onsdag 29 december 2021

Klippa kabeln

I förra veckan ringde jag två elbolag och sa: ”Hej, jag vill avsluta mitt elavtal!” Bägge kundtjänstmedarbetarna lät lite trötta. Den ena frågade varför och verkade beredd på (ännu?) en tokig kund som ville skälla alternativt omförhandla sitt avtal, så när jag förklarade att jag sålt min lägenhet och därför inte behövde ström där lät han lättad.


För kanske är det elkunder som faktiskt vill stänga av strömmen, men få gör det och därför var det befriande att läsa om Linda-Marie som gjort just det
. Jag har sett en och annan svensk gammal gubbe (och någon gumma, men det är ännu ovanligare) som velat leva som far- och morföräldrar, men här är det en kvinnlig undersköterska på 47 som av fri vilja valt att bo utan ström.

Eller nej, hon har en solpanel som laddar mobilen och driver en liten fläkt. Hon är ju inte elallergiker utan bara less på fakturorna. Sen skulle jag vilja rätta henne på några punkter. Att elpriset är dyrt beror inte främst på ”eljättarna” utan på politikerna som lagt på energiskatt och dessutom moms på den skatten. Sen säger hon att man inte kan påverka sin elräkning och att det är den fasta avgiften som knäcker elabonnenterna. Det tyder på att hon inte bara saknar elräkning utan att det var väldigt länge sedan hon såg en.

Annars gillar jag hur hon tänker. Jag och säkert många andra har sett videos om ”off grid”-boenden i Texas eller Portugal och tänkt att det är lättare där än i mörka och kalla Norden, och så är det kanske, men Linda-Marie bor i Norrbotten. Det blir inte mycket mörkare och kallare än så, i alla fall inte i december.

I slutet av artikeln säger hon: ”Nä, jag kommer aldrig att vilja bo i ett hus med ström igen.” Själv har jag svårt att se mig själv i ett hus utan ström, men jag gillar tanken. Inte minst med dagens elpriser.

26 kommentarer:

 1. Solpaneler och batterilagring, borde ge tillräckligt energi de mörka månaderna? Kanske även i kombination med en vindsnurra inom regelverket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vindsnurror tror jag inte på i någon form. Solpaneler i all ära, men de driver knappast en luftvärmepump, så då är man helt beroende av ved som enda uppvärmningskälla.

   Radera
  2. Vindsnurror? Det är ju de som orsakar elnätets nuvarande grava problem för bövelen, efter att politrukerna satt landet i beroende av dem. Men visst, skjut budbäraren bara.
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  3. En egen vindsnurra på tomten är det många off-gridare som används med bra resultat de mörka månaderna.

   Radera
  4. Jag tror i och för sig mer på små personliga vindsnurror än de där helvetena som klipper fåglar i parti och minut och skrämmer bort både människor och djur på flera kilometer, men i det stora hela tror jag ändå på att lägga energin på andra källor.

   Radera
 2. Reagerade mest över meningen "Jag är timanställd men den dagen jag blir rik ska jag satsa ännu mer på huset".

  Kan det vara en FIRE-entusiast som har tagit sparsamheten ännu längre än självaste Sparo? Kan inte tänka mig att det kostar många kronor i månaden att bo så som hon gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det mycket väl vara. I min hjärna är jag inte särskilt extrem.

   Radera
  2. SVT kanske kan hjälpa med kontaktuppgifter om Sparo vill söka tvåsamheten?

   Radera
  3. Äsch, det där var ju en tant i min ålder. Vem vill ha en sån ;-)?

   Skämt åsido trivs jag bra med att vara enastående.

   Radera
 3. Jag tar ut 15000kw om året på mina solpaneler.Huset jag bor i drar 11000kw om året.Då har jag ju ved eldning i huset men i garaget sitter det en luft luft pump. Skall väl dra en kulvert från huset någon gång.Men solpaneler är ju modellen det man inte förbrukar säljer man till energibolaget.Har även sol till varmvattnet.
  sossemats

  SvaraRadera
  Svar
  1. 11000 kWh låter väldigt lite, men jag gillar verkligen idén.

