söndag 26 december 2021

När talkörer urartar

På Facebook finns en norsk grupp som heter ”Vi som krever billigere strøm”. Jag ser att det finns motsvarande grupper i Sverige som ”kräver billigare el”. Jag vet inte om de funkar på samma sätt som den norska, men den är stundtals rätt underhållande.

Idén med gruppen tror jag var som det låter, att kräva billigare ström, kanske av elbolagen, men framförallt av politikerna, att de ska avbryta de avtal man ingått med EU och som drivit upp elpriset. Kanske för att man tröttnade på att försöka påverka politiker, kanske för att dessa lovade subventioner, utvecklades gruppen åt alla möjliga håll. Några slängde in spartips, som att sänka värmen eller laga mat på vedspis. Eller liknande.

Några vältrade sig i sin misär genom att publicera bilder av frost på insidan av fönster eller berätta att de tvingats flytta ner i källaren för att det är enda utrymmet de har råd att värma upp. Och så några andra som irriterade sig på de som skriver om sin misär. En kvinna som la upp en bild på sin termometer med såväl låg ute- som innetemperatur fick av oklara skäl en utskällning.

Som om inte detta var nog berättade gruppens administratör att han plockat bort ett flertal rasistiska inlägg. Andra medlemmar menade att de borttagna inläggen inte alls var rasistiska. Själv har jag ingen aning eftersom jag inte hann se dem, men får erkänna att jag är lite nyfiken hur man kan få in rasliga aspekter i diskussioner om norska strömpriser.

Jag vet inte vad jag vill säga med detta. Kanske att alla har olika ingångar i privatekonomiska frågor eller att det nästan är omöjligt att samla hundratusentals personer mot samma mål. Själv är jag mest road av inblicken i mänsklig psykologi, och de heta diskussionerna är behövliga när man får is i skägget så fort man kommer i närheten av ett fönster. Brrr!

17 kommentarer:

 1. De finns dumt folk i Sverige med. Pratade med en ytligt bekant i helgen när vi träffades utanför lokala Íca handlaren. Även min ytliga kontakt är egenföretagare i golvbranchen. Vi kom in på elen givetvis jag har det ju ordnat för mig så tycker det kan kvitta hur dom höjer men min bekant var helt säker på att det är för att vi får försörja 600000 tusen arbetstlösa invandrare sa han. Sossemats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt hänger väl ihop, men ser inte vitsen med att ta upp det i en grupp som sägs ska protestera mot strömpriser. Särskilt inte i ett land som inte har 600000 arbetslösa invandrare, vilket för övrigt låter som en låg siffra för Sverige.

   Radera
 2. Tacka vet jag Sverige, här knyter folk kanske näven och svär några väl valda politiskt korrekta ord i ensamhet. För att därefter lyssna till media som säger att "energiministern jobbar dygnet runt för att sänka elpriset". Genom vadå, genom sitt fortsatta prat om vindkraftens förträfflighet?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ministern kanske läser på ;-)

   Radera
  2. Om det ens vore så väl. För att vara sosse är han ovanligt utbildad. Men tyvärr syns det knappast när han yttrar sig.

   Radera
 3. "och de heta diskussionerna är behövliga när man får is i skägget så fort man kommer i närheten av ett fönster. "

  Är inte det här med fönster egentligen helt onödig lyx?

  SvaraRadera
 4. Du som bor på landet, blir inte nästa års julklapp en dieselgenerator?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller inte på med julklappar, men det vore kanske bra.

   Radera
 5. Jag gick med i några börsgrupper på Facebook och klimatet i de grupperna är skrämmande. När någon ställer en nybörjarfråga så finns det inget slut på de hånfulla kommentarerna. En del människor verkar dras dit bara för att få kasta skit på andra människor utan att behöva omaket med att se någon i ögonen sammtidigt.

  Nej några fler Facebook-grupper blir det inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter lite som Familjeliv där man kan gå in och kolla mest för humorns skull.

   Radera
  2. Ja många är nog med för att läsa alla kommentarer bara, jag var med i aktieraketer ett tag, nivån där var inte heller så hög. Strax innan black friday var den en nybörjare som undrade om någon visste nån aktie som skulle handlas för 50% rabatt under rean.

   Radera
  3. En bra fråga ändå. Jag hade gissat på Eniro :)

   Radera
 6. Borde inte gruppen försöka finansiera kraftverk? Kanske ett eget vindkraftverk? För sättet att få ner priset är ju antingen att minska konsumtionen (efterfrågan), eller öka marknadsutbudet. Det i sin tur kan ske på lite olika sätt. Tror absolut fler skulle vilja äga en egen del av exempelvis ett vattenkraftverk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast nu pratar vi ju om olika sätt att ta fram elektricitet till ett rimligt pris. Vindkraft har ett helt annat syfte :)

   Men om vi övergår till att prata om riktiga kraftkällor som kärnkraft eller vattenkraft är jag inte helt säker på att man får äga ett sådant privat, varken i Norge eller Sverige.

   Radera
 7. Facebookgrupper verkar spåra ur oavsett vad som är gruppens syfte. Elpriser, heminredning, katter, matlagning m.m. Oavsett hur harmlöst ämnet från början är så drar det iväg och spårar ur så jag undrar hur dessa urspårade beter sig irl. Jag är inte ens säker på att jag vill veta. God fortsättning och gott nytt år om jag inte kommenterar innan dess! Tack för en bra och underhållande år i din blogg. Ha de, som de säger i Norgw

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lustiga är att varför jag slutade använda Facebook för 5-10 år sedan var just att det var så otroligt lågt i tak. Så fort det blev något som kunde uppfattas som en diskussion/dispyt strömmande människor till som var rädda för dålig stämning. Verkar som att ju mer man försöker strypa diskussion desto mer bubblar det ut på fel ställen.

   God fortsättning själv! Och gott nytt år och allt sånt.

   Radera