onsdag 30 oktober 2024

Jag lovar, jag finns på riktigt

C:a en gång om året ”fastslår” någon på Twitter att det är omöjligt att exempelvis äta för mindre än 2000 kr/månad om man inte lever på potatisblast och regnvatten. Inte sällan blir jag omnämnd och ”intaggad” i dessa diskussioner för att skapa lite turbulens. Det tycker jag brukar kunna bli kul och några av er som följer bloggen regelbundet har hittat hit just genom sådana trådar.

Samtidigt är det tröttsamt att ifrågasättas. Jag startar inga bråk, jag bara påpekar lite försynt att det går att äta för under 1000 kr/månad när någon säger att det inte går. Jag har gjort det i många år och har inte svultit ihjäl än. Jag uppmanar ingen annan att göra det, det är helt frivilligt, men det verkar väl vara en rätt konstig grej att ljuga om?

Så han har ätit för 250 kr/vecka, men säger att han inte skulle kunna göra det i längden. Det kan bara han veta, men därifrån till att bestämma att ingen annan kan göra det tyckte jag var i drygaste laget. Jag har aldrig hoppat högre än 1,20 meter i höjdhopp, men trots det tror jag inte att världsrekordet på över det dubbla är bluff. Så jag berättade att min uppmätta månadskostnad från 2023 är 864 kr. Svaret kom blixtsnabbt:

Låter omöjligt. Vad har du räknat bort? Räknar du inte med frukt och grönt? Äter du aldrig kött? Aldrig godis, chips eller läsk?

Jag hade hellre pratat vidare om han inlett med ”Vad spännande! Är du säker på att du inte räknat bort något?” istället för att utgå ifrån att jag ljuger när det krockar med hans världsbild. Men jag svarade så gott jag kunde, berättade att jag lagar mat från grunden och försöker undvika processad mat. Sedan länkade jag till ett inlägg där jag berättar mer om vad jag äter.

Fördomsmannen” och ett par likasinnade försökte stötta varandra med kommentarer som:

Äter man bara nudlar så kanske de går haha.” 
Räkna med allt så är du över 1000 kr i mån.” 
Jag hade aldrig velat äta hos någon som spenderar under 1000 kr på mat per månad.” 
Det bjuds säkert både på knäckebröd och kallvatten.

Men min fanclub var större. Några räknade på det lite vetenskapligt medan andra bekräftade att de själva eller människor de känner också ligger i närheten av mina siffror, och efter några inlägg verkade Fördomsmannen köpa att alla kanske ändå inte är som han (vore förresten trist om alla vore lika). Men efter en stärkande kafferast sprack det igen:

Frågade runt bland kollegor och vänner och alla håller med mig, 1000 kr på mat på en månad är extremt lite och hälsan kan inte vara bra. Har du varit hos läkare senaste tiden? Hur ser blodprover ut? Du har säkert brist på ett och annat. Värt att undersöka.

Jag tror inte att det berodde på lågt blodsocker (eller dåliga blodvärden i övrigt), men nu började jag bli irriterad och svarade:

Om dina kompisar och kollegor tror att de kan ställa hälsodiagnoser på människor de aldrig träffat och inte vet någonting om (mer än att de äter färre tillsatser än er) tycker jag i all välmening att de bör checka sin egen psykiska hälsa.

Jag menar det! Det måste vara förbannat tråkigt att vara så inskränkt och lågvattenmärket med kollegorna fick mig att tänka på en tjej som sågades av Idoljuryn och som motargument framhöll att alla hennes kompisar minsann sagt att hon visst kunde sjunga.

Kanske vann jag diskussionen och det finaste av allt är att det kvittar. Jag har de matkostnader jag har och äter gott varenda dag, även om en anonym twittrares jobbarkompisar inte tror det, men jag blir ändå lite ledsen. Hur är det möjligt att bli så trångsynt?! Så fattigt livet måste bli då, oavsett matbudget.

72 kommentarer:

  1. Jag haller med pa sätt och vis, var och en bestämmer själv vad den ska äta och hur mycket det far kosta. Men du har ju valt att bade blogga och vara pa X, sa da far du tugga i dig att folk är dumma i huvudet. Själv haller jag mig langt ifran sociala medier, förutom att jag läser nagra bloggar och inbillar mig att jag far färre saker att irritera mig pa.

    För mig som inte är pa X ser jag dina inlägg till höger i bloggen fran 2021, alltid samma, det uppdateras inte. FYI.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inga problem med att folk har åsikter. Däremot blir jag lite frustrerad över människor som antingen saknar argument eller vägrar ta in andras, men ändå vill diskutera. Det känns lite som att man pratar med en som är döv.

      Du sa det, men det verkar funka för andra så jag vet inte om jag kan göra något åt det.

      Radera
  2. Välkommen till klubben. Det är många som hört av sig till mig med liknande kommentarer, trots att jag är väldigt transparent med våra kostnader och visar skärmdumpar och liknande. Det GÅR att leva sparsamt men ändå ha ett rikt liv, även om många verkar oförmögna att inse detta. Det enda som det krävs är att man lägger lite tid på det hela, och inte alltid väljer den bekväma vägen. Exempelvis kostar en vanlig sketen gräddtårta för 8 pers ca 250 spänn hos ICA Maxi. Jag gjorde en tårta till dottern nu förra helgen. Ägg gratis från en granne med höns, bottnen bakade vi själva, grädden köptes, sylten gjordes själv från blåbär vi plockade i somras, vanlijkrämen gjordes själv.

    Kostnaderna blev väl kanske 50 kr, mest för grädden och ljusen. Resten är försumbart. En tvåhundring rätt ner i fickan bara där, det tog väl 1,5 timme totalt och det var kul. Tårtan blev dessutom inte alls så äckligt söt som de man köper.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gissar (men helt utan belägg, bara en känsla) att det är människor som är osäkra kring egna val som måste racka ner på andras.

      Jag gjorde själv tårta för ett par år sedan och kom till liknande slutsatser:
      https://sparosverige.blogspot.com/2022/08/baka-tarta.html

      Radera
    2. Jag minns när jag för första gången insåg att man faktiskt kan KÖPA tårta som privatperson. På något vis hade jag fått för mig att dessa köpetårtor man ser på konditorier bara var till för företag och föreningar. Alla jag kände bakade själva.
      Det pinsamma är, kan andra tycka, att jag var ganska vuxen med egna barn när jag kom på det. Men jag hade aldrig haft behovet av att köpa tårta innan. Erkänner att jag efter denna insikt har köpt tårta några gånger när tid, ork och egna bär inte räckt till.

      Spargrisen

      Radera
    3. Haha! Kul ändå.

      Jag köpte tårta ganska nyligen när jag köpte ett arbete på en verkstad och de frågade om jag ville betala i pengar eller tårta (och givetvis förutsätter jag att de tog upp intäkten i bokföringen, även om jag glömde att få med mig en faktura). I sådana lägen tycker jag inte att det håller att komma med en egen med mindre än man är konditor. Jag förvånades över hur billigt det ändå var att köpa en riktig konditoritårta, tror att jag gav runt 300 kr, i Norge där arbetskraft är dyrare än i Sverige.

      Radera
  3. För min del så får man nog lägga på en nolla på dom där 2000, men då går jag ut och äter en del också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ett rejält matkonto! Men det är nog få som ligger under 2000, bara det vore väl en bit under existensminimum nu. Och jag förstår att det varken är rimligt eller önskvärt för många (precis som 20000 kr inte vore det för mig), men att andra gör det borde inte kännas svårt att tro på om man har lite fantasi.

      Radera
  4. Håller med "fördomsmannen" + kollegor, det ÄR extremt lite. Men självklart är det möjligt. Att det skulle vara mindre hälsosamt stämmer inte nödvändigtvis, det beror ju på VAD man köper. Av det som nämndes (godis, chips, läsk och nudlar) bidrar inget med något hälsosamt, bara kalorier.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller också med om den biten, att det är extremt lite. Vad jag inte håller med dem om är att det antingen är skadligt eller att den som påstår sig ligga under tusenlappen ljuger. Myten om att nyttig mat är dyr verkar seglivad.

      Radera
    2. Generellt sett, äter nog folk mindre hälsosamt desto mer pengar de lägger på mat. Fast det är bara en fördom från min sida, har inga vetenskapliga belägg för det.

      Radera
    3. Det är nog stor variation. De som lägger de extra pengarna på att köpa ultraprocessade helfabrikat lär knappast köpa sig hälsa.

