måndag 6 december 2021

Elspartips

I både Norge och Sverige slår elpriset nu rekord igen och igen. Jag har ju berättat att jag försökt se över min elförbrukning och med rörlig elräkning, spotpris på ATH-nivå och tvåsiffrig kyla blir jag rädd för var det ska sluta.


Jag läste i en norsk artikel att en
vanlig dusch nu kan kosta 26 kronor. Jag hade gärna sett den uträkningen, men att det är dyrt, både att värma luft och vatten, råder inga tvivel om. Det finns såklart en massa politiska lösningar på de höga elpriserna (i Norge kostar elen 5-15 öre/kWh att producera), men eftersom jag inte har något inflytande på politikerna tänker jag släppa det just nu.

Det jag i första hand kan påverka är mina egna val. Förutom att elda med ved och att acceptera lägre inomhustemperatur har jag börjat hålla koll på när på dygnet strömmen är billigast och försöker i möjligaste mån använda den då. Kaminerna är nu utrustade med grytor modell större fulla med vatten. På så vis har jag alltid varmvatten som dessutom ger jämnare värme i rummen, utan köldvibbar (någon som kommer ihåg Killinggängets karaktär ”Kaminmannen” uppskattar säkert den referensen).

Jag vill dessutom byta ut kaminen i köket mot en hederlig gammal vedspis, men i väntan på det kan man ta till en så enkel åtgärd som att klä på sig lite mer för att öka acceptansen för kyla. En varmare tröja, långkalsonger och klassikern tofflor.

Nattetid kan man plocka fram en extra filt. Särskilt om man inte är utrustad med en fluffig värmedyna som håller behagliga 39 grader.


Vi har en deal i vinter.

På sikt vill jag byta ut flera ytterdörrar och tilläggsisolera, men för den här vintern fick det bli ett snabbt om än inte så vackert isoleringsprojekt på två dörrar som ändå inte behöver användas.

Vad gör ni för att härda ut de höga elpriserna? Ge mig era bästa och/eller sjukaste elspartips!

74 kommentarer:

 1. Hatar kyla och kan inte ha lägre temp än 21gr inomhus så jag öppnar plånboken istället

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kyla är ett relativt begrepp. Själv skulle jag inte vilja ha varmare än 21 grader. Kallare kan jag leva med.

   Radera
 2. Går ner i tvättstugan och tar med vattenkokaren. Värmer vatten där och häller över i termos. Visst BRF betalar elräkningen men min del är ju typiskt endast en hundradel.

  Använder paddan istället för vanliga stationära datorn. Paddan drar väl kanske mindre än en tiondel så mycket ström.

  Tömmer frysen och ställer ut frysvarorna utanför och stänger av frysen. Kan Facebook och Microsoft dra nytta av det kalla vädret för sina datacentral er så kan väl jag det också.... .

  Sen följer jag naturligtvis rådet som statsTV har givit order om: jag avstår från dammsugning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ingen aning om ifall paddan drar en tiondel av en stationär dator, men stämmer det sparar du el på det (om än ganska lite). Men att låta bostadsrättsföreningen betala din vattenkokning tror jag i slutändan inte ger dig en krona om året.

   Då är nog frysrådet bättre, beroende på hur stabil utetemperatur du har. Själv vill jag slå ett slag för skafferi med utomhusventil där mycket mat håller längre än i kylen under vintern eftersom det inte blir samma fukt.

   Radera
  2. Va Sparo, har du ingen kWh-mätare?? Nåväl, ser att på Clas Ohlson i Norge har de en för 159,90 NOK Artikkelnr.: 36-2897

   Jag har mätt, med min kWh-mätare, så därför vet jag att paddan drar mindre än en tiondel av min stationära dator set-up, ja och ungefär en tiondel av min laptop+separat skärm.

   Du efterlyste ju "bästa och/eller sjukaste elspartips!" och här var det sjukaste som lyftes fram!

   Nu går jag över till grannen och laddar min mobil. Det kommer på grannens räkning, inte på min, ;-)

   Åter om någon timme, när det är färdigladdat.

