söndag 19 december 2021

Fira en sansad jul!

Är du typen som laddar i elva månader för att sedan fira jul som en dåre ska du såklart fortsätta om du trivs med det, men min känsla är att många rycks med i en julkommers som inte är helt frisk.


Om man skulle ta och köpa några lampor till...

Less is more tror jag inte har någon bra översättning på svenska, men principen kan ändå brukas. Varför slänga ihop femton rätter till julbordet (när ingen vill eller orkar äta fler än fyra, och exempelvis sylta är inte en av dem, för ingen vettig människa gillar sylta), dricka femton snapsar (efter fem är det ingen som gillar dig) och ge ungarna femton julklappar var?

Gör några riktigt bra rätter (eller köp färdiga, jag skulle inte drömma om det, men en gång om året må det vara hänt) och ge ungarna ett par riktigt bra julklappar. Om de är i ålder att de uppskattar dem, tillräckligt små barn kan man faktiskt ge vad som helst, det är själva klappöppningen de får ut något av.

Vidare är det inte lag på att man ska ha julgran, julgardiner, julljusstakar, julvadfansomhelst... Det är ju nedlusat av jul överallt, så jag har ofta tyckt att det varit skönt med en julfri zon hemma. Det räcker gott med att ställa en julmust på bordet i december så har jag pyntat så det räcker. Ni gör hur ni vill, men med fem dagar kvar kan det vara idé att stanna upp och reflektera över om julfirandet är på väg till rätt nivå.

31 kommentarer:

 1. Jag har trappat ner min nivå avseende "julbordet". Delar upp det numera över flera dagar. Kommersen är NOLL andel hos mig, det slutade jag med för 20 år sedan helt och hållet. Går mest bara omkring och garvar åt tramset och hysterin.

  Att laga traditionella rätter, som tex att grav laxen eller fixa ihop sillvarianter är blott ett nöje för mig. Hence mitt stora matintresse. Samma med Nyårsafton, det roligaste av allt är att fixa maten. Jag står helst av allt i bakgrunden inne i köket på Nyårsafton och ser på festen.

  Alla är vi olika ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alla är vi olika, men jag tycker också att det är skönt att slippa julklappshetsen. Mat äter jag varje dag, men aldrig tio rätter.

   Radera
 2. Ledigheten jag normalt sett tar kring jul är värd att se fram emot.

  Annars skulle jag helst bara ta en rejäl jullunch med de närmsta och sen kunde det vara bra så. Det är inte alltför långt ifrån hur det brukar se ut.

  Jag får intrycket av att många blir lätt avundsjuka när jag berättar om hur enkel julen är =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt så! Som att de egentligen skulle vilja ha en mer sansad jul, men de tror inte att det är möjligt.

   Radera
 3. Nu överraskar du oss igen. Jag trodde nog du hade ett rejält julfirande, med full kommers. Tomteskägget har du ju redan liksom :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske borde jag likt Thorsten Flinck boka in tomtegig hela julafton.

   Radera
 4. Alkohol har vi ingen på julbordet. En kopp glögg innan julbordet sedan är det julmust som gäller. Någon gång i min barndom serverades det svagdricka vilket jag glatt smakade på. Det smakade fan! Tillbaks till julmusten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svagdricka har jag också väldigt svårt för. Logiskt eftersom jag ogillar öl, men tycker att den blir mer odrickbar ju mindre alkohol det är i den.

   Radera
 5. För den som vill tagga ner kan jag bara plussa för bloggarens utsökta En liten jävla julhälsning från julafton 2017. En humoristisk pärla.
  Mvh Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den hade jag nästan glömt bort. Har lite dåligt samvete för att jag sa "Fylle-Arne Weise", men till mitt försvar så levde han då.
   https://www.youtube.com/watch?v=-gTVRA7lOV0

   Radera
 6. Att fira jul är rasistiskt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mot vilken ras då? Uttrycket "vit jul" handlar vanligtvis om snö eller brist på alkohol ;-)

   Radera
 7. Än så länge är mitt hem en julfri zon. December går så fort och nu är det bara fem dagar kvar till julafton. Mängden förberedelser är minimal, jag har beställt hem en stor träbox med rit- o målargrejer till kära sambon plus även en filmsamling med Slas-filmer från 70talet åt henne, det är nog allt. Ett stort paket köttfärs som delmängd till jultacon är inhandlat, övrigt behövs fyllas på med, inklusive julmust, det vill jag inte vara utan. Om gud vill o byxorna håller kanske jag lyxar till det med gravlax, hovhästarsås o en kruka stilton också, men arbetsförmedlingen snöt mig på 5000 kr denna månaden pga ett missat samtal som då blev uppskjutet 22 timmar så mkt tveksamt. Knyter nog på mig en röd slips på julafton o det får vara hushållets julprydnad. En festlig snara om halsen, i samklang med den verklighet vi har att leva och interagera med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Julfritt här med. Ska kolla med grannen i veckan om jag kan köpa mjölk så att det blir lite risgrynsgröt, det är det enda jag tänker göra. Jo förresten, när du säger julmust slår det mig att jag tänkte köpa en flaska norsk julebrus för att kolla vad som är grejen med den.

