måndag 27 december 2021

När man har för mycket pengar

Hur mycket pengar man behöver är subjektivt. Det borde ju aldrig kunna bli för mycket, men Aftonbladets reportage ”Dokument: Östermalm” visar att jodå, det finns människor som har för mycket pengar.


Åh, vad framgångsrik och vacker jag är!

Här får vi läsa om ”infraröd bastu mot stress” till det facila priset av 4500 kr (jag blir stressad bara jag tänker på det), ett ”väskspa” för den vars Hermés-väska ”behöver lite extra kärlek”, men framförallt om ”den nya kändistrenden”, att få vitaminer via dropp eller sprutinjektioner på en ”hälsoklinik”.

Där hittar man givetvis rikspuckot Bingo Rimér. Han är sällan långt borta när någon uppfinner en idiotisk ”kändistrend”, så han och andra med för mycket pengar får dropp och sprutor med vitaminer för tusentals kronor.


Bingo Rimér (inte Professor Drøvel som hundraåring).

Jag kommer ju leva lite rövare på semestern och dricka alkohol och då har jag kompenserat här i dag med extra vitaminer. Allt handlar om balans.

Ja du, Bingo... Man får nog ta något starkare än vitaminer om man ska lyckas få ihop dina livsval med ordet balans. Och som jag tidigare konstaterat är det både billigare och mer balanserat att äta riktig mat.


Det går lika bra med selleri.

Om man ändå behöver kosttillskott (och det utesluter jag inte) köps tabletter som man kan ta hemma, alldeles själv. Fast då får man förstås inte chansen att kändishora i skvallerpressen.

32 kommentarer:

 1. Annars har ju Socialdemokraterna, Reinfeldt &co redan löst det problemet för hela Sveriges räkning. Landet hade det för bra och det blev ett stort problem. Genast vidtogs krafttag genom migration, sabotage av elförsörjningen och annat.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Politiker lyckas sällan fixa så att ALLA har ont om pengar, även om en del försöker.

   Radera
 2. Min gamla ryggsäck skulle nog må bra av några dagar på spa men som den slavdrivare jag är så slänger jag upp den på översta hyllan i garderoben efter användandet.

  Det där dårfinksbeteendet kan inte helt vara bundet till pengar. Det finns nog på alla nivåer men det märks mer när man läser om väskspa och liknande. Det är ju minst lika knasigt att ha ont om pengar men sammtidigt röka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får väl lämna in den på Hermésväskespat och höra vad de säger :)

   På något vis är det väl inte kopplat till pengar, men det ligger hela tiden med i ekvationen. Nu ser jag (apropå pengar) att Aftonbladet låst artikeln, men Bingo är noga med att påpeka att han vet att det här är dyrt, men att han är i den situationen att han har råd att betala, så blev det sagt liksom.

   Radera
 3. Infraröd bastu lät ju ändå som överkommligt, har sett sånna förut ich kan säkert vara en bra avslappning för många, och så kan man ha den i lägenhet också eftersom det inte involverar massa ånga och vatten. Så kan man ju använda den i flera års tid också. Att ut och rulla i snön efteråt kanske inte riktigt är poppis när man måste ta hissen iförd endast handuk :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 4500 kr är inte överkomligt i min bok, men man kanske kan köpa en och själv ta inträde.

   Radera
  2. För det priset (i artikeln jag givetvis inte visste skulle låsas, då hade jag inte bloggat om den) får man 50 minuters bastande.

   Radera
  3. Tänkte själv när jag skulle kolla. Började undra om du köper artiklar på AB för att ha underlag att skriva. Tyckte 4500 lät billigt för en hel bastu, men att betala det priset för 50 min...

   Radera
  4. Det var en miss. Jag brukar undvika artiklar från tidningar som håller på så, men jag hade glömt hur det var med AB. Är sällan inne där och än mer sällan håller jag koll på en artikel över tid.

   Radera
  5. Den lokala simhallen nära vårt lantställe tar 45 kr för ett besök som inkluderar vanlig bastu - utan någon gräns på 50 minuter. Vill man använda bubbelpoolen kostar det dock ytterligare 20 kr.
   De har dock med de nya restriktionerna drabbats av den intressanta utmaningen att de förutom att begränsa antalet besökare i själva simhallen (där simbassängen finns) även måste införa tidsbokning för passagen genom omklädnings- och duschrum då dessa är relativt små och varje besökare måste ha tio kvadratmeter.