      Radera
    4. Det är extremt lite i förhållande till vad alla andra äter, men inte om man lagar mar från grunden, och handlar med omsorg. Vi är 3 i hushållet just nu (2 vuxna och en 14-åring), och handlar mat för 4000 kr /månad, inkl toapapper, diskmedel tvål. Vi handlar till 90% svinnsmart eller när det är extrapris, bunkrar då så mycket det går. Vi sedan ca 4 år successivt har ett matlager av torrvaror och frysvaror, så vi handlar uteslutande till nedsatt pris. VI handlar heller aldrig efter recept, eller efter en inköpslista, utan är opportunistiska och köper det som vid varje givet tillfälle är prisnedsatt. All mat lagas från grunden.

      När det tex är billigt med tomater köps en hel del, som äts till mat, på macka, som pålägg (gott med citronpeppar och salt på), och kokas till tomatsås som fryses in och används som bas till pastasås, fisk- eller köttgryta.

      Äter gör man varje dag, så varför inte se över hur man hushållar med sin mat och sina ekonomiska resurser? Finns mycket att spara där.
      /Christoffer S.

      Radera
    5. Är 14-åringen kille äter du nog billigare än jag för sådana kan ju praktiskt taget stoppa i sig hur mycket som helst.

      Så där gör jag också. Köket svämmar över av någon matvara som var billig i butiken, eller som jag odlat själv (i somras skördade jag ett tag en tvåkilos squash flera gånger i veckan). Det brukar gå att göra av med allt, man sparar pengar på det och det är dessutom ganska kul.

      Radera
  5. Grattis Sparo, du slår mig med hästlängder. I alla fall när det gäller matkontot.

    När det gäller boendekostnaderna däremot tror jag att jag har en chans till pallplats, blev 1300 kr i oktober (stor villa med värmepump, kommunalt VA, inga lån). :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är OMÖJLIGT! 
      ;)

      Radera
    2. Det är ju ingen tävling.

      Men du slår mig på boendekostnaden. Bara fastighetsskatten och den kommunala avgiften kommer nästan upp i din totalsumma.

      Radera
  6. Jag tycker dessutom det glöms bort att det går få en del grejor gratis. Exempelvis kan man ju äta potatis en måltid om dagen året om och odla den gratis mätt i kronor (inte arbete dock). Jag har odlat en del själv i perioder och skulle vilja påstå att i princip vara självförsörjande på potatis, morot, kålrot, rödbeta och palsternacka för en person inte är speciellt mycket arbete bara man kommit igång. Går säkert lägga till ytterligare saker relativt enkelt inom bönor och ärtor om man önskar, där har jag själv har mer blandad framgång. Dock tror jag det är smidigt skippa ta egna frön och betala för det. Dessutom kan man odla en hel del örter och kryddor på enkelt sätt. Har man växthus kan man även täcka in sånt som tomat, gurka och chili/paprika en del av året.

    Har man dessutom gröna fingrar kan man ge sig i kast med kål av olika slag och blomkål/broccoli, dessa tycker jag personligen är svåra hålla fria från skadedjur. Har lyckats ok endast med grönkål och svartkål, de kan man låta skadedjuren äta bort och så kommer det nytt i alla fall. Dessutom står de sig länge, skördat både det och persilja när det varit snö.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag har skafferi och frys fullt av äpplen, blåbär och kantareller som inte kostade mig mer än lite motion. Har lite morötter och grönkål också som jag odlat själv för en liten peng, men nästa år vid den här tiden hoppas jag ha ordentligt med potatis också.

      Jag gjorde ingenting för att undvika kålfjärilar i sommar, men har ändå inte plågats särskilt mycket. Mest gav de sig på majrovablasten och det får de göra för min del.

      Radera
  7. Det finns så många bättre vetande personer som blir upprörda, rätt kul att röra upp dem. Själv ser jag din matkostnad som inspiration! Ska stöka undan en del i början av november, sedan lägga om kosthållet. Inte bara pengar ut, men också kalorier in. (Vad gäller maten är noll tillsatser närmast ett krav från min sida.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blir varken road eller särskilt oroad över andras starka åsikter i det här fallet. Jag blir nog mest fascinerad hur det kommer sig att andra vuxnas frivilligt valda diet kan störa så fruktansvärt.

      Tillsatsminimering är även min högsta prioritet. Det skulle jag kunna betala för att slippa, men oftast är det ju tvärtom billigare ju mindre tillsatser man köper.