   Radera
  3. Nej, och det hade inte hjälpt eftersom jag ändå inte har en padda. Men det är ett bra tips, hittar jag ingen sådan i gömmorna köper jag en.

   Men ge oss facit då, vad drar en stationär dator? Min står i princip på all vaken tid, men tror inte att jag skulle spara några stora pengar på att slå av den. Eller?

   Radera
  4. Har funderat på det där med att slå av bl.a frys. När man väl slår på den igen går det då åt med energi att få tillbaka frystemperatuen än att ha apparaterna på hela tiden?

   Radera
  5. Så måste det väl vara. Sedan tänker jag att en del apparater mår bäst av att vara på hela tiden, inte slås på och av. Så ska det löna sig måste det nog vara en längre tid.

   Själv har jag en extra kyl/frys ute i ladan. Den stod på när jag flyttade in i september och tänker att kylan skulle kunna göra att jag inte behöver använda den förrän tidigast i vår.

   Radera
  6. Ungefär så här: stationär dator inkl skärm: ca 75 W, men ju större skärm, biffigare dator desto högre effekt, dubbelt är inte ovanligt 150 W och inte heller 200-300 W.

   Laptop ca 40-50 W, och har du separat skärm blir det naturligtvis mer, räkna med kanske 70-100 W beroende på storlek

   Padda ca 5 W

   Du anger att den stationära står på 24/7, såom vi räknar lågt med 75 W jmf med paddans 5 W, så sparar du 70 W, dvs på dygnet ca 1.7 kWh, 51 kWh per månad och 620 kWh per år.
   I pengar med kWh pris på 3:- blir det 150:- per månad och ca 2.000:- per år. Och det är alltså med en "svag" dator och med liten skärm. Så för de flesta mer, och för gamers väsentligt mer.

   Med 6:- per kWh så fördubblas det naturligtvis, ca 4.000:- per år.

   Var det något sånt här du efterlyste Sparo? Med egen kWh-mätare kan du mäta själv så får du siffror som gäller för just dig.

   Radera
  7. Ja, det var precis den vetenskapligheten jag ville ha. Fast i mitt fall står datorn "bara" på femton timmar en vanlig dag för jag slår av den när jag sover, ofta med marginal i bägge ändarna. Ungefär halva den tiden jobbar jag vid den och eftersom jag inte skulle kunna sitta och skriva på en padda eller mobil finns det max 7,5 timmar att spara. Låt oss säga fem timmar per dygn för när jag är borta mer än 1-2 timmar slår jag redan nu av den.

   Då borde matematiken för mig bli 5x0,07x365x3=383,25 kr/år.

   Radera
  8. "Så måste det väl vara. Sedan tänker jag att en del apparater mår bäst av att vara på hela tiden, inte slås på och av. Så ska det löna sig måste det nog vara en längre tid."

   Angående kyl och frys så drivs dessa ju av en termostatstyrd kompressor och är därmed *inte* på hela tiden. Kompressorn går ju bara när temperaturen i skåpen går för högt och stängs annars av. Så det som händer när du låter kylskåpet bli varmt blir istället att kompressorn får gå väldigt mycket relativt normalt drift för att nå måltemperaturen från ett högre än normalt utgångsläge. Detta *kanske* kan leda till mer slitage på elmotor eller kompressorkomponenter via överhettning men jag tror inte det finns särskilt mycket likhet med exv en förbränningsmotor där väldigt stor del av slitaget kommer vid kalldrift eftersom den är designad för att ha bäst egenskaper kring 80-90 grader. En normalfungerande kylskåpskompressor bör ju som sagt jobba mest i korta stötar och då kommer den ju normalt sett jobba väldigt lite i temperaturer som skiljer sig nämnvärt från rumstemperatur.

   Radera
  9. Ja, det var slarvigt uttryckt av mig.

