tisdag 7 december 2021

Julutvärdering

Utvärdera julen flera veckor i förväg? Nja, jag tänker så här. Oavsett om du, som jag, har ett måttligt julfirande eller om du brukar gå all-in jul finns det alltid förbättringspotential.

Själv har jag svårt att minnas vad jag åt till middag igår, och även om ni skulle ha bättre minne är antagligen december 2020 rätt diffus vid det här laget. Låt oss därför inte göra om misstagen en gång till. Ha papper och penna till hands från nu och fram till nyår. Anteckna allt som går att göra bättre. Kanske upptäcker du att julklapparna hade gått att köpa billigare tidigare på året, eller att lagret på din favoritbutik var utfiskat när du tog dig dit. Gör då inte om samma fel nästa år bara för att du inte minns.

Och den där ”dopp i grytan”-sörjan som ingen velat ha något att göra med sedan tant Beata dog 2013, och som ni varje juldag sedan dess konstaterat att ni ”nästa år borde hoppa över”. På årets juldag skriver ni upp det så att ni kan ta fram anteckningarna hösten 2022.


Vem fan äter detta?!

För det är poängen. När året är slut och snön ligger djup och slädarnas medar slinter sitter du med några välformulerade slutsatser av årets jul och oavsett om du firar själv, med en partner eller med en hel familj (jag tror inte att man ska dra grupparbetet längre än så även om ni har en riktig Fanny & Alexander-julgrupp) kan du eller ni konstatera vad som funkade mindre bra. Den eller de traditionerna lyfter ni bort.

Har ni riktig tur kommer ni i likhet med mig så småningom nå julens nirvana, utan julklappar, julmusik, julgran, julkort, jultomte... Kort sagt, en riktigt god jul!

26 kommentarer:

 1. Du är sakta på väg att bli en Grinch! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var han/hon som förstörde julen på något sätt va? Det hoppas jag inte.

   Radera
 2. Dopp i grytan borde ju vara en perfekt sparprodukt. I princip alla gör en julskinka. Ta vara på spadet och spara gammalt bröd som får en snabb blötläggning i gratisspadet. Mättande o inte så illa som ryktet säger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör inte julskinke, har aldrig gjort och kommer aldrig att göra. Här i Norge "får" man välja mellan ribbe och pinnekjøtt, men jag hoppar det också.

   Men mest av allt förstår jag inte poängen med att förstöra bröd. Gammalt bröd? Jag har frys.

   Radera
  2. Pizza Grandiosa istället?

   Radera
  3. Troligen blir det pizza på julafton. Det har det blivit åtminstone de tio senaste åren. Men den gör jag själv, så ingen "Grandis". På det sättet är jag väldigt dåligt integrerad i det norska samhället.

   Radera
 3. Spana in mitt senaste inlägg om Julbordsprepping. Här har du en norrländsk skogshuggare som förbereder sig...:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snyggt! Det är en dygd att vara förberedd. Men jag lider med dig som ska tvingas äta hjortronsylt till risgrynsgröten :(

   Radera
  2. Njae...fast det är kanske gott. Jag brukar göra typ ris-a-la-Malta (kall risgrynsgröt blandad med lättvispad grädde å lite vaniljsocker) å så hjortronsylt till det. Men det är en egen take på den gamla klassikern.

   Bergis finns det massor med hjortron i Norge. Å du gillar ju att vara ute å plocka bär vad jag kan begripa.

   Radera
  3. Jag plockar gärna bär, men trots norrbottniskt arv har jag aldrig sett vitsen med hjortron. Ett bär med massor av kärnor och i stort sett utan smak. Jag är ledsen, det går bara inte.

   Radera
  4. Åh fan...för Oss är det snarast en delikatess i klass med löjrom och murklor... ;)

   Radera
  5. Det är ni inte ensamma om. För mig är det obegripligt, men respekterar er smak.

   Radera
 4. Det är samma terror år efter år
  och ens enda tröst är att ta sig en tår

  Apropå den dolda populärkulturen referensen i din text så är ovanstående från den andra julsången värd att komma ihåg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den andra? Vår julskinka har rymt med Verner & Verner då?

   Radera
 5. Snygg recitering av Adolphson & Falks julklassiker

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den sitter fast i hjärnan. Fast som deltagare i helvetesloppet Stockholm Marathon 2012 (+4, storm och spöregn) tvingades man istället höra den här bra många gånger:
   https://www.youtube.com/watch?v=eAJRZO0QWZM

   Radera
 6. Kommer familjen till Norge för fira jul med dig? God jul, jag skippar Eldorado risgrynsgröten för iår pga mjölbaggar hittades i påse förra julen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte mycket till familj och firar inte mycket till jul.

   Jag som just köpt Eldorado risgryn! Eller om det var Garant.

   Radera
 7. Att skriva upp saker man kan förbättra är en bra sak rent generellt skulle jag säga. Och när det kommer till julen så kan det mesta förbättras. Inklusive maten.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, skriver man upp blir det mer på riktigt. Dessutom kan man ju inte hålla allt i huvudet.

   Mycket julmat är skit. Undrar vem som skulle komma på att äta sylta någon annan tid på året :)

   Radera
 8. I år blir sista julen utan firande. Min dotter är 20 månader och nästa år tror jag hon kommer kunna tillgodogöra sig lite av julfirande. Annars har det mest blivit jobb de senaste åren, så även i år. Julbord är som du säger ingen höjdare, vare sig norskt eller svenskt. Man får behålla det goda och fylla på med annat man gillar. Glöm inte att handla i tid förresten så du inte "går tom". Lär bli många dagar då "butikken er lukkat".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra påminnelse! Det där är något man överhuvudtaget får lära sig den hårda vägen i Norge, stängda dagar. Vanliga matbutiker har ofta stängt på söndagar, men även andra. Statens Vegvesen, statlig myndighet motsvarande svenska Vägverket, kan ha helt stängt en vardag i veckan.

   Radera
 9. Jag förstår att du har en trevlig jul om du slipper momenten med julklappsutdelning. I hemlighet önskar jag att jag slapp med :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att slippa julklappshetsen är det bästa med hela julen.

   Radera
 10. Men jag är ju så pass finkänslig att jag förstår det skulle bli typ dålig stämning om jag tog upp den grejen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det barn med inser jag att det är svåravvecklat, men att vuxna ska ge varandra julklappar har jag faktiskt aldrig sett poängen med.

   Radera