      Radera
  8. Är det någon jag velat äta hos är det den som har under 1000 kr i matkostnader.
    Undrar vem som är bäst på att laga mat - den som har bakat brödet och odlat grönsakerna själv, eller den som foodorar hälften av sitt matintag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänkte likadant när jag såg den kommentaren (som inte var till mig utan ett svar på trådstarten). Det är väl mest intressant att se hur andra får till det. Är det gott är det bra, är det mindre gott kan man ju glädja sig åt att man är bättre kock själv. Och gratis är gratis :-)

      Radera
  9. Läste att en av dina bloggrannar ondgjorde sig över studenttjejen som bor i en stuga med låg standard i skogen (det är flera som skrivit om henne och jag minns inte vem av dessa det här var). Argumentet var bland annat att man inte kan leva så billigt för att bara att fika med kompisar kostar en hel del.
    Det jag anser inte håller ihop i detta argument är att det förutsätts att folk går ut och fikar var och varannan dag på dyra ställen! När jag var student så hade vi inte TID att gå och fika. På sin höjde så fanns det en väldigt enkel kaffe/the/chokladautomat på egna Nationen/sektionslokalen som kostade ungefär 2 kr koppen (vi pratar 90-tal). Men saken är att vi inte fikade så ofta som man tydligen gör nu. Inte köpte vi chips och sånt heller. Men vi åt lagad lunch varje dag (ca 20-25 kr) på universitetets restaurang, då fick vi i oss alla möjliga näringsämnen.
    Dessutom så kommenterade bloggaren något i stil med "den budgeten spricker så fort man bjuder hem någon på middag". Nej, en student bjuder inte hem någon på middag! En student äter söndagsmiddag hos föräldrar eller farföräldrar. Och bor man långt bort så orkar ingen ändå åka dit för att hälsa på (vet jag av egen erfarenhet).

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skrev själv om henne, men min tagning handlade mest om reporterns märkliga fråga om hon såg det som ett problem att inte andra hade möjlighet att hyra ett billigt torp:
      https://sparosverige.blogspot.com/2024/09/andras-liv-ar-andras-problem.html

      Fika med kompisar behöver som sagt inte innefatta Starbucks eller det lokala bageriet. Jag bjuder ofta folk på kaffe och bullar hemma. Kaffet hamstrat på Dollarstore och bullarna hembakta. I Stockholmsförorten där jag bodde tidigare hade en matbutik ett kafé där kaffet kostade 5 kr. Tusan vet om det inte ingick påtår.

      Bloggaren du beskriver låter så snarlik resonemanget ovan att jag misstänker att det är en och samma. Det där att ständigt utgå ifrån sig själv och inte tänka tanken att någon annan kanske har ett annat upplägg känns nästan diagnosartat. Min matkostnad viftades bl a bort eftersom jag troligen inte tagit med kostnaden för snus. Eeh nej... Vi är ju några miljarder galningar som - svindlande tanke - inte använder snus.

      Radera
    2. Ja, det låter onekligen som samma person.
      Men det är intressant att många tar sig själva och sina egna intressen som en måttstock på hur "alla" ska och bör göra. Förutom snuset, hur många tatueringar har du? Hur ofta färgar du håret hos frisören och fixar gelénaglar? Köper smink? Va, gör du inte det??? Hur klarar du dig då?

      Spargrisen

      Radera
    3. Gelénaglar vet jag inte ens vad det är, så det svarar väl på den frågan :-)

      Radera
  10. Genom åren har jag sett dina matlagningskunskaper på den här bloggen. Det är paj grönsaksbiffar, hembakt bröd, soppor. Ärtsoppa är gott näringsrikt och billigt. Dessutom plockar du bär, gör äppelmos och tar till vara på allt möjligt. Du kan och har kunskap. Jag har runt 1000-lappen för maten och har ingen näringsbrist, tvärtom utmärkta värden. /Eme

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag upplever att vi äter mer varierat ju mindre vi handlar för. Man får variation när man handlar efter säsong och prissättning, och därtill lagar allt själv. Jag menar, hur mycket näring försvinner inte när man processar mat? Och finns det alls näringsbrist i dagens samhälle? Man är ju i te korkad för att man lagar all mat själv från grunden, eller handlar på extrapris?
      /Christoffer S.

      Radera
    2. Undrar om hemkunskapen finns kvar som ämne i skolan? Tvek på det, med tanke på hur, ja, ovetande många är när det gäller att laga mat från grunden. Eller om det ses som ”fattigt” i vårt konsumtionshetsande samhälle.

      Radera
    3. Ja, jag är ingen proffskock, men det behöver man ju inte vara för att laga mat eller plocka bär. Min ärtsoppa räknade jag ut till 1,65 kr per portion om jag minns rätt, men den har nog sprungit över 2 kr nu för det var ett tag sedan.