   Radera
  10. Datorer drar olika mycket beroende på belastning. En gamingdator som inte kör spel utan bara surfar drar inte nämnvärt mer än en simplare stationär dator. Här kan du få ett hum om vad en dator kan dra beroende på användningsområde https://www.sweclockers.com/test/29837-amd-ryzen-5-3600xt-ryzen-7-3800xt-och-ryzen-9-3900xt/6

   Sen är det nog mest energieffektivt att använda strömsnål laptop eller surfplatta som laddas på natten när elen är billig men det är nog inte där dom stora pengarna tjänas in.

   Radera
  11. Jag har aldrig haft något som ens liknar en gamingdator. Här snackar vi mest ordbehandling. Men om jag tolkar de där siffrorna rätt är det ändå i närheten av siffrorna ovan, medan en gamingdator i full användning drar betydligt mer?

   Surfplattor har jag rätt liten erfarenhet av, men problemet med laptops är väl att de efter ganska kort tid måste vara kopplade till elnätet i stort sett hela tiden de är igång eftersom batterierna tröttnar hur man än behandlar dem.

   Radera
 3. Stängde av värmepannan i morse, ska elda när vi kommer hem från jobbet. Duscha och laga mat gjorde vi igår, det går inte att betala 10 kr/kWh (med moms och energiskatt samt nätavgift), nån j-vla måtta får det vara.

  Med det sagt är detta helt totalt vansinnigt.

  SvaraRadera
 4. Lyssnade på vår nya energiminister S i morse. Han hade observerat att priserna gått upp? "Vi måste snabba på utbyggnaden av vindkraft"???
  Det var hans slutsats?
  Det blir många frågetecken när man hör regeringens företrädare.
  Jag släcker ner det som går och sätter på mig raggsockor
  Ska elda i kaminen senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantastiskt! Som att vindkraft skulle lösa någonting annat än fåglars livskriser.

   Raggsockorna blir nog årets julklapp.

   Radera
  2. Ja, speciellt raggsockor var ju populära på 70-talet och framåt, Staffan Hildebrand föredrog det istället för bastuklubbar.
   Om han inte varit regissör hade han istället kunnat vara raggmunk.

   Radera
  3. Bara i Göteborg, tror jag ;-)

   Radera
 5. Svar
  1. Det är ett bra tips, både ur elsparperspektiv och strikt ekonomiskt. Troligen även ett miljömässigt bra beslut.

   Radera
 6. Varmvattenflaska i sängen. Håller värmen oväntat bra och är behagligt ljummen även på morgonen. I brist på katt då...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å andra sidan börjar inte vattenflaskan klösa på möblerna klockan 4 på natten för att berätta att den vill gå ut :)

   Radera
  2. :) tack för nattens skratt :)

   Radera
  3. Kul att kunna roa. Själv kunde jag hålla mig för skratt när mina bägge bestar skulle "väsa revir" i natt, precis när jag lyckats somna. Men nu spelar de oskyldiga och jamar sig fria från ansvar :)

   Radera
  4. "Håller värmen oväntat bra och är behagligt ljummen även på morgonen."

   Jag tror inte att vattnet håller värmen under natten utan jag tror att vattnet lagrar DIN värme under natten. Det är därför vattenflaskor som ligger nära kroppen "håller värmen" medan vattenflaskor som ligger en bit bort "tappar värmen" under natten. Du hindrar alltså din kroppsvärme från att lämna sängen under natten genom att sova med vattenflaskor.

   Första gången jag gick till sängs med mina vattenflaskor kändes det nästan som att ha en kvinna tätt intill sig i sängen. Fördelen med vattenflaskor är att man inte riskerar att åka dit för oaktsam våldtäkt om vattenflaskorna ångrar sig dagen efter.

   Radera
 7. Kan du sänka värmen till typ fem grader i vissa rum, och stänga till dem? Alla rum i hela huset behöver inte vara i bruk hela tiden med full värme.

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag redan gjort :) Två rum är "nedstängda". Har dock färgburkar i det ena så jag håller koll nu när det är tvåsiffriga minusgrader.

   Radera
 8. Fick ett getingbo i mitt kallförråd i somras som jag tänkte ta bort nu när de är djupfrysta. Då slipper jag ringa försäkringsbolaget och eventuellt betala någon form av självrisk.

