lördag 25 december 2021

Statliga ministrar på privata korståg

Eftersom jag tidigare kallat Dagens Industris PM Nilsson för politisk papegoja vill jag i rättvisans namn lyfta fram när han gör något bra också. Som nu, när han tar Engelska skolan i försvar och – inte minst – ifrågasätter rimligheten i att ministrar och andra politiker jagar enskilda näringsidkare.

Läs gärna hela artikeln, men ett par av Nilssons exempel är att statsminister Andersson helt felaktigt (lögnaktigt!) påstått att Engelska skolan fört över miljardbelopp till Florida, skolminister Axelsson Kihlblom sitter på Twitter och säger att Engelska skolans grundare Barbara Bergström ”inte brinner för skolan men för pengar” och får medhåll av utbildningsminister Ekström. Ni vet, hon som fuskade i Pisa och ljög om det. Vad brinner ni själva för då, ministrar, mobbing i största allmänhet eller att göra svenska skola till den sämsta i världen och inte bara i Europa?


Allt går bra, inget att se här...

Jag köper att man är motståndare till friskolor. Då får man stå för det, och varför, men då måste man ha riktiga argument. Att antyda att friskolorna inte är bra för eleverna går dåligt ihop med att elever står i kö för att få gå i de från politiskt håll förhatliga friskolekoncernerna. Vad säger det annars om ministrarnas syn på föräldrarna?

Något annat som stör mig är begreppet ”marknadsskola”. Med det vill man låta påskina att det är en fri marknad och att föräldrar kan köpa sig förbi köer. I själva verket är skolbranschen en av de mest reglerade. Skolpengen som följer med eleven struntar i om föräldrarna är rika eller adliga. Det som skaver är 1. att privata alternativ ger valfrihet och 2. att de många gånger gör det bättre än de kommunala skolorna.


Byta skola?! Varför vill du det?

Om det på allvar vore ”vinster i välfärden” som störde skulle ministrarna vara lika fräna mot att privata byggföretag bygger skolor och vårdhem för ekonomisk vinning, privata städbolag håller dem rena och ofantliga mängder privatproducerad konst köps in för att smycka lokalerna. Kan de vara för att dessa näringsidkares verksamhet inte blir ett kvitto på oförmågan hos stat och kommun?

20 kommentarer:

  1. Så trött på dessa ständiga påhopp på friskolor. Min äldsta började på Engelska Skolan i höstas. En sak som ofta nämns är att den är segregerande. Så är det inte överhuvudtaget här. Gott om barn som har invandrade föräldrar eller invandrat själv på vår skola. Dessa föräldrar vill precis som jag se ordning och reda så det blir vettigt folk av våra barn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, ingenstans har jag hört att Engelska skolan stoppar vissa barn. I så fall vilken typ? Andelen invandrade barn lär knappast vara mindre där.

      Radera
    2. Ser i Karlstad bilköer till Engelska Skolan och Herrhagskolan (centrum) kl 8 varje morgon.
      En bas på NCC bodde i Kronoparkens villaområde och skjutsade ungarna till dessa skolor.
      Ville för allt i världen att de ej skulle börja i Kronoparkens skola ( getto ).
      Ändå var hans sambo medlem i Vänster partiet..

      Radera
    3. Sånt är lite fascinerande. Som att Lars Ohly hade sina ungar i privatskola samtidigt som man han propagerande för att endast de barn vars föräldrar har råd att betala själva skulle gå i privatskola. Då förstår jag inte hur man tänker.

      Radera
  2. Det som skaver mest tror jag är som du skriver valfriheten. Kanske är det "fel" sorts föräldrar/elever som aktivt väljer?

    SvaraRadera
  3. Även om jag håller med bloggaren i hans inlägg så är detta mer kopplat till julen. Även för mig som mindre religiös så finns det en mening med att sprida tacksamhet. Jag har gett bloggaren beröm tidigare, men kanske inte bugat o gett min tacksamhet för att han, och MMM, varit stora inspirationer att vända om mitt liv till något där jag själv tagit över rodret.

    Jag är mycket medveten om påverkan o glad!

    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, det var verkligen kul att höra! Blir lite rörd.

      God jul!

      Radera
    2. Vi kan tacka bägge två, jag är inte missunnsam på det viset ;-)

      Radera
  4. Ett litet slarvfel är ändå att jämställa undervisning med t.ex. lokalvård eller att bygga husen åt skolan. Det förra är kärnverksamhet, det senare är sådant som egentligen inte tillhör den kommunala kompetensen och då är helt naturligt att i första hand upphandla eftersom det är overheadkostnader. Själv är jag helt för valfrihet och konkurrens även inom kärnverksamheterna, men det är en rätt svår balansgång, med de lagar och regler vi har.

    När en friskola får indraget tillstånd t.ex. (det händer ju trots allt då och då), förväntas kommunen redan dagen efter ha lokaler, lärare, skolskjuts och skolmat på plats för samtliga elever. Samma om en privat vårdgivare kursar - då ska kommunen omedelbart ta hand om alla brukare och uppgifter. Om kommunerna inte klarar ett snabbt övertagande blir det ett jäkla liv - om man istället har en beredskap för att klara sådana situationer så klagas det på resursslöseri och ineffektivitet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske inte kärnverksamhet, men kommunala städbolag är inte ovanligt så om de verkligen ville skulle de definitivt kunna sköta lokalvården "in house" och ändå hör man inga politiker ropa om det.

      Ja, kommuner har åtaganden och utmaningar, men de har också en nästan obegränsad budget. Och "ett jäkla liv", var då? Politikerna försörjer ju stora delar av media vilket brukar påverka deras vilja att granska.

      Radera
    2. På senare år har en friskola och två LOV-verksamheter stängt i grannkommunen, plus ett par LOV-verksamheter i en annan grannkommun. Man kan inte säga att det gick obemärkt förbi, vare sig i media eller i andra forum. Under mitt kvartssekel i kommunal tjänst så har diverse verksamheter avvecklats och lagts ut, med varierande resultat. Ibland blir det fördyringar eller lägre kvalitet. Andra gånger ganska lyckat. Men så länge det är kommunal kompetens enligt kommunallagen har kommunen ansvaret oavsett vem som utför.

      Radera
    3. Samtidigt kan man ju undra varför de lägger ner ifall allt "intrång" på kommunal/statlig verksamhet är som att tälja guld med smörkniv.

      Radera
    4. Ja, bara för att saker drivs i företagsform behöver det ju inte vara kompetenta ledningar bakom. Som jag förstår det så förekommer det en del fusk i några av de mindre LOV-bolagen. Anhöriga som anställs men inte utför något jobb och liknande, vilket inte heller är så effektivt användande av mina skattepengar. De större nationella bolagen är nog bättre styrda och kontrollerade. Som sagt, en svår balans att få ihop.

      Radera
    5. Jag vet inte. Har en känsla av att de stora har tre lager av underleverantörer, så det är nog minst lika mycket mygel där.

      Radera
  5. Finns det en enda sak eller ting som staten gör bra idag? Förr fanns det, men nej inte nu. För de tycks ägna merparten av tiden åt att ljuga sig fram i media istället samt att prata illa om ting de inte tycker om. Ett totalt ja haveri. Men, det går så när det inte finns ett uns kvar av oberoende och granskande media, eller tjänsteansvar.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det får vi väl hoppas att det finns, men det är ju inte främst det man ser.

      Radera
  6. Båda barnen på IES, kan bara tacka...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Av det jag sett hade det även varit mitt förstahandsval.

      Radera