torsdag 2 december 2021

Ordning och reda, ministerpost på fredag

Jag försöker hålla mig undan svensk partipolitik. Jag är inte intresserad och hade inte ens före regeringen Andersson kunnat namnge fem ministrar på rätt post. Av de nya är det många jag överhuvudtaget inte hört talas om. Men okej, TriDave noterade igår att jag duckat för det öppna målet på Strandhäll och det går ju nästan inte.

Politiker betonar ofta hur vanliga de är, att de är ”som folk är mest”. Hur många känner du som inom ett par års tid haft nio ärenden hos Kronofogden? Förmodligen lika många som, i likhet med Mona Sahlin, fick p-böter hela 24 gånger bara för de gånger de valt att ställa sig i handikappruta.

Men tillbaka till Strandhäll. För att få ett kronofogdeärende krävs att man först köper något som man låter bli att betala i tid. Då får man oftast en påminnelse innan det går över till inkasso. Där får man en eller flera anmaningar att betala innan räkningen hamnar hos Kronofogden. Den processen har Strandhäll alltså gått igenom minst nio gånger, ”de flesta ärendena är är från 2021”. Ändå säger Prysselusk... Strandhällskan: ”Jag har alltid haft ordning på min ekonomi”.

Om nio KFM-ärenden är ordning, vad är då oordning?! Precis som i fallet Sahlin ställer man sig frågan om hon är idiot, om hon tror att väljarna är idioter eller om hon faktiskt är så långt ifrån vanliga människors verklighet att hon tror att det är rimligt att totalbomma nio räkningar när man dessutom är höginkomsttagare och har alla möjligheter i världen att få hjälp, från partiet eller riksdagen.

Annika Strandhäll är 46 år gammal. Efter utbildning till damfrisörska började hon jobba inom kommunen, sedan facket och slutligen som heltidspolitiker. Mer skyddad verkstad än så kan man nästan inte hitta. Är Strandhälls kompetens och personliga egenskaper vad svenska folket önskar hos en företrädare har jag åtminstone besvarat en av frågorna i förra stycket – då är väljarna idioter.

71 kommentarer:

 1. Redan 2013 hade hon sin första anmärkning men i intervju skyllde hon ifrån sig på hennes man. Bra ordning sa bill....
  Liknar mer ett beteende om du har så pass måna fakturor som till slut letar sig fram ända till KFM.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Praktiskt att det alltid är någon annans fel. Helst en man inte kan kolla det med.

   Men om väljarna accepterar det så måste ju allt vara frid och fröjd.

   Radera
 2. Något rätt måste väl ändå den här regeringen göra när fattigpensionärer och sjuka får mer stöd från staten genom höjd pension och höjt bostadstillägg som är vänsterpartiet förslag. Att stödja dom svagaste i samhället tycker jag är en självklarhet till skillnad från politiker på högerkanten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, V och SD har tryckt på för mer pengar åt pensionärerna. Resten får du väl tacka högerpartierna för, eftersom det är deras budget regeringen har att förhålla sig till.

   Radera
  2. Inte helt och hållet. Det är en budgetjustering på 10 miljarder av 75 miljarder,vilket Magdalena Andersson inte tyckte var en så stor förändring att hon inte skulla kunna acceptera den och regera vidare till nästa val.

   Radera
  3. Nu var ju inte den här texten en recension av regeringens politik eller arbete. Den handlar om Annika Strandhälls skötsel av sin privatekonomi.

   Radera
  4. Precis som igår när det handlde om priser på mat, men du fick en kommentar om Annika Strandhäll, vilket tydligen inte var något problem att svara på. Du väljer och vrakar tydligen på vem som frågar om vad.

   Radera
  5. Ja, jag väljer och vrakar vad jag vill svara på, gör inte du och alla andra också det?

   Det jag svarade igår var väl ungefär att "det här kanske jag borde skriva ett blogginlägg om". Jag kan svara detsamma till dig nu, att någon gång kanske jag skriver ett inlägg om regeringens politik.

