fredag 3 december 2021

Om du fick bestämma

Att få andra att ändra sitt ekonomiska beteende verkar i stort sett omöjligt. Kommer det inte från personen själv kommer det antagligen inte att hända. Men låt oss leka med tanken! Om du fick bli diktator för en dag, vad skulle du göra för att knuffa folk i rätt riktning?


Och vad är rätt riktning?

Vore det att förbjuda ockerräntor, införa privatekonomi som ett skolämne i grundskolan eller något helt annat? Själv skulle jag plocka bort ränteavdrag och istället lägga de pengarna på att uppmuntra sparande. Det känns helt fel att staten subventionerar lån samtidigt som den bestraffar sparande. Nu när räntorna är låga vore det ett ypperligt tillfälle att införa denna ändring.

Men räntorna har ju varit låga i flera år och eftersom det inte gjorts än lär det inte hända. Kanske är det naturligt för den som jobbar med politik att inte vilja göra väljarna mer oberoende av politiska beslut. Vad ska man då locka/hota dem med för att de ska rösta på ens politik?

Lite på samma tema skulle jag vilja stimulera börshandel. För en oinvigd verkar aktiehandel uppenbarligen helt meningslös. Vi ser ofta formuleringar om att ”spela på börsen”, som att det vore jämförbart med casinospel eller lotteri, även från personer som borde veta bättre. Faktum är att det inte hade funnits något näringsliv att tala om ifall ingen velat investera i det.

Och det är mycket bättre att privatpersoner, bilhandlare, undersköterskor och skribenter, äger börsbolagen än att ett fåtal mäktiga finansgubbar gör det. Om jag fick bestämma.

73 kommentarer:

 1. Om jag fick bestämma skulle jag avskaffa det mesta av staten, och den så kallade "välfärden". Jag skulle låta privatpersoner styra sina egna liv utan statliga pekpinnar, och jag skulle låta marknaden sätta priser och löner.

  Tyvärr tror jag inte att folks ekonomiska beteenden skulle bli särskilt mycket bättre av det. I alla fall inte på någon generation eller två. Men det skulle i alla fall vara betydligt mer rättvist (om än kanske inte mer solidariskt).

  Till slut skulle det väl kanske gå hem att det är klokt att agera rationellt med lite tur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din stat tror jag vore att föredra även om jag delar dina slutsatser.

   Radera
 2. Jag skulle som absolut nummer ett ta bort bostadsbidragen. Dessa göder ett litet antal förmögna i fastighetssektorn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte fel tänkt, även om jag inte vet hur många som har bostadsbidrag idag och hur utvecklingen varit.

   Radera
 3. Om jag fick bestämma skulle jag införa ekonomi som skolämne, återinföra tjänstemannaansvaret, drastiskt minska socialbidragen och stimulera till entreprenörskap och eget ansvar för sitt liv. Minska invandringen tills migrationen fungerar på ett värdigt sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handfast och rationellt.

   Radera
  2. @Anonym - Hur tänker du dig att tjänstemannaansvaret ska tillämpas på ett rättssäkert sätt, t.ex. på miljödepartementet, där nu Strandhäll blir politisk chef.
   De enskilda tjänstemännen kommer alltså att verkställa de (huvudlösa?) beslut som drivs fram av ministern. Är det då tjänstemännen som är ansvariga och ska hängas?
   Eller ska tjänstemän kunna få vara aktivister och följa sin egen kompass?
   Svår fråga tycker jag. Politikeransvar vore nog bättre.

   Radera
  3. Det måste väl utredas från fall till fall som i alla rättssystem.

