onsdag 8 december 2021

Gränslös nyhetsrapportering

Rekordhöga intäkter för norskastaten under gränsstängningen”, skriver SVT och avslutar med ett världsrekordförsök i fake news:

Gränsen mot de stora gränshandelsdestinationerna i bland annat Värmland och Västra Götaland har varit stängd sedan mitten av mars. Gränsen mot Värmland öppnade visserligen den 25:e juli, men stängdes igen tre veckor senare, för att återigen öppna i lördags.

Jag kom själv över till Norge 19 augusti. Eftersom gränsreglerna var lite ombytliga höll jag dagarna innan järnkoll på norsk media och uttalanden från regeringen, Helsedirektoratet, Folkhelseinstituttet och allt vad de heter. Därför blev jag förvånad när SVT beskrev regeländringarna som skulle träda i kraft 23 augusti, och bl a skrev att gränsen ”precis som tidigare” skulle vara helt stängd för ovaccinerade.

Det hade jag inte läst någon annanstans, så jag mejlade reportern och frågade varifrån uppgiften kom. Jag fick inget svar och självklart visade den sig felaktig. Och nu påstår de alltså att gränsen med undantag för tre veckor varit stängd sedan mitten av mars! Jag har tappat räkningen på hur många gånger under hösten som jag passerat olika gränsövergångar mellan Sverige och Norge. Ännu fler gånger har jag hört andra passera, med eller utan vaccin, covidpass, inreseformulär osv.


Halt! Här får ingen passera!

SVT har kanske rätt i att färre norrmän har åkt till Sverige för att handla i år, för skrämselpropaganda funkar även i Norge. Men samtidigt har SVT skrivit om svenskar som åkt till Norge för att handla diesel. Så hur kom de igenom den ”stängda” gränsen då?

Beträffande den norska handelns ”krav” på åtgärder för att få norrmännen att fortsätta att handla i Norge finns det bara en sådan som garanterat funkar – sänk priserna!

40 kommentarer:

 1. SVT får man ta med en nypa salt, speciellt när det gäller s.k. fakta. Senast bluffen om att "massor av elbilar" fick bärgas från R6an, som var rena rama falsariet. Sen igår tror jag presenterade man elpriser som kr/W, det kostade tydligen 135 öre/watt i SE1. Öhhh, hallå. Man tycker väl att någon med lite allmänbildning hade kunnat reagera?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg watt-grejen på Twitter och tror att det var en ren allmänbildningsgrej, men ibland verkar de uppenbarligen gå in för att ljuga.

   Radera
  2. Procent och procentenheter brukar också vara en rysare :-)

   Radera
 2. Har du kollat vilket datum artikeln är skriven?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, det var ett olyckligt val. För det finns många aktuella exempel, som detta:
   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/oro-i-granshandeln-efter-nya-norska-regler
   "Handeln i västra Värmland har drabbats hårt under coronapandemin då gränsen under långa perioder i praktiken har varit helt stängd."

   Det stämmer inte.

   Radera
  2. "Handeln i västra Värmland har drabbats hårt under coronapandemin då gränsen under långa perioder i praktiken har varit helt stängd.

   Stegvis har restriktionerna hävts under andra halvåret 2021 och gränshandeln fick åter uppleva en efterlängtad köprusch."

   Stämmer väl ganska bra?

   Radera
  3. Nej, det gör det inte. Gränsen var möjligen helt stängd i ett par veckor när hela Norge var i karantänläge. Det är knappast att betrakta som "under långa perioder". Precis som mitt exempel ovan, att gränsen skulle ha varit helt stängd för ovaccinerade. Det är falska påståenden helt tagna ur luften. Gränsen har däremot varit bevakad på norsk sida, vilket jag förstår om SVT finner anmärkningsvärt med tanke på att Sverige i princip aldrig har varken tullpersonal eller testpersonal, men då får de skriva det och inte hitta på en egen verklighet.

   Radera
  4. Gränsen öppnades 24/7-2020, utan karantänkrav för inresande till Norge.
   Gränsen "stängdes" 12/8-2020.Givetvis fick man resa men man var tvungen att sitta i karantän.
   Gränsen öppnades sedan 18/6-2021 utan karantänkrav. Detta gäller resande från Värmland.

   I min värld är detta en lång period.

   Radera
  5. I min värld (Norge) har jag och människor jag känner rest över denna gräns flera gånger varenda månad. I min värld är allt annat fake news.

   Radera
  6. Självklart, ingen har ifrågasatt det.
   Men min minnesbild är att du kom över till Norge 19/8.
   Gränsen öppnades ju före denna tidpunkt, 18/6.

   Tideräkningen börjar väl inte när Sparo blev norrman?

   Radera
  7. "Människor jag känner" började inte heller resa när jag kom hit. I övrigt stämmer din minnesbild att jag kom 19/8. I och för sig har jag skrivit det uttryckligen i texten här uppe, men varför ska du börja läsa det jag skriver just nu ;-)

   Radera
  8. Jag läser varje dag.
   Bor i Värmland och vet att det handeln från Norge har tappat otroligt under nedstängningen.(Som faktiskt var en realitet trots att det inte skett i din värld)

   Radera
  9. Jag skriver "SVT har kanske rätt i att färre norrmän har åkt till Sverige för att handla i år" och du svarar att "handeln från Norge har tappat otroligt" samtidigt som du försöker antyda att jag har fel i allt jag skriver. Ett tips om du vill att jag ska ha fel är att du inte ger mig rätt :)

   Radera
  10. Touché!;)
   Men har fortfarande svårt att första vad du menar med fake news i dessa länkar?
   Karantänskravet har ju gjort att tillströmningen av norrmän avstannat enormt, oberoende av vad just de "människor du känner" har hanterat nedstängningen....