   Men okej, jag kan svara mer utförligt på din kommentar ovan. "Fattigpensionärer och sjuka får mer stöd från staten genom höjd pension och höjt bostadstillägg". Själv skulle jag föredra makthavare som inte först stjäl merparten av våra pengar för att sedan dela ut dem till dem som inte klarar sig efter att ha blivit bestulna. Och beträffande "politiker på högerkanten" anser jag inte att det sitter några sådana i riksdagen.

   Radera
  6. Om du tycker att samtliga politiker i riksdagen är åt vänster så borde din politiska hemvist vara till höger om Djingis khan.

   Radera
  7. Det tycker jag inte att den är.

   Radera
  8. Efter dessa höjningar (med pengar ifrån oss skattebetalare) till fattigpensionärer och sjuka så skiljer sig beloppen knappt alls åt mellan följande två grupper:
   A) Personer som aldrig arbetat i hela sitt liv och
   B) Personer som arbetat lågavlönat hela sitt liv.

   Niclas, är det vad du tycker är så bra med förändringen?

   Radera
  9. Ja. Sjuka personer väljer inte att vara sjuka och blir inte friskare av en låg ersättning och eftersom pensionärer med dom lägsta pensionerna också får en högre ersättning så är det inte orättvist.

   Radera
  10. Det där lät som själva definitionen av orättvisa, om de som jobbat minst ändå får lika mycket eller mer pengar tillbaka. Sen kan man tycka att det ändå är rimligt, men knappast rättvist.

   Radera
  11. Vill man försämra för personer med en funktionsnedsättning och personer med alvarlig sjukdom så finns det säker ett parti att rösta på i valet 2022.

   Radera
  12. Det gör det kanske, även om jag inte vet vilket (eller vem som uttalat den önskan). Sossarna borde ligga bra till, eftersom allt färre sjuka och handikappade får den hjälp de borde och det är ju S som styr.

   Radera
  13. Jag föreslår att alla som vill ha ett orättvist samhälle röstar på det partiet som tycker att höginkomsttagare är en väldigt diskriminerad och kränkt grupp och samtidigt tycker att sjuka och handikappade glider på en räkmacka. Rösta på moderaterna.

   Radera
  14. Jag tänker inte rösta på något av dem och känner inte igen mig i beskrivningen (har nog aldrig träffat någon som tycker att handikappade glider på räkmackor), men nu tror jag att vi måste reda ut vad som menas med orättvist samhälle. Du föreslår väl själv lika utfall trots olika insats, alltså att man tar olika mycket skattepengar från alla och sedan inte lämnar tillbaka det man tagit utan mer till vissa? För mig är det själva definitionen av orättvisa, men jag hade inte förstått att du tänkt rösta på moderaterna.

   Radera
  15. Så här ser min så kallade orättvisa ut, ska vara extra tydlig. Man låter personer som är rika och friska betala till dom som är sjuka och fattiga, det är själva definitionen av ett solidariskt samhälle. Men jag är öppen för att jag kan ha fel. Mina åsikter provocerar säkert någon, men vet ej varför.

   Radera
  16. Så någon som jobbat ihop pengar ska betala till någon som inte har gjort det? Solidariskt kan man kalla det, men på intet sätt rättvist. Lika utfall trots olika insats är min definition av orättvisa. Jag blir inte provocerad, konstaterar bara fakta.

   Radera
  17. Hur ska det gå till om en ung människa som inte har jobbat blir sjuk, om inte samhället hjälper till? Hur ska personen klara sig?

   Radera
  18. Jag har inte sagt att jag är motståndare till solidaritet. Själv tycker jag i och för sig att ordet förutsätter frivillighet, påtvingat skatteuttag är inte solidaritet. Men jag tycker att du blandar ihop begreppen solidaritet och rättvisa.

