torsdag 31 oktober 2019

Gör en pensionsanalys! – sponsrat av Fundler

Ni som följt min blogg länge vet säkert att jag alltid varit skeptisk till ett organiserat pensionssparande. Klart att man ska spara pengar till ålderdomen, men jag har nogsamt undvikit att låsa in pengarna i en renodlad pensionslösning.

Men folk sitter trots mitt gapande med ett privat pensionssparande. Eller tjänstepension, det verkar svårt att undvika numera. Med tanke på att de flesta inte ens orkar sprätta upp det brandgula pensionskuvertet en gång om året är det antagligen många som inte har en aning om var de har sina pensionspengar sparande, och än mindre ifall de sitter bra där de sitter.


Inte minst är det avgiften som saboterar en bra avkastning. För pengar som sparas i decennier gör en tiondels procent i avgift skillnad, och i värsta fall handlar det om flera procent i årlig avgift. Där kommer Fundler in med pensionsförvaltning. Avgiften är så pass låg som 0,74 % plus fondavgifter på c:a 0,2 %, så totalt under 1 %.

Ett annat problem med pensionssparande jämfört med en aktiv fond- eller aktieportfölj är att det med fördel ska vara stor skillnad på placeringarna om man har 3 eller 30 år kvar till pensionering. Risknivån bör vara väsentligt högre om man är ung, men i bägge fallen är det viktigt att tänka på procenten.


Det Fundler gör är att analysera dina pensionsförsäkringar, försäkring för försäkring, identifiera förbättringsmöjligheter och hjälpa dig att genomföra förändringarna. I desktopmiljö (men den där flugan med att surfa på mobilen är väl ändå över snart). Det här kommer ta dig max en kvart, så det krävs inga stora vinster för att det ska vara väl investerad tid.

Låt Fundler göra en pensionsanalys om du är det minsta nyfiken. Du fyller i en fullmakt och låter dem kolla och visa dig vilka förbättringsmöjligheter som finns bland 36000 fonder. Du binder dig inte och kan förkasta alla förslag om de känns fel, men det kan ju inte vara fel att ta reda på vad som går att göra. Att inte göra något alls är en av de största riskerna med pensionen, en risk förvånansvärt många tar varenda dag.

OBS! Inlägget är ett reklamsamarbete med Fundler, men åsikterna är mina. Dock inte denna:
Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Hos Fundler investeras dina pengar i fonder som är utvalda med omsorg för att du ska få så hög avkastning som möjligt utan att ta onödiga risker. Om investeringen sker i värdepapper som handlas i annan valuta än svenska kronor tillkommer en valutarisk.  

27 kommentarer:

 1. Jag tycker de har hög avgift, inte låg. Möjligtvis ligger gamla pensionsförsäkringar på den nivån, men inte dagens.
  Sedan ska man nog inte bara stirra på avgiften, utan desto mer på förvaltarens organisation och prestation. Dålig förvaltning kan kosta betydligt mer än höga avgifter.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hög eller låg ligger i betraktarens ögon. Beror ju också på om man är rätt målgrupp, om man vill betala för att andra ska välja eller vill ha järnkoll själv.

   Viktig poäng med att avgiften inte är allt. Det viktiga är ju nettoavkastningen, som i och för sig hör ihop med avgiften, men det är inte den viktigaste parametern.

   Radera
  2. Hej Investeraren.
   Vi på Fundler håller helt med dig om att man inte ska stirra sig blind på avgiften, utan se vad man faktiskt får för den. På vår hemsida under https://fundler.se/fundlers-portfoljer/ kan du se hur våra olika förvaltningar har utvecklats sen starten för drygt tre år sedan och jämföra den med avkastningen du har fått i dina nuvarande sparlösningar under samma tid.

   Mvh Jacob på Fundler

   Radera
 2. Gör en pensionsanalys på småspararguiden.se! Oberoende rådgivning.
  Mvh.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På vilket sätt är de mer oberoende än Fundler? Ingen av dem tar ju betalt av de fonder de rekommenderar.