      Det går nog att få näringsbrist, särskilt som vegetarian. Men det är inte så himla svårt att undvika. De man hör som i I-land lyckas få skörbjugg får nog "jobba" hårt för det.

      Intressant resonemang om variation tack vare säsong. Jag skulle vilja lägga till aspekten att det ger variation att handla extrapriser. Jag köper ofta något jag aldrig lagat mat av tidigare, bara för att det är billigt. Ibland blir det väldigt lyckat och om inte annat så lär man sig ofta något.

      Radera
    4. Ja, hemkunskap finns som ämne fortfarande i skolan. Börjar redan i 6:an. Däremot har de, tack och lov, tagit bort det onödiga ämnet barnkunskap. De enda som kanske skulle haft behov av att veta hur man sköter om ett spädbarn när man är 14-15 år, det är de som ändå aldrig var på några lektioner.

      Radera
    5. Ja, det var väl för väl att barnkunskapen försvann! Jag kan inte minnas ett mer meningslöst skolämne.

      Radera
    6. Ja, genom att köpa prisnedsatt får man ibland experimentera med nytt. På Willys där jag bor finns ofta papplådor med frukt och grönt (ofta förvånansvärt felfria) för 20 kr. Då kan man få både blomkål och andra saker man kanske inte köper så ofta. Häromsistens hittade jag sk svinnsmart lammkorv för samma pris som grillkorv, så då blev det maltesisk pastasås med oliver - en riktigt höjdare om jag får säga det själv!
      /Christoffer S.

      Radera
    7. Jag har köpt sådana påsar i Norge också och fått möjlighet att testa oväntade grönsaker. Blomkål är en sådan där vara som kan vara jättebillig någon gång, men tyvärr allt mer sällan.

      Radera
  11. Vi plöjer ner runt 10k i månaden på mat och sanitetprylar. Men då är det mycket utemat också. Med vilja så hade vi troligen kunnat komma ner till 8k per månad, men med 2 tonåringar så går det åt mycket mat.

    Sen är det klart att alla är olika och lägger olika mycket på mat. Allt handlar om preferenser och vad man gillar o äta. Om man gillar o laga mat osv.. tråkigt bara o bli ifrågasatt pga ens matkonto

    SvaraRadera
    Svar
    1. 10000 kr för två vuxna och två tonåringar låter rimligt, antagligen mindre än de flesta lägger på mat.

      Ja, allt hänger på intresse och prioriteringar. För mig är det obegripligt att köpa en ny bil eller lägga tusentals kronor på att spela golf, men det betyder varken att det är dåliga prioriteringar eller (ännu värre) att de som säger sig göra det ljuger.

      Radera
  12. Vanligt fölk tycker väl att "mat" det är allt man köper i matvaruaffären - på ICA Maxi Stormarknad finns det gott om prylar som man inte med vanliga aptit och tänder kan äta - men nog räknas det som "mat" iallafall. Och några direkta klipp kan man se sig sig i stjärnorna efter, ja du som kund alltså, för ICA-handlaren är det ju tvärtom här klirrar det i klippmaskinen, ja kassaapparaten, hela tiden.

    De som slänger sig med uttryck som att det är omöjligt, betyder bara att det är omöjligt för dem, dvs att de är så inkompetenta och fantasilösa att de med sin begränsade hjärnkapacitet aldrig skulle kunna klara av förstå hur det går till. Antar att de flesta av dem skulle få under 1.0 på högskoleprovet, men det är ju å andra sidan per definition hälften av deltagarna, ja hälften av befolkningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att de inte vill komma dithän, men någonstans känner att det förväntas av dem att vara ekonomiska. Lösningen blir att ifrågasätta de som går längre. Lite på samma sätt som att en tjock intalar sig vara normalviktig och en normalviktig att det egentligen nog inte är nyttigt med magrutor. Man vill helt enkelt vara den bästa versionen av sig själv, och är man inte det lägger man inte energin på att bli det utan att intala sig att man redan är det.

      Radera
  13. 33 Kr/dag skulle jag nog inte fixa, 66 skulle funka problemfritt, för 99 lever jag på topp !!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du hade exakt 33 kr per dag att lägga på mat hade du såklart överlevt, mycket lägre också. Frågan du måste ställa dig är om du vill det. Och om inte så är det en riktigt dålig målsättning.

