Jag har gjort två eller tre försök
på att baka en vanlig jävla formfranska. Här kommer ett recept vars grund jag hittat i ”Lilla bakboken” (och nej, det är
inte Hans Scheikes bok jag menar).
I denna publikation från Juvel kallar
man Frankrikes befolkning för ”franskmän”. Troligen var det
inte därför de la ner för tjugo år sedan, men kan de inte ens
stava till fransmän kanske de inte är så himla bra på franskbröd
heller. Nåväl, nu ska det bakas och detta behövs:
vatten, 5 dl
margarin, 50 gram
jäst, 25 gram
salt, 1 tsk
honung, 1 tsk
vetemjöl, 12 dl
Smält
margarinet, blanda med vattnet och värm upp till 37 grader. Smula
ner och vispa ut jästen. Tillsätt salt och honung (eller ta sirap
eller socker om du inte har honung). I med mjölet och bearbeta till
en jämn deg. Själv använder jag maskin.
Låt jäsa under bakduk i minst en
timme. Dela degen i två delar, knåda som hastigast och lägg dem i
två formar.
Ny jäsning under duk, en timme till. Grädda i ugn, 200 grader tills den ser bra ut. En halvtimme borde räcka. Ut med bröden ur formarna. Låt dem svalna innan du skivar brödet och äter upp det eller lägger det i frysen.
Har du något omdöme om brödet också? Konsistens, smak, andra relevanta egenskaper?
SvaraRaderaBra poäng! Jag tycker att det blev helt okej, både smak och konsistens. Tre av fem toasters ;-)
RaderaÄr du väldigt förtjust i rostbröd? Jämfört med surdegsbröd tycker jag det smakar luft.
SvaraRaderaNej, inte väldigt. Grejen är att när jag gick över till att baka allt bröd visade det sig att det var just rostbröd som var svårt att ersätta.
RaderaSurdegsbröd gillar jag däremot inte alls. Testade med egen surdeg ett tag, men fick det aldrig bra. Antagligen för att jag inte gillar surdegsbröd, men det tog en stund att komma på det :)
När man får till surdegsbröd med mycket luft och äter det nybakt är det en helt otrolig smak. Finns inte mycket som slår det i matväg enligt mig.
RaderaMen då gillar du den distinkta smaken som surdegen ger brödet. För mig spelade det ingen roll hur jag fick till konsistensen och allt annat. Lite på samma sätt som att jag inte gillar vitlök, och det spelar ingen roll hur lite vitlök det är i en sås, dressing eller sallad och hur mycket jag än gillar allt annat i anrättningen.
RaderaHar du räknat efter, lönar det sig ens att baka eget bröd numera, med de elpriserna, stigande pris insatsvaror osv? Tänker att du har garanterat en kalkyl bakom allt :)
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.com
Nej, jag har slutat att räkna på bröd efter att varje gång kommit fram till att det kostade en tredjedel eller i alla lägen mindre än hälften av köpebröd. Och det var i Sverige! Här i Norge är brödet ungefär dubbelt så dyrt i affärerna.
RaderaMen säg att en varmluftsugn drar 2-3 kWh och jag använder den en halvtimme för ett bak. Då pratar vi 1-1,5 och så ger det ju värme till bostaden också. Lite beroende på elpris (på vissa ställen i Sverige är det ju riktigt galet) tror jag att man lätt räknar hem det. Man behöver ju inte heller baka när det är som dyrast på dagen.
Apropå din sista mening, finns det någon mening med att ändra dygnsrytm och göra allt på natten kontra dagen?
RaderaDet gör det om man prioriterar elpriset hårt, för generellt är det billigare på natten (i alla fall här). Dock räcker det oftast med om man kör elintensiva grejer efter 21-22 på kvällen. Och så slipper man ju lite belysning på dagen.
RaderaSparo, när jag kikar in hos Fjordkraft.no ser jag att (är det sånt här avtal du har?):
RaderaEn enkel strømavtale med spotpris
Dette er vår mest populære strømavtale. Med spotpris får du en avtale som følger markedsprisen fra time til time, noe som normalt gir lave priser over tid. Avtalen passer for deg som:
Er opptatt av å bruke strømmen når den er billigst
Ønsker en rimelig strømavtale over tid
Vil bruke Fjordkraft-appen til smart strømstyring
Prisinformasjon
Du får strømmen til spotpris. I tillegg betaler du et månedlig fastbeløp og påslag per kWh.
