C:a en gång om året ”fastslår”
någon på Twitter att det är omöjligt att exempelvis äta för
mindre än 2000 kr/månad om man inte lever på potatisblast och
regnvatten. Inte sällan blir jag omnämnd och ”intaggad” i dessa
diskussioner för att skapa lite turbulens. Det tycker jag brukar
kunna bli kul och några av er som följer bloggen regelbundet
har hittat hit just genom sådana trådar.
Samtidigt är det tröttsamt att
ifrågasättas. Jag startar inga bråk, jag bara påpekar lite
försynt att det går att äta för under 1000 kr/månad när någon
säger att det inte går. Jag har gjort det i många år och har inte
svultit ihjäl än. Jag uppmanar ingen annan att göra det, det är
helt frivilligt, men det verkar väl vara en rätt konstig grej att
ljuga om?
Så han har ätit för 250 kr/vecka, men säger att han inte skulle kunna göra det i längden. Det kan bara han veta, men därifrån till att bestämma att ingen annan kan göra det tyckte jag var i drygaste laget. Jag har aldrig hoppat högre än 1,20 meter i höjdhopp, men trots det tror jag inte att världsrekordet på över det dubbla är bluff. Så jag berättade att min uppmätta månadskostnad från 2023 är 864 kr. Svaret kom blixtsnabbt:
”Låter omöjligt. Vad har du räknat bort? Räknar du inte med frukt och grönt? Äter du aldrig kött? Aldrig godis, chips eller läsk?”
Jag hade
hellre pratat vidare om han inlett med ”Vad spännande! Är du
säker på att du inte räknat bort något?” istället för att
utgå ifrån att jag ljuger när det krockar med hans världsbild.
Men jag svarade så gott jag kunde, berättade att jag lagar mat från
grunden och försöker undvika processad mat. Sedan länkade jag till
ett inlägg där jag berättar mer om vad jag äter.
”Fördomsmannen” och ett par likasinnade försökte stötta varandra med kommentarer som:
”Äter man bara nudlar så kanske de går haha.”
”Räkna med allt så är du över 1000 kr i mån.”
”Jag hade aldrig velat äta hos någon som spenderar under 1000 kr på mat per månad.”
”Det bjuds säkert både på knäckebröd och kallvatten.”
Men min fanclub var större. Några
räknade på det lite vetenskapligt medan andra bekräftade att de
själva eller människor de känner också ligger i närheten av mina
siffror, och efter några inlägg verkade Fördomsmannen köpa att
alla kanske ändå inte är som han (vore förresten trist om alla
vore lika). Men efter en stärkande kafferast sprack det
igen:
”Frågade runt bland kollegor och vänner och alla håller med mig, 1000 kr på mat på en månad är extremt lite och hälsan kan inte vara bra. Har du varit hos läkare senaste tiden? Hur ser blodprover ut? Du har säkert brist på ett och annat. Värt att undersöka.”
Jag tror inte att det berodde på lågt
blodsocker (eller dåliga blodvärden i övrigt), men nu började jag bli irriterad och svarade:
”Om dina kompisar och kollegor tror att de kan ställa hälsodiagnoser på människor de aldrig träffat och inte vet någonting om (mer än att de äter färre tillsatser än er) tycker jag i all välmening att de bör checka sin egen psykiska hälsa.”
Jag menar det! Det måste vara
förbannat tråkigt att vara så inskränkt och lågvattenmärket med
kollegorna fick mig att tänka på en tjej som sågades av Idoljuryn
och som motargument framhöll att alla hennes kompisar minsann sagt
att hon visst kunde sjunga.
Kanske vann jag
diskussionen och det finaste av allt är att det kvittar. Jag har de
matkostnader jag har och äter gott varenda dag, även om en anonym
twittrares jobbarkompisar inte tror det, men jag blir ändå lite
ledsen. Hur är det möjligt att bli så trångsynt?! Så fattigt
livet måste bli då, oavsett matbudget.
Jag haller med pa sätt och vis, var och en bestämmer själv vad den ska äta och hur mycket det far kosta. Men du har ju valt att bade blogga och vara pa X, sa da far du tugga i dig att folk är dumma i huvudet. Själv haller jag mig langt ifran sociala medier, förutom att jag läser nagra bloggar och inbillar mig att jag far färre saker att irritera mig pa.
