fredag 4 oktober 2024

Vad gör man med fallfrukt

Det är tydligen rekordår för äpplen i år, men c:a 95 procent av frukten slängs. Det ser rätt tråkigt ut när man kommer förbi en villaträdgård full av ruttnande fallfrukt på marken, så dagens inlägg kommer att handla om min fallfrukt.

Eller nedfallsfrukt eftersom jag bor i Norge och alla ord är lite roligare på norska. Här kommer jag att tänka på min favoritdeckarförfattare Jo Nesbø som i sin ungdom hade ett band som hette Nasse og nedfallsfruktene. Orkar ni höra på norska och har 90 sekunder över följer här en kul anekdot om det bandet berättad av författaren/sångaren själv.

Tillbaka till mina äpplen. Jag har bara ett träd, men efter vårens beskäring tycks fjolårets jätteskörd upprepa sig, och innan merparten av äpplena ens är mogna ramlar det fallfrukt. Förutom att rådjuren kommer och äter upp dem riskerar de att ruttna och de stör min gräsklippning. Därför plockar jag upp dem ett par gånger i veckan. En del har jag gett till äppellösa grannar, en del äter jag färska och en del har jag gjort små satser äppelmos av. Då ser det ut så här:

Notera att skalet får vara kvar, jag skär bara bort skador. Det sparar tid och när det rör sig om obesprutade äpplen tror jag att det är nyttigare eftersom det är mycket vitaminer och annat precis under skalet. Om någon månad kommer jag att plocka ner alla äpplen från trädet och då blir det en större volym mos med konservering i glasburkar, men så här på försäsongen blir det plastburkar i kyl eller frys.

Det viktiga är att de inte ska hamna i de 95 procent som slängs (för jag misstänker att Norge har ungefär samma bedrövliga siffror) utan konsumeras i någon form, nu eller senare.

17 kommentarer:

  1. Jag river ner ett äpple till frukosthavregrynen (nej, jag kokar dem inte).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kan man också göra. Antagligen nyttigare.

      Radera
  2. Jag har tagit de största och finaste och packat in färskt så det räcker så länge det håller. Och äter färska från trädet varje dag. Resten kokar jag äppelmos på. Men nu är frysen full och hälften av äpplena är kvar. Jag har funderat på att göra vin av resten eller kanske skaffa en torkmackapär. Det känns så oerhört dumt att behöva slänga goda, felfria äpplen i komposten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det jag gjorde i fjol utöver det du beskriver var att koka mos och direkt hälla dem på glas som jag haft i kokande vatten. Så på med plåtlock och vända burkarna uppochned. Av ett tjugotal burkar var det 1-2 som fick lite mögel precis på toppen, men resten var helt perfekta trots att de förvarats i källaren i upp till ett halvår.

      Radera
  3. Äppelmos är kanon. Har du stor frys brukar det bästa/enklaste vara att frysa in moset direkt, så tar man fram det för att tina över natten i kylskåpet när det är dags att använda det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har gjort så nu, men efter slutskörden skulle det moset riskera att fylla hela frysboxen som redan är full, så då får det bli konservering i glasburkar.

      Radera
  4. Jag tror jag skrivit det förr. Torka en del äpplen. Håller en evighet i burkar i skafferiet. Det behöver inte vara snygga ringar och man behöver inte skala innan torkandet. Men skiva tunt och lägg på plåt tex på din kamin. Det får inte vara för varmt, gör du i vanliga ugnen så ca 50-100 grader (som om du skulle köra ugnen bara för att torka äpplen :-D ). En ganska bra gå-bort-present då få gör det själva men gärna har äpplen i sina flingor eller på gröt.

    Här så har vi mustat. Massor! (Bokade plats i god tid) Mos har vi tillräckligt sen förra året. Tar med mig en kasse äpplen varje gång jag åker in till kontoret ock lägger i de närmaste fikarummen. Hittills går de åt. Snart tröttnar nog kollegerna.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra påminnelse! Såg att jag har några fallna äpplen på marken nu så kanske testar jag redan idag med en plåt på kaminen. Hur vet jag när det är tillräckligt torrt?

      Radera
    2. ..och hur lång tid tar det?

      Radera
    3. De ska bli lite sega och svåra att bryta. Tror det är mest eget tycke. Vårat torkas i en torkmaskin (inskaffades mest för svamp) så där surrar den på tills maskinen tycker det är lagom. Så jag vet faktiskt inte hur lång tid det tar. Men de ska inte bli brända.

      Spargrisen

      Radera
    4. Okej, jag får pröva mig fram. Tänker att de antagligen möglar på sikt om de inte är torra nog.

      Radera
  5. Det finns många recept på nätet på det som kallas "apple cheese" eller "membrillo", dvs ett äpplemos som reducerats ned så mycket att det stelnar i en form när man häller upp det. Görs ofta med något mer än äpplen, t ex kvitten, rönnbär, sviskon eller aroniabär. Kan sen skäras i skivor och ätas med lagrad ost på macka eller kex, jättegott! Jag brukar beräkna runt 2/3 så mycket socker som fruktmassa, dvs 1,2 liter nypasserat mos = 6 dl reducerat mos kräver 4 del socker. Man kan krydda med kanelstång, rosmarin eller chili beroende på vad man gillar. Här var ett recept med rönnbär som jag blev sugen på att prova: https://www.mannafromdevon.com/general/making-membrillo-devon-style/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul idé, men usch vad mycket socker. Jag försöker hålla nere på det eftersom det redan är en av mina favoritingredienser.

      Radera
  6. Eller äppelkonfekt! Sjukt gott, som Gröna Kulor fast goda! https://lill-ingrid.blogspot.com/2010/12/appelkonfekt.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lysande säljargument! "Som X, fast goda".

      Radera
    2. Men kan man sätta fast halvorna i pannan? Viktig egenskap.

      Radera
    3. Spontant känns det kladdigt nog! Testa vettja!

      Radera