fredag 10 december 2021

”Finns det någon värdighet här?”

En gång bloggade jag om Thorsten Flincks ekonomi och skrev bl a:

En annan tanke vore att skaffa sig jobb! Herregud människa! Det måste finnas skådespelare i början av sina karriärer som skulle betala hur mycket som helst för att få ett par lektioner av Thorsten Fucking Flinck! Läs dikter på bibliotek, sätt upp en monolog, dubba tecknad film eller skriv ett manus! Och det är ändå bara några förslag som ligger inom hans expertis. Annars kan han väl dela ut morgontidningar eller ta jobb i hemtjänsten.

Jag vet inte om det är min blogg han tagit inspiration från, men han verkar ha köpt idén nu. Bor du i Storstockholm kan du i år hyra in Thorsten Flinck som tomte.

Tjugo minuter med Thorsten Flinck ”på självaste julafton” för 3000-3800 kr alltså. Dock med 2,5 timmes rast så att han inte ska missa Kalle Anka. Blir han full... bokad (förlåt, jag kunde inte motstå den lätta) landar dopparedagsgaget på 72600 kr. Så tillkommer väl kostnaden för att hyra Rudolf och hans renkompisar (eller en människa med bil och en ledig julafton), skatt och sociala avgifter, men tjugo papp blir det nog kvar på kontot.

Jag högaktar Flinck för att han kämpar på, men detta verkar så ovärdigt. Han lägger alltså upp detta på sin Facebooksida och i kommentarsfältet låter han oss förstå att mobilnumret är hans eget. Jag undrar hur många tindrande barnögon som möter honom i jul, och hur många ironiska vuxna som betalar några tusen för ett ironiskt gapflabb.


Höhö, välkommen Thörsten!

Thorsten Flinck, du är bättre än detta. Samtliga av mina förslag ovan är bättre än detta. Vore jag inte så snål skulle jag betala 3000 kr för att ge honom en ledig halvtimme i jul.

24 kommentarer:

 1. Han lär nog inte lämna kvitto så skatt och sociala avgifter tror jag inte det blir så mycket med. Tror dock det hela mer kan handla om att behandla sin egna julångest så det kan vara välgörenhet på mer än ett sätt att köpa ett besök.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl klart att han på ett laglydigt sätt vill göra rätt för sig! Kanske inte, men ärligt talat, ska man jobba svart bör man nog inte vara kändis och gå ut med jobbet på Facebook. Skatteverket är inte idioter.

   Radera
 2. Torsten som jultomte….
  Hade nog gärna gjort det om det inte varit för att ungarna inte fattat storheten av att få Thorsten som tomte

  SvaraRadera
 3. Jag vet inte om jag tycker att någon är för bra för något som liknar hederligt arbete. Han får tummen upp av mig. Men jag gissar på att det huvudsakliga syftet är kvällstidningstartiklar och blogginlägg.

  Jag vill minnas att det gick rykten om att det gick att hyra in Krister Pettersson för svensexor en gång i tiden. Jag hade nog hellre gjort det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag menar med att han är för bra är inte att han inte ska jobba, bara att en av Sveriges bästa skådespelare borde hitta något annat än att med fånig röst fråga om det finns några snälla barn för att sedan överösa dem med presenter.

   Christer Pettersson gick nog att hyra in för precis vad som helst för en tillräcklig mängd likvida medel, gärna Bailey's.

   Radera
 4. "någon".... då menar jag inte den där "någon" på mitt jobb. Utan den där andra "någon" som kanske skulle kunna starta en swish-kampanj i Thorstens namn så han slipper arbeta på självaste julafton? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl inte fel att jobba på julafton, det kommer jag säkert göra själv. Det är VAD han jobbar med som jag tycker skaver.

   Radera
  2. Han kanske passar på att förena nytta med nöje. Inför en kommande medverkan i en Julfilm?

   Radera
  3. Finns inget på IMDB som antyder att han skulle ha några framtida roller inplanerade:
   https://www.imdb.com/name/nm0282330/

   Radera
 5. Kanske är det en del av ett konstprojekt?

