Min matkostnad ligger runt en tjuga per
dag – frukost, lunch, middag, mellanmål, kaffe, te och frukt. Det
är knappt en tredjedel av existensminimum. Att jag äter billigare
än alla andra jag träffat (inklusive hundar och vällingbarn) beror
dels på att jag är vegetarian och handlar smart, dels på att folk
inte längre kan laga mat.
För en del är det värt mycket att
kunna äta vad som helst när som helst. Vissa ser hämtpizza och
fryspajer som guldkant på tillvaron. Inget fel med det. Eller jo,
det är ju skitmat! Hur som helst kan alla i Sverige som vill sänka
sina matkostnader göra det, de flesta skulle dessutom kunna göra
det och ändå äta både godare och nyttigare.
Jag äter ärtor, bönor och linser,
men också mycket rotfrukter, köper storpack av allt och anpassar
matsedeln efter vad som för tillfället är billigt. Och så ratar
jag hel- och halvfabrikat så långt det är möjligt, vilket innebär
att jag avsätter tid till att laga mat från grunden. Svårare är
det inte, men för den som vill ha inspiration är
nätet fullt:
Mat för max tio kronor per portion med
slutsumma för varje recept, inköpslistor och allmänna råd. Finns
även på Facebook.
Studentinriktning, med
kategoriindelning för pris per portion, men också för kött, fisk,
vegetariskt, frukost, efterrätt osv. Praktisk men ful sida.
En sida utan lågprisprofil, men
perfekt för att snabbt ta reda på vad man kan göra med
grönsaken som är billig i affären (eller som snart ruttnar i
kylen). Skriv ingrediensen i sökfältet och välj mellan recepten
som dyker upp på skärmen med bild och rubrik.
Jag är själv inte mycket för att
följa matsedlar eller ens recept, men alla sätt som funkar är bra.
Med framförhållning och engagemang skulle de flesta kunna kapa
tusenlappar från sin matbudget utan problem. Tvärtom, de flesta
skulle kunna göra det med ökad kvalitet och smakupplevelse.
Som vanligt får jag inte en
spänn av någon för att slänga in ovanstående länkar. Jag råkar
bara gilla vad de gör.
Du slår till och med oss....familj på 5 personer 3 500 per månad vilket ger en kostnad per person och dag på cirka 23 kronor. Då tror jag att vi vuxna äter för lite mer medan barnen (speciellt de två minsta) äter för mindre så jag skulle gissa att vår dagskostnad per vuxen är 30 kr....dyrt dyrt dyrt:-). Har sammanfattat lite om hur vi gör på bloggen för lite sedan... http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/mat-hur-vi-äter-billigt-och-bra
SvaraRaderaJag tror 23 kr är mer rättvisande även för mig, men då har jag som sagt inte fördelen av att snitta ner mig med barn.
RaderaTänkvärda tankar i ditt inlägg. Håller med om det mest (fast utan kött då).
Jag gillar "portion under tian" Hanna gör fin och bra mat men ibland räknar hon väl högt :-) hennes mat går ofta att göra ännu billigare.
SvaraRaderaMed det sagt - du måste ha stenmage... Eller så är jag bara extra känslig vilket är sannolikt som både glutenintolerant och laktosintolerant men några dagar på ärt- och baljväxter och/eller rotfrukter så håller jag på att explodera och hustrun klagar...
Du upplever inga problem med kosthållningen? För jag hade gärna levt billigare men jag verkar vara (och är) hälsomässigt begränsad vilket är ganska störande.
Bättre att de ligger lite högt än lite lågt.
RaderaJag har väldigt sällan problem med magen, vilket är märkligt efter allt jag utsatt den för (framförallt förr). Inga matsmältnings- eller andra problem alls.
Nästan orättvist :-)
RaderaNog för att torsdagarna i lumpen var besvärliga för de flesta men jag tror att vissa är bättre rustade för vegetarianism än andra. Jag hade förmodligen inte överlevt på medeltiden.
Jag är verkligen ingen dietist, men jag undrar om det inte handlar om tillvänjning, på samma sätt som att min mage skulle tröttna rejält om jag plötsligt åt kött.
RaderaHej och åh vad glad jag blir för att ni gillar Portionen Under Tian!
RaderaSom den dietist jag är skulle jag säga att det handlar dels om tillvänjning av baljväxter och en del individuella skillnader. Vissa baljväxter är svårare att bryta ned t ex kidneybönor, kikärtor, och gula ärtor. Linser är snällare. Och sen kan man ta till en del knep som att byta blötläggningsvatten flera gånger samt även när man kokar, byta vattnet 1-2 ggr. Det tar lite längre tid, men är man ute efter att jaga kronor så kan det ju vara värt det ;)
Och sen är det också ofta väldigt mycket enklare om för magen om man mixar dem, det blir ju betydligt mindre beståndsdelar då för magen att ta hand om.
Keep up the good work! :D
/Hanna
Tack för tipsen, Hanna! Och keep up the good work själv :-).
RaderaVad roligt med fler vegetarianer som sprider evangeliet om låga matkostnader! När jag bodde ensam hade jag inga problem att ligga under 900 kr i månaden och då åt jag pizza ute nästan varje helg.
SvaraRaderaÄndå träffar jag då och då på människor som tror att vegetarisk mat är dyr. Vet inte varifrån denna villfarelse kommer. Det finns ju nästan ingenting icke-vegetariskt med lägre kilopris än grönsaker. Möjligen någon udda svamp jämfört med falukorv eller hel kyckling på extrapris.
RaderaIbