onsdag 2 oktober 2024

Gratis böcker till unga finns redan

Svenska förläggareföreningen tycker att regeringen ska införa ett bokbidrag till alla 18-åringar för att köpa en bok på svenska. Sveriges Radio P4 gjorde en raid på Bokmässan och kunde konstatera att de unga gillade förslaget.

Tänk vilket scoop att unga bokmässebesökare som troligen är insyltade i bokbranschen gillar böcker! Snart är det någon som kollar om inte fotbollsderbypublik eller fotbollsspelare på elitnivå har ett stort fotbollsintresse, något jag misstänkt men aldrig fått bevis för.

Men skämt åsido, unga som vill läsa böcker på svenska har redan alla chanser att göra det. På över tusen platser i landet finns inrättningar som kallas bibliotek och där vem som helst med giltig legitimation kan få ett lånekort och fri tillgång till tusentals böcker.

Jag fattar att det inte duger för bokförläggarna, som såklart tjänar mycket mer pengar på varje såld än på varje utlånad bok. Jag hade också velat att staten subventionerar min verksamhet genom att ge bidrag till alla som anlitar mig, men det betyder inte att det är bra ur samhällsperspektiv.

Tycker förläggarna att det är en bra idé får de väl skramla ihop till det där bokbidraget från sina medlemmar i bokförlagen. Eller ännu hellre – sänk priset på böcker generellt. Gör det mer attraktivt i konkurrens med streamingtjänster, poddar och allt annat de slåss med. Att bara ropa på pappa staten är ynkligt.

6 kommentarer:

  1. Tittar man på book-tok eller bok-stagram eller andra ställen där de unga bokläsarna håller till så verkar det mest vara genrelitteratur av typen romance, young adult fantasy och liknande litteratur med lågt motstånd som konsumeras. Att staten skall betala för sådana böcker är ungefär lika snart som att staten skulle betala för Glamour på tv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till skillnad från Glamour-exemplet tror jag ändå att det kan vara bra att läsa sånt. Förhoppningsvis blir det en inkörsport till tyngre grejer ;-)

      Radera
  2. Min familj och jag var storkonsumenter pa det lokala biblioteket när jag växte upp. Jag har gatt igenom en mängd serier som Kulla-Gulla, Barnen pa Frostmofjället, Kitty- och Fem-böckerna, Kalle Blomkvist, Pippi och Emil osv osv. Bokbidrag, vilket trams!
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, i så fall bättre att trycka ut ett bibliotekskort till alla artonåringar som inte har det.

      Radera
  3. Köpa böcker, med vissa undantag, är vansinne enligt mig. Sedan jag fick barn har jag lånat hundratals barnböcker på biblioteket. Hade aldrig haft råd att köpa motsvarande. Pratade med en bekant som tyckte att ens bokhylla var en möjlighet att visa sin identitet och sina intressen för besökare. Dyr intellektuell flex..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Särskilt barnböcker läses ju ofta ganska hårt. Jag kan tänka mig att inköp av begagnade vuxenböcker inte skulle behöva kosta så mycket eftersom de förhoppningsvis kan säljas för ett liknande pris. Och vill man behålla en bok så har man den då redan, till skillnad emot när man lånat den på bibliotek.

      Tittar jag på min egen bokhylla verkar jag nog vara rena psykopaten :-)

      Radera