tisdag 21 december 2021

”Fattig” student

I Norge finns en influencer som heter Karen Elene Thorsen, men som främst går under namnet ”Fattig student”. Det verkar vara en trevlig människa på alla sätt och egentligen är jag inte kritisk mot henne utan mot samhället i allmänhet och studenter i synnerhet.

Fattig student började blogga om ”billig” mat för studenter. Tanken var att studenter antagligen inte har plats eller framförhållning för att ha alla möjliga matvaror hemma. Fattig students koncept går ut på att man med relativt få ingredienser ska kunna sätta ihop fyra olika middagar för en person.

Det är bara det att de fyra middagarna tillsammans kostar 250 kr! Det tycker hon är billig mat och jag börjar förstå varför hon är fattig. Själv tycker jag att en billig middag kostar 1,35 kr och även om jag inser att jag troligen får svårt att fixa en hel dags mat för en tjugolapp i Norge har jag hittills inte ätit en enda middag som kostat över en tjuga ens med ordinarie norska butikspriser.

Jag upplever att det är likadant i Sverige. Studenter gnäller över hur himla svårt det är att få ihop sin budget samtidigt som de kräver att få bo på gångavstånd från universitet, dricka öl tre kvällar i veckan samt äta och göra vad som faller dem in. Jag vet studenter som jobbat extra och klarat livhanken på enbart studiebidrag, men i ärlighetens namn var det ett tag sedan.

Å andra sidan finns ju studielån för den som önskar, om man inte kan tänka sig att jobba extra på kvällar, helger eller åtminstone över sommaren. Själva idén med att plugga är väl ändå att det så småningom ska leda till arbete. Fast ibland undrar jag.


Alla gör sina val. Jag ser inte ner på människor som äter middag hemma för över 60 kr i snitt. I reklamen för Fattig students kokbok presenteras detta som ”halverade matutgifter”! Ur led är tiden.

30 kommentarer:

 1. Hmm nej 60kr per person och middag låter inte billigt. När jag studerade så sparade jag nog ihop runt 20 000kr på ett år. Så det räckte över sommaren när jag inte fick csn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inte illa! Men ack så ovanligt.

   Radera
  2. Jag hade låga fasta kostnader och deltog knappt i "student livet" inga pubrundor och när jag flyttade in 2011 så var avgiften på ettan jag bodde i 2004kr/mån. Om jag hade kommit ned i dina matkostnader så hade jag kunnat investera en del på börsen också, men på den tiden när jag inte hade läst på om fonder/aktier så känndes det som något krångligt och riskfyllt :)

   Radera
  3. Bra jobbat ändå, kan jag tycka.

   Radera
 2. Du borde kunna bryta dig in på marknaden Sparo och visa var skåpet ska stå? Tänk dig: Sparos kokbok !
  '
  Det finns nog många ekonomiskt förståndshandikappade som behöver hjälp, tex Strandhäll? Eller alla de som Socialdemokraterna nu försatt i ekonomiskt utanförskap genom skatter, elpris och bränslepris.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag absolut tänka mig, men tror inte förlagen kan det. Annars skulle jag säkert kunna göra underverk med hennes ekonomi. Det kan å andra sidan nästan vem som helst.

   Radera
  2. Det låter som en undanflykt :) Vem behöver ett förlag när det finns internet och blogg? Jag skulle köpa faktiskt, av rent intresse.

   Radera
  3. Det ÄR en undanflykt, men en kokbok är per definition en bok och en bok trycks på papper, antingen av ett förlag eller också gör man det själv. Mitt intresse av marknadsföring är exakt noll, så ska den gå att prångla ut till fler än de närmast sörjande behöver jag ett förlag. Och kokböcker går det ju faktiskt bokstavligt tretton på dussinet, min skulle aldrig vara en av dem.

   Radera
 3. Jag köper mat för 1200 i månaden, har en extra i maten c a trettio gånger på en månad, det blir 10 kr per portion för mig.Tycker inte alls att det är speciellt svårt att få till bra mat för en billig peng. Jagar extrapriser och köper sällan något i onödan. förstår inte hur tjejen bär sig åt, inte äter hon ärtsoppa iallafall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag fattar inte heller. Tror att hon har någon slags utbildning i näringslära och det är säkert inte dålig mat. Men exceptionellt billig är den banne mig inte,

   Precis så, genom att leta extrapriser och köpa sånt som är billigt för stunden eller säsongen går det att äta både gott och nyttigt för rimliga pengar.

   Radera
 4. Redan då (och långt före) min studenttid lagade jag i princip alltid min egen mat och cyklade hem på lunchen. Många av mina kurskamrater gick dock till diverse lunchrestauranger och betalade 8ggr mer för maten.

  Däremot deltog jag ibland på studentaktiviteter, men det var ju på olika kårer och till starkt subventionerade priser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och t o m jag fattar att man måste få dricka en och annan öl under studenttiden. Det är när man lever ett jävla partyliv och samtidigt gnäller över hur tufft det är som jag känner ett behov av en återkoppling från verkligheten.

