onsdag 1 december 2021

Billig mat i Norge

Enligt jämförelsesajten Expatistan är mat 31 procent billigare i Stockholm än i Oslo. Jag vet inte hur de kommit fram till den siffran, men mat är dyrt i Norge. Det betyder dock inte att all mat är dyr, överallt och hela tiden.

Kort datum, rabatter på utgående varor, verkar inte lika vanligt i Norge som i Sverige, men på Coop har man ett koncept kallat ”nullvisjon” med syfte att ingen mat ska kastas. Frukt & grönt som ser lite trist ut hamnar på nollvisionshyllan där allt kostar 10 kr/kg. Man tar en särskild papperspåse, blandar hur man vill därifrån och betalar 10 kr kilot, vilket ju faktiskt är billigt även med svenska mått mätt.

Som jag var inne på häromveckan får man på det sättet chansen att testa sånt man inte hade tänkt äta. En gång fick jag med mig några hekto champinjoner, så då blev det varma mackor med svampstuvning. Nästa vecka var det äpplen – äppelpaj.

Men det finns en butik som dragit det här ännu längre. På Holdbart säljs bara stora partier av mindre lyckade restlager, med upp till 90 procents rabatt. Butikerna har ett öststatsutseende som får Ö&B att verka som en inspirerande miljö, men det kvittar när man kan göra klipp.

Jag har ju berättat att jag dessutom lyckats hoppa över ett par led – grossister och detaljister – genom att handla direkt från producenterna, men även i butik kan man komma hyfsat lindrigt undan. Det finns bonusprogram som ger rabatter och återbäring, men så finns det också vanliga extrapriser beroende på felköp eller säsongsvariationer. Ju högre matpriser ett land har, desto mer går att spara på att vara lite fiffig.

28 kommentarer:

 1. Trodde du skulle skriva om Strandhäll ;)

  Två meningar som jag inte får ihop: "Nu står det står klart att det rör sig om nio skulder hos myndigheten sedan 2018."

  "– Jag har alltid haft ordning på min ekonomi och aldrig haft några betalningsanmärkningar, men de här hade jag faktiskt inte koll på. Men nu är de betalda, sade Strandhäll i SVT:s Aktuellt i går."

  Nio betalningsanmärkningar, det är anmärkningsvärt mycket för någon som har "koll". Jag har aldrig haft koll på min ekonomi innan 2017(mycket pengar in, mycket ut...), men jag har ändå fattat att det är bra om man betalar inkassobrev, inte så svårt. Rätt många IT-konsultjobb som kräver noll betalningsanmärkningar, tydligen ok att vara minister med nio stycken..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker undvika svensk politik så mycket som möjligt. Har knappt koll på vem som är statsminister nu, men eftersom jag har ett särskilt ont öga till Strandhäll får det kanske bli imorgon. Jag får inte heller ihop det.

   Radera
  2. Börjar ju riktigt bra för henne... Säkert samma koll på politiken som på sin ekonomi. Pinsamt av Maggan att utse henne och pinsamt av strandhäll att inte klara att ha koll o betala...

   Radera
  3. Ja, hade jag varit yrkespolitiker (och Strandhäll har ju i princip inte haft ett enda riktigt jobb utanför politik/statsförvaltning) hade jag sett till att sköta mig bara därför, även om jag hade struntat i pengarna.

   Radera
  4. Har hon gjort något olaglit?

   Radera
  5. Nej, hon har bara handlat och glömt att betala så att fogden fick ta över. Inget som inte flera socialdemokratiska ministrar gjort före henne. Förmodligen även andra partiers även om jag inte kommer ihåg någon just nu.

   Radera
  6. Tack sparo för dina insiksfulla och begåvade svar. Har du några åsikter om Hanif Bali och hans barnlängtan?

   Radera
  7. Var inte så elaka mot Strandhäll nu. Hon kan väl inte hjälpa att alla hennes pengar tydligen går till plastikoperationer?
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  8. Om det är så kan hon definitivt hjälpa det. Men det är upp till henne, hon får köpa vad hon vill för mig. Bara hon betalar!

   Mer om det i bloggen imorgon.

   Radera
 2. Man kan ha tur också och råka gå in för att handla i byns lilla butik just när glassfrysen visat sig krångla en slutgiltig gång. Två fulla kassar med glasstårtor o annan blandad glass mitt i sommaren helt gratis förutom kassarna, ja tack! 😊
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en bra deal! Ända missen skulle vara att det är just då min frys börjar fyllas på med frukt och bär inför vintern.

   Radera
 3. Hur är bär och svamp tillgångarna där du bo? Bra möjligheter att plocka själv? Och fiske? kan du inte fylla frysen med lite nyfångad öring, harr, abborre? Sånt är ju svindyrt i affär men på rätt ställe lätt att fånga själv i sjö och åar..
  Eller fuska och kanske köpa av någon granne som lägger nät och kan sälja lite:-)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svamp hittar jag inte, inte i något land, jag är helt svampblind.

   Och jag är klart oroad över blåbärstillgången. När jag åkte runt med husvagn plockade jag lite blåbär, men där jag bor har jag inte sett blåbärsris någonstans så risken är att jag får åka för det. Men så fall gör jag det, tjugo liter blåbär måste man ha i frysen om det ska kunna kallas för ett hem.

   Jag har inte varit mycket till fiskare, men är sugen på att pröva det.