      Radera
  14. 1000kr/vecka är nog görbart. Själv äter jag bara egengjord mat typ en eller två gånger i veckan (utemat/hämtmat alla andra dagar) så jag handlar nog inte för mer än 500-700kr/vecka på ICA (frukost osv). Men ska man räkna in mat man inte gjort själv så är det ju svårt att komma under 5-6 tusen kronor per månad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Ska man räkna in ... så är det ju svårt att komma under 5-6 tusen per månad".

      För mig är det inte det. För mig skulle det istället vara svårt att komma upp på så höga siffror och handlar för mer än 500-700 kr/vecka i matbutik helt utan utemat och hämtmat. Vi är fria att välja själva, men jag blir lite allergisk mot uttalanden som innefattar vad "man" kan eller måste.

      Radera
  15. Kul om du kunde kommentera bloggaren Två månadslöners inlägg med rubriken 1000kr på mat en omöjlighet. Sist jag besökte Grand Hotel i Lund kostade dagens 300kr. Wallenbergare.
    Mvh Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han räknar ju in alla möjliga saker som mat, om jag minns rätt, t o m bakplåtspapper. Mat för mig är sånt som ger alla näringsämnen som man behöver. Hans resonemang är onekligen lite underligt. För honom verkar allt var mat. T ex om du skulle använda bilen till mataffären så är bensin och bil också mat enligt det sätt han resonerar på.

      Radera
    2. Även om jag inte läst det blogginlägget undrar jag om det inte var just det jag gjorde nu, alltså kommenterade det "omöjliga" med att äta för 1000 kr/månad.

      300 spänn för dagens var ju rent norska priser :-)

      Radera
  16. Vi snittar 9000kr/månad. 2 vuxna och tre barn i förskole/lågstadieålder. Inkl blöjor och allt. Matsvinnet är inte nådigt hos ena barnet. Om jag brer mackan på felaktigt sätt kan den vara oätlig i barnets ögon (3-årstrots). Dock får det bli matjord av mackan så när den återkommer nästa år i form av tomater brukar det gå bra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan inte ens relatera till kostnader för barn i den åldern (mer än att jag en gång följde med en kompis för att handla välling till hans son och snabbt räknade ut att tvååringen (?) åt dyrare än jag), vad blöjor kostar har jag inte ens en gissning på. Men det finns definitivt barnlösa par som lägger 9000 kr på mat, så antagligen äter ni ekonomiskt.

      Radera
  17. Jag hade lätt kunnat äta mat för under 1000 kr/månad, men då jag inte behöver snåla på varken mat eller på annat i mitt liv då jag har väldigt god ekonomi så köper jag det jag vill ha utan att bry mig om vad det kostar.I och för sig så köper jag gärna mat som jag gillar och som det är erbjudande på för varför betala mer än nödvändigt även om jag har råd så är det en "sport" att köpa på rea även om jag inte behöver.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker inte att jag heller snålar egentligen, även om jag är noga med att kolla priser, låter bli när det är dyrt och hamstrar när det är billigt. Som sagt, ingen poäng att betala mer än nödvändigt.

      Radera
  18. Har nu en annan vinkel på själva grundfrågan om matkontot.
    Jag har hellre höga matkostnader än höga kostnader pga alkohol, sjukvård, modekläder eller nåt abstrakt behov av att shoppa allt möjligt, tex inredningsdetaljer.
    Alkohol köper och använder vi, men inte extremt mycket. Med tonårsdöttrar så är vi glada att ingen av dessa har nån matnoja på gränsen till bantningshets och vi bjuder gärna deras vänner på middag. Sjukvården kan bli dyr om man får ett barn med anorexia och måste tillbringa åratal i sjukvårdscirkusen (har tyvärr kolleger med den erfarenheten). Mina fritidsintressen är inte dyra. Och shoppa är bara så extremt trist, vilket kan bero på att om jag bestämt mig för att köpa en speciell sak så finns det aldrig exakt det jag vill ha.
    Så nu när jag tittar igenom mina utgifter i bankens app (där de sorterar allt enligt olika kategorier) så är just stapeln för mat bra mycket större än de andra staplarna tillsammans (transport, fritid, nöjen, hem mm). Ja, vi skulle kunna minska just matstapeln och nästa månad blir den mycket mindre pga vissa storköp just nu.
    Ett sätt för oss att drastiskt minska matkontot skulle vara att börja baka allt bröd själva. Ska fundera på det för det brödet vi gillar bäst är lite dyrt (surdeg).

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om familjens matkostnad påverkar risken för anorexia, det gör det kanske.