  Så lite nytta kan man eventuellt ha av kyla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det är sant. Själv brukar jag klä mig som en mumie och sedan bomba dem med Radar.

   Radera
  2. De flesta hemförsäkringarna har bakomliggande avtal med saneringsföretag som tar bort getingbon utan avgift. Jag har själv utnyttjat det ett par gånger.

   Radera
  3. Utan självrisk? Utan att ha kollat är jag ändå rätt säker på att min norska hemförsäkring inte täcker detta avgiftsfritt. Ordet avgiftsfritt finns faktiskt inte ens i norska språket ;-)

   Radera
  4. Inga kostnader alls, utom att man förstås betala premie för försäkringen. Sannolikt är det en bra affär för försäkringsbolagen ändå, eftersom skador av olika skadedjur kan bli dyra om de inte åtgärdas snabbt.

   Radera
  5. Absolut, det kan det vara. Sen är väl getingar harmlösa, med undantag för bålgetingar, om man inte är allergisk. Men obehagliga är de.

   Radera
 9. Har i alla år haft rörligt elpris men just i år i oktober av någon outgrundlig anledning så nappade vi på ett erbjudande om att binda elpriset i ett år. Känns ganska så bra just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis! Jag är inte bitter alls ;-)

   Radera
 10. Försöker göra tvärtom som vanligt. Andra köper husdjur. Köp husdjursrelaterade aktier i stället. Andra får dubblade elpriser. Köpa elrelaterade aktier istället?

  Sitter därför och försöker läsa på om Fjordkraft, Norges största elbolag. Kursen har halverats iår och deras vinster likaså. De påverkas negativt av ett högre elpris. Försöker förstå hur deras affärsmodell ser ut, men inte säker på att jag förstår det fullt ut. Får se om det blir något köp. Har ett annat svenskt elbolag i portföljen och där har kursen dubblats istället under året så man inser snabbt att ett elbolag är inte ett elbolag när det gäller investeringar. Det som gynnar den ena kan missgynna den andra.

  Hur som helst, man lär sig alltid något i processen, även om det inte blir ngt fjordkraft köp i slutändan


  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu när jag vet vad husdjursgrejer kostar tycker jag att det verkar mycket vettigt att köpa husdjursrelaterade aktier.

   Om Fjordkraft påverkas negativt av högre elpris har jag svårt att se ett vettigt köpläge just nu, för jag misstänker att kursen i så fall följer elpriset med viss fördröjning.

   Fjordkraft har dessutom häktat på lite andra tjänster än el. Man kan exempelvis köpa mobil- och internetabonnemang genom företaget. Gissar att det i praktiken är ett annat bolag som driver den biten, men kanske påverkar det ändå aktien i någon riktning.

   Radera
  2. Ja, det som talar mot en investering i elbolag är just beroendet av en yttre faktor. Företaget kan ju vara mkt välskött, göra allting rätt, men ändå gå uselt pga en faktor de inte kan påverka. Gillar inte det i normalfallet.
   Men vi får se, ska i alla fall läsa på lite mer, alltid spännande gräva i kurskraschade aktier.

   Radera
  3. Jag har samma rädsla. Särskilt för aktier som påverkas starkt av statliga/politiska beslut.

   För vad det är värt har jag bara snälla saker att säga om Fjordkrafts kundtjänst. Snabba, tydliga mejlsvar och bra engagemang.

   Radera
  4. tack, all input är välkommen. Har mailat deras IR idag, får se om de är snabba och tydliga där också

   Radera
  5. Kanskje bare hvis man skriver på skikkelig dårlig norsk :)

   Radera
 11. Har egen egen skog och vedpanna med accumulatortankar.solceller på taket säljer el i stället. Helt självförsörjande så dom får hur mycke dom vill.
  mats

  SvaraRadera
 12. så dom får höja hur mycket dom vill skulle de stå
  mts

  SvaraRadera
 13. Har snart slut på kall läsk. Så nu ställer jag ut en 6pack trocadero zero på balkongen där de får kylas till 0 grader. Sen ställer jag in dom i kylskåpet där de hjälper till att kyla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter lite farligt med kolsyra. Om den ramlar ner under 0 blir det väl zero kolsyra ;-)?