   Radera
  2. Synd på investeringskostnaden bara, runt 150 loppor antar jag, ink bidrag om vi förutsätter att taket ifråga är tillräckligt nytt för att komma ifråga. Långt ifrån alla som har råd med det.

   Radera
  3. Ja, man vill ju inte lägga ut flera decenniers framtida vinst i en engångskostnad för då blir det ingen vinst.

   Radera
 4. Visst ser det mysigt ut. Men jag är ganska säker på att hon "hyr in sig hos kompis/släkting för användning av tvättmaskin och kanske ett kylskåp. Och kanske en dusch då och då.
  Men hennes image ser ju cool ut.
  Verkligheten troligen annorlunda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon jobbar som undersköterska. Inte omöjligt att hon kan tvätta på jobbet.

   Men jag kollade hennes Facebook och det verkar åtminstone inte vara en fix idé hösten/vintern -21 för att komma i tidningen.

   Radera
  2. Menar inte alls att något är fel eller falskt. Men bara en liten bit av vardagen.
   Vad kostar egentligen gasolförbrukningen? Transportkostnader till jobbet? Brandrisker med alla levande ljus. Vad är den bästa lösningen för toaletten? O.s.v.
   (Tidningen tyckte väl att elpriset var den viktiga vinklingen.)

   Radera
  3. Jo, det är klart att det är därför de lyfter det nu. Beträffande gasol blev jag förvånad i somras hur mycket spis och kylskåp man kunde krama ur en gasoltub, så med nuvarande svenska elpriser kan det nog bli ganska konkurrenskraftigt.

   Transportkostnaden till jobbet påverkas väl knappt av bristande tillgång på el (om vi nu förutsätter att hon kör bil)? Lite högre förbrukning från start utan motorvärmare bara, om hon inte har bensinbrännare i bilen.

   Radera
  4. Vet inget om gasol. Lucka i kunskapen.
   Gällande transportkostnad tänker jag rent geografiskt. Strömlösa små stugor brukar finnas långt ute i skogen. Undersköterskejobb rimligen i tätort.

   Radera
  5. Ja, hon bor utanför Älvsbyn, där det heller knappast finns jobb. Troligen jobbar hon i Piteå eller Luleå några mil bort. Men hon kör knappast elbil.

   Radera
  6. Tror du missat att undersköterskor eller övrig omsorgspersonal är bristvara numer. Killgissar att Älvsbyn inte är något undantag och under pandemin har det krävts ännu mer personal än vanligt.
   Fast jag är fascinerad över hennes väl. Det svåraste att leva utan skulle jag tycka var tvättmaskin. Handtvätta, nja inte min grej.

   Radera
  7. Min mamma kommer från Älvsbyn och av det jag hört tror jag arbetsmarknaden där är begränsad. Tror knappast att de ens har en sjukstuga. Men visst, hemtjänst lär behövas.

   Jag ser inte heller handtvätt som ett alternativ. Däremot har jag inte mer tvätt än att jag skulle kunna dra iväg till någon slags tvättomat när det är dags.

   Radera
 5. Huset är 60m2. Garaget 100m2. Solpanelerna står på ställning på marken. Varmvattenpanelerna sitter på garaget. Du skulle ju ändå renovera taken. Kostnad för mig. solpaneler för el 100000kr. Kopplat å klart. Vatten 21500kr kopplat å klart. Kabeln klippt Tur bara Returen kvar värt varenda krona
  Sossemats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska bara renovera tak på småhus. Mitt boningshus och lada har bra tak.

   Paneler för 121500 kr är ändå inte kattpiss. Men visst, elen lär inte bli billigare och det blir förhoppningsvis solpaneler.

   Radera
  2. vad menas med kabeln klippt? Solpanelerna ger ju knappt någon el en stor del av vintern.

   Radera
 6. Ja för mig är det den fasta avgiften som är dyrast (1000kr/månad var av hälften är skatt) Själva strömmen landar på 400-450kr/månad.
  Men jag skulle aldrig välja att leva utan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men den fasta delen är ju någorlunda fast (jag säger någorlunda eftersom certifikatsavgifter och sånt ligger lite i gränslandet mellan fast och rörlig). Det som nu gått upp och gjort att pensionärer fått flytta ner i källaren för att de inte har råd att värma upp hela huset är ju det stigande kWh-priset.

   Radera