Månedlig fastbeløp: 39.00 kr/mnd
Påslag strøm: 3.90 øre/kWh
Spännande att Sparo tar fram appen och justerar sin förbrukning efter vad den säger? Vad hände med vår lite småbuttra och bakåtsträvande Sparo?
Ja, det är precis ett sånt avtal jag har och försöker ratta efter (https://sparosverige.blogspot.com/2021/11/festliga-elrakningar.html). Jag är fortfarande småbutter (för att inte säga butter). Bakåtsträvande är jag bara när det finns skäl. Att det ofta gör det är inte mitt fel, men jag jobbar med hjälp av internet och har inget emot utveckling när den är bra. Som jag skriver i elräkningstexten jag länkade till:
Radera"Jag inser nu att det har hänt en del på det här området när jag kan få upp elförbrukningen dag för dag och timme för timme i stapeldiagram, med eller utan utomhustemperaturkurva. Direkt kan jag se vilken skillnad det gjorde att jag körde en tvättmaskin igår eller vad som händer om jag drar ner luftvärmepumpen ett par grader."
Aha, förstod inte vid tiden av ditt inlägg i november att du har det som i Sverige kallas för timpris-avtal och att du alltså inte (längre) har rörligt pris-avtal.
RaderaI Sverige är det ett extremt fåtal (färre än uppskattningsvis 0,5% av konsumenterna) som har timprisavtal och som alltså faktist betalar tex 10:- per kWh när NordPoolpriset (spotprist) är så just den timmen för de kWh de förbrukar under den timmen. Övriga timmar är det andra priser än peakpriet, lägre eller väsentligt lägre priser.
De flesta i Sverige har rörligt pris, (kanske även du Sparo hade rörligt pris i lägenheten), och betalar ju ett genomsnittspris sett över aktuell kalendermånad.
Det priset multipliceras ("gångras") med antalet kWh man förbrukat under samma månad (oberoende av tidpunkt när den konsumerades under dygnet) och det utgör alltså det man betalat för elförbrukningen. Därutöver tillkommer naturligvis skatter och elnätskostnader.
Endast ett extremt fåtal har timprisavtal i Sverige och kan alltså vara behjälpliga att förskjuta sin förbrukning bort från peak-priset.
För 99% av Sveriges konsumeter är det ointressant att följa sin timförbrukning eftersom så gott som alla inte betalar tim-spot-pris.
Däremot säger det en hel del om av vad ens vardagsbestyr får för genomslag på elförbrukningen. En del kanske inte förstår att dammsuga en gång i veckan drar väsentligt mindre jämfört med den där playstation som står på dygnet runt. Eller hur mycket golvvärmen drar i ditt fall Sparo.
Så Sparo, kollar du varje dag in spotpriset på NordPool för nästkommande 24h och så planerar du din förbrukning därefter?
Imorgon verkar prisskillnaderna under dygnet knappt variera, det verkar som om klassikern 01-05 är lägre pris, resten av dygnet ungefär samma timme-för-timme
https://www.nordpoolgroup.com/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/NO/Hourly/?view=table
Ja, jag hade rörligt pris när jag bodde i lägenhet, men med fjärrvärme var det ju egentligen BARA de fasta kostnaderna som var värda att jaga.
RaderaOch nej, jag kan inte säga att jag har järnkoll nu heller. Igår kollade jag in dagens timpris, men även när jag inte gör det vet jag ungefär när det brukar gå upp och ner. Mitt på dagen, när det ofta är som dyrast, gör jag sällan av med mer el än luftvärmepump och dator.
Det där är väl en sanning med modifikation? Extrema timpriser påverkar snittpriset. Folk får räkningar i klassen 7-10k nu, för el i Sverige.
RaderaSedan har vi det där med hur detta påverkar samhället, alltså hela landets ekonomi negativt, och miljön. Industri får stänga ned, lokaliseras i andra änder än Sverige osv. Effekterna är stora helt enkelt, på flera plan.
Ja, har jag eller någon annan i kommentarsfältet sagt något annat? Elpriserna är fruktansvärda, både för fattiga människor som inte har råd att värma sig och för samhället i stort.
RaderaEfter många års bakande fokuserat jag numer på det som jag tycker blir bra när man bakar hemma; bullar, vetelängder, grovt bröd och surdegs(-liknande) bröd.
SvaraRaderaDet jag inte (längre) ger mig på är framförallt knäckebröd, "rostbröd" (en del kallar det för formfranska), komplicerade tårtor med mycket grädde, chokladmousse odyl. Inte heller Fazers rågbröd (tror att deras recept är lika välbevakat som Coca-Colas).
Resultaten jag får är såpass mycket sämre att jag inte tycker att det är intressant att hålla på med dessa.
Istället bakar jag där resultatet blir lika bra som i specialbrödbutikerna (ni vet, ett bröd 95:-) eller väsentligt bättre än de vanliga matbutikernas massdeg.
Å andra sidan har jag aldrig varit speciellt intresserad av den typen av limpa som säljer mest i vanliga affärer, typ Skogaholmslimpan som är söt som sirap. Ja, den är ju sötat med sirap så det är väl knappast något att förvånas över ;-)
Knäckebröd har jag aldrig försökt, men jag kan tänka mig att det är klurigt. Dessutom rätt billigt att köpa. Tårta gör jag vart tionde år och Skogaholmslimpa gillar inte jag heller.
Radera"Ni vet, ett bröd 95:-"
Nej, det visste jag faktiskt inte ens fanns. Men allt jag bakar själv tycker jag blir väsentligt bättre än industribröd.
Jag har för mig att typ eldorado/first pricebrödet kostade 5kr i Norge. Har det blivit så mycket dyrare?
SvaraRaderaJag vet inte, men jag har inte sett billigt bröd en enda gång. Jag köpte lefser på rea en gång (för att testa och konstaterade att det var precis så äckligt som det såg ut).
RaderaOff topic: Konstnärlig galenskap: https://statenskonstrad.se/konst/evig-anstallning/.
SvaraRaderaRiktigt avskyvärt.
RaderaHar du gjort en blog kalkyl på bröd kontra gröt i kostnader
SvaraRaderaNej, det har jag inte, men äter bägge.
RaderaJag fick, även en SPA-vistelse, receptet på deras goda kavring. Just vid jul är det riktigt gott med hembakad kavring. Enkelt att göra eftersom det är ett filmjölksbröd. Hojta om du vill ha receptet :)
SvaraRaderaDär jag bor är filmjölk i stort sett omöjligt att hitta, så "enkelt" är en tolkningsfråga. Men jag tar gärna receptet ändå. Jag har planer på att börja syra mjölk själv.
RaderaKan du hitta gräddfil så kan du blanda ut det med vanlig mjölk och få en bra ersättning till filmjölk (iaf till brödbak).
RaderaHär kommer receptet:
Kavring (= 3st limpformar)
1L filmjölk
5dl mörk sirap
600g rågmjöl
350g mjöl
51g bikarbonat
23,5g brödkrydda
20g salt
Baka @120°c i 35minuter, sen 140°c till innertemp 98°c
Gräddfil undrar jag om det finns utanför Sveriges gränser. Det jag hittat här är en syrad mjölk som kanske kan funka lite som filmjölk i bakning.
RaderaEn halv liter sirap på ett kilo mjöl?! Är du säker på att det inte är recept på sockervadd?
Det är värt ett försök!
RaderaHaha, det är definitivt ett sött bröd. Men med anisen och fänkålen blir det väldigt gott! Mörk sirap smakar inte alls som ljus sirap, så lugn ba lugn.
Och man kan inte snåla genom att köra ett par matskedar ljus sirap istället för en halvliter mörk?
RaderaTesta! Så länge du inte snålar med rågmjölet och kryddorna tror jag det kan bli bra :)
RaderaJa, äntligen kan jag få nytta av all bikarbonat jag har i kryddhyllan. Mig veterligen har jag aldrig köpt det, men ändå har jag typ tre påsar. Antagligen ärvda av andra som inte visste vad de skulle ha det till.
RaderaMina första tanke var att "franskmän" var en ordvits i samband med bak av franskbröd. Men jag tolkar dig som att ordet inte hittades i samband med ett sånt recept.
SvaraRaderaAvgör själv:
Radera"Ett franskbröd som är lite försvenskat. Franskmännen gräddar aldrig sitt bröd i form. Men den hjälper till att göra brödet högre. Bakvetemjölet bidrar också till högt och fint bröd. Lite vallmo- eller sesamfrö på brödet är både gott och dekorativt."
Min bedömning är att det är en felskrivning av en person som inte visste hur det skulle stavas och som saknade rättstavningsprogram.
Har just upptäckt att fransmän heter franskmenn på norska, så för mig är det bara att lära om nu.
Radera