   Radera
 14. Hur är det i Norge med politikernas begåvning då? Kommer de bygga mer kärnkraft, eller är de lika korkade som den svenska rödgröna röran?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns alla varianter. De politiker som verkat vettigast beträffande det galopperande elpriset skulle jag säga är de från Rødt och Socialistisk Venstre.

   Om varje land skulle sköta sin egen energi behöver Norge varken vind- eller kärnkraft. Vi har vattenkraft så det räcker.

   Radera
  2. Du menar det var de dumma svenskarnas självorsakade brist som gav Norge problem med?

   Radera
  3. Sverige är begåvade. Våra politruker kan svänga sig med ny grön energi. Sedan kan man peka på tex Polen och säga vad ni släpper ut! Trots att vi är importberoende av kol nu.

   Radera
  4. Ja, till viss del. Sedan är det ju de norska politikerna som själva bestämt sig för att exportera el till Sverige istället för att först försörja Norge med el till rimligt pris.

   Radera
 15. Annars försöker jag se detta positivt. Det behövs antagligen en rejäl implosion och folkets vrede, för att idi-tin ska upphöra. För allt är ju helt självorsakat av politrukerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att vreden lyser med sin frånvaro. Det är mest hopplöshet än så länge.

   Radera
  2. Vreden kommer när ransoneringen börjar.

   Radera
  3. Vi får se. Jag tror att man vänder det till att det är fint ur miljösynpunkt att acceptera ransoneringarna och vem som helst kan få en grön ram med texten "Klart jag ställer upp" runt sin profilbild på Facebook för att visa att han, hon eller ännu hellre hen är en god människa.

   Radera
 16. Jag har märkt att det är mycket billigare att värma upp sig själv med ordentliga inomhuskläder, istället för att värma upp 500 kubik luft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det! Sockor och toppluvor tjänar in sig snabbt nu.

   Radera
 17. Sluta jaga och stressa besparingar hela tiden och sätt dig framför en kamin med en god bok. ;-)
  Men...
  Flyttbar frys? Den står väl i ett av de kalla rummen?
  Det var ju bara 100-150 år sen "elen kom till byn".
  Ingen bak-assistent - knåda för hand.
  Inte duscha - bada i plåt-tunna framför kaminen.
  Helt enkelt använda musklerna - inte el.
  Kolla hur ett 1800-talshem ser ut. Stora möbler/hyllor mot yttervägg. Tjocka gardiner mot fönsterdrag. Himmelsäng med fördrag. Mattor. Gobelänger.
  Lite mer moderna förslag är:
  Kolla att möbler inte står i vägen för värmespridning, kaminfläkt och fönsterkorvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ena utesluter inte det andra. Man kan både jaga besparingar och läsa framför kaminen.

   Flyttbar frys, var läser du det?

   Jag har precis fått en sån där bakmaskin som knådar utan tillsyn och är rätt förtjust i den. Och sån ström tror jag kvittar. Den går inte ens tio minuter i månaden.

   Plåttunna framför kaminen skulle jag absolut kunna ha. Surt att jag inte har badkar. Kanske köper jag en sån där badbalja i plast och värmer vatten med ved.

   Heltäckningsmattor och tjocka gardiner mot fönsterdrag. Det är inte 1800-talet du beskriver, det är England :)

   Kaminfläkt håller jag på att titta på. Som jag fattat det är de som drivs av kaminens värme ganska värdelösa på att fläkta. Hittills har jag kört med vanliga bordsfläktar alternativt kalluftsläget på kupévärmare. Vore jag lite fiffig på sånt skulle jag testa att bygga om datorfläktar.