   Radera
  19. -Att stödja dom svagaste i samhället tycker jag är en självklarhet till skillnad från politiker på högerkanten.
   ...
   Hallå pajas, du menar att ge de svaga grupperna kontanta medel? att stödja dem till ett fritt och oberoende liv verkar lite främmande som koncept för dig... Väx upp pajas

   Radera
  20. Ja, vissa stöd riskerar snarare att stjälpa. Det är väl det som kallas björntjänster.

   Sen tycker jag inte att tillmälen som "pajas" gagnar en seriös diskussion.

   Radera
 3. Vanliga karaktärsdrag och kännetecken eller symtom för sociopater är:
  Brott mot lagen
  Ständig oärlighet för personlig vinning eller nöje
  Impulsivitet och oförmåga att planera
  Aggressivitet och fysiska övergrepp
  Bristande empati
  Överdriven självkänsla och arrogans

  Vet inte hur det är med aggressivitet och fysiska övergrepp men övriga punkter får man nog sätta check på både gällande Mona och Annika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oärliga, oempatiska och oförmögna att planera... Låter väl som valfri politiker?

   Radera
  2. Det låter som en vanlig chef på ett stort företag.

   Radera
  3. Inte det där med oförmögenhet att planera, tycker jag. Den företagsledare som aldrig "såg det komma" kan nog inte sitta kvar på högsta posten i sju år.

   Radera
  4. Jag menar att dom är fullblodspsykopater och förstör för allt och alla.

   Radera
  5. Så kan det vara. Fast utan företag hade det inte funnits några pengar för staten att beslagta. Alla kan inte jobba för staten, då blir det liksom inget inflöde.

   Radera
  6. Ja det finns väl studier som visar på att psykopater/sociopater är kraftigt överrepresenterade i maktpositioner, så både politiker och chefer passar in där.

   "De har inga problem med att ljuga och har extremt svårt med att vara sanningsenliga och uppvisa ett konsekvent beteende. De accepterar inte skuld och skyller alltid ifrån sig, även när det gäller handlingar som helt uppenbart är deras verk."
   var en annan punkt som stod att läsa, och mycket riktigt står strandhäll och både säger att hon har mkt bra koll på sin ekonomi samt skyller på sin döda man.

   Radera
  7. Jag tror säkert att de är överrepresenterade i bägge grupperna, men tycker att det är svårt att bara utifrån medieuppgifter göra den bedömningen.

   Inte heller Strandhälls sambo (för inte var de väl gifta?) har jag koll på, men om majoriteten av de nio aktuella KFM-ärendena (alltså minst fem) härrör från 2021 har jag svårt att se hans skuld i dem. Döda har inget betalningsansvar i Sverige, de är bara skattepliktiga.

   Radera
 4. Undrar om det var en diss till MP att hon blev just miljöminister.

  En teori jag läste nånstans är att hon blev tillsatt enbart för att driva igenom slutförvaringen av kärnavfall. För att sedan förmodligen bli hatad av miljörörelsen/media och relativt snart avgå igen innan valet.

  Hon är lätt att offra helt enkelt, och då är ju slarv och skandaler egentligen inga nackdelar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med slutförvaringen kan tänkas, men att utnämningen skulle vara en diss mot MP har jag svårt att tro.

   Radera
 5. Såvitt jag förstått så valde Magdalena förmodligen strandhäll av 2 orsaker:
  1. Hon är synlig på nätet och hon väjer inte för att gynna sigs själv/sitt parti även om det innebär att man slirar rejält med sanningen. det är ju val om ca 9 månader.
  2. Hon kan agera som nån slags krock kudde mot MP vid kontroversiella beslut som skulle komma ändå, tex slutförvaringen. Hon är ju onekligen en kärnkraftsmotståndare och det köper ju MP/miljörörelsen, måhända totalt inkompetent vad gäller det här området men förmodligen är det väl det området hon gör minst skada.
  3. S-kvinnorna får in en representant

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet ingenting om Strandhälls ställning i partiet, men synligheten på nätet har jag åsikter om. Jag ser henne på Twitter ibland, där hon mest ger intryck av att vara en trotsig tjej på runt 12 år. Synligt - absolut, men ska det verkligen gynna partiet och regeringen? Jag har svårt att tro det, men allt är möjligt.

   Radera
  2. Det här hade jag hittat på ledarsidorna.se, Johan W brukar väl vara relativt initierad tror jag.

   https://ledarsidorna.se/2021/12/blandat-i-regeringen-andersson-i/

   En annan nygammal minister är Annika Strandhäll som under mellanperioden sedan hon avgick som socialförsäkringsminister blivit vald till ordförande för S-kvinnor. Strandhäll är utnämnd till miljöminister utan att tidigare ha visat intresse eller spår av kompetens inom politikområdet annat än att hon är en uttalad kärnkraftmotståndare efter att ha sett TV-serien “Tjernobyl” på Netflix.

   Med ett tydligt storstadsperspektiv, och som ledamot för Stockholms stad samt en nästan ännu tydligare aktivistisk profil är risken överhängande på en fortsättning på den av Miljöpartiet förda politiska inriktningen givet att Strandhäll får tänka eller agera helt själv. En politik som på sikt kommer riskera allt mänskligt liv norr om Dalälven samt utgöra dödsstöten mot svensk livsmedelsproduktion tillsammans med övriga basnäringar.

   En annan avsikt eller idé med utnämningen av Strandhäll som Andersson mycket väl kan ha haft är att Strandhäll får tjäna som krockkudde mellan statsministern och Miljöpartiet där Strandhäll är uppskattad. Det kan visa sig vara nödvändigt att ha en krockkudde om Andersson har för avsikt att i olika avseenden avvika från det som Miljöpartiet uppfattat som bindande uppgörelser och löften.

   Strandhäll är dessutom känd inom oppositionen som en av Sveriges mest polariserande och drivande politiker på sociala medier. Inte sällan har hon som riksdagsledamot deltagit i olika former av drev och är i grunden i sin stil på sociala medier rätt lik justitieminister Morgan Johansson.

   Radera
  3. Intressant (men lång!) artikel. Ska läsa den.

   Radera
  4. Vadå obekväma beslut. Det som vore rejält obekvämt är ifall S inte agerar för att säkra kärnkraften. När folk fryser och inte har råd med räkningarna, då blir det jobbigt tom för svenska politruker.
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  5. Jag läser "kontroversiella beslut", inte obekväma.

   Radera
 6. Nuförtiden sätts offerkoftan på alla, antingen sätter man på den själv eller någon annan, trots att det många gånger är brist på eget ansvar och framförhållning så ska det tyckas synd om, och skyllas ifrån sig. Tycker att det är vedervärdigt att en människa som har alla förutsättningar att ha ordning på sin ekonomi inte har det och sen ljuger sig blå.

  De flesta i min omgivning har varit med om att livet har givit oss ganska hårda sparkar, ingen har struntat i att betala sina räkningar och då är vi avsevärt "fattigare" än Strandhäll./Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag köper att hon haft problem, men klarar hon inte att betala sina räkningar klarar hon rimligen inte att leda landet.

   Radera
 7. Det är häpnadsväckande att regeringens energi- och miljöminister som alltså ska vara vår vassaste politiker på området, inte har en susning om hur många kärnkraftverk vi har eller har haft. Hon har alltså varken haft tid att sköta sin ekonomi eller satt sig in i Sveriges energisystem på en högre djupare nivå än vad man kan förvänta sig av en mellanstadieelev.

  Om jag har förstått saken rätt är hennes högsta avslutade utbildning, en utbildning till damfrisörska. Kan utbildnings- och kunskaps- och väljarförakt uttryckas tydligare än genom hennes tillsättning?

  /Surgubben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det väl alltid, i alla regeringar i Sverige. Man tillsätter folk som tack för trogen tjänst, inte för att de har något att tillföra.

   Radera
 8. Häpnadsväckande att lågutbildade idioter skall sitta och bestämma på statens högsta stolar.Hon ljuger ju rätt upp i ansiktet på reporten som frågade om hennes KFM ärenden och sade sig ha full koll på sin ekonomi och aldrig haft betalningsanmärkningar tidigare.Kärringen skäms ju inte heller för sin oärlighet.Nä dessa jävla ryggdunkande politiker har noll förtroende

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon är nog för medietränad för att skämmas.

   Radera
 9. Vågar man hoppas att bördan av att ha denna person som minister till slut blir för tung och att hon får gå? Nu är ju sossarna det mest maktfullkomliga parti jag känner till, men även dessa borde väl begripa att hennes uttalande, twittrande och allmänna brist på att ta något som helst ansvar skadar partiet? Hur många gånger får man misslyckas som politiker? En obegriplig tillsättning från första början. Vad ser man egentligen för kvaliteter i Strandhäll? Det kan ju knappast handla om hennes bristande förmåga att uttrycka sig begripligt och moget på Twitter i alla fall, där är non nästan i klass med Snecker...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas kan man alltid :)

   Fast som någon av deras politiska motståndare skrev på Twitter igår: Strandhäll är oppositionens bästa valarbetare så nu ska vi vara snälla :)

   Radera
 10. "Förmodligen lika många som, i likhet med Mona Sahlin, fick p-böter hela 24 gånger bara för de gånger de valt att ställa sig i handikappruta."

  Jag tycker det mest chockerande i den här soppan är att Mona Sahlin får en bot av att stå i handikappruta. Hur kan hon inte ha handikapptillstånd då hon är uppenbart handikappad.

  Annika Strandhäll borde också få handikapp-tillstånd.

  Det är inget fel med att vara handikappad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är inget fel med att vara handikappad, men har man inte problem att gå behöver man inte ett tillstånd att parkera på platsen närmast resmålet. Och det har ingen av dem.

   Radera
 11. Dirty campaigning har tydligen redan börjat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trodde aldrig den slutar. Den som inte har egna argument smutskastar motståndare, det är sen gammalt.

   Radera
  2. Vadå "dirt"? Inget av det som sagts om denna regering är väl falskt. De har sig själva att skylla, ingen annan. Kriminella, skuldsatta, obildade vandrande katastrofer. Noll relevant erfarenhet för sin uppgift.

   Radera
 12. .
  Strandhällskan illustrerar på ett mycket bra sätt socialdemokraternas värdegrund.

  F.ö. är det fantastiskt skönt att Sverige nu har en både en kvinnlig såväl som feministisk statsminister i en feministisk regering. Nu kan äntligen Sverige sättas på kartan. Tidigare var Sverige ute i världsrymden ute och seglade någonstans, okänt var, och där landområdet i Skandinavien där Sverige troligen tidigare låg var liksom tomt, som ett stort svart hål. Ett svart hål som sög in skattepengar som försvann och aldrig mer sågs till. Nu blir det andra bullar, nu har Sverige en kvinnlig statsminister!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är en sån där märklig människa som skiter i vad det är för kön på politiker. Jag vill ha BRA politiker.

   Radera
 13. Jag kommer aldrig förstå hur vuxenbebispolitikerna alltid kan missa sånt här. Som offentliga personer borde de har en stor färgglad påminnelselapp på ytterdörren, typ kom ihåg lista:
  Har du gått på toaletten?
  Har du ätit frukost?
  Har du kläder på dig?
  Har du betalat för dig?

  Allt det är ungefär lika grundläggande, klarar man 1,2,3 så klarar man också 4...  SvaraRadera
  Svar
  1. Med gradskillnad, men jag håller med om att detta inte är överkurs. Alla myndiga personer väntas sköta sin ekonomi, hygien etc. Här handlar det om en minister som ska vara med och leda landet. Då kan det vara bra om hon kan ta hand om sig själv.

   Radera
 14. Här rasslar det till bland kommentarerna, och av de drygt femtio hittills så får man känslan av att Niclas står för hälften...och med viss förkärlek för historiska figurer får det lätt en att tänka på Don Quijote...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är i mitt skov idag. Det här är mitt sista inlägg idag. Leve socialismen.

   Radera
  2. Var och en blir salig på sin tro ;-)

   Radera
 15. Ja, detta är illa. Illa nog som privatperson. Illa för en minister. Men det blir inte en infekterad böld innan ministern väljer att gå ut och ljuga om det hela. Ingår i att det alltid är regel ett att vara ärlig som politiker. I min bok.

  I den andan vill jag vara öppen med att jag som kommenterar här är aktiv Sverigedemokrat. Gruppledare, KF, KS, KoT, Soc, BoU, Bolag, Tingsrätt, alla AUs till nämnder, vice ordf förening, distriktsrepresentant, kyrkofullmäktige. Nu har jag inte dolt något.

  Med vänlig hälsning, Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det må så vara att det är en regel i din bok, men i ärlighetens namn (jag är också ärlig) verkar inte så många politiker ha läst den. I något parti.

   Radera
  2. Nej, det är mitt högst personliga förhållningssätt.

   Radera
  3. Hoppas att det blir en trend, men det är inget jag räknar med.

   Radera
  4. Inte bara passar det min moral, utan det hjälper mitt dåliga minne. Vem tusan orkar hålla reda på 1000 lögner i olika sammanhang? Nej, jag följer Karl-Bertil Johnsson där.

   Radera
  5. Karl-Bertil stal visserligen som en korp, till på köpet på betald arbetstid ;-)

   Radera
 16. Tyvärr är det vanligt med ärenden hos kronofogden och om ministrarna ska vara ett tvärsnitt av befolkningen är det fullt rimligt att de har brister. Jag anser dock att vi borde ha spjutspetsen på dessa positioner. Det är ett stort problem att vi inte kan attrahera bättre kandidater i politiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nio KFM-ärenden på några år, varav minst fem det senaste året - SÅ vanligt kan det väl ändå inte vara?!

   Jag håller med om att vi bör ha de skarpaste hjärnorna, inte medelmåttor eller knappt det.

   Radera
 17. Jag lästa att RiksTv hade filmat Annika Strandhälls hus med drönare när hennes 12 åriga dotter var hemma ensam. Jag tycker det låter väldigt olustigt. Det är klart man ska få ha kritik mot politiker men det finns anständighetsgränser. Jag hoppas inte det här fortsätter, det kan sluta väldigt olyckligt. Det förmodar jag att du fårstår också. Jag lägger inget ansvar på dig men det finns personer som gärna vill eskalera debatten om henne genom svartmålning och smutskastning vilket kan leda till något värre än bara ord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet ärligt talat inte riktigt vad som hänt, men jag förutsätter att SAMTLIGA som kritiserat detta tilltag varit lika hårda mot alla dem som lagt ut drönarbilder på Ebba Buschs hus.

   Och nej, självklart har jag inget som helst ansvar för något annat än det jag själv gör. Jag har inte ens sett drönarfilmer av Strandhälls hus, än mindre filmat eller publicerat dem. Ett tips till Strandhäll kan vara att inte kalla en swimminpool för ett "utomhusbadkar" om det inte är det.

   Radera
  2. Vilket hus pratar du om. Esbjörns hus eller ebbas? Jag är inte själv socialdemokrat men har varit med sedan Olof Palmes tid, och vet att det fanns och finns ett enormt sossehat där det inte finns några gränser för hur stort hatet kan bli. Det jag vet är att MUF firade när dom fick veta att stadsministern var mördad och det skulle troligtvis inte vara någon skillnad idag.

   Radera
  3. Det är ett och samma hus. Esbjörn sålde det nämligen till Ebba. Verkar som att du och Anders Lindberg på Aftonbladet har missat det ;-)

   Exakt vad det har med mordet på Palme att göra vet jag inte. Hon var inte född då, så hon kan inte ha mördat honom.

   Radera