torsdag 9 december 2021

Brett band, liten kostnad

Nu när elpriserna slår rekord i parti och minut kan det vara skönt att tänka på något som inte gör det. Det här reklamutskicket hittade jag i mina gömmor.

Det måste ha kommit i början av seklet, 2000 eller 2001. ”Surfa så mycket du vill för 195:-/månad.” Yngre läsare kanske tror att bredband kom samtidigt med elnätet, men när jag var ung lät internetuppkoppling så här:

Eller ja, när jag var riktigt ung fanns inte internet, men det finns ingen anledning att dra upp 1800-talet. I begynnelsen fanns modemet. 14.4, 28.8 och till slut det revolutionerande snabba 56K-modemet.

Trots att överföringshastigheten var en bråkdel av dagens kan jag inte säga att jag störde mig på tempot. Internet såg ut därefter. Ingen streamade film eller musik, inte ens bilder var särskilt vanliga. Irritationsmomentet var istället kostnaden.

Den uppringda modemuppkopplingen hade en minutkostnad. Eller två, en dyr på kontorstid och halva priset efter kl 18. Man väntade inte bara till kvällen, man hushöll. Först skrev man ett mejl. Sedan kopplade man upp sig, skickade det och kopplade ner. Inte bara jag som var snåljåp, surfkostnaden kunde bli betydande trots att 23 öre/minut inte låter så farligt. Det går många minuter på en kväll.

Men så kom det där utskicket och bredband för 195 kr/månad som kunde stå på jämt. Vad har hänt sedan dess? Jag fortsatte med 10 Mbit-lina trots att det kom både 100 och 1000. Jag tror inte att jag hade märkt någon större skillnad. I höstas sa jag upp mitt sista svenska bredbandsabonnemang. Det kostade 199 kr/månad, 4 kr mer än tjugo år tidigare. Tacka tusan för att de vill att vi ska surfa i våra telefoner, någon måste ju tjäna pengar.

39 kommentarer:

 1. Så är det ditt bredband som har hållit Ingves inflation nere =)

  Du har nog rätt i att priserna på bredband inte tycks höjas årligen så som många andra abonnemang. Mitt villalarm tycks höjas ett par gånger om året.

  Kanske kan vara en förklaring till att Bahnhofs kursutveckling är så tråkig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, allt är mitt fel. Förresten har jag sålt mina Bahnhof-aktier :)

   Radera
  2. Bahnhof är Sveriges bästa bolag. Av ideologiska och moraliska skäl. De står ensamma på rätt sida av övervakningssamhället och hävdar mitt mina medborgerliga rättigheter. Nu när Staten blivit repressiv och kriminell gäller det att välja än noggrannare. Köp och stötta Bahnhof. Livet är större än pengar.

   Radera
  3. Jag håller med. Köper gärna tillbaka dem, men just när jag sålde tyckte jag att kursen var orimligt hög och hur mycket jag än gillar det Bahnhof gör gillar jag min egen privatekonomi mer.

   Radera
 2. Min mobil kostar mig 99 kr i månaden och har gjort i c a 15 år. Jag har ingen surf på den och saknar det inte. Blir helt förundrad varje gång jag sitter på tricken och ingen ser upp längre utan ner. Förstår inte riktigt vad det är jag missar, kanske skulle vara swisch då./M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mobilt BankID?
   Är kund hos flera leverantörer där man endast kan använda Mobilt BankID för att logga in. Alltså BankID på dator stöds inte. Tror Sparo har skrivit om liknande upplevelser i något tidigare blogginlägg.
   Om inget Mobilt BankID så kan du inte bli kund.

   f.ö. ser jag att ett antal mobiloperatörer för 99:-/ mån erbjuder fria samtal och fria SMS till hela världen, samt 3-4 Gb i surfpott, och det räcker gott och väl till för att göra identifierering via Mobilt BankID.
   Och när du är utomlands (EU+några länder till) ingår även alla samtal till andra länder utan extra kostnad (EU + några till).

   För du menade väl inte att du under femton år betalat av på en och samma mobil med 99:- per månad - 17.820kr - och dessutom haft ett separat abonnemang?

   Påminner om ThornHyrTV som hyrde ut en tjockTV i 13 år och fått 50.000:- betalt, och som vid avslutande av avtalet ville att kunden skulle returner sjabraket.
   https://www.svd.se/tjock-tv-kostade-50-000

   Radera
  2. Jag höll ut till i år, men nu blev jag tvungen. Tycker för övrigt att det är skit att det inte ska duga med vanligt bank-ID överallt.

