lördag 4 december 2021

När avfallsdeponi kostar pengar

I Norge där jag bor får man betala för att slänga saker på soptipp. Inte allt och överallt. Sorterade sopor kan man komma undan med och till skillnad från Sverige kan man lämna elsopor vid många affärer, även matbutiker.

Men det är inte som i Sverige där man åtminstone i alla kommuner jag bott i har kunnat fylla sin bil med möbler och vitvaror och dumpat dem på närmaste återvinningscentral. Det här ger nya utmaningar, men också möjligheter (ja, jag vet hur politikerpopulistiskt det där lät). Jag var och tittade på en bil och i garaget stod förutom bilar ett skåp som ”ska slängas någon gång”. Nej då, det slängdes på mitt flak och hamnade i mitt hus ett par timmar senare.

I Sverige står det ibland lådor med gratis frukt utanför villatomterna. Nu är det ju inte riktigt fallfruktssäsong, men tydligen möbelsäsong. Billy-hyllor kan man väl aldrig få för många av? Här blev det ett snabbt stopp.

Jag har en skapligt isolerad källare (önskar att resten av huset vore lika välisolerat) som går att använda som förråd av såväl konserver som färgburkar, men då behövs det hyllor och skåp för att hålla ordning. Den blev perfekt.


Till och med lampan fungerar!

Nu kanske vän av ordning kommer ihåg att jag sagt att jag har för mycket möbler och grejer. Då är det ju lite kontraproduktivt att hämta hem ännu mer, men jag jobbar på det. Jag har flera säljannonser ute, fler ska det bli och till våren blir det antagligen en loppmarknad/gårdsförsäljning. Räcker inte det får väl jag också sätta en gratisskylt vid tomtgränsen.

10 kommentarer:

 1. Hej Sparo! Inte relaterat till dagens inlägg men jag undrar hur det fungerar för dig med värmen i ditt nya hus nu när kylan börjat komma? Jag tror att vi bor lite lika och själv har jag fått elda riktigt mycket den senaste veckan.

  Kan du inte skriva ett inlägg om hur du eldar? T.ex. hur många kaminer du har igång samtidigt?, ungefär hur mycket ved som går åt?, är kaminerna enkla att tända?, Hur varmt blir det? I.o.f.s har jag inte med det att göra men är kamin-nörd och avundas dig lite då du får nöjet att experimentera med det perfekta eldningsschemat =)

  mvh

  Kamin-nörden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer ett inlägg om värme och el i veckan, men jag får klura på om jag kan göra ett särskilt kamininlägg också. Jag känner mig lite för amatör på det området.

   Radera
 2. Jag glädjer mig åt dina äventyr! Det är ett stort steg att flytta till ett annat land, och dessutom skaffa hus istället för lägenhet. Lätt att prata om, svårare att genomföra. Själv ärvde jag ett hus för några år sedan, men sålde det rätt snabbt då jag inte ville ägna nästan all fritid åt allt det praktiska … Men visst kan jag sakna friheten, det gör jag.

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ibland känns det helt övermäktigt. På goda dagar känns det som att det ska gå att ro iland. Mer frihet än lägenhet vet jag inte. På ett sätt, men inte andra.

   Radera
 3. Istället för att avyttra byggde jag fler förråd med ännu mer förvaringsmöjligheter alltså. Men det var för att de nödvändiga grejerna inte en rymdes utan ständig irritation så fort man gick in i vedbod och sovstuga vintertid.

  Så egentligen gjorde jag lite som du, skaffade mig större men utan att lämna landet eller ens tomten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill verkligen ha färre grejer, men Rom byggdes inte på en dag :)

   Radera
 4. Tur att Norge är relativt civiliserat. Hade kommunerna här börjat ta betalt för att ta emot grovsopor vågar jag sätta pengar på att grejerna hade legat i dikeskanterna istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är definitivt en risk. Särskilt när det "bara är lite grann":
   https://www.youtube.com/watch?v=yvZ4wdVtUi4

   Radera
 5. Det låter ju inte särskilt civiliserat:)

  SvaraRadera