   Slas-filmer från 70-talet... Antar att vi snackar Yngve Frej, På Palmblad och rosor, Henrietta...? Bra julklapp!

   Radera
  2. Exakt de, och skam till sägandes lika mycket för min glädje! Annars är det min stora behållning av julen, att ge mina nära o kära något genomtänkt som de kanske inte ens visste de ville ha. För min del önskar jag inget, o jag menar det helt ärligt.

   Radera
  3. Du får önska fred på jorden :)

   Radera
  4. Det är mitt standardsvar, med Loffe bakom örat. 😊

   Radera
 8. Alkoholen kan man gott slippa helt på julen, särskilt om det finns barn med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hittills har jag inte träffat någon som tyckte det var kul när föräldrarna drack.

   Radera
 9. Julgran, adventsljusstakar samt chokladkalendrar samt 500kr per person i julklappar. Det är så vår jul ser ut. Vi värderar tiden tillsammans mer, spela sällskapsspel, laga mat, kolla julfilmer osv..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Julgran är obegriplig för mig, men vi är alla olika. Annars låter det trevligt.

   Radera
  2. Det är mest för barnens skull, de klär granen medan vi vuxna käkar upp godiset o dricker glögg 🤣

   Radera
  3. Ja, samlar det familjen (=distraherar barnen) kan det vara värt pengarna och mödan med att städa undan eländet sedan.

   Radera
 10. Julgran med småbarn är en historia i sig. Både jag, sambon och barnen tycker det är mysigt och fint. Vi tog in vår idag och jag har sprungit och satt tillbaka kulor hela kvällen... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hade ofta julgran när jag var liten, men inte varje år och jag minns inte att jag saknade den då. Den tog mycket plats (=lekyta) och barren blev vi väl inte kvitt förrän framåt påsken. Jag tror jag föredrar festivus-traditionen - en aluminiumstolpe:
   https://www.youtube.com/watch?v=LTGuhioB9ZE

   Radera
 11. https://tt.omni.se/sa-mycket-lagger-svensken-pa-julfirande/a/0GX9r6

  Den genomsnittlige svensken lägger 6500 kr på julklappar, pynt och julmat. Helt galet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är det faktiskt. Särskilt om man betänker att rätt många likt mig spenderar 0 kr, vilket "tvingar upp andra till 13000 kr.

   Men att orsaken till den lilla minskningen skulle vara "klimatångest" tror jag dock inte ett dugg på. Möjligen för att de slipper köpa klappar till släktingar som säger sig INTE ha klimatångest för de blir väl inte bjudna :)

   Radera
 12. Vi har flera decemberbarn i närmaste släkten och bland goda vänner. Så fokus på allt vad jul innebär är ofta uppskjuten till sista sekund. Fast igår bad tonåringarna mig att köpa "nonstop", den klassiska varianten, för det ska tydligen byggas pepparkakshus idag eller imorgon.
  Vi fick vid en av födelsedagarna i veckan höra av en släkting "snälla, ni gör väl er gravade lax för den är så god". Eftersom vi också tycker det så blir det gravad lax till knytkalaset.

  Tonåringarna har skrivit väldigt korta önskelistor. De har faktiskt svårt att få ur sig något. "Men jag har faktiskt inget speciellt som jag önskar mig" säger de. klokt, men svårt när de fortfarande är i åldern att de gärna vill ha paket.

  Det blir en lugn jul. Kanske att vi hinner städa lite, eller kanske vi inte orkar. Men det blir en gran och lite julig utebelysning är redan uppsatt (för att mota bort mörkret).

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knytkalas är en bra lösning på julen om man envisas med att äta många rätter.

   Ge dem pengar! Det är den perfekta presenten för den som inte önskar sig något speciellt för närvarande.

   Själv hade jag tänkt dammsuga idag, men jag "räddades" av snordyrt strömpris. Kanske går det ner till imorgon ;-)

   Radera
  2. Eftersom alla som vi vill fira jul med bor inom rimligt avstånd så att det till och med går att åka lokaltrafik (även på julaftons kväll) så behöver ingen härbärgera långväga gäster. Vilket är jätteskönt! Vi har alltid sett det som självklart att det är knytis på storhelger. Och så får man hem lite blandade rester att äta de följande dagarna.

   Spargrisen

   Radera
  3. Se till att ha busspengar bara:
   https://www.youtube.com/watch?v=ReALMSZW5VA

   Radera