söndag 14 mars 2021

Den som är fri från drömmar kastar första stenen

Både Aftonbladet och Expressen har nyligen skrivit om Amelie Wahlund, 19-årig daytrader. Jag länkar inte till någon av artiklarna eftersom de är låsta, så jag har inte läst dem i sin helhet. Det vi icke-prenumeranter får veta är att Amelie:

 • Vill bli miljonär vid 25 och ekonomiskt oberoende vid 50.
 • Går i skolan och har inte flyttat hemifrån.
 • Tjänar uppemot 40000 kr/månad.

Jag vet alltså inte ett skit om hur genomtänkta hennes strategier är, om hon själv kallar sig daytrader och/eller står för siffrorna ovan. "Uppemot 40000" kan ju också betyda minus en kvarts miljon, i journalisters val mellan klick och korrekt faktaredovisning brukar det förstnämnda vinna.

Men som vanligt slås jag av alla hånfulla kommentarer på Twitter, från andra som troligen inte heller läst artiklarna. Amelies existens är tydligen beviset på att börsen är på väg att krascha. Hur då? Ingen vet vart börsen ska, men den påverkas knappast av att en 19-åring har planer för hur hon vill leva sitt liv.

Minns de inte sina egna liv i den åldern? Jag minns. Jag hade precis gått ut gymnasiet och visste inte vad jag ville göra om ett år, än mindre om 30. Jag hade en vag plan om att bli musiker. Mina förutsättningar var aningen bättre än för Morgan Johansson att bli basketproffs, men inte mycket.

Oavsett om det här bottnar i att en ung tjej vill maxa följarskaran på Instagram eller om kvällstidningarna vill locka pluskunder blir ingens liv bättre av missunnsamhet. Kanske tvärtom.

20 kommentarer:

 1. Oftast är väl sådana misunsamma kommentarer från bittert folk som själva känner att de helt saknar visioner. Och om de själva har misslyckats, då ska minsann ingen annan jäkel komma här och lyckas?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om det är så. Ibland tycks jante sitta inbyggd i ryggraden.

   Radera
  2. Dock är det förmodligen helt sant att både media och andra inte vill förstå hur få som lyckas som day trader i verkligheten, säg 1 av 20? Det hindrar ju dock inte att man försöker, om man är medveten om arbetsinsatsen.

   Radera
  3. Både i artiklar och kommentarer låter det lite som att hon går all-in på detta och det är ju inte alls säkert.

   Radera
 2. Hennes existens är definitivt inget bevis på något, hoppas det går bra för henne. Men att den typen av artiklar förekommer oftare och oftare skulle väl kunna vara ett tecken på ett hastigt ökande intresse för börsen hos allmänheten.

  Och det påstås ju ofta vara lite negativt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att det skrivs flera sådana artiklar tror jag främst är ett tecken på att media bedömer att det kommer generera klick. Det i sin tur skulle möjligen kunna betyda ökat intresse för börsen, men det är inte säkert. Media har dessutom haft fel förr.

   Radera
 3. Jag upplever det som att sådant där ofta kommer från medelålders folk som är förbannade på unga människor med driv. De äldre är bittra över hur dåliga de själva är och att de aldrig blev framgångsrika på något område. Yngre människor i sina sena tonår bryr sig mindre om andras rikedomar, för de väljer och vrakar mellan alla saker de skulle kunna satsa på. De har potentialen att göra vad de vill och de vet det. Jag själv befinner mig någonstans på gränsen mellan de båda grupperna i ålder och ser hur fler och fler av mina jämnåriga blir sura på de yngres framgångar. Jag gör mitt bästa för att inte falla i samma eländiga grop själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan stämma, men jag har ingen aning. På Twitter är det ju ofta mer eller mindre anonyma konton, och ska man kritisera någon man inte känner och nästan inte vet någonting om är nog anonymitet nästan en förutsättning.