   Radera
  3. Jag har ett kontantkort 99kr, min mobil som det går att sms:a och ringa på kostar inte många kronor och har hållt väldigt länge. Dessutom har jag mobilt bredband på datorn för 199 kr, så sammanlagt 298 kr. Eftersom jag var med under Hedenhös då man hade fast telefon som var dyrare än det jag har nu, så tycker jag att jag kommer billigt undan. Säker kan jag deala hit och dit men föredrar att ha det såhär.

   Har bank-id på datorn och föredrar det. Förstår att vissa anser att man inte hänger med, men är trött på alla de sätt de försöker tvinga in oss i digitaliseringen. Förr kunde du välja om du ville ha en telefon eller inte, ( det flesta hade ju en) men det fanns ändå ett val och telefonkiosker. Idag tvingas du att köpa, snabbt utbytbara mobiler som kostar en del. En fast telefon kunde du ha i tio-femton år och ännu längre. Min äldre släkting på 90 år har en gammalt skrälle från femtiotalet som funkar och låter något förskräckligt men det är det enda han hör.

   Du får gärna tycka att jag är korkad, kunde inte bry mig mindre om något så ointressant som mobiler men som man tvingas intressera sig för, det är det som är kruxet. Annars gillar jag trädgårdsodling, matlagning och höns.

   Lever också under existensminimum men med buffert för tex tandläkare. Så skulle jag kunna få ner min kostnader till ett minimum precis som min existens så vore det tacksamt. Men jag är glad dum och lycklig trots min knappa tillvaro, det är så skönt./M

   Radera
  4. Att människor i ens omgivning tycker att man inte hänger med kan jag leva med, men det är jobbigt att för tionde gången förklara för en kundtjänstmedarbetare att "jag har bank-ID, men inte MOBILT bank-ID". Hon låtsas förstå, men i skarpt läge gör hon ändå inte det. Igen och igen.

   Håller med om att det inte värt att jaga någon tia genom att byta abonnemang stup i kvarten. En bra leverantör som inte har en massa avbrott och som svarar i telefon om det krånglar är värd mycket.

   Radera
  5. Finns det verkligen kvar operatörer som svarar i telefon när man ringer? Jag tycker att det bara verkar finnas otroligt korkade robotar som svarar

   Radera
  6. Jag pratade med Bahnhof i höstas, men jag minns inte om jag fick vänta en timme i telefonkö.

   Radera
 3. Nostalgi. Mitt första privata modem hade 2,4bps. En megabyte tog c:a 20 minuter att överföra.
  Å andra sidan förekom fortfarande båda data- och kodoptimering på den tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förlåt, 2400 bps, såklart. Tänkte i Kbps när jag skrev.

   Radera
  2. Hade ett 300 bps (baud) modem som anslöts till en IBM PC XT. På modemet fanns naturligtvis en skylt som förtäljde att den var "godkänd av Televerket".
   Ville hemifrån kunna logga in på universitets dator och när jag skulle köpa ett program för att gör det så ville IBM ha många tusentals kronor för det (blir väl flera tiotusingar idag, för ett program alltså), men som tur var fanns det konkurrenter som erbjöd liknande och kom undan med tre-fyra hundra kronor.
   Som alla förstår var det här för ganska länge sedan, i mitten på 80-talet.

   Radera
  3. Wow, då var ni tidigare på det än jag. Mitt första var på 28.8.

   Radera
 4. Internetleverantören Spray var pionjär med att erbjuda "obegränsad surf". Dom fick en hel del nya kunder på tilltaget. Men..det vart tydligen för dyrt när kunderna började nyttja det fina erbjudandet. Så dom drog helt sonika tillbaka det. Gissa hur kunderna tog det!? ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att jag minns det där faktiskt.

   Radera
  2. när jag köpte min första smartmobiltelefon för lite mer än 10 år sedan tog jag abonnemang hos telenor med obegränsad surf för 100kr i månaden. efter några år höjde de till 200 och efter ytterligare något år ville de höja till 300 för samma tjänst. då fick jag nog och bytte. så slapp de tjäna några pengar på mig och frun, vilket jag gjorde klart för de! :-)

   Radera
  3. Jag har en kompis som har ett gammalt Comviq-abonnemang (Comviq Kompis?) som var så bra att han nästan inte kan släppa det, för så länge han betalar har han samma villkor.

   Radera
 5. Jag är mest imponerad av att du har 20 år gamla reklamutskick undangömda….

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom efter att ha flyttat till Norge. Den som spar han har etc.

   Radera
  2. Nu har jag eldat upp den. Givetvis borde jag ha rensat mer innan flytten, men så är det kanske alltid.

