fredag 31 december 2021

Nyårsblogg

Det var 2021. På ett personligt plan hände det massor av kul, omvälvande, men mestadels bra saker. På ett övergripande samhälleligt plan hände det mestadels dåliga saker. Jag tänkte inte fördjupa mig i varken det ena eller andra här, men kommer garanterat tillbaka till bägge.

Istället tänkte jag prata om summering i största allmänhet. Själv blir jag lätt nostalgisk på nyår. Och nej, det är inte en alkoholgrej, för det gäller oavsett om jag dricker Zingo med eller utan ”hojt”. Det är bara ett naturligt läge att fundera över vart man är på väg. Att vila på årorna en stund och titta upp på sitt riktmärke för att se om man fortfarande håller planenlig kurs.

Möjligen tappade jag alla som inte rott i den metaforen. Poängen är att man färdas bakåt i en roddbåt. Men skit i det nu! På nyår och när jag fyller år tänker jag ofrånkomligt både bakåt och framåt. Jag ger sällan nyårslöften, så jag har ingen checklista att bocka av, men jag vet ändå på ett ungefär vad jag ville ha ut av året som gått och hur jag ligger till med de punkter som återstår på listan jag inte skrivit.

I år är jag ganska nära att lyckas. Den stora punkten, att emigrera, är klar. Att sälja min lägenhet hann också bli det även om det är så nytt att jag inte ens hunnit få handpenningen. Jag är fortfarande näringsdrivande i Sverige, men det är faktiskt inte mitt fel utan helt och hållet den norska skattemyndighetens, som inte gett mig möjlighet att betala skatt på mitt arbete till dem.

Ekonomiskt lever jag i ett kontrollerat kaos, som jag beskrev lite närmare igår. Det ska lösas 2022, bl a genom att investera mina pengar på en plattform i det nya landet. En hel del bygg- och jobbprojekt står också på agendan. Arbetsuppgifter finns. Vi får se vad jag hinner med och om jag möjligen ska vrida lite på den där kanoten så att jag inte går på grund.

Det verkar som det blivit nyår igen.
Ett nytt år har gått till ända igen,
och det som skett kan aldrig hända igen.
Nu ska den nya tiden börja.

Gott nytt år!

29 kommentarer:

 1. Den stora navelskådardagen är här =)

  Gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt! Jag resonerar lite som med julaftonsbloggen. Rätt få kommer nog att läsa min blogg idag så jag kan lika gärna skriva direkt från huvudet och inte "slösa" med en välresearchad text :)

   Gott nytt år!

   Radera
 2. Hur länge tror du att du kommer vara papperslös då?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Några veckor till. Det ironiska är att det skulle ha tagit 1-2 veckor om man hade alla papper i ordning vilket jag såklart hade. Mitt "fel" var att jag sökte uppehållstillstånd på egna medel, att jag har för avsikt att försörja mig själv trots att jag inte har en anställning. Hade jag istället skrivit in mig som arbetslös hade det nog tagit två veckor, och nu kommer det att ta tjugo.

   Radera
  2. Jasså, är de som de svenska myndigheterna? Dvs att de avskyr alla som försöker försörja sig själv menar du?

   Radera
  3. Egentligen tror jag att de bara tänker fel och jag "faller mellan stolarna" eftersom jag har ett ovanligt upplägg, men kontentan blir ju att jag "straffas" genom att hamna i samma kö som de som fullständigt skitit i att fylla i blanketter och tagit med sig alla underlag.

   Radera
 3. Gott nytt år till dig, Micke! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gott nytt år till dig med! Må din sköldkörtel stå dig bi!

   Radera
 4. Bra jobbat med din swexit! Du gör det andra mest pratar om. Av familjeskäl får jag lov att vänta litet till, men visst vill jag göra samma sak.

  Som komplement till det jag redan har pluggar jag nu webbutveckling och -design + litet till i samma riktning, allt för att bygga en bra plattform som håller i ett annat land. Känns så uppfriskande!

  Jag önskar dig all lycka i ditt nya land: det kommer att bli riktigt bra!

  Grått nytt hår!

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, inte för att EU-utträde var mitt främsta skäl att välja Norge, men det är onekligen en bonus.

   Visst är det uppfriskande att tänka i nya banor. Och ja, än så länge tyder det mesta på att det blir ett grått nytt år, men precis nu kom solen och lyser upp åkern framför fönstret. Blir nog vår i år igen.

   Radera
 5. Gott Nytt År Sparo!

  SvaraRadera
 6. Hur blir det med pension i Norge? Det klagas över låga svenska pensioner för oss som fortfarande arbetar men är det samma i Norge? Finns det ett arbitrage i att bli norsk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör det definitivt! Som jag förstått det krävs fem års arbete för att komma upp i norsk grundpension som slår den svenska med hästlängder. Dock ska sägas att jag inte har några färska uppgifter. Jag räknar inte med norsk pension, men jag hade heller inte räknat med svensk om jag stannat kvar.

   Radera
 7. Tack för trevlig läsning under gågna året, ser fram emot 2022. Gott nytt år!
  /Viggo

  SvaraRadera
 8. Gott Nytt År med eller utan raketer.
  Här räcker det med årets börsraketer ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hellre börsraketer, de låter inte så illa. Gott nytt år!

   Radera
 9. Önskar dig ett Gott Nytt År.

  Om du tycker att du sitter ensam i en roddbåt. Be människor omkring dig att ge råd och vägvisning. :)
  Tycker du pengar tryter kanske prova Norges arbetsförmedling.
  Eller helt enkelt hitta ett hus till billigare inköpspris.
  Men vad vore livet utan utmaningar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag ju redan köpt det, så det är så dags :)

   Men nej, jag känner mig ändå inte SÅ stressad. Däremot kommer jag säkert försöka skaffa en anställning ändå. Jag gillar pengar och behöver all hjälp jag kan få med att lära mig språket, så då vore ett jobb önskvärt.

   Gott nytt år!

   Radera
 10. Gott nytt år!
  En sak som du borde tänka på är att det är mycket förmånligt i norge att hyra ut en del av din bostad! Tror det är så att om den del du hyr ut är mindre än den del du själv använder så är det skattefritt. Och du kan ta i stort sett vilken ockerhyra du vill. Själv betala jag 9000/mån kallhyra för 55 kvadrat. Därför är det så vanligt med sockelleigligheter i norge. Så har du gott om plats skulle jag inte tveka att ordningställa nått att hyra ut. Fruktansvärt förmånligt att äga hus i norge. Ingen reavinst efter 1 år heller.
  Mvh/Exnorsken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag vet, och eftersom det är betydligt vanligare att hyra hus eller del i hus i Norge än i Sverige tror jag chansen att hitta rätt kund ökar. Min granne har hyrt ut på flera ställen i 40 år och säger sig bara ha fått tag i "fel folk" två gånger.

   Samtidigt bor jag ju på den här tomten och har ingen längtan tillbaka till lägenhetsboende då grannarna helt plötsligt kunde dra igång musik eller annat oljud, så jag är tveksam.

   Det enda jag fått med mig av husägande än så länge är att hundratusen försvann direkt vid köpet i statlig avgift och att en tusenlapp i månaden tas ut i skatt/avgift för sopor etc trots att jag inte ens har kommunalt vatten och avlopp. Det är ju fint att jag kan tjäna pengar när jag säljer OM jag gör det med vinst, men det har jag föga glädje av nu, kanske aldrig.

   Ja visst ja, gott nytt år!

   Radera