onsdag 2 oktober 2024

Gratis böcker till unga finns redan

Svenska förläggareföreningen tycker att regeringen ska införa ett bokbidrag till alla 18-åringar för att köpa en bok på svenska. Sveriges Radio P4 gjorde en raid på Bokmässan och kunde konstatera att de unga gillade förslaget.

Tänk vilket scoop att unga bokmässebesökare som troligen är insyltade i bokbranschen gillar böcker! Snart är det någon som kollar om inte fotbollsderbypublik eller fotbollsspelare på elitnivå har ett stort fotbollsintresse, något jag misstänkt men aldrig fått bevis för.

Men skämt åsido, unga som vill läsa böcker på svenska har redan alla chanser att göra det. På över tusen platser i landet finns inrättningar som kallas bibliotek och där vem som helst med giltig legitimation kan få ett lånekort och fri tillgång till tusentals böcker.

Jag fattar att det inte duger för bokförläggarna, som såklart tjänar mycket mer pengar på varje såld än på varje utlånad bok. Jag hade också velat att staten subventionerar min verksamhet genom att ge bidrag till alla som anlitar mig, men det betyder inte att det är bra ur samhällsperspektiv.

Tycker förläggarna att det är en bra idé får de väl skramla ihop till det där bokbidraget från sina medlemmar i bokförlagen. Eller ännu hellre – sänk priset på böcker generellt. Gör det mer attraktivt i konkurrens med streamingtjänster, poddar och allt annat de slåss med. Att bara ropa på pappa staten är ynkligt.

37 kommentarer:

  1. Tittar man på book-tok eller bok-stagram eller andra ställen där de unga bokläsarna håller till så verkar det mest vara genrelitteratur av typen romance, young adult fantasy och liknande litteratur med lågt motstånd som konsumeras. Att staten skall betala för sådana böcker är ungefär lika snart som att staten skulle betala för Glamour på tv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till skillnad från Glamour-exemplet tror jag ändå att det kan vara bra att läsa sånt. Förhoppningsvis blir det en inkörsport till tyngre grejer ;-)

      Radera
  2. Min familj och jag var storkonsumenter pa det lokala biblioteket när jag växte upp. Jag har gatt igenom en mängd serier som Kulla-Gulla, Barnen pa Frostmofjället, Kitty- och Fem-böckerna, Kalle Blomkvist, Pippi och Emil osv osv. Bokbidrag, vilket trams!
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, i så fall bättre att trycka ut ett bibliotekskort till alla artonåringar som inte har det.

      Radera
    2. Det var ett bra förslag. Skicka automatiskt ut ett lånekort till det lokala biblioteket till alla som fyller 18 det året. Då man kan låna med personnummer och ID-kort på många bibliotek nuförtiden så räcker det att man skickar ut ett SMS med information om att det finns ett bibliotek och topplistan över lånade böcker som "lockbete".

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Betydligt billigare än att börja subventionera böcker.

      Radera
    4. Köper bara nya böcker inom mitt forskningsområde. Övriga böcker lånar jag på bibliotek eller köper på loppis. Där kostar de mellan 5 och 10kr. Häromsistens kom jag över en reseskildring från mitten av 1800-talet. Antikvariaten begär runt 600kr för den. Bra utväxling. Tyvärr så måste man söka bland tonvis med kärleksromaner, deckare och liknande för att hitta pärlorna.

      Radera
  3. Köpa böcker, med vissa undantag, är vansinne enligt mig. Sedan jag fick barn har jag lånat hundratals barnböcker på biblioteket. Hade aldrig haft råd att köpa motsvarande. Pratade med en bekant som tyckte att ens bokhylla var en möjlighet att visa sin identitet och sina intressen för besökare. Dyr intellektuell flex..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Särskilt barnböcker läses ju ofta ganska hårt. Jag kan tänka mig att inköp av begagnade vuxenböcker inte skulle behöva kosta så mycket eftersom de förhoppningsvis kan säljas för ett liknande pris. Och vill man behålla en bok så har man den då redan, till skillnad emot när man lånat den på bibliotek.