   Radera
 6. När jag var tonåring gjorde jag av med 100-200 kr i mobilen varje månad. Mycket sms blev det, när man började bli nyfiken på tjejer. Inköpskostnaden på mobiler på den tiden var 1000-3000 kr för mig, för jag ville ha kamera. 15 år senare kostar mobilen 80 spänn i månaden, och jag köpte den för 1500. Skillnaden är att nu har jag surf, BankID och allt sådant där. Man får väldigt mycket mer för pengarna även på detta område. Särskilt om man räknar med inflationen dessutom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SMS har aldrig slagit hos mig. Sitta där och knappa med ett pekfinger när man kan använda ett helt tangentbord. Av 500 gratis-sms per månad har jag gjort av med typ 4.

   Ja, om man inte prompt måste uppgradera hela tiden. En ny iPhone är inte precis gratis.

   Radera
  2. för 15 år sedan betalade jag 320kr i månaden för bredband. idag betalar jag 275kr för samma tjänst...

   Radera
  3. Min första PC kostade uppemot 20000 kr, om jag minns rätt. Arbetsminne 16 MB, för det var vad som krävdes för att använda det superomfattande operativsystemet Windows 95. Nu var det länge sedan jag betalade mer än 5000 kr + moms. Det vet jag för så länge man håller sig under 5000 slipper man periodisera bokföringen.

   Radera
 7. Detta är verkligen bra information. Jag har besökt så många bloggar men jag hittade den mest relevanta informationen här. Jag har prenumererat på din blogg, fortsätt att publicera information här

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! Fortsätt att publicera information här!

   Radera
  2. Så länge människor och AI-robotar uppskattar det så :)

   Radera
 8. vi fick interneträkningar på så höga belopp att jag fick skäll för jag skulle använt internet på dagen istället för på kvällen. det höll på några månader och samma sak var månad. man var väl inte helt oskyldig förvisso...
  men! sen kollade pappa när internet vad uppkopplat och det visade sig att det var när vi var i skolan och de var på jobbet. han klagade till telia som skyllde på mig och syrran. sen hände något intressant. mamma var i frankrike i jobbet och ringde hem och den räkningen visade exakta klockslag när hon ringt och hur länge hon pratat på vår enda telefonlinje. samtidigt var vi enligt telia uppkopplade på internet på samma linje...
  när pappa såg det och påtalade det för telia strök de, om jag inte minns fel, alla räkningarna. på något vis hade någon kopplat upp sig med vårt användarnamn om lösenord och vi hade inte gett ut det. kanske var det någon på telia som sålt det vid sidan om, vad vet jag? men internet försvann fort hemifrån och jag tror inte att de betalade något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant historia! Man är bra rättslös i de där lägena när ett stort bolag påstår något. Det gäller att ha på fötter för att kunna slå tillbaka.

   Radera
 9. Oj att det blåstes flera tusenlappar i månaden på 56k-tiden, kompismatcher med Delta Force och Starcraft. Blev billigare när jag och bästa vännen drog en luftburen lankabel mellan våra intilliggande hyreshus för gratis Starcraft o Quake-matcher! :-)

  Idag kostar mobilen 99:-/mån för tillräckligt med samtal, sms o surf. Mobila bredbandet som körs stationärt hemma är tyvärr ganska kostsamt, ca 500:-/mån, men "måste" man ha bredband utan datamängdcap så kostar det mera. Inte ens 100 Gb/mån skulle förslå långt då jag har en PS5a som ständigt uppdaterar spel, för att inte tala om vad streamning till AppleTV + annat drar i datamängd.

  Ett frivilligt valt beslut dock, och en kombination av nödvändighet o lyx. Datacappat för halva priset skulle få både nytta o nöje att haverera hos mig. Då sparar jag hellre in på något annat, får ut förbannat mycket av öppna spjäll vad gäller datamängd, hastigheten är inte toppen men duger fint.

  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade en kompis som drog ett nätverk mellan två hus med någon slags "parabolantenn" han byggt av en konservburk :)

   Jag har, tyvärr, som du ett mobilt bredband för runt en femhundring i månaden. 550 kr, om jag minns rätt. Och samma resonemang, att är det något som får kosta är det detta.

   Radera
  2. Det var väldigt bra att du lyfte ämnet, nu diskuterar jag och kvinnan att göra oss av med Boxerabonnemanget som ligger på samma peng som bredbandet och inte alls har samma grad av "nödvändighet". 👍

   Radera
  3. Några sådana laster har jag inte alls. Länge sedan jag hade tv och har inte saknat det ett dugg.

   Radera
  4. Sambon är 100% med på tåget, faktiskt jag som behöver checka upp lite. Jag har följt formula 1 i 25+ år och bara missat lopp som kan räknas på en hands fingrar under den tiden. Nu verkar det finnas ett abbonemang som kostar en femtedel av boxer för ännu bättre täckning av F1.

   Ska verifiera att det är korrekt bara så ryker Boxer sen. Kommer ej att gråta att slippa tablåTV. 😊

   Radera
  5. Formel 1?! Av alla obegripliga sporter håller jag den allra högst ;-)

   Radera