   Radera
 4. 1. Förstatliga alla företag och banker.
  2. Långa fängelsestraff för skatteförsking.
  3. Förbjud privata hyreslägenheter.
  4. Miljöbrott ska straffas med fängelse.
  5. Inget privat ägande av skog eller fiskevatten.
  6. Höjd ersättning till pensionärer och sjuka.
  7. Förbjud anonymitet på internet.
  8. Ett allmänt lönetak.
  9. Till dom som inte vill stanna i Sverige och betala skatt så tages deras pass och kasseras.
  10. Utvanding av denne grupp ska självfallet staten hjälpa till med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Lägga ner med andra ord? Eller tror du folk skulle starta företag för att få det konfiskerat? Så inget näringsliv. Vad ska vi försörja oss på då, vårdlöner som uppstår ur tomma intet?
   2. Har vi inte redan det, i förhållande till våldsbrott?
   3. Så "Ge kommunala bostadspampar möjlighet att höja hyrorna till himlen".
   4. Det gör det väl redan.
   5. "Lägg ner skogsindustrin", det är uppfattat.
   6. Med pengar från vadå? Du har ju i punkt 1 och 5 avskaffat statens samtliga inkomstkällor.
   7. Hej 1984 och angiveristaten!
   8. Det ordnade du i punkt 1 och 5. Utan löner behövs heller inga tak :)
   9. Mao skulle kalla dig vänsterextrem. Vad tror du om en mur med taggtråd och soldater som skjuter de miljoner människor som försöker ta sig över gränsen till länder där man fortfarande kan tjäna pengar, till skillnad från i landet där Kung Niclas tagit över och genast avskaffat alla incitament för arbete.
   10. Så först tar man deras pass, sedan ska de göras statslösa. Jag kommer förmodligen ångra denna fråga, men vad har fått dig att hata alla människor?

   Radera
  2. Ta det lught, det var bara en tankelek, och nej, jag hatar ingen.

   Radera
  3. Ja, folk med hjärtat långt till vänster och stora skygglappar brukar glömma det faktum att någon måste baka om det ska finnas någon kaka att fördela...

   Radera
  4. Dina punkter 1, 5, 7, 8, 9 och 10 antyder motsatsen :)

   Radera
  5. Ah en kommunists våta dröm. Vi ska äga ALLT och bestämma över ALLA!

   9. gäller det här invandrade personer som lever på bidrag och inte har en tanke på att någonsin bidra till det svenska samhället också? För det brukar bli ett jävla liv på svensk vänster när det pratas om att återkalla svenska medborgarskap för grovt våldskriminella. Men det är klart väldigt mycket värre att inte vilja betala skatt. Eller inte.

   10. Igen - även invandrare? Bor det en nazist i dig också Niclas?

   Radera
  6. Ja. Alla kriminella idioter ska ut ur landet så jag är väl den udda kombinationen kommunist/nazist.

   Radera
  7. Jag hoppas att någon på det här forumet förstår humor. Själklart är jag demokrat och inte rasist.

   Radera
  8. och alla invandrare som inte har en tanke på att bidra utan föredrar att leva på skattepengar hela livet? inkluderar du dem i kriminella idioter?

   Var drar du gränsen för att vara en kriminell idiot? Skatteplanera för att minska den obscena mängd skatt som avkrävs oss i det här landet är det kriminellt?

   Radera
  9. För din del så tror jag inte du är kriminell, snarare det andra.

   Radera
  10. men kan du svara på frågan? Hur är

   lacka ur på att betala några av världens högsta skatter = ondska

   Leva på andras inbetalda skatter utan att lyfta ett finger själv = inga som helst problem

   Radera
  11. Jag kan definitivt gå med på lägre skatter om det handlar om dom som har dom lägsta lönerna och höja dom för dom med dom högsta lönerna. Att alvarligt sjuka och funktionshindrade lever på bidrag har jag inga problem med.

   Radera
  12. Jag tror att väldigt få har problem med att allvarligt sjuka och funktionshindrade inte bär sina egna kostnader. Det är alla andra som är problemet, att det är c:a två miljoner som drar runt övriga åtta:
   https://sparosverige.blogspot.com/2021/10/fa-kockar-manga-matgaster.html

   Radera
  13. Nu accepterade regeringen förslaget om minimilön i eu. Vsd tycker du om det sparo? Jag tror det handlade om 12 euro i timmen.

   Radera
  14. Det måste jag fundera på, jag tycker att det är komplext.

   Radera
  15. Det var tydligen ingen som förstod vinken. Visserligen är jag vänster men inter riktigt så extrem, då hade jag varit Pol Pots elaka kusin och fullt så illa ute är jag inte. Det mitt inlägg syftade till var en parafras på hur förenklat många ser på politik på högerkanten, som jag inte uppskattar. Låt mig dra listan ytterligare en gång med nina meningsmotståndares argument. Då syftar jag på nyliberalismen och högerpopulister