   Radera
 3. Fundler tar 1% i avg. Småspararguiden.se rek. Billigaste Global indexfond 0.11% i avg. Eller 0.22% i avg. Det gör stor skillnad långsiktigt då vi vet att det är svårt eller nästan omöjligt att slå index långsiktigt. Fundler tar 0.74% i avg att rek. Indexfond som kostar 0.2% i avg. Då är det upp till var och en om man vill betala den extra avg för att få ungeför samma produkt! Min rek är gratis medan du får betalt för din Fundler annons. Annars allt väl om dig Sparo.
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är olika avgifter, det kan ingen förneka. Sedan får var och en bedöma vilken tjänst man tror ska ge mest nettoavkastning. Det jag ifrågasatte var huruvida den ena eller andra skulle vara mer oberoende.

   Radera
  2. Hej Anonym,
   Vår motsvarighet till globalfonder, Fundler Global Framtid, har hittills i år presterat ca 2% bättre än tex Avanza Global, trots både lägre totalrisk och mindre valutaexponering. Om man jämför fonder med 2% avgift gentemot dem med 0,2% så är det svårt för en förvaltare att ta ikapp skillnaden, men när man jämför lösningar med 0,7 eller 0,2 så har 2% aktiv avkastning större betydelse än avgiften. Jämför gärna den avkastning du har fått i dina nuvarande sparlösningar med vår på https://fundler.se/fundlers-portfoljer/ .

   Mvh Jacob på Fundler

   Radera
  3. Man jämför avkastning på 5-10-15 årssikt! Vi hörs om 10 år.
   Mvh

   Radera
 4. Ja det stämmer. Om man tänker logisk smart då väljer man den som är billigast. Det är 100% rätt val, då det vi vet idag vad det kostar i avg. Det vad man vet i i efterhand är avkastningen. Historisk vet man att index är svårslagen. Då man inte har kristalkulan att kunna se i framtien är det inte så smart betala 4ggr så mer i avg. Det säger sig själv. Robbotar låter fint och lockande men dyrt och sällan värd extra pengar.
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det detta som kallas aggressiv försäljning ;-)?

   Jag utgår ifrån att du aldrig köper dryck eftersom det är "100 % rätt val" att dricka kranvatten, det är ju billigare.

   Radera
 5. Själv har jag ingen sammarbete eller koppling med småspararguiden.se. Jag tycker bara att ni som bloggar gör mycket för extra pengar på bloggen. Dyra annonser speciellt med dyra provitioner avg gillar jag inte. Att jämföra gratis kran vatten som är nyttigast att drycka kan man göra med en Avanza Global 0.11% i avg. Nästan samma. Din annonns Fundler med 1% i avg kan man gämföra med dyraste onnytiga dryck som man kan få alla möjliga sjukdommar! Inget personligt mot digsom person. Men jag vet att ni bloggare måste tjäna pengar på bloggen och den tiden ni lägger på det. Ha det så bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej, jag trodde att du förestod Småspararguiden pga din engagerade ton i kombination med meningen "Min rek är gratis". Då förutsätter jag att du är samma "Anonym" som gjort alla fyra inläggen.

   Jag tycker att du jämför äpplen och päron, vilket var anledningen till min vattenjämförelse. Om du på allvar vill hävda att en tjänst ger bättre nettoavkastning än en annan bör du jämföra reda siffror istället för att gång på gång antyda att det inte går att slå index (vilket ju dessutom inte stämmer).

   Radera
  2. Var har du hittat statistik långsiktigt som säger annat än att inte många % av småsparare,aktiva fonder slår inte index långsiktigt? Ok. Nu har du fått lite betalt för att jag har kommenterat här. Du fick betalt för Fundler annonsen. Då är det bara jag som kommenterat gratis här. Tur att man är på jobbet då arbetsgivaren betalat min insats flr billiga avg i ett långsiktigt spar som ger mäst pengar tillbaks. Det får jag inte säga högt.