   Radera
 5. I lund när jag pluggade så åt de flesta matlåda till lunch, fanns ju ett lunchrum/café med runt 20st microvågsugnar. I skåne så är det nära och smidigt att ta färjan över till Danmark också om man ville köpa billigare dricka 👍

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men även matlåda går att göra riktigt dyrt. Och den där drickan är billigare att hoppa över, även om den är inköpt i Danmark :)

   Radera
  2. Då får jag väl tillägga att när jag började pluggade fanns knappt mikro ännu. Inte ens mobiltelefon.

   Går något sådant att ens föreställa sig !?? ;)

   Radera
  3. Åtminstone mobiltelefon har jag inga problem att föreställa bort. Jag var vuxen innan de fanns mer än i "väskformat". Minns de första mikrougnarna också. De allra första hade lucka som man drog neråt, precis som en vanlig ugn. Fanns ingen som helst anledning till det, vad jag förstod, man försökte nog bara efterlikna de gamla ugnarna.

   Radera
  4. Jag var den sista i vår klass på universitetet som inte hade mobiltelefon, lite skämmigt kanske då jag läste telekom. Detta var 1998.

   Radera
  5. Jag var faktiskt nästan först för jag hade en sån där femkilosklump med batteri och spiralsladd. Det berodde på att jag ett tag bodde i ett område där det var svårt att dra in hemtelefon.

   Radera
 6. Mycket beror väl på boendekostnaden. Själv hyrde jag ett korridorsrum på 17 kvm för 3,5 kkr, då gick kalkylen ihop. Hade dock kurser som betalde 5-6 tusen och hade det lite tuffare.
  Mitt bästa budgetpris är studentens köttfärssås:
  Riven lök och morot som kokas med röda linser i köttbuljong och lite tomatpuré. Har visserligen inte räknat på portiosnpriset men många kronor blir det inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men betalar man 5000-6000 kr/månad undrar jag hur man bor? I Stockholm får man ju en mindre lägenhet på pendlingsavstånd för de pengarna.

   Det där låter lite som den linsgryta jag åt ikväll, fast med grönsaksbuljong. Garanterat inte över 5 kr/portionen.

   Radera
  2. 22 kvm studentlägenhet med pentry byggt för ca 20 år sen i Täby kostar 4500 kr/mån. Då bor man nära tåget som tar en direkt till Universitetet och KTH. Man kan säkert cykla men det är 15 km (ca 10 till Universitetet) så de flesta som bor där väljer nog SL-kort för nästan en tusenlapp till.
   Skulle du få tag på en liknande inne på Östermalm (kötid ca 1155-3290 dagar) så kostar den 5600-6200kr/mån.

   Det här vet jag för att vi kollade upp vad som kan vara rimlig hyra när vi byggde till en uthyrningsdel i vårt hus.
   Attefallare brukar kosta ca 10-15000/mån i Stockholms kranskommuner.

   Spargrisen

   Radera
  3. Jag har inte stenkoll, men har svårt att tro att du inte får ett boende klart under 5000 kr i exempelvis Gnesta eller Bålsta.

   Radera
  4. Håller med! Själv bodde jag kvar hos föräldrarna med lång pendling. Vilket de flesta av mina kursare från kranskommunerna gjorde.
   Vi hade många "utsocknes" (utanför Stockholms län) på vår utbildning och de var minst sagt bortskämda. För de kunde inte tänka sig att bo längre bort från skolan än att det 15 minuters cykelväg. För i de orter de kom ifrån så är 15 minuter med cykel låååångt ut på landet (eller ännu värre, i grannstaden). Att det kan ta 15 minuter att cykla till Stockholms Universitet från tex Fridhemsplan eller Skanstull, det hade de inte förstått.
   Men då ska man inte gnälla på att det är dyrt med studentboende (ja, det ÄR dyrt med studentbostad, tyvärr finns det de som inte har något val). Eller att matkostnaderna (och öl) är höga.

   Spargrisen

   Radera
  5. Ja, 15 minuter från Stockholms universitet är... inte på landet. Men jag känner igen resonemanget, bekvämt ska det vara.

   Radera
 7. Älskar ärtsoppa. Men blir sjukt gasig i magen av just denna maträtt. Har annars järnmage, men ärtorna är tydligen min akilleshäl:(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir inte det, men har inga tips. I och för sig är mitt stående tips att undvika tvåsamhet och då spelar det ju inte så stor roll ;-)

   Radera
 8. detta är Ot men läste precis en artikel som oprovocerat länkades till mig från avanza appen. det är en (feministisk) politisk opinions artikel av en till synes aktivist. tycker det är helt opassande, tänkte någon med din platform kan opinionera tillbaka, eventuellt.

  //Fredrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore mycket enklare om jag kunde få en länk till artikeln.

   Radera
 9. https://blogg.avanza.se/skillnaderna-i-sparandet-borjar-redan-pa-mellanstadiet/

  Är artikeln avanza länkade mig i nya appen, tittar man på tidigare artiklar av samma skribent ser man att det är en kvinnorätts aktivist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för den! Ja, herregud ja, jag fick de vibbarna redan när hon anställdes och sedan har hon sparkat in varenda fördomsdörr jag hade om feminister.

   Radera