   Radera
  6. Ojdå läste inte artikeln, mitt fel, om det var tidsbegränsat på typ badhus så var det verkligen dyrt. 4500kr är mer än vad vi betalat för två vuxna för trerätters, övernattning och inträde till spa, bassäng och bastu på Falkenbergs strandbad.

   Jag trodde det var en bastu man kunde sätta upp själv hemma :/

   Radera
  7. Stefan, jag utgår ifrån att ni inte har landställe på Östermalm för där verkar det vara helt andra priser som gäller. Tyckte dock att 45 kr lät extremt billigt.

   Micke, Aftonbladet trodde (kanske med rätta) att de skulle tjäna pengar på att lägga den bakom betalvägg och jag insåg att jag var otydlig. Det stod att 50 minuter "kostar närmare 4500 kr". Jag hade också velat ha en egen bastu för de pengarna. Det är ju ungefär vad ett bra vedeldat bastuaggregat kostar och då får man ha det hela livet.

   Radera
 4. Bingo kanske inte är helt fel ute. Han konstaterar att placebo effekten är viktig. Man skapar en förväntningsbild av att må bättre. Blir lite som när en läkare på en vårdcentral skriver ut en verkningslös hostmedicin mest för att patienten skall få gå till apoteket och handla ut produkten. Svenska folket lägger ut miljoner på att vitaminisera sin avföring. C-vitamin
  och d-vitamin är poppis nu. Det känns bra. Mycket vunnet med andra ord.

  MvH Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. C och D tror jag dessutom mer på. B-vitaminbrist tror jag är ovanlig för allätare med ett okej matintag.

   Radera
 5. Förstår mer och mer varför de skakar på huvudet åt stockholmare i byn norrut där jag bor ibland. Hur fjantig får tillvaron bli?

  Senaste flugan i storstan - hundspa och hundcafé med specialgjorda bakverk för hundar. Suck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska inte försöka försvara Stockholmare, men jag skulle inte säga att Bingo Rimér är precis genomsnittlig ;-)

   Hundspa tror jag på som affärsidé, helt klart.

   Radera
  2. Vi brukar köpa d-vitamin till höst och vinter. Blir alltid lika förvånad av att det är så extremt överdoserat, är inte läkare eller dietist men som senaste burken 1250% av DRI per tablett. Är det verkligen nödvändigt?

   Radera
  3. Fjanten Bingo är född i Hällaryd, Blekinge län. Om det är så att det händer fjomperier i Stockholm så är det oftas nån utsocknes som är här och gör sig till. Helst skulle vi ju vilja skicka tebaks dem där de hör hemma. Bondlurkarna som sprider sin odör på alla upptänkliga sätt i Stockholm. Varför skicka avskrädet hit och sen skylla på oss när det är ute i dyngan de har vuxit upp.

   Radera
  4. Nej, du har helt rätt doserna som ofta säljs på nätet är klart mer än behovet. Tyvärr tror jag det är så enkelt som att det är lättare att få någon att köpa något som innehåller 4000 eller 8000enheter än 200 eller 300 enheter. Det är ju mer, och mer måste ju vara bättre...eller?

   Större siffra = större försäljning.

   Behoven är ofta en tiondel av vad som saluförs.

   Vad de innehåller är dock tydligen en slump. Tror läkemedelsverket testade -18/ -19 någon gång (för lat för att hitta artikeln igen..sorry) och produkterna innehöll mellan 10-300% av vad som stod på förpackningen, dvs vissa doser började bli toxiska. Andra innehöll vad kroppen behövde....men inte vad som stod på förpackningen.

   Mvh
   Thz

   Radera
  5. Jag vet inte vilka som bestämt RDI för vitaminer och om de är helt rimliga, men 12,5x mer låter orimligt för mig som lekman.

   Vet inte när Bingo flyttade från Blekinge, men nog tycker jag att Stockholm får ta till sig en del av att han blivit som blivit :) Samtidigt tycker jag inte att man behöver göra den uppdelningen. En idiot är en idiot, inte för att han/hon är bondlurk, norrlänning, stockholmare, man, lesbisk... utan för att det är en idiot.