   Radera
  3. Vad sugen man blir på att svara dig när du håller en så härlig och ödmjuk ton (sorry, kunde inte låta bli att bli en aning ironisk här)!

   Det du sa var inte att många procent misslyckas utan att det är "nästan omöjligt att slå index långsiktigt", men för småsparare som inte lyckas slå index eller helt enkelt inte har den tid som krävs är det väl bra om någon hjälper dem? Och ja, Fundler tar precis som du och jag betalt för att arbeta.
   Om småsparare inte slår index långsiktigt

   Radera
  4. Bortse från sista halvmeningen "Om småsparare...". Jag missade att redigera innan jag tryckte iväg det.

   Radera
  5. Hej Anonym,
   Vi tycker det är märkligt att man tror att billigast är bäst just vad det gäller fonder, när man sällan tror det om tex kläder, bilar, sportutrustning, vin, eller något annat överhuvudtaget. Robotrådgivning handlar om att erbjuda bra förvaltning billigare genom att digitalisera hanteringen, så att spararna slipper betala för att dricka kaffe och skyffla papper, men själva förvaltningen är fortfarande värd att betala för. Se gärna mitt svar ovan ang detta.

   Mvh Jacob på Fundler

   Radera
  6. Du kan inte veta efter 1 år om det är värt att betala 0.85% exta i avg? Det vet man om 10år. Billigast är inte alltid bäst. Det vet man i efterhand. Der vad man vet idag vad det kostar i avg. Om jag väljer robot då tar jag lysa.se. 0.38% i total avg. Lycka till med Eran tjänst som är inte dålig men förtfarande dyr för att det ska löna sig långsiktigt.

   Radera
  7. Så om en tjänst inte funnits i tio år kan man inte använda den eftersom det inte finns tio års statistik på att den är bäst, och därmed är det i princip bevisat att den är för dyr för att löna sig långsiktigt? Hur ska nya aktörer då göra för att bevisa sin seriositet?

   Radera
 6. Om du är så övertygad själv att Fundler och andra robbotar är så bra, värför inte investera alla egna pengar på börsen i tex Fundler? Eller du kanske gör det? Det vet inte jag. Själv har jag allt i Avanza Global 100% privat. Tp. LF Global index 100%. Ppm. Ap7 Såfa.
  Mvh.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du läst mitt inlägg ser du att jag inte tror på privat pensionssparande, ett faktum jag berättat både nu och då. Detta är för dem som gör det. Sedan behöver man ju inte lägga alla ägg i samma korg för det.

   Radera
  2. Tack för svar, Micke! Jag är nog för egen del för snål för Fundler då jag är allergisk mot företag som har som affärsidé att "skära emellan" mig som kund & produkten jag köper/väljer: "Där kommer Fundler in med pensionsförvaltning. Avgiften är så pass låg som 0,74 % plus fondavgifter på c:a 0,2 %, så totalt under 1 %.". 1 % i avgift blir extremt mkt över 20-30 år...

   Radera
  3. Jag respekterar det, men varje gång man handlar i en vanlig matbutik drabbas man av samma fenomen. Man kan leta upp bönder som säljer mat direkt till kund. Jag skrev en text om det för tre år sedan (https://sparosverige.blogspot.com/2016/10/skippa-detaljisterna.html) och applåderar dem som gör allt själv, men det blir tufft i längden.

   Radera
 7. Använder du själv Fundler, Micke?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan säga att jag har försökt. Än så länge finns inte tjänsterna i destopmiljö utan bara i appform och eftersom jag saknar (fel uttryck, jag är fri ifrån) smartphone går det inte.

   Radera
 8. Den dag när du skaffar dig en smartphone och vill investera i en robot kan du titta lite på Lysa.se. Den kostar 0.38% i total avg. Då kan du jämföra med Fundler innan du investerar. Ett bra tips. Trevlig helg.
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inga planer på att göra det, så här gäller det för företagen att anpassa sig efter mig :-). Vet att Fundler är i startgroparna. Ingen aning om Lysa.

   Radera