat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad är detta?! Jag har hört minst tre ofrivilliga recensioner av filmen bara från människor jag inte känner.

   Men okej, om Björn Skifs gått dig förbi har du nog ett ännu mer begränsat nyhetsflöde än jag. Det är en av Sveriges mest säljande artister de senaste trettio åren. Jag har inte heller några skivor eller minnen från Globen och Hamburger Börs, men nog vet jag vad han heter.

   Det andra namnet du sökte är Joaquin Phoenix. Samma där, har inte sett en enda film med honom, men han är rätt känd.

   Så blir det väl automatiskt, när vi lär oss undvika traditionell reklam drabbas vi istället av influencers och sponsrade åsikter.

   Radera
 6. Jag bor i en stuga i skogen och har missat detta! Hade ingen aning faktiskt. Jag vill se den dock

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Jag tror dig. Eller rättare sagt, jag är helt övertygad om att du bor i en stuga i skogen om du missat Jokertjatet.

   Radera
  2. Attans! Det där var ju vad jag tänkte skriva som kommentar. Jag har också varit i stugan och missat "Joker". Hoppas den har med Batman att göra, jag gillade Batman när jag var liten, Pow! Boom! Crash! Såg en grävling vid stugan för övrigt, cool upplevelse. Den han inte märka av mig fören den var ganska nära. Så jag fick en lång titt.

   Radera
  3. Grävlingar är coolare än läderlappar.

   Radera
 7. Jag såg den nyligen. Väl värd sitt pris (använde en gratisbiljett jag fick i någon tävling) :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade inte sett den om var gratis, men eftersom jag inte gjort det kan jag ju inte säga om det vore en felsatsning.

   Radera
 8. joker? har inte hört talas om den och kollar ändå twitter och facebook flera gånger om dagen. är det han figuren från batman? eller batmannen som sonen säger...

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag kollade på Twitter nu fanns fyra inlägg om filmen från de senaste SJU SEKUNDERNA! Men du har kanske valt ditt flöde med mer omsorg än jag.

   Ja, det är han från Batmannen. Eller Läderlappen, som han ju heter :-).

   Radera
  2. uppenbarligen ;-)

   ja, att det heter läderlappen blev han varse om fort när de börjades prata om batmannen. visade även det gamla tecknade introt som blev populärt

   Radera
  3. Jag minns inte ens det. Jag var mer av en Kalle Anka-kille.

   Radera
 9. Det verkar som att många här inte hört om den, så att du skrev om den gav ju även lite publicitet för nyinvigda. Gratisreklam :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jag uppriktigt förvånad över, men eftersom jag hört om den minst tio gånger sedan premiären trots att jag knappt tagit del av media eller träffat folk är jag rätt säker på att de ändå drabbats.

   Radera
 10. Som du vet är du en utmärkt kontraindikator för oss som gillar sportboll i olika former, diverse TV-serier (GoT tex) och försöker leva i nuet med smartphone! ;-)

  Så det blir till att se Joker-filmen snarast då uppenbarligen. :D


  Cheers,

  /P


  ps. Saknade ändå en referens till Johannes Brost här nånstans, även om Rederiet såklart är i nyaste laget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag hade inte räknat med att avskräcka någon.

   Refererar väldigt sällan till Johannes Brost även om jag måste tillstå att jag tycker att han (möjligen med undantag för Rederiet) var en bra skådis som gjorde en och annan riktigt bra rolltolkning. Som komiker - lite sämre. Däremot var han en trevlig jävel backstage.

   Radera
 11. Joker? Hört namnet nån gång och trodde det var en gammal film och funderade inte mer på det. Jag menar, vad är det för fel med att se gamla dvd-filmer fyndade på secondhand? I den händelse att jag alltså blev film-sugen vilket inte inträffar så ofta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du funderade inte på varför tio poddar och hundra tidningar samtidigt skulle dra iväg recensioner på en gammal film ;-)?

   Jag är inte heller filmsugen särskilt ofta. Minns inte när jag såg en hel långfilm senast. På bio var det kanske tio år sedan.

   Radera
  2. Nä för jag hörde/läste bara namnet Joker en gång så... filmrecensioner ägnar jag inte en sekund åt annat än om det pratas film irl. Nu är jag ju dessvärre hopplöst/hoppfullt ute och ser inte mycket film.

   Radera
  3. Inte jag heller, men den här gången kom jag bara inte undan. Det var fan värre tjat än vid fotbolls-vm.

   Radera