onsdag 15 december 2021

Östlings kommission

Den gamle industrimannen Leif Östling gjorde sig återigen känd för några år sedan genom att ifrågasätta skatteuttaget med repliken ”Vad fan får jag för pengarna?” och nu har han tydligen bestämt sig för att ta reda på svaret i Kommissionen för skattenytta.

Först och främst vill jag säga att det är bra att det görs. Att sörja för att skattepengarna används på bästa sätt borde vara statsapparatens viktigaste uppgift, och om de lyckades bra vore det naturligt att vara så transparent att dylika kommissioner inte skulle behövas, men politiker blir ju närmast irriterade när någon vill veta vad de håller på med. När politikerna tiger som muren och heller inte får de relevanta frågorna från journalisterna krävs nya tag.


Ingen säger det bättre än Steget efter.

Men jag vill inte heller utropa Östling till vare sig frälsare eller hjälte. I likhet med andra ”sanningssägare” som Peter Springare och Bert Karlsson som på ålderns höst strävar efter bot och bättring undrar jag varför de inte kom med en enda kritisk invändning när de själva var en del av det system de nu kritiserar.

Den Leif Östling som i intervju efter intervju nu ifrågasätter nyttan av att fylla svenska arbetsplatser med importerad arbetskraft sa 2006 ”Här finns plats för så där 20 miljoner människor” och att Sverige borde öppna sina gränser. Han var drygt 60 då, så det kan knappast avskrivas som en ungdomssynd.


2017.

Man ska såklart få ändra sig, det är en styrka att kunna göra det. Och även om jag inte hört att Östling skulle ha tagit avstånd från sina tidigare meningar har han kanske en helt ny syn nu. Det är ändå lätt att tro att det som passade Svenskt Näringslivs ordförande då går stick i stäv med det som passar den äldre, välsituerade skattebetalaren nu, och den enda gemensamma nämnaren är att Leif Östling står närmast Leif Östling.

16 kommentarer:

 1. Bra skrivet Sparo. Ja hycklare finns det gott om så länge de inte drabbar dem själva och de kan tjäna pengar. Allting för egen vinning men när problem uppstår p g a det, ska andra lösa dem./M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den första delen är inte så konstig. Vi har nog alla svårt att propagera för skatter eller lagar som kommer att drabba oss. Men den andra biten, att när skiten träffar fläkten är det antingen någon annans fel eller så var det oundvikligt, eller också kunde "ingen" ha förutsett det för "vi såg det inte komma". Det är vansinnigt tröttsamt.

   Radera
 2. Det kan vara hans sätt att bearbeta faktumet att han inte längre har någon möjlighet att ta ut sin tjänstepension helt skattefritt, då den möjligheten försvinner om några veckor i Portugal.

  Två saker är helt säkra i livet: döden och skatter. Några har kunnat ducka det ena, Jehovas Vittnen, men det verkar svårare med det andra ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ingen insyn i Östlings ekonomi, men jag tror att han kan leva med det.

   Och dessutom får man snart skatta för döden (arvsskatt) och blir skattad till döds.

   Radera
 3. När han var 60 sa han att det finns plats för 20 miljoner till??
  Han har rätt att ändra sin åsikt sedan han var 60???
  Kan det vara möjligt att samhället ändrats sedan Östling var 60?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var ju femton år sedan, så det vore konstigt om inte samhället har ändrats. Samtidigt känns det som en rätt grov miss om han tyckte 28-29 miljoner var lagom då, men tycker att 10 miljoner är för många nu.

   Och jag säger ju att han är i sin fulla rätt att ändra sig, men också att utöver att samhället ändrats har Östlings incitament gjort det, och jag tror att det är den viktigaste parametern för hans egen vändning.

   Radera
 4. Leif står närmast Leif. Sparo står närmast Sparo. Jag står utan tvekan närmast mig själv och är mycket stolt över det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det. Renhårigt av dig och mig att stå för att det är så. Nu väntar jag på att Leif också ska göra det.

   Radera
  2. Tänk om han verkligen gjort det här i ditt kommentarsfält?

   Radera
  3. Han är välkommen, men jag håller inte andan :)

   Radera
 5. Skulle säga att det förmodligen finns (eller kan göras) plats för 20 miljoner människor som arbetar och gör rätt för sig. Svårare när folk helst vill att någon annan försörjer dem.

  Gissar snarare på att det bara är samma gamla Reinfeldtska idé om att krossa välfärdsstaten under horder av välfärdsturister. Det kanske inte är lika roligt nu när det misslyckade försöket ska betalas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När han satt i Svenskt Näringsliv förstår jag att det var bra om det fanns arbetskraft i överflöd, men nu är det en helt annan ton.

   Radera
 6. Det värsta med uttalandet om 20 miljoner är väl att det faktiskt finns fler som inbillar sig detta än idag. Tex tror jag aldrig Annie Lööf skulle medge sitt misstag om 30 miljoner.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart hon inte skulle. Annie Lööf har troligtvis aldrig erkänt ett misstag i hela sitt liv. Jag väntar förresten fortfarande på bilderna från den där skon hon lovade att äta upp ifall hon skulle göra exakt det hon gjorde. Lär dröja.

   Radera
 7. Vad F får jag för pengarna? undrar jag varje eviga gång jag köpt en andel i ett bolag... :-)
  Det är så det funkar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en bra fråga där med. Tyvärr har jag ibland ställt den för sent ;-)

   Radera