      Tittar jag på min egen bokhylla verkar jag nog vara rena psykopaten :-)

      Radera
    2. "Jag kan tänka mig att inköp av begagnade vuxenböcker inte skulle behöva kosta så mycket eftersom de förhoppningsvis kan säljas för ett liknande pris."

      Andrahandsvärdet på böcker är väl några tior? Jag tror det är nyhetens behag som gäller i bokbranschen. Böckerna säljs för några hundralappar när de är nya och några år senare för några tior. T ex kan man köpa den gamle KGB-agenten Jan Guillous romaner för några tior boken på Blocket.
      https://www.expressen.se/nyheter/expressen-avslojar/jan-guillou-hemlig-agent-at-sovjet/

      Begagnade kursböcker är undantaget som bekräftar regeln.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. "Andrahandsvärdet på böcker är väl några tior?"

      Ja, men det gäller ju åt bägge håll såvida du inte måste ha de allra senaste böckerna. Köper du pocketböcker på secondhand kan jag tänka mig att det går att sälja för ungefär samma pengar.

      Radera
    4. Jag missade ordet begagnade i din mening. Ja, andrahandsvärdet på begagnade böcker är nog i nivå med förstahandsvärdet på begagnade böcker.

      Tom-Hjördis

      Radera
  4. Det här känns mer som ett inspel av friskolelobbyn som då kan hävda att skolbibliotek på gymnasier inte behövs eftersom ungdomarna redan har fått ett bokbidrag! Sånt trams, hur mycket skulle det kosta att administrera detta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan de hävda om de anser att en bok per person och liv är tillräckligt. Och i för sig är det väl oroväckande många som lever på det viset.

      Det skulle säkert sluta med en ny nämnd eller myndighet med en generaldirektör och några administratörer och så drar det iväg.

      Radera
  5. Så 1,2 miljoner böcker som staten sponsrar med räcker alltså inte? Mycket ska ha mer, det är tydligt. Undrar om bokförläggarna tycker det är lagom när det ser ut som hemma hos en hoarder, eller om man även måste ha fyllt ett extra förråd 13 kvm hos tex shuregard - som endast kostar 1300:-/månaden?
    Kanske blir nästa grej, vaska en bok?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var nog något sorts lockpris, ser att 14 kvm på journalisttäta södermalm kostar 5862:-/månad. Vilket fynd, då kan man ställa in bokhyllan billy där också, låter som en investering helt enkelt. För shuregard alltså.

      Radera
    2. De gör väl som alla andra, flyttar fram sina positioner om de får igenom nuvarande krav.

      Fy tusan vad dyrt! För 5862 kr vill jag kunna bo där också, men inte ens då vore det prisvärt.

      Radera
    3. Ja, om man tittar på deras hemsida så har de en lättfattlig hur-gör-man:
      1/ hittar rätt förråd
      2/ hyr ditt förråd
      3/ flytta in (!) "Packa dina tillhörigheter och flytta in i ditt förråd."

      Din önskan verkar vara uppfylld...

      Radera
    4. Jag är rätt säker på att man inte får bo i sitt Shuregardförråd, men det finns folk som ändå prövat:
      https://www.youtube.com/watch?v=HPVCTLPNUzo

      Radera
  6. Klart det är en partsinlaga från bokbranschen. Det finns väl ingen bransch som inte vill ha ha sänkt moms.
    Jag tycker att det får räcka att bokmomsen sänktes 2002 från 25 till 6 procent. Det är en indirekt "bokbidrag".

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart att det är det, men jag känner inte att artikeln är tydlig med det. Att sedan gå och fråga de mest läsande unga människorna i landet vad de tycker är bara hål i huvudet.

