torsdag 10 oktober 2024

Hur strömberoende är jag?

Ständig tillgång till el i väggen känns självklart, men jag utsätts då och då för strömavbrott och märker hur allt faller samman. Inget jag planerat går att genomföra och när strömmen väl kommer tillbaka har jag panik över att hinna allt jag hade föresatt mig att redan vara klar med.

Men är det likadant om man är förberedd? Det fick jag möjlighet att testa när min elleverantör aviserade ett sex timmar långt strömavbrott. Innan de drog i spaken såg jag till att göra något som jag aldrig lyckas med vid oförutsedda avbrott, att ladda. Mina bägge telefoner var laddade och min laptop var både framtagen ur sin viloplats längst ner i det nedersta skåpet och laddad till max.


Gosa med katt hinns alltid med.

Avbrottet skulle börja klockan 9.00. En tid då jag vanligtvis hunnit äta frukost och dricka kaffe, men ibland fastnar jag vid datorn på morgonen och gör helt andra saker. Denna dag var det dock full disciplin. Frukostgröten var mikrad och en kanna kaffe kokad och hälld på termos så att jag skulle ha tillgång till varmt kaffe hela dagen.

Jobb då? Jag använder pc för att skriva och då vill jag gärna ha internettillgång också. Nu visste jag att strömmen skulle vara av. Laptopen funkar max tre timmar och routern kräver ström, men även om jag skulle kunna hålla igång den med ett bilbatteri tror jag ändå inte att bredbandet skulle funka. Mobilt internet i telefonen klarade bloggen och de mest akuta mejlen, och det finns alltid lite papper att sortera, helt offline.

De närmast förestående jobben i biodlingen kräver också ström. Jag har bilder att redigera, reklamskyltar att skapa och vaxplattor att smälta in i ramar – el, el och el. Men bara för att jag visste om detta strömavbrott sköt jag upp etikettering av honungsburkar. Totalt ett par timmars jobb att märka glasen och ställa upp dem i hyllor på lagret.

Min gräsklippare drivs med bensin och även det jobbet kunde jag förlägga till den strömlösa dagen. Där rök ytterligare en och en halv timme. Under etikettklistrandet och gräsklippningen betade jag av ett par intressanta poddar via mp3-spelare. Japp, jag vet att det är gammal teknik nästan ingen längre använder, men det funkar, kanske särskilt bra när jag vill spara på strömmen i telefonen.

Jag försöker springa tre gånger i veckan, alltså i stort sett varannan dag. Här behövde jag inte ens planera eftersom det redan stod löpning på schemat. Löpning kräver dusch, men så pass länge håller varmvattenberedaren och trycket i pumpen. Även kylen bör klara en dag, men för säkerhets skull ställde jag in en fryst mjölkflaska att tina under dagen och på samma gång hålla temperaturen nere.

Så måste det till en lunchpaus också. Även den ställer krav på tillagning, men här hade jag varit förutseende och plockat fram en portabel gasolspis som ändå behövde provas.

Kaffe hade jag som sagt, och dessutom chaga-te som kokades på en vedkamin som också håller strömlöst varmt i huset.

Det var det. När strömmen kom tillbaka hade jag fullt upp med datorarbete, men jag kände inte att jag förlorat någon tid eftersom dagen ändå användes effektivt. Nästan så att jag tänker att jag då och då borde fejka ett strömavbrott för att slippa att distraheras av sociala medier och annat brus.

4 kommentarer:

  1. Är tyvärr mycket strömberoende. Har ingen alternativ uppvärmningskälla utom min luftvärmepump (och avstängda elelement), det är den stora bristen. Mottager gärna tips på fotogen/gasvärmare eller annat som ej kräver ekonomi för en hel kamininstallation.

    Värma mat kan jag fixa på mitt trangiakök, annars finns hårt bröd och konserver som kan förtäras kallt om det kniper under några veckor. Källvatten 300 meter bort om även vatten saknas.

    Kommunikation så kan jag hålla mig online några dagar via telefon o ipad även om min router är död. Den berömda vevradion har jag. Rejält med stearinljus men även än skitdyr men grym ficklampa som vid behov kan ställas ned för att leverera lågt ljus i 999+ timmar.

    Men som sagt, tack vare uppvärmningen plågsamt elberoende idag.
    Har fodrade kläder o attiraljer så jag ej ska behöva frysa sönder, men det gäller ej kåken…
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fotogenkamin kanske vore något. De kostar några hundralappar begagnat.

      Radera
  2. Jag har funderat på att köpa ett litet portabelt elverk på Biltema, och var och kollade på ett förra veckan.

    Kostar runt 3500 kronor och ska ge en ren sinuskurva, så att man kan koppla till känslig elektronik.

    Borde räcka till att ladda datorn och mobilen, driva kaffebryggaren (viktigast av allt) och belysningen på hemmakontoret.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också tänkt tanken. Fast kaffe skulle jag nog hellre göra genom att värma upp vatten på kaminen och hälla genom ett filter. Åtminstone under eldningssäsongen.

      Radera