   1. Lät företagen och bankerna bestämma alla regler själva, löner, räntor mm.
   2. Det finns ingen skatteförskingring eftersom ingen behöver b3tqla skatt.
   3. Låt allt vara en marknad. Har du inte råd att betala hyra så finns det en skog att bo i.
   4. Det finns inga miljöbrott.
   5. Eftersom skog och vatten är privat mark så avgör ägaren vem som får befinna sig där och biologisk mångfald, vad är det?
   6. Varför ska staten hjälpa människor, är du fattig och sjuk, tough shit.
   7. Låt internet bli ännu mer darknet där människor får säga och göra vad dom vill.
   8. Det finns inga för höga löner bland chefer men otacksamma arbetare på golvet har självklart alldeles för bra betalt.
   9. Om du kommer från ett land (vi kan säga arabland eller afrikaland) och har använt en KNIV när du har hackat lök så är du terrorist och ditt pass ska självklart tas i beslag och kassera.
   10. Eftersom staten inte hjälper människor så får personens återvandring bli till fots.

   Det är så här jag ser på argumentationen bland mina meningsmotståndare och det verkar inte vara extremt enligt endel

   Radera
  16. Jodå, jag fattade att du bredde på lite.

   Radera
 5. Jag skulle sänka skatten men samtidigt införa ett tvångssparande på samma summa. Den som vill kan direkt lösa ut sparandet mot en skatt på 55 procent. Den som inte rör sparandet får efter varje kalenderår en extra insättning som motsvarar inflationen. Allt detta för att se hur folk agerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var slugt! Jag kan redan nu säga att några kommer bli förbannade trots att de knappast ens kan förlora på det. Men någon kommer ju lyckas bättre.

   Radera
  2. Bra tanke, men kommer ju heller aldrig att ske, eftersom sparande är "dåligt" och inte bidrar till konsumtion och produktion av BNP. Där kan man även ana den politiska paradoxen att vilja minska konsumtion för ett hållbart samhälle, samtidigt som inget görs för att skattetekniskt underlätta just detta.

   Radera
  3. Jag får väl ändå nämna att vi faktiskt har haft ett tvångssparande i Sverige, 1989-1990 om jag inte minns fel. Men då hade man inte mina incitament.

   Radera
 6. Jag håller med om att ränteavdraget bör avskaffas eller åtminstone trappas ner stegvis. Jag skulle vilja om de var möjligt riva ner kommunapparaten, regionsapparaten och statsapparaten för att bygga upp dem igen med bara det nödvändigaste. Jag inser att min andra önskan är en omöjlighet men så är det också en önskan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ska det bli ordning måste det nog byggas från grunden. Jag tror inte heller att det kommer hända.

   Radera
 7. Jag och en kollega pratade lite fondhandel på jobbet. En tredje kollega råkade höra det och nämnde att hon börjat prenumerera på trisslotter varje månad. Det dras från hennes konto med autogiro. Hon tyckte att det var ungefär likvärdigt. Hur mycket behöver man egentligen lägga ner sig för att lära sådana människor hur ekonomi fungerar? Jag antar att det är genomförbart, på samma vis som att jag skulle kunna lära hönsen att ligga på kommando, om jag hade orken. Nä, jag tror att tvång är det enda som hjälper i praktiken. Tvång genom lagar eller yttre omständigheter, likt ekonomiska katastrofer. Att ens ta reda på att triss har en autogirotjänst låter som att man verkligen ansträngt sig till att fördärva för sig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror sådana människor måste upptäcka det själva. Får jag gissa att det finns en annan, högre inkomstkälla i det hushållet?

   Radera
  2. Fast om triss skulle utbetala 100% så skulle det kunna vara OK, men nu ligger summan kring 85%. Då blir det ett sparande (utan ränta) som slumpmässigt betalar ut summan du sparat. En relativt bra idé om man vet med sig att det ändå inte går att hålla i pengarna.

   Men det finns en stor skillnad, nämligen att i det ena fallet betalar du för att ta risk, medan om du sparar i fonder/aktier/bankbok så får du betalt för att ta risk. Ja, det är bättre att få betalt än att betala för samma sak.

   Radera
  3. Som sparform har Triss en del att önska :)

   Radera
 8. Skulle aldrig ha läst bloggen idag, kommer drömma mardrömmar om Niclasland:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför inte det mer klatschiga Nicland :)?

   Radera
  2. ja, det var ännu bättre!

   Skämt åsido, det är nyttig och lärorikt att läsa kommentarer som inte överensstämmer med ens egen syn, så gärna mer Niclas!