      Jag håller med om momsen. Nästa prispress får branschen ordna själv.

      Radera
  7. Biblioteken är fantastiska. Vi får hoppas att de får finnas kvar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är de fantastiska, och flexibla, används till att langa knark bla. "Unga entreprenörer" i utsatta områden kommer hela tiden på nya användningsområden, speciellt för sådant som är "gratis", dvs det som du skattebetalare står för.

      Radera
    2. Ibland glömmer jag att jag inte bor i Sverige :-)

      Men allvarligt talat såg jag inga knarklangare på bibliotek i Sverige heller, så jag undrar hur vanligt det är.

      Radera
  8. Jag minns när Adlibris kom. Då kostade en standardpocket 47 kr. Nu kostar samma pocket minst 99 kr. Böcker i allmänhet har blivit svindyrt så jag har övergått helt till att köpa begagnat på Stadsmissionen. Där får jag 20 böcker för 20 kr (!)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag sålde pocketböcker i början av seklet och minns att de allra dyraste började närma sig 50-lappen och det tyckte jag då var hemskt dyrt. För en pocket liksom.

      Ja, köper man för 1 kr/styck tar man inga stora risker. Fast jag föredrar ändå biblioteket. Då får jag lite press på mig att läsa också, äger jag boken kan jag segdra på den.

      Radera
  9. Jag lånade 2 böcker igår på bibblo. Arnaldur Indridason, den isländska kriminalromanförfattaren. Börjar nog på den ena imorgon, jag har ju slutat arbeta nu och klivit ut ur ekorrhjulet. Borde finnas mer tid att ligga på sängen en vanlig blåtorsdag och läsa. Har inte köpt en bok på säkert minst 15 år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har läst ett par av hans böcker och minns dem som ganska sega. Men okej, han slår Läckberg alla dagar i veckan.

      Det kan man tro, men några av de mest stressade jag känner är pensionärer :-)

      Radera
  10. De gör väl bara som "alla" andra utan ryggrad? Dvs kräver statens tutte. Senast i veckan var tex kinesiska Volvo Cars ute, igen, och ställde krav på lagstiftning via eu som skulle gynna just de själva. Världen tycks ha blivit galen. Bidrag och särlagstiftning åt alla, ropen skalla.
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det skallar många rop och ändå är alla kränkta :-)

      Radera
  11. Jag har levererat ett gäng ganska skarpa motioner rörande min kommuns slösande av skattemedel för att hålla kulur i gemen och kulturutövare mer specifikt under armarna, något som jag anser vara fel oavsett om det är feta eller magra tider.

    Bibliotek däremot anser jag är ett underbart och för alla givande uttryck för vår civilisation, i mina ögon ett av de finaste.

    Håller helt med.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror också att bibliotek är (eller åtminstone kan vara) en av de mest effektiva kultursatsningarna. Jag har hört några av Markus Allards beskrivningar av Örebro kommun och inser att det också finns väldigt dåliga sätt att använda kulturpengar.

      Radera
  12. Ps. Nu läste jag lite kommentarer ovan om begagnade bokpriser ovan och måste erkänna att jag alltid köpt för mycket böcker och att mina många bokhyllor här håller dubbla rader.

    Mina tre främsta inköpskällor vad gäller mängd:

    1. Bibliotek. Utrangerat kostar 1-5 kr.
    2. Second Hand. 5-50kr.
    3. Nätet. Vad någon är villig att betala kr.

    Har någon ”Sibyllans Hemligheter” att sälja för vettigt pris så har Sparo min mail.
    Ds.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det visste jag inte att jag har, men det styr vi upp utifall att någon har boken.

      Radera
    2. Glöm det. Plötsligt händer det, nu hittade jag ett ex i fint skick för mycket billiga 80:- på bokbörsen, då har jag letat i åratal men vägrat betala priserna. Nu beställde jag på stubinen! 😊
      /JB

      Radera