SvaraRaderaFör mig som inte är pa X ser jag dina inlägg till höger i bloggen fran 2021, alltid samma, det uppdateras inte. FYI.
/Annika
Jag har inga problem med att folk har åsikter. Däremot blir jag lite frustrerad över människor som antingen saknar argument eller vägrar ta in andras, men ändå vill diskutera. Det känns lite som att man pratar med en som är döv.
RaderaDu sa det, men det verkar funka för andra så jag vet inte om jag kan göra något åt det.
Välkommen till klubben. Det är många som hört av sig till mig med liknande kommentarer, trots att jag är väldigt transparent med våra kostnader och visar skärmdumpar och liknande. Det GÅR att leva sparsamt men ändå ha ett rikt liv, även om många verkar oförmögna att inse detta. Det enda som det krävs är att man lägger lite tid på det hela, och inte alltid väljer den bekväma vägen. Exempelvis kostar en vanlig sketen gräddtårta för 8 pers ca 250 spänn hos ICA Maxi. Jag gjorde en tårta till dottern nu förra helgen. Ägg gratis från en granne med höns, bottnen bakade vi själva, grädden köptes, sylten gjordes själv från blåbär vi plockade i somras, vanlijkrämen gjordes själv.
SvaraRaderaKostnaderna blev väl kanske 50 kr, mest för grädden och ljusen. Resten är försumbart. En tvåhundring rätt ner i fickan bara där, det tog väl 1,5 timme totalt och det var kul. Tårtan blev dessutom inte alls så äckligt söt som de man köper.
Jag gissar (men helt utan belägg, bara en känsla) att det är människor som är osäkra kring egna val som måste racka ner på andras.
RaderaJag gjorde själv tårta för ett par år sedan och kom till liknande slutsatser:
https://sparosverige.blogspot.com/2022/08/baka-tarta.html
För min del så får man nog lägga på en nolla på dom där 2000, men då går jag ut och äter en del också.
SvaraRaderaDet var ett rejält matkonto! Men det är nog få som ligger under 2000, bara det vore väl en bit under existensminimum nu. Och jag förstår att det varken är rimligt eller önskvärt för många (precis som 20000 kr inte vore det för mig), men att andra gör det borde inte kännas svårt att tro på om man har lite fantasi.
RaderaHåller med "fördomsmannen" + kollegor, det ÄR extremt lite. Men självklart är det möjligt. Att det skulle vara mindre hälsosamt stämmer inte nödvändigtvis, det beror ju på VAD man köper. Av det som nämndes (godis, chips, läsk och nudlar) bidrar inget med något hälsosamt, bara kalorier.
SvaraRaderaJag håller också med om den biten, att det är extremt lite. Vad jag inte håller med dem om är att det antingen är skadligt eller att den som påstår sig ligga under tusenlappen ljuger. Myten om att nyttig mat är dyr verkar seglivad.
RaderaGenerellt sett, äter nog folk mindre hälsosamt desto mer pengar de lägger på mat. Fast det är bara en fördom från min sida, har inga vetenskapliga belägg för det.
RaderaDet är nog stor variation. De som lägger de extra pengarna på att köpa ultraprocessade helfabrikat lär knappast köpa sig hälsa.
RaderaDet är extremt lite i förhållande till vad alla andra äter, men inte om man lagar mar från grunden, och handlar med omsorg. Vi är 3 i hushållet just nu (2 vuxna och en 14-åring), och handlar mat för 4000 kr /månad, inkl toapapper, diskmedel tvål. Vi handlar till 90% svinnsmart eller när det är extrapris, bunkrar då så mycket det går. Vi sedan ca 4 år successivt har ett matlager av torrvaror och frysvaror, så vi handlar uteslutande till nedsatt pris. VI handlar heller aldrig efter recept, eller efter en inköpslista, utan är opportunistiska och köper det som vid varje givet tillfälle är prisnedsatt. All mat lagas från grunden.
RaderaNär det tex är billigt med tomater köps en hel del, som äts till mat, på macka, som pålägg (gott med citronpeppar och salt på), och kokas till tomatsås som fryses in och används som bas till pastasås, fisk- eller köttgryta.
Äter gör man varje dag, så varför inte se över hur man hushållar med sin mat och sina ekonomiska resurser? Finns mycket att spara där.
/Christoffer S.