   Radera
 9. 1. Omedelbart ta bort ränteavdrag för lån, utan successiv nedtrappning.
  2. Låta bli att införa kapital-, fastighets- och arvsskatt.
  3. Införa privatekonomi som basämne i grundskolan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, med så här låg räntenivå är jag också inne på att riva plåstret direkt.

   Håller med om de andra punkterna också, men jag tror att bägge skiter sig.

   Radera
 10. Staten och kapitalet dom sitter i samma båt.
  Sida vid sida, tillsammans hjälps de åt....

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Dom säger, vi sitter i samma båt
   både styrman och matros,
   men hur jag än försöker och bär mej åt
   så är det alltid jag som ror."

   (Mikael Wiehe, 1972)

   Radera
 11. Är för lat för att logga in...

  Men jag hade först och främst avskaffat barnbidraget. Envisas man med att skaffa barn, så får man fasiken se till att ha råd med det. Säkert kommer nån börja gaffla om att det föds för få barn, men det verkar det ju uppenbarligen inte göra...

  Steg två skulle vara att avskaffa ränteavdraget, det ska inte uppmuntras till lån öht.

  Steg tre skulle vara att avskaffa skatt på redan skattade pengar (ok, momsen får man väl avskaffa lite mer successivt, men iaf skatt på värdepappersvinster).

  Nu ska jag förbereda flykten från Nicland. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. På Blogspot tycks du inloggad.

   Det där med barnbidrag tycker jag är knepigt. I världen i stort föds det inte för få barn, det är helt tydligt. Men svenskarna gör det. Å andra sidan är det inte vettigt att sponsra de som saknar de ekonomiska förutsättningarna för barn. Jag är således kluven.

   I övrigt håller jag med dig om allt, och har redan flyttat från Nicland :)

   Radera
 12. Det vore väl att avskaffa all form av mediastöd och att avveckla SVT och SR kanske. För de utgör regeringens långa arm, extremt dyra och skadliga påverkansoperationer. Låt den livskraftiga media som efterfrågas överleva, avveckla resten.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är klockren och går att göra på stubinen utan att det skulle drabba någon förutom de anställda där som får försöka skaffa riktiga jobb istället.

   Radera
 13. Nu är det så att en skuldsatt befolkning är en lydig befolkning och framför allt en rädd befolkning.
  Du vågar inte protestera utan följer lydigt med i alla tokigheter.
  Så en ändring på nuvarande system är tyvärr långt bort

  SvaraRadera
 14. Jag hade ändrat på två saker.
  1. Du får rösträtt när du kan försörja dig själv genom arbete
  2. Hamnar du i fängelse blir du av med rösträtten
  Detta hade löst de flesta av Sveriges problem efter ett några år

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant.

   Men det borde vara krav på att politiker har eftergymnasial utbildning, har arbetat minst 5 år i ett riktigt yrke (inte ungdomsförbund, politiker kansli/myndighet/fack whatever) och har djup kunskap om det område de ska ansvara för. Samt att för att väljas in i rikdsdagen ska du ha varit aktiv kommunpolitiker.

   Radera
  2. Jag är tveksam om det hade gjort så stor skillnad. Särskilt inte tvåan, eftersom jag gissar att de yrkeskriminella du antagligen vill få bort från röstlängden ändå inte brukar rösta.

   Punkt 1 är mer intressant. Det är ju ett av demokratins stora problem att om den fattigaste halvan röstar för "free stuff" kommer den rikare halvan vilja hoppa av systemet.

   Eftergymnasial utbildning tycker jag inte är så viktigt, men fem år på en riktig arbetsplats hade inte varit fel, gärna tio.

   Radera
  3. Vet inte om akademiska studier alltid vaccinerar en mot dumhet och korkade beslut, tycker att det finns många bevis på det bland våra politiker, speciellt de senaste 15-20 åren. Reinfeldt var ju rent av skrämmande, Lööf ska vi inte tala om. Tror nog att det är blandat kompott var det gäller lämplighet oavsett utbildning.

   Radera
  4. Jag tänker likadant, ibland känns det som att universitet fördummar (sade den ganska outbildade bloggaren).

   Radera
  5. Säger själv inte att universitetet fördummar, men det jag definitivt riktigt mycket vänster propaganda i alla led på samtliga program.