  Är det någon som kan porträttera en mångbottnad jultomte så är det nog Thorsten. Själv är jag alldeles för rädd av mig för att bjuda in honom i mitt hem. Han ger ofta ett plågat intryck tycker jag och då vet man aldrig om (när) det brister helt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle inte heller känna mig helt bekväm. Särskilt inte om det fanns barn med i bilden, och gör det inte det ser jag ingen poäng alls med julen.

   Radera
 6. Var helt övertygad om att kulturetablissemanget hade ordnat en livstidsanställning åt den extremt begåvade och berömda Thorsten Flinck. Hyllningarna kunde liksom aldrig tystna inom främst vänsterkultursverige, allt var så rätt, hans bakgrund, varit i samma hus som självaste Bergman, melaninhalt, socio-ekonomiska faktorer, och visst var det väl en del rasism inblandat här?

  Om inte staten kan släppa till på sin utgiftssida kan så finns ju alltid kommunerna. Kommunpoet tex.

  Jag menar om Janne Schaffer, som ju spelade tillsammans med vänsterns extrema hatobjekt nummer ett - ABBA, kan få statlig livstidsanställning så borde ju fältet vara öppet för i princip vem som helst, vän eller fiende.

  Det är klart grabben ska ha lite bidragsunderstöd, annat vore odemokratiskt. Är han drogfri än förresten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror verkligen inte på statlig inkomstgaranti för kultursektorn. Det gynnar knappast konsten.

   Ingen aning om drogfriheten. Hoppas det.

   Radera
 7. Haha! Äntligen har finkulturfolket börjat förstå det där med marknadsekonomi. Att det skulle krävas en pandemi för det.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att Thorsten hoppade in som regissör för ett julspel i Robert Aschbergs Baren hade han nog redan förstått det, men detta andas ännu mer desperation.

   Radera
  2. Hur menar du då? Det är väl avsevärt mer knäckande för människovärdet om man, som så väldigt många gör idag, väljer bidrag istället för inkomst? Helt oavsett om man heter Torsten eller något annat.
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  3. Nu känner jag i och för sig att det inte borde vara bidrag som är alternativet för en kille som agerat, regisserat och skapat på hög nivå i 40 år.

   Radera
  4. Eh, va? Hela den branschen hade väl inte ens funnits i Sverige om det inte vore för just bidrag? Till och med den där bögfjollan till komiker, minns ej namnet, har väl gått på bidrag trots fett bankkonto.

   Radera
  5. Det finns många kulturarbetare som går på bidrag, men också många (kanske främst skådespelare) som tjänar bra. Flinck borde vara en av dem och hade förmodligen varit det om han hade lyckats balansera sitt privatliv bättre.

   Radera
 8. Torsten är alltså bokningsbar över hela Stockholm varje hel och halvtimme varav han tillbringar 20 minuter med att vräka ur sig paket till barnen och 10 minuter för att ta sig mellan bokningsadresser och in och ut genom portar/skorstenar. Visserligen ganska trafikglest en ledig dag men en hel del av vinsten lär nog gå åt till fortkörningsböter eller helikopterhyra.

  Nu kanske det här inte är något ärorikt jobb men 20000 efter skatt mm finns det många sjuksyrror och andra som bara kan drömma om för att offra julaftonen för och då har de kanske ändå familjer som de får försaka.

  /Surgubben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker mig att han försöker lägga ett schema som gör att han ska slippa åka Rågsved-Märsta på 10 minuter. Dessutom skrev han att "tomten stannar max 20 minuter", så kanske kan han flexa lite där.

   Och jodå, jag fattar att många har det sämre. Jag minns när jag snackade med en skådespelare i Stockholm som spelade in långfilm på Gotland för femton år sedan. Varje dag väntade en taxi utanför hans dörr på morgonen, körde honom till Arlanda, och tio timmar senare körde den honom hem igen. Praktiskt, tyckte jag. "Ja, men de betalar nästan ingenting, bara 9800 kr om dagen." Jag påpekade lite försynt att det är många undersköterskor som inte kan fakturera 50 papp i veckan för ett ändå relativt soft jobb.

   Radera
 9. Vem är ens Torsten Flinck? Eller nej svara inte jag vill inte veta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du ändrar dig finns det gott om sökmotorer: Duckduckgo, Bing, Google, Altavista...

   Radera