söndag 12 december 2021

Aktier i julklapp

2016 var jag ung och naiv, så då föreslog jag att bankerna måste fixa så att det enkelt går att ge bort aktier i julklapp. Jag avslutade texten med uppmaningen:

Avanza, Nordnet, Degiro, storbanker... Till nästa jul har ni fixat detta va?

Nu har det gått fem år, så jag tänkte att vi skulle kolla vad som hänt. Inte mycket. Avanza har åtminstone fixat presentkortet jag efterlyste. Jag läste mig till att även Nordnet gjort det, men hittar inte deras variant någonstans så jag antar att de plockat bort den.

Men ärligt talat, ett presentkort kan vem som helst göra själv på en kvart med en dator och en skrivare (har man vacker handstil behövs inte ens det). Det jag verkligen ville ha hjälp med var administrationen. Det ska vara lika lätt att köpa aktier åt exempelvis ett syskonbarn som det är att köpa ett presentkort på H&M.


Ingen egentlig koppling till texten, men en bra låt.

Om GDPR, PEP, MiFID eller andra förkortningar sätter käppar i hjulen omformulerar jag frågan: Vad har bankerna gjort för att komma runt problemen? Eller hur har de lobbat för att lagstiftningen ska tillåta mig att boka upp aktier för någon annans räkning utan att jag är målsman? Bara ordna detta, så återkommer jag 2026 med en recension av lösningarna.

14 kommentarer:

 1. Jag skulle tippa att det finns en billig, digital och bra lösning alla redan. För de som vill ta diskussionen med Awardit vill säga :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du utveckla det? Är detta något som funkar, nu?

   Radera
  2. Jag tänkte på att Awardit erbjuder digitala Zupergift som växer rätt bra (presentkort). Men, det är inte anpassat för aktier. Men potentialen borde finnas och då skulle banker slippa administration av det.

   Radera
 2. Men seriöst, aktier är ju en så pass bra julklapp. Främst eftersom det är så viktigt att komma igång med intresset någorlunda tidigt i livet om det ska bli några pengar att tala om. Dessutom är det miljövänligt till skillnad från från allt krimskrams folk ofta köper till jul. Men hållbarhet är väl bara något företag pratar om som pr, inget de gör i praktik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har samma bild av hållbarhet, det är något man kan försöka ägna sig åt för att kunna godhetssignalera på Facebook.

   Radera
 3. Diverse pyramidspel som t ex de virtuella träden i better globe globe brukar alltid gå att ge bort i julklapp. Med riktiga finansiella produkter som inte är pengar är det svårare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de får man ge pyramidspelsskojarna, att de alltid ser till att deras skit går att köpa.

   Radera
 4. Är inte problemet att må skulle ge bort ansvar eftersom man blir delägare i ett bolag? Inte riktigt samma saknsom att köpa en leksak tio brorsonen.
  Jag vet inte om jag håller med dig i sak. Jag har själv barnspar till mina båda men är det verkligen det bästa? Jag tror snarare att sunt förnuft, bra uppfostran och lära sig själv ger bättre ekonomisk framtid. Jag tror kort och gott inte att några hundralappar i present nu och några tusenlappar i framtiden (när man fyller 18) är det som ger bättre ekonomi bland våra barn i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är väl det som är problemet, men det borde ändå inte vara mer komplicerat att få gå in med en tusenlapp i Ericsson än att köpa en surfplatta.

   Jag har inte sagt att aktieägande är det enda saliggörande eller ens det bästa för alla, men generellt ser jag det som en vettig julklapp till minderåriga eftersom det uppmuntrar ett ekonomiskt tänkande, sparande och sunt förnuft. Men alla barn är olika.

   Radera
  2. FYI: vi är uppenbarligen minst 2 Christoffer som svarar här sporadiskt. Ovan är inte jag - jag är någon annan :-)

   Radera
  3. Ja, det är förvirrande, men svårlöst om vi inte ska börja använda personnummer. Jag ser att ni har olika profilsidor, men det kollar man ju inte på varje gång.

   Radera
  4. Min namne har märkt något som inte jag själv märkt. Vad säger du om att vi ändrar profilnamn till något i stil med "Christoffer A".

   Radera
  5. Vips, så blev ni helt olika. Ända tills jag och tre till också byter till Christoffer A ;-)

   Radera