      Sedan några år tillbaka bakar jag själv allt bröd (undantaget knäckebröd, men jag är ingen storförbrukare) och det kan jag varmt rekommendera. Man behöver ju heller inte göra som jag och gå från ganska lite bakande till att göra allt, man kan ju ta det stegvis. Innan jag fick rutin på det var det lite bökigt. När brödet tog slut i frysen hade jag kanske inte tid att baka och så blev det ett glapp jag inte var van vid. Men med tiden lärde jag mig att alltid ha jäst hemma och dra igång ett bak lagom till att frysen var tom. Numera betalar jag strömmen per timme och vill gärna pricka in ett lågt strömpris när ugnen ska användas mycket, men det går bra det också. Enda nackdelen är att hembakt inte överlever färskt så jag fryser in allt som inte går åt första dygnet. Men det kan kan ju också ses som en fördel för det betyder ju att jag slipper äta en massa konserveringsmedel.

      Radera
  19. Viktigt meddelande till alla bloggens läsare! Stockholms tingsrätt har precis konstaterat att våra liv och vår egendom är i OMEDELBAR fara!

    ”Tingsrätten anser att klimatförändringarna är akuta och att det föreligger en omedelbar fara för liv, hälsa och egendom."
    https://tidningensyre.se/2024/29-oktober-2024/forskare-frias-fran-vagblockad-i-klimataktion/

    Gå in. Stäng fönster, dörrar och om möjligt ventilation. Lyssna på Sveriges Radio P4 för att få mer information.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag såg det där och finner det bottenlöst sinnessjukt. Det börjar kännas som att de lika gärna kan ta bort tingsrätten och gå direkt till de vuxna i hovrätten.

      Radera
  20. Micke, tittar du på idol?? Där föll min världsbild 😀. Tack för en bra o läsvärd blogg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det korta svaret är nej, men för 15-20 år sedan tyckte jag att det var lite kul att se auditionveckan, alltså den där veckan då det var alla möjliga nivåer, inkluderat tondöva som trodde att de kunde sjunga och helt fantastiskt duktiga sångare som inte fattade hur bra de var. Efter den inledande fasen, när alla kunde sjunga ganska bra, blev programmet helt ointressant för mig.

      Radera
  21. "Låter omöjligt. Vad har du räknat bort? Räknar du inte med frukt och grönt? Äter du aldrig kött? Aldrig godis, chips eller läsk?"

    Men han har ju rätt i att du inte äter kött, chips och läsk?
    Jag tror det är svårt att komma under 1 000 kr/månad om man äter chips och läsk. Kilopriset på godis är högt.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kött äter jag aldrig. Läsk dricker jag, men köper aldrig. Chips kan jag både köpa och äta, men det är ingen stor kostnad. En chipspåse kostar kanske 30 kr och jag köper kanske en i kvartalet.

      Fast jag tror inte att det var öppna frågor. Grundinställningen verkade vara att alla som inte erkände att de åt exakt det han åt ljög.

      Radera
  22. Jag tror jag själv ligger runt 1500 kr per månad och då är jag långt ifrån lika sparsam som du, men inte tokslösare som de flesta andra obekymrat är. Så självfallet är dina siffror möjligt.
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mina siffror är absolut möjliga. Jag tror att jag skulle kunna komma ner under 500 kr om jag kände behov för att snåla ordentligt.

      Radera
  23. Slår ett slag för ungefär din kostnad. Trodde först inte riktigt att jag låg där runt 1000 kr/mån men är är ju del i en familj och därmed utslaget per person ja runt 1000 kr/mån/pers. Mot FIRE!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om det finns skäl att slå slag. Som jag ser det finns inga rätt eller fel förutsatt att man är nöjd med sin mat och kostnaden för den.

      Radera
    2. Uttrycket slår ett slag var kanske inte det bästa, meningen var:
      jo det är fullt möjligt med så pass låga matkostnader och hälsan och plånboken mår i alla fall inte dåligt av sådana.

      Radera
  24. Vi är en familj på 3 st i hushållet och klarar oss på 2000 i månaden utan problem. 1000 kr för ett singelhushåll hade jag knäppt på fingrarna med ett par hundringar lägre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tror på intet sätt att jag är "värst" :-)

      Radera
  25. Jag piskar inte dina låga nivåer Sparo, men jag ligger med fokus på att få i mig vettig mat mellan 1-1.5k, oftast mot det lägre.