   Radera
 4. Abborre är ju tacksamt att börja med, bra matfisk och ganska lätt att fånga om man är på rätt ställe. Att meta upp dem kräver knappt någon utrustning, bara ett långspö, lina, krok och mask. En hundring för utrustningen ca och den funkar också om du hittar vattendrag eller småsjöar med öring. Sen är det väl effektivare med kastspö men då pratar vi ju direkt om större investering och kanske inte där man börjar om man inte vet om intresset håller..

  Kanske har tom de du köpte av lämnat ngn fiskeutrustning i något förråd..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror t o m att jag har ett par metspön. Kan möjligen behöva ett flöte eller så.

   Menar du att man även kan meta öring eller kräver det kastspö? För det har jag knappast, så det får bli nästa steg utifall att metandet faller väl ut. Öring heter ørret på norska och den verkar väldigt vanlig här.

   Radera
  2. Ja, man kan absolut meta öring. Nu vet jag inte alls vilken geografi du bor i, men om det finns mindre skogsbäckar kan det finnas bäcköring, de går att meta med långspö och mask. Kräver lite övning med teknik kanske för ofta är det rätt svåråtkomlig terräng och lätt fasta i buskar, träd, botten, etc. Men när man fått lite snurr på det tycker jag det är ett av de mest spännande fiskena som finns, och bra naturupplevelse eftersom man är ute i orörd terräng ofta. Öringen står inte i de mest strömmande partierna utan du ska leta efter höljor, lite djupare partier med lugnare vatten mellan de mest strömmande partierna..

   Känsliga bestånd dock, så helst tar man bara upp en middag och återsätter fisk om det nappar för mkt. Har varit med om för många bäckar som fiskats sönder då fiskare plockar upp allt de kan. Bäcköringen är liten, ofta några hekto bara, mindre än öringar du kan få i insjöar.

   Får man fisk så tar man bara ur öringens inälvor och stoppar dem hela i stekpannan med mkt smör och lite salt och peppar. En delikatess!

   Har du mindre vatten, små tjärnar med öring, så går det också att meta från land. Råkar du få större öring på metspö så blir det knepigt dock för då sliter de troligen av linan. Men fisk upp till kilot kan funka om linan är bra..

   Sen vet jag inte hur det är med fiskekort, det bör man ju kolla upp innan så klart...

   Radera
  3. Öring finns, hela landet är helt nedlusat med öring så här ska fiskas. Förhoppningsvis blir i alla fall katterna glada. Tror inte att jag blir så bra på det att jag riskerar några bestånd.

   Fiskekort ska givetvis kollas upp. Behövs det får man se till att ha en flyktväg ;-)

   Radera
 5. Holdbart skulle definitivt vara en butik i min smak :) Mitt Willys är lite av en guldgruva vad gäller 50% rabatterbjudanden. Det är mycket sällsynt att huvudingrediensen i min matlagning är till fullpris. Ofta går det ju att frysa in många ingredienser och använda vid senare tillfälle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte synd om de som tvingas jobba i den tråkiga miljön, men som kund gillar jag verkligen idén.

   På slutet i Sverige hade jag två Willys ganska nära och genom att växla mellan dem lyckades jag t ex köpa mjölk till extrapris nästan jämt och hade oftast 5-6 liter i frysen.

   Radera
  2. Mjölk har jag aldrig fryst, däremot grädde. Men det funkar troligtvis för att dricka (?) och definitivt i kaffe eller till matlagning.

   Radera
  3. Jag fryser ofta mjölk. Funkar till allt, även att dricka, men det gör jag nästan aldrig. Dock kan folk bli lite tveksamma när man ställer fram en liter som gick ut för två månader sedan :)

   Radera
 6. Holdbart liknar väl Matsmart här i Sverige. (med fysiska affärer dessutom)
  Inga frysvaror/färskvaror och ofta korta datum.
  Har du fruktträd och bärbuskar på ägorna?
  Det ser ut att ha varit en gård en gång i tiden. Där MÅSTE det gå att hitta nässlor till våren.
  Du lär dom förra ägarna smita.... Utan att avslöja svampställen?!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, som jag förstått Matsmart har de inte fysiska butiker, men idén är väl densamma.

   Nässlor finns, inte många fruktträd.

   De förra ägarna var inte precis svampplockartyper :)

   Radera
 7. Jag läste för några år sen en reseberättelse av några svenska studenter som bilat runt med minibuss i Norge för att åka skidor under vårvintern. De hade förstås som studenter begränsad ekonomi, och lärde sig att utnyttja att vissa norska butiker tydligen skänker bort matvaror vars datum gått ut men ändå är ätliga; de får alltså inte säljas men skänka bort är tydligen OK.
  Det varierade vad de kom över men det var allt från läsk till bröd och allt möjligt vill jag minnas. Kan kanske också vara värt lite efterforskningar och en eventuell artikel om detta fenomen fortfarande förekommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är inget jag känner till överhuvudtaget, men det är ju möjligt att man kan tigga mat om man är ung och snygg. Bägge de tågen har gått för mig, det ena stannade inte ens på perrongen :)

   Radera
  2. Nej jag fattade det mer som att det var någon form av etablerad verksamhet som antingen vissa eller alla butiker körde med i Norge. Om varorna bara ställdes ut eller om de fick fråga efter dem minns jag dock inte. Kan ju vara värt att undersöka åtminstone.

   Radera
  3. Jadå, jag fattade att du inte föreslog att jag skulle tigga. Det här ska absolut kollas. Coop-lösningen tycks vara en samlad lågprishylla, men hur övriga kedjor gör vet jag inte.

   Radera