   Radera
  11. Jag har aldrig ifrågasatt att tillströmningen minskat, men när SVT skriver att gränsen är stängd eller som i mitt värsta exempel "fortfarande totalstopp för ovaccinerade" så ska det betyda att det är stängt, inte att man måste fylla i en blankett, ta ett test eller sitta i karantän, för då får de skriva det. När de med berått mod skriver sånt de vet är osant känns benämningen fake news mitt i prick.

   Radera
 3. Boutros Boutros-Ghali8 december 2021 kl. 12:06

  På SVT har de mångfald. Gott så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar tänka på det när de har "debatter" mellan två debattörer som tycker exakt likadant :)

   Radera
  2. Själv brukar jag tänka på det när de är ute på stan och frågar "slumpvisa" människor som alltid visar sig vara aktiva i Vänster- eller Miljöpartiet...

   Radera
  3. Ja, tänk så det kan "slumpa" sig :)

   Radera
 4. Hur går debatten i Norge om vaccin och vaccinationskrav?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den går :) Lite som i Sverige säger myndigheter och media en sak medan folk i allmänhet är mer splittrade. När det gäller munskydd är min spaning att de används betydligt mer i städer än på landsbygden. Antar att det är likadant i Sverige.

   Radera
 5. I min värld kunde jag först i juni åka över till Röros för att bunkra Gammelost och fenalår.
  Efterlängtad efter ett helt år utan gammelost då övergången vid Vauldalen var stängt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så långt är jag med, att vissa övergångar varit helt stängda eftersom de saknat teststationer.

   Radera
 6. Jag fattar ingenting, finns det parallella verkligheter?

  SvaraRadera
 7. Det är väldigt stor skillnad på "gränsen är helt stängd" och "man måste sitta hemma i karantän i en vecka efter att ha varit utanför rikets gränser". Om gränsen varit helt stängd så skulle tex inga lastbilstransporter med varor ha kommit in i Norge via Svinesund. Eller båtfrakter heller för den delen.
  Grejen är att de flesta av de norrmän som dagturar till Charlottenberg och Strömstad för att köpa läsk och godis inte har lust att sitta i karantän i en vecka efter hemkomsten.

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt så, och att det inte ger tillräckligt många klick eller tillräckligt många människor i vaccinationsköerna för att glädja SVT borde inte inverka på nyhetsrapporteringen.

   Radera
 8. Tror du Norbaggarna kommer att överleva alla,,,nu de har kulorna,,

  Du kanske är ute efter oljepenningen haha
  Har varit lite i Bergen i min ungdom trevlig stad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag väntar fortfarande på brevet där det står hur jag kan få ut min andel av oljefonden.

   Radera
 9. Det sjuka är att så många svenskar inte förstår att SVT/SR och övrig MP-media lurar dem. De lever kvar i tron om att Sverige är bäst i världen på allt och att SVT är opartiska.

  Lär dig mer om aktier och investeringar – läs Aktiepappa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är fantastiskt. Någon skrev nyligen till mig på Twitter helt oironiskt att SVT är väldigt noga med att rapportera opartiskt. Det fanns en tid då det hade provocerat mig, nu blir jag full i skratt.

   Radera
 10. "Men samtidigt har SVT skrivit om svenskar som åkt till Norge för att handla diesel. Så hur kom de igenom den ”stängda” gränsen då?"

  De smugglade, förstår du väl. Inte dieseln alltså utan sig själva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, grävde de en tunnel under den stängda gränsen då?

   Radera
 11. Givetvis åkte "ingen" över för att handla diesel när karantänskravet fanns.
  Viktigt att läsa publiceringsdatum på länkarna ovan.
  Verkar som att Sparo slarvat och fortfarande lever i 2020.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För det första har Sverige inga karantänskrav. Det är inte norrmän som åker till Sverige för att köpa dyrdiesel.

   För det andra gick vi igenom det där med datumen nästan högst upp i kommentarsfälten. Exemplen på SVT:s övertramp i denna fråga är många såväl 2020 som 2021. Jag gav 2021-exempel också, men de passade kanske inte din världsbild så det är nog lika bra att du går tillbaka till oberoende SVT:s opartiska verklighetsbeskrivningar.

   Radera
 12. SVT är definitivt inte opartiska, nu läser du in något som inte finns.
  Dock var ju gränsen i princip stängd om du inte arbetade inom samhällsviktiga arbeten under lång tid?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan gå med på att den varit lite svårforcerad för svenskar i perioder (även om jag vidhåller att uttryck som "helt stängd" och "totalstopp" är ren lögn från SVT), men inte för norrmän, och det är ju (med undantag för diesel och bensin) deras gränshandel man pratat om.

   Radera
  2. Och även om jag håller med om att SVT definitivt inte är opartiska hittar jag inte på det själv. Under VARJE SVT-artikel går det att läsa: "SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant."

   Radera