    Därtill är jag nödd och tvungen av samma skäl till att jag nu i ingången till november ej dragit på någon uppvärmning i huset o har 7 grader idag. Med knappa 4k in så må man vara om sig o kring sig att tillämpa alla besparingar man kan uthärda.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Man måste vara om sig och kring sig
      för att man ska få nå't på sig och i sig"
      - Thore Skogman

      Radera
  26. Det måste väl ändå kännas spännande att du uppnått samma kultstatus och diskussion kring om du finns eller inte som snömannen och Loch Ness -odjuret.

    Vi andra som köper mat för tusentals kronor i månaden är inte lika uppseendeväcknde.

    Jag har någon gång funderat på hur jag skulle kunna klara mig om jag behövde leva på totalt 1000 Kr i månaden och det skulle nog bli begagnat tält och sovsäck i skogen, second-hand kläder och mat med flest tänkbara kalorier per krona. Exempelvis matolja, linser, mjöl att baka med.

    För skojs skull ställde jag frågan till en AI-tjänst (Mistral) om hur billigt man kan äta och ändå få i sig vad man behöver: Det landade på drygt 800 Kr per månad:

    "Hej, här är en enkel, kostnadseffektiv kostplan som uppnår 2500 kcal kravet och ger en blandning av essentiella näringsämnen. Priserna är uppskattade baserat på genomsnittliga svenska priser i SEK.

    Ris (Långkornigt vit ris - 1 SEK per 100g):
    330g (okokt) - 1189 kcal
    Kostnad: 3,30 SEK
    Linser (Torra gröna linser - 1,50 SEK per 100g):
    190g (okokta) - 644 kcal
    Kostnad: 2,85 SEK
    Havregryn (Havregryn - 1,20 SEK per 100g):
    100g (okokta) - 389 kcal
    Kostnad: 1,20 SEK
    Jordnötssmör (Krämig jordnötssmör - 2,50 SEK per 100g):
    60g - 376 kcal
    Kostnad: 1,50 SEK
    Frysta Blandade Grönsaker (Blandade grönsaker - 1,80 SEK per 100g):
    300g - 105 kcal
    Kostnad: 5,40 SEK
    Bananer (Bananer - 2 SEK per styck, ungefär 120g):
    4 bananer - 360 kcal
    Kostnad: 8 SEK
    Ägg (Stora ägg - 1,50 SEK per styck):
    2 ägg - 140 kcal
    Kostnad: 3 SEK
    Sardiner i olja (Sardiner med ben - 2,50 SEK per 100g):
    80g (avrunnen) - 140 kcal
    Kostnad: 2 SEK
    Total daglig kaloriinnehåll: 2543 kcal

    Total daglig kostnad: 27,25 SEK

    Denna måltidsplan ger en blandning av kolhydrater, proteiner och fetter, tillsammans med essentiella vitaminer och mineraler. Kom ihåg att priserna kan variera beroende på plats och marknadsfluktuationer. Dessutom kan denna måltidsplan kanske inte uppfylla alla rekommenderade dagliga intag för specifika vitaminer och mineraler, men den strävar efter att ge en rimlig balans givet begränsningarna."

    /Surgubben

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får börja hänga med Snömannen och Bigfoot ;-)

      Några av de där matvarorna tyckte jag var märkligt billiga. T ex hittar jag inte havregryn eller gröna linser till de där pengarna, så jag blir nyfiken på var AI-tjänsten hittade priserna. Men visst tusan går det, jag tycker inte ens att det är svårt att komma under 30 kr/dag.

      Radera
    2. Om man använder priserna från Willys online, så blir det;
      Ris 18,98 kr/kg,
      Gröna linser 42,38 kr/kg (samma med mungbönor),
      Havregryn 14,60 kr/kg,
      Jordnötssmör 82,57 kr/kg,
      Frysta grönsaker 19,90 kr/kg,
      Bananer 22,90 kr/kg (ovanligt dyrt),
      Ägg 37,90 kr/kg eller 2,50 kr/st,
      Sardiner, 157,50 kr/kg.
      - Skulle byta ut sardinerna mot kyckling á 69:90 kr/kg. Lägg till vitkål, potatis, å varför kostar alltid kryddorna noll?

      Radera
    3. Ja, det där såg mera bekant ut. Sedan håller jag med om bananer. Även ägg brukar väl gå att hitta billigare då och då.

      Kryddor tror jag är ganska nära noll om man kör salt och peppar i basen och undviker dyra kryddor som saffran och dragon. Men visst, något är det alltid värt.

      Radera