   Radera
 4. Tror nog att folk är mest kritiska till artikeln. När den här typen av artiklar blir mer och mer frekventa tillsammans med ett plötsligt börsintresse hos allmänheten luktar det toppvarning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du har rätt för jag tycker att det är tråkigt när de som sticker ut det allra minsta inte bara ska behöva slåss mot systemet utan också mot en massa dysterkvistar som verkar hoppas att det ska gå åt helvete för alla andra.

   Radera
 5. Oerhört klickgenererande att hon är ung kvinna. Här lockas både de som känner sig hotade och de som letar förebilder. Och vi som bara noterar de kritiska kommentarna får också bekräftelse. Hoppas hon finns på riktigt och fick bra betalt för artiklarna som tillskott till tradingkassan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det verkligen det? Jag ser att hon själv spelar på det (eller åtminstone att det lyfts fram) med formuleringen "I en finansvärld fylld av män i kostym vill hon bryta normen", men unga kvinnliga daytraders är ju inget nytt. För några år sedan var det "Börshajen", Andra Farhad, som fick mycket medieplats, men det kändes inte nytt då heller. Däremot kan jag inte komma ihåg förra gången man lyfte en manlig ung daytrader. Ekka Lundin är den yngsta jag kommer på och han är runt 30.

   Radera
 6. Tyvärr tror jag det. Dels likväl som att sjukdom, bantning och kändisskvaller mm alltid har lockat läsare. Dels genom allmänt ökande polarisering, bland annat genom nya generationer med mer globalt kulturella referenser. En osinlig källa för klicksökare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller också läser folk som ändå alltid läser Aftonbladet och Expressen, och då tror tidningarna att det är detta läsarna vill ha, eftersom de läser.

   "Nya generationer med mer globalt kulturella referenser".

   Är det vad som förr kallades invandrare? Jag kommer aldrig lära mig det här nya språket som gäller nu.

   Radera
  2. Men, det betyder att det är fler i dagens yngre generationer som får influenser från internet; YouTube och andra sociala kommunikationskanaler. Skaparna till innehållet i dessa kanaler finns över hela världen och det är då alltså globalt.

   Radera
  3. Okej, då är jag med.

   Radera
 7. Klokt och bra skrivet! Håller helt med dig. Förstår inte heller missunnsamheten mot henne och hon är tyvärr inte den första som får skit heller. Tvärtom tycker jag man bör uppmuntra ungdomar som tar ansvar för sitt sparande och sin ekonomi i så tidig ålder, klokt och hon är ett föredöme där. Och att vissa som driver med henne håller på med investeringar på professionell nivå är bara smaklöst och lågt, som om en idrottsstjärna skulle håna ungdomsspelare.

  Följer inte Amelie Wahlund men tycker hon är tuff och modig som inte skäms för sig. Varför skulle hon göra det egentligen? Oavsett hur det går med hennes sparande som trader kommer hon lära sig jättemycket på det här och när hon får högre inkomst i framtiden är hon redan långt före var de flesta av oss andra var i den åldern både kunskapsmässigt och portföljmässigt eftersom hon kom igång tidigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag tycker att alla ungdomar som tänker, planerar och tar ansvar för sitt liv bör uppmuntras.

   Jag följer henne inte heller (har överhuvudtaget inte Instagram), så jag vet ingenting om människan mer än vad som framgått här, men av detta ser inte jag heller några skäl till varför hon ska skämmas. Och visst, det finns säkert viktigare grejer att skriva om än en nittonåring som trejdar index, men det är ju knappast hennes problem att hon får press.

   Radera
 8. Jag har följt Amelie en tid på instagram, redan innan artiklarna i Aftonbladet och Expressen, som jag dock inte har läst. Mitt intryck är att hon är väldigt påläst och hela tiden försöker förbättra sig. När medelålders män uttrycker sig hånfullt om unga personer som gör något utöver det vanliga framstår de mest som gamla stofiler. Kul att du inte hör till dessa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är absolut en gammal stofil och fördomar har vi säkert allihop - t o m kvinnor ;-) - men att tracka någon, eller raljera över ett fenomen som inte har med mig att göra kommer inte att gagna mig.

   Radera