   Radera
  2. Det var frågetecken efter frys. :-)
   England är kanske inte långt ifrån. Majoriteten av deras hus är väl byggda under "viktoria-tiden". :-D

   Kaminfläkt ska väl inte drivas med el!! :-)
   (Du får bygga om något mekanisk i så fall. Typ gammaldags väckarklocka.)
   Fler förslag: (Jag spånar, Vet inget om effektiviteten.)
   Några tegelstenar runt kaminen. Som värmeutjämnare.
   Har du kollat husets eventuella förråd av stearinljus och värmeljus. Kanske finns någon bra värmelykta. (Hålls lååååångt ifrån katt)

   Radera
  3. Den enda frys jag skrivit om här är den i ladan, och det är definitivt ett av de kalla rummen.

   Det finns kaminfläktar som går på el. De jag sett utan el snurrar visserligen av värmen, men sätter man handen framför märker man inte att de transporterar ut luften.

   Tegelstenar (eller stenar överhuvudtaget) för att jämna ut värmen funkar säkert, men jag tänker att det är det stor gryta full med vatten också gör. Och det funkar, eldar jag på kvällen är grytorna ljumma på morgonen.

   Inget större ljusförråd och jag är inte förtjust i det ändå. Dels för brandrisken (även utan katt), dels för att värmeljus vanligtvis är gjorda av paraffin som jag förstått avger giftiga gaser.

   Radera
  4. Blir det inte obehagligt fuktigt av vattnet eller är locket så pass tätt? Om det finns tegelstenar eller ännu hellre täljsten (önskedröm) skulle jag stapla sånt runt kaminen för att ackumulera värmen. Nåt slags kärl med småhus i är också bra, när det blir halkigt är det perfekt att strö ut varmt grus som smälter fast i isen. Bundet elpris är också skönt att ha, även om det ofta är lite dyrare fast inte just nu. Lycka till med el-jakten!

   Radera
  5. Locket är helt tätt. Fukten sätter sig på insidan av locket, så när man öppnar det gäller det att vara försiktig så det inte rinner ner på golvet, annars är det lugnt.

   Jag tror att du menar smågrus, för det vore skitjobbigt att fylla ett kärl med småhus ;-)

   Jag har en kompis som jobbar i elbranschen sedan många år och som övertygat mig om att det i längden lönar sig med rörligt pris, men just nu skulle det vara oerhört skönt.

   Radera
 18. Mysigt med fluffiga sovkamrater. Vad tycker katterna om att du sänker temperaturen i huset? De brukar ju vilja ligga nära varma källor :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har inte uttalat sig i frågan, men med tanke på att de hela tiden vill ut i -10-15 grader tror jag inte att de är så brydda. De har alla chanser att lägga sig bredvid kaminer i tropiskt klimat och det gör de inte.

   Radera
 19. Hur ser du på vedeldningens påverkan på hjärta, kärl och lungor?
  https://www.hjart-lung.se/aktuellt/nyhetsarkiv/brasan-paverkar-hjartat/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, men rätt lös koppling (åtminstone i den artikeln). Klart man ska ha respekt för vedeldning och inte andas in sot.

   Radera
 20. "Ge mig era bästa och/eller sjukaste elspartips!"

  Jag fyller vanliga 1,5L PET-flaskor med varmt (inte hett) vatten och lägger i sängen en kvart innan jag går och lägger mig. Jag har märkt att de PET-flaskor som ligger nära mig behåller värmen medan de PET-flaskor som hamnar en bit från mig har rumstemperatur. Jag misstänker att vattnets värmekapacitet blagrar min utstrålade kroppsvärme. Min idé är alltså att du sitter och ligger på värmedynor med vatten i som lagrar din kroppsvärme så att den stannar nära dig istället för att stråla ut i rummet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan funka även om det är på marginalen. Jag är överhuvudtaget fascinerad över hur bra vatten behåller värme. Grytan på kaminen här uppe är ljummen på morgonen efter åtta timmar i ett allt kallare rum.

   Radera
 21. Flyttade ut på landet, regnvattensmagasin under gräsmattan, egen skog, vedpanna och 3 kubik accutank... nästa steg solpaneler och cirkulationspump på lågspänning och hembatteri...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Imponerande! Egen härd är guld värd, och ju mer oberoende, desto bättre.

   Radera