   Radera
  6. Visst håller med dig till fullo, är sedan urminnes tider norrlänning på mödernet och på den andra sidan är det Halland,Skåne och Blekinge. De flesta Stockholmare har röttet som växer ifrån någon annanstans i Sverige, och är bara första eller andra generation Stockholmare vilket egentligen inte räknas om man ska få kalla sig genuin.

   Det är bara tröttsamt med det är tjatet om Stockholmare hela tiden, dumt folk finns som sagt var överallt. Det är samma mekanismer som rasism, man påtalar att alla som kommer "därifrån" är si och så. Och så fort det blir några meningsskiljaktigheter så dras kortet att det vet man väl hur folk som kommer från Korpilombilo är, eller vad det nu kan vara.
   Samtidigt har folk gjort så här i alla tider, äldre släkting till mig talade inte bara om hur Stockholmare var utan hur folk var i grannbyn, "det vet man ju hur de är".

   Radera
  7. Som en svensk ståuppkomiker jag glömt namnet på konstaterat: "Folk med fördomar - det vet man ju hur de är..."

   Radera
 6. ja, hundspa är helt klart en bra affärside. Och nog bara början eftersom många inte kan skilja på om de skaffat sig en hund eller en bebis. Tex ser man också plötsligt betydligt fler hundar med små tofflor på fötterna för de har så svårt att klara av kylan. Nästa steg lär väl vara att de får på sig en bakdel med inbyggd blöja för varför ska de behöva sätta sig i en buske och göra sina behov, kallt och trist för de stackars liven. Och en varm mössa ska de också ha. Blir kallt om öronen annars. Och en liten gucciryggväska är inte heller helt fel.

  Jag behåller mina husdjursaktier:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tittar på vattenfontäner till mina katter och nickar instämmande :)

   Radera
 7. Rikspucko? Jag är inte så säker på den saken. Först får "Rikspuckot" betalt för att visa upp sig på kliniken och säga några ord till aftonblaskan. Därefter kommenterar någon / några bloggare artikeln vilket leder till att någon eller några läsare av bloggen klickar på länken till artikeln. Det i sin tur leder till att aftonblaskan upptäcker att artikeln är populär och låser in den. Följden blir naturligtvis att "rikspuckot" får mer betalt nästa gång han gör reklam i någon obskyr artikel. Det blir lite som ett självspelande piano. Desto fler som intresserar sig för rikspuckon desto bättre betalt får de. Se bara på Wahlgrens. I min värld är det tittarna och läsarna som är rikspuckon.

  Bortsett från det så har "rikspuckot" garanterat haft ett roligare liv och sett mer av världen på betald arbetstid än de flesta bloggare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ligger något i det också. Fast vem som har eller haft ett roligare liv tror jag att vi ska vara försiktiga med att uttala oss om.

   Radera
 8. Skeptisk.
  Tror du har helt rätt. Precis som jag skrev. Bingo är helt rätt på det här. Han gör jobbet och gör det bra.
  Sociala medier älskar sådana här inlägg.
  MvH Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tvingade mig faktiskt igenom Bingos bok och tycker faktiskt utifrån det inte att han är en idiot. Rikspucko står jag däremot för.

   Radera
 9. Varje gång jag ser B.R eller hör honom undrar jag om han är på riktigt eller om han spelar en roll. Lika illa vilket som har jag kommit fram till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga. Jag vet inte, men tyvärr (för honom) tror jag att han är ganska på riktigt. Sedan kanske han drar på lite för effekten.

   Radera
 10. Väskspa är en lika fantastisk innovation som surdegshotell! Tänk att vara den som kommer på en sådan fullständigt onödig tjänst som folk faktiskt betalar (mycket) för att få tillgång till. Inte behövs det så mycket kapital investerat heller, en garderob och lite lädervax (eller ett kylskåp för surdegen). Den dumme är inte den som har verksamheten, utan den som betalar för det.

  När det gäller infraröd bastu så är det en standard på kurorterna på andra sidan östersjön. Precis som alla andra bastuar, tex arom, salt, romersk mm. Märkligt att man kan ta så mycket mer betalt för den här i Sverige än de klassiska. Eller så är det kanske "vistelse på dagspa" som kostar så mycket. Men samma här: den dumme är inte den som hittat på iden och kan slå mynt av den.

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästan ännu onödigare, skulle jag säga. Och visst, det är inte dumt att starta en idiottjänst som folk vill betala för.

   Radera