Är 14-åringen kille äter du nog billigare än jag för sådana kan ju praktiskt taget stoppa i sig hur mycket som helst.
RaderaSå där gör jag också. Köket svämmar över av någon matvara som var billig i butiken, eller som jag odlat själv (i somras skördade jag ett tag en tvåkilos squash flera gånger i veckan). Det brukar gå att göra av med allt, man sparar pengar på det och det är dessutom ganska kul.
Grattis Sparo, du slår mig med hästlängder. I alla fall när det gäller matkontot.
SvaraRaderaNär det gäller boendekostnaderna däremot tror jag att jag har en chans till pallplats, blev 1300 kr i oktober (stor villa med värmepump, kommunalt VA, inga lån). :-)
Det är OMÖJLIGT!
Radera;)
Det är ju ingen tävling.
RaderaMen du slår mig på boendekostnaden. Bara fastighetsskatten och den kommunala avgiften kommer nästan upp i din totalsumma.
Jag tycker dessutom det glöms bort att det går få en del grejor gratis. Exempelvis kan man ju äta potatis en måltid om dagen året om och odla den gratis mätt i kronor (inte arbete dock). Jag har odlat en del själv i perioder och skulle vilja påstå att i princip vara självförsörjande på potatis, morot, kålrot, rödbeta och palsternacka för en person inte är speciellt mycket arbete bara man kommit igång. Går säkert lägga till ytterligare saker relativt enkelt inom bönor och ärtor om man önskar, där har jag själv har mer blandad framgång. Dock tror jag det är smidigt skippa ta egna frön och betala för det. Dessutom kan man odla en hel del örter och kryddor på enkelt sätt. Har man växthus kan man även täcka in sånt som tomat, gurka och chili/paprika en del av året.
SvaraRaderaHar man dessutom gröna fingrar kan man ge sig i kast med kål av olika slag och blomkål/broccoli, dessa tycker jag personligen är svåra hålla fria från skadedjur. Har lyckats ok endast med grönkål och svartkål, de kan man låta skadedjuren äta bort och så kommer det nytt i alla fall. Dessutom står de sig länge, skördat både det och persilja när det varit snö.
Ja, jag har skafferi och frys fullt av äpplen, blåbär och kantareller som inte kostade mig mer än lite motion. Har lite morötter och grönkål också som jag odlat själv för en liten peng, men nästa år vid den här tiden hoppas jag ha ordentligt med potatis också.
RaderaJag gjorde ingenting för att undvika kålfjärilar i sommar, men har ändå inte plågats särskilt mycket. Mest gav de sig på majrovablasten och det får de göra för min del.
Det finns så många bättre vetande personer som blir upprörda, rätt kul att röra upp dem. Själv ser jag din matkostnad som inspiration! Ska stöka undan en del i början av november, sedan lägga om kosthållet. Inte bara pengar ut, men också kalorier in. (Vad gäller maten är noll tillsatser närmast ett krav från min sida.)
SvaraRaderaJag blir varken road eller särskilt oroad över andras starka åsikter i det här fallet. Jag blir nog mest fascinerad hur det kommer sig att andra vuxnas frivilligt valda diet kan störa så fruktansvärt.
RaderaTillsatsminimering är även min högsta prioritet. Det skulle jag kunna betala för att slippa, men oftast är det ju tvärtom billigare ju mindre tillsatser man köper.
Är det någon jag velat äta hos är det den som har under 1000 kr i matkostnader.
SvaraRaderaUndrar vem som är bäst på att laga mat - den som har bakat brödet och odlat grönsakerna själv, eller den som foodorar hälften av sitt matintag?
Jag tänkte likadant när jag såg den kommentaren (som inte var till mig utan ett svar på trådstarten). Det är väl mest intressant att se hur andra får till det. Är det gott är det bra, är det mindre gott kan man ju glädja sig åt att man är bättre kock själv. Och gratis är gratis :-)
RaderaLäste att en av dina bloggrannar ondgjorde sig över studenttjejen som bor i en stuga med låg standard i skogen (det är flera som skrivit om henne och jag minns inte vem av dessa det här var). Argumentet var bland annat att man inte kan leva så billigt för att bara att fika med kompisar kostar en hel del.
