lördag 11 december 2021

Posten, var god dröj

Postnord har slutat att leverera paket i vissa ”särskilt utsatta områden”. Nu gäller det Uppsala, men detta är inget nytt utan har förekommit i både Malmö och Stockholm. Inte heller är det unikt för Postnord. Såväl kollektivtrafikbolag som Hemglass och andra privata företag har tagit samma beslut både här och där.


Har ni sett glassbilen?

Det speciella med Postnord är att de inte berättar det. Kunderna får själva komma på varför beställda paket inte levereras genom att ringa Postnord som då förklarar att kundens område inte bedöms säkert för deras chaufförer.

Den bedömningen måste de såklart få göra. I områden där inte ens våldsutbildade poliser vågar åka in kan man knappast begära att en obeväpnad budbilschaufför ska lämna sin bil för att leverera värdefulla paket. Men säg det då!

Ett normalt företag med normal kundservice hade naturligtvis ringt kunderna, berättat läget och var paketet istället kunde hämtas, samt föreslagit alternativa lösningar. Ställd inför faktum kanske kunden hellre velat få paketet till sin arbetsgivare eller en familjemedlem, och kanske kan Postnord upprätta ett nytt utlämningsställe strax utanför det aktuella området.

Om de vill, men det är väl där skon klämmer. Så länge jag kan minnas har Postnord (och Postverket innan dess) betett sig som att de saknar konkurrens och därför aldrig behöver anpassa sig till marknaden. När e-post ersatte postbrevet startade Posten webbplatsen Torget.se, känd för att vara den sämsta sajten på hela internet och som kostade 900 miljoner till ingen som helst nytta. Eftersom Posten – då som nu – körde sitt eget race istället för att lägga örat mot rälsen och ta reda på vad som faktiskt efterfrågas.

16 kommentarer:

 1. Jag har faktiskt en aktiv jobbansökan just nu som tekniker på PostNord, de har en stor hub utanför Hallsberg, o jag bor bara ytterligare några kilometer bort. Detta låter ju kanon om man är en person som vill rinna undan ansvar o så om det genomsyrar kulturen. Jag ska inte utmåla mig som den perfekta människan, men visst fan sätter jag en ära i gott arbete och att utvecklas o leverera, gärna mera än nödvändigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min samlade erfarenhet av jobb på posten är en veckas prao som fjortonåring, men det var intressant. Bl a jobbade jag med en kille som varje dag gick ner i källaren och spelade pingis i tre timmar på betald arbetstid. Ingen verkade veta vad han gjorde (eller skulle göra).

   Radera
 2. Är du trygg i denna kritik av posten, verkligen? Är det inte som vänstern påstår menar du, att staten alltid är överlägsen i allt och därför ska utföra allt åt oss, med alla våra pengar?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
 3. Är det i praktiken då stor skillnad mellan det och fallet när man har fri sikt ut över vägen där PostNord-bilen ska komma med leverans, dyker aldrig upp, men sedan får man ett meddelande att leverans kunde inte utföras då kund inte var hemma?
  Kan antagligen bero på att större delen av Sverige är ett "särskilt utsatt område". Ojdå, har ett statligt verk genom sitt agerande uttalat sig om situationen i Sverige? Illa, illa. Huvuden kommer att rulla, jag menar, "elefantkyrkogården" och frysboxarna runt regeringskansliet kommer att fyllas med GDar och annat löst folk, dock med numera ifrågasatta värdegrunden.

  Ja, torget och även passagen var sorgliga tillblivelser. Själv fattade jag aldrig grejen med en portal. Å andra sida använde jag inte Yahoo speciellt mycket heller, där deras länksamlingar sades (enligt dem själva) vara jättebra och underlätta för kunderna/besökarna.

  Men det var väl rätt talande att två statliga institutioner plöjde ner många hundratals miljoner vardera, i något som knappast kan anses vara ens närheten av deras kärnuppgift.
  Några som kanske var glada var kodknackarna som fick skriva html-kod. Inga verktyg fanns så det var bara att göra allting manuellt. Timmarna går, debitering likaså.

  Samma gubbar som bestämde om detta, som bestämde att datorn "compis" var en bra ide måhända. Det doftar allt lite Bai-Bang över det hela, om du kommer ihåg......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Postnord kanske är ett utsatt företag ;-)? Men tyvärr är jag inte säker på det där med huvudrullning.

   Jag minns pappersbruket i Bai Bang och det är nog delvis samma problem. Inkompetenta människor som får tag i statliga pengar som de behandlar som sin egen lekstuga.

   Radera
  2. Och du vet vad svaret på det problemet är; högre skatt och mer pengar som fördelas genom sagda system.

   Problem solved - enligt dem själva

   Radera
  3. Ja, och om folk röstar för det är det väl så folk vill ha det.

   Radera
  4. Om du inte vill så är du en heilande "happis" - eller vänta nu, hur var det nu igen.....

   Radera
 4. Nu tar norska staten halva din elräkning,, måste vara bra nyheter ikväll.
  Starkt jobbat gossen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag inte att de kommer att göra, men vi får se. Ännu bättre vore om de såg till att elpriserna blir rimliga. Det borde inte vara så svårt i ett land som är självförsörjande på billig vattenkraft.

   Radera
 5. Tycker nog Postnord utvecklat en del bra saker.

  Förr i tiden fick man hem ett brev om att det finns paket hämta ut. Numera kan man legitimera sig i Postnord appen och visa en QR kod vid utlämning. Smidigt.

  Numera har Posten ställt ut postboxar för att enkelt hämta ut större paket som inte rymms i brevlådan. Det liknar upplägg som Instabox har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Appen, QR-kod...? Känner inte till det där ;-)

   Radera
 6. Det har alltid gått bra att skicka brev utomlands. Att få paket är lite knepigare, där det enda som strular är när paketen kommer från Kina. Paket från Burundi, Ghana, och Rwanda har alltid kommit fram bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får ta ditt ord på det. Det är så himla sällan jag beställt grejer från Burundi.

   Men bor man i ett "utsatt område" spelar det nog ingen roll varifrån paketet kommer.

   Radera