   Titta från toppen och nedåt så är det hur tydligt som helst. Säger inte att alla med vänster åsikter är dumma, men det finns definitivt ett samband med att 'tycka som alla andra och göra som man blir tillsagda för att bli godkänd' och universitetsstudier.

   Inte på kandidatnivå men ju högre upp du tittar ju mer skrämmande är det. Man möst formulera sig på rätt sätt, man måste tycka ungefär som sin examinator (även om den har uppenbart fel) och man måste skrämmande nog läsa exak den litteratur examinatorn tycker är godkänd. Patetiskt. Finns inget som helst samband mellan utbildning och bildning.

   Titta bara hur världen reagerar överallt nu till exempel ;).

   Radera
  6. Det går såklart inte att säga något som stämmer för alla, men även jag har träffat tillsynes helt normala människor som efter ett par års "högre" studier blivit väldigt dåliga på kritiskt tänkande, för att inte säga tänkande i största allmänhet.

   Bildning och utbildning är definitivt två helt olika saker.

   Radera
  7. Du får full pott på din iakttagelse. Uppväxt i en akademiker familj, nuvarande sambo har doktorerat och båda hennes föräldrar likaså.

   Själv pallade jag knappt tre år. Det var tre pinande är av politiska åsikter nedtryckta på varenda föreläsning i kombination med i princip inget Kritiskt tänkande trots uppenbara brister i både metoder och bakomliggande retorik.

   Forskarna kallar det visst normalisering av data, själv kallar jag det manipulation av data och handpåläggning av personliga och/eller politiska åsikter.

   Du har helt rätt att dem blir omskolade till att tänka på 'rätt sätt'. Oftast med politiskt finansierade medel.

   Själv gjorde jag vad jag kunde under mina studier och såg till att kritisera både lärare och rektorer, till den graden att jag blev hatad för att jag inte Ville rätta oi ledet och göra som alla andra.

   Fick jag vara diktator för en dag just nu hade jag stoppat tramset med vaccinpass, sett till att folk lär dig grundläggande statistik och risk bedömningsteknik samt satt alla politiker i riksdagen i fängelse för brott mot grundlagar och mänskliga rättigheter.

   Men det är en utopi, folk tänker inte själv längre så mindre drastiskt hade jag nog tvingat folk att lära sig kritiskt tänkande och framförallt tänka på egen hand.

   Radera
  8. Det är onekligen märkligt att människor som läser ekonomi eller filmvetenskap ska få nog av genusteori eller något annat som inte borde ha med ämnena att göra.

   Radera
 15. Två förslag från min sida

  1. Ta bort den statliga momsen på tjänster och införa en kommunal variant på tjänster som införs i kommunen. Kombinationen tjänstemoms och kommunalskatt får uppgå till max 25%. Sedan får varje kommun kombinera som de vill. Observera att regionskatten i vanlig ordning läggs ovanpå. Skulle någon kommun fortfarande inte kunna finansiera av staten påtvingad verksamhet så får staten skjuta till pengarna

  2. Legalisera försäljning av droger och istället införa straff på 5 år utan möjlighet till tidigare frigivning för innehav. Vi kommer aldrig komma åt utbudet så då får man gå på efterfrågan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utförs i kommunen ska det vara

   Radera
  2. 1. Intressant! Fast själv skulle jag föredra om den tillfälliga omsättningsskatten tas bort. Så här 61 år efter att den infördes börjar jag undra om politikerna verkligen menade det de sa, att den skulle vara tillfällig.

   2. Det här vågar jag knappt ha åsikter om för jag lyckas alltid reta upp någon haschihippie som sedan tjatar i tre veckor om hur dum jag är :). Generellt har jag svårt för inkonsekventa lagar. Som att du får sälja sex, men inte köpa. I princip borde prostituerad och torsk tagna på bar gärning kunna skylla på varann och säga att det är den andra som betalat.

   Radera
  3. 1. Jag ser det som att om momsen försvinner så kommer priserna höjas, vi är van vid en viss prisnivå. Bättre då att ge en möjlighet för kommuner att sänka inkomstskatten. ”Skatteväxling” som det kallas på Timbrospråk dock utan att politikerna får mer av mina pengar. Tvärtom så kommer skattetrycket på individen minska.