SvaraRaderaDet jag anser inte håller ihop i detta argument är att det förutsätts att folk går ut och fikar var och varannan dag på dyra ställen! När jag var student så hade vi inte TID att gå och fika. På sin höjde så fanns det en väldigt enkel kaffe/the/chokladautomat på egna Nationen/sektionslokalen som kostade ungefär 2 kr koppen (vi pratar 90-tal). Men saken är att vi inte fikade så ofta som man tydligen gör nu. Inte köpte vi chips och sånt heller. Men vi åt lagad lunch varje dag (ca 20-25 kr) på universitetets restaurang, då fick vi i oss alla möjliga näringsämnen.
Dessutom så kommenterade bloggaren något i stil med "den budgeten spricker så fort man bjuder hem någon på middag". Nej, en student bjuder inte hem någon på middag! En student äter söndagsmiddag hos föräldrar eller farföräldrar. Och bor man långt bort så orkar ingen ändå åka dit för att hälsa på (vet jag av egen erfarenhet).
Spargrisen
Jag skrev själv om henne, men min tagning handlade mest om reporterns märkliga fråga om hon såg det som ett problem att inte andra hade möjlighet att hyra ett billigt torp:
Raderahttps://sparosverige.blogspot.com/2024/09/andras-liv-ar-andras-problem.html
Fika med kompisar behöver som sagt inte innefatta Starbucks eller det lokala bageriet. Jag bjuder ofta folk på kaffe och bullar hemma. Kaffet hamstrat på Dollarstore och bullarna hembakta. I Stockholmsförorten där jag bodde tidigare hade en matbutik ett kafé där kaffet kostade 5 kr. Tusan vet om det inte ingick påtår.
Bloggaren du beskriver låter så snarlik resonemanget ovan att jag misstänker att det är en och samma. Det där att ständigt utgå ifrån sig själv och inte tänka tanken att någon annan kanske har ett annat upplägg känns nästan diagnosartat. Min matkostnad viftades bl a bort eftersom jag troligen inte tagit med kostnaden för snus. Eeh nej... Vi är ju några miljarder galningar som - svindlande tanke - inte använder snus.
Ja, det låter onekligen som samma person.
RaderaMen det är intressant att många tar sig själva och sina egna intressen som en måttstock på hur "alla" ska och bör göra. Förutom snuset, hur många tatueringar har du? Hur ofta färgar du håret hos frisören och fixar gelénaglar? Köper smink? Va, gör du inte det??? Hur klarar du dig då?
Spargrisen
Gelénaglar vet jag inte ens vad det är, så det svarar väl på den frågan :-)
RaderaGenom åren har jag sett dina matlagningskunskaper på den här bloggen. Det är paj grönsaksbiffar, hembakt bröd, soppor. Ärtsoppa är gott näringsrikt och billigt. Dessutom plockar du bär, gör äppelmos och tar till vara på allt möjligt. Du kan och har kunskap. Jag har runt 1000-lappen för maten och har ingen näringsbrist, tvärtom utmärkta värden. /Eme
SvaraRaderaJag upplever att vi äter mer varierat ju mindre vi handlar för. Man får variation när man handlar efter säsong och prissättning, och därtill lagar allt själv. Jag menar, hur mycket näring försvinner inte när man processar mat? Och finns det alls näringsbrist i dagens samhälle? Man är ju i te korkad för att man lagar all mat själv från grunden, eller handlar på extrapris?
Radera/Christoffer S.
Undrar om hemkunskapen finns kvar som ämne i skolan? Tvek på det, med tanke på hur, ja, ovetande många är när det gäller att laga mat från grunden. Eller om det ses som ”fattigt” i vårt konsumtionshetsande samhälle.
RaderaJa, jag är ingen proffskock, men det behöver man ju inte vara för att laga mat eller plocka bär. Min ärtsoppa räknade jag ut till 1,65 kr per portion om jag minns rätt, men den har nog sprungit över 2 kr nu för det var ett tag sedan.
RaderaDet går nog att få näringsbrist, särskilt som vegetarian. Men det är inte så himla svårt att undvika. De man hör som i I-land lyckas få skörbjugg får nog "jobba" hårt för det.
Intressant resonemang om variation tack vare säsong. Jag skulle vilja lägga till aspekten att det ger variation att handla extrapriser. Jag köper ofta något jag aldrig lagat mat av tidigare, bara för att det är billigt. Ibland blir det väldigt lyckat och om inte annat så lär man sig ofta något.