   2. Det är olagligt att sälja droger idag men lika fullt så ökar såld volym. Varför inte prova något helt annat? Tror inte många skulle tycka det vara värt 5 år på anstalt för att röka på eller dra en lina på krogtoan. Dessutom är det svårt att bevisa att någon säljer. Användande bevisar du med ett blodprov. Snabbt, säkert och jäkligt billigt för skattebetalarna kontra att sätta ditt säljarna

   Radera
  4. 1. Fast med den logiken är det ju ingen idé att hoppas på några prissänkningar pga priskrig eller annat.
   2. Är det så, ökar narkotikaförsäljningen? Jag har ingen aning, är så oerhört långt ifrån den världen. Att sätta fem år för innehav känns ändå orimligt. Särskilt med tanke på hur lätt det är att plantera knark på någon.

   Radera
 16. Givet att jag bara får påverka ämnen rörande privatekonomi så ligger mina tankar nära bloggarens.

  Inför en gedigen privatekonomiutbildning i högstadiet o gymnasiet.

  Avskaffa ränteavdraget för bostadslån.

  Reformera skuldsanering till hårdare bandage.

  Lägg ner 100 onödiga myndigheter (yes, jag fick in den!) och instifta en som hanterar o modererar privatlånebranschen, gör den ej nytta utöver vad den kostar skall den avvecklas efter inkörningstid.

  Jag får inte lägga ner public service. Nej men låt var nyhetssändning inkludera ett privatekonomiblock om fem minuter då exakt som sport o väder har!

  Snabba tankar från mig.
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig får du lägga ner public service, men är jag inte felunderrättad sa din partiledare häromnyssens att han "älskar public service", så du får akta så att du inte blir utesluten ;-)

   Radera
  2. Jag är ingen partirobot utan avviker glatt i de fall jag tänker annorlunda. Jag avskyr PS och EU. Tycker musikskolor är bra. Kan jag leva med partiets åsikter så får partiet leva med att jag är en självständigt tänkande människa. Åkesson har rätt i så mycket annat. 😂
   /Jonas B

   Radera
  3. För en utomstående verkar det annars som att inget parti har så svårt för självständigt tänkande medlemmar som SD. Tyck annorlunda än partiledningen och ett uteslutningsärende inleds, säg något som upprör SD:s motståndare (!) och ett uteslutningsärende inleds, hänvisa till peer-reviewad forskning och ... Ja, du fattar.

   Radera
  4. Jag är väl insatt i den ofta väl skitnödiga hanteringen, vilket skaver en smula i ett parti som har många fritänkare, det ligger i sakens natur. Sen kanske jag kan tycka du går en smula till överdrift nu, men bara en smula.
   /JonasB

   Radera
  5. Jag är inte insatt, så det är verkligen ett utomstående perspektiv, men därifrån överdriver jag inte.

   Radera
 17. Tror jag hade varit en rätt bra diktator.

  Först hade jag förbjudit att skicka ut reklam i form av fysiskt papper om inte folk uttryckligen hade önskat det.
  500 kg/post/person hade försvunnit för finns inte en frisk människa som önskar detta.
  Hade även satt ut ett vite på detta som baserades på omsättningen av företaget så de svider extra bra. Jasså ICA du skickade ut ett brev här. Då blir de 2% av omsättningen i böter.

  Därefter hade jag infört en lag om någon anmäler sig på en officiell sida för att de är spelberoende och vill bli spärrad så måste företagen se till att denna person inte kan spela hos dem. Om de lyckas därefter spela på ett företag så får företaget ett bötesbelopp som även de är baserat på omsättning fast denna gång 25% då de tjänar alldeles för mycket pengar på andras olycka. Kan de inte kolla av detta har de helt enkelt inte tillräcklig koll. I förlängningen hade jag nog även gjort så att jag personligen hade anmält mig på sidan och försökt knäcka mig in bara för att förstöra för dessa människor som de förstör andras liv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att alla diktatorer tänker att de är bra på det. Har i alla fall aldrig hört någon självkritisk diktator konstatera att de saknar fallenhet.

   500 kg post - räknar du hela livet då?

   Den där spelberoendegrejen finns väl? Vet dock inte hur bra det funkar.

   Radera
 18. Kan vara så jag slant på fingrarna. 50 kg/år är de egentligen:
  https://www.hemhyra.se/tips-rad/reklam-sa-slipper-du-den/

  Men känns som 500 :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men man måste ju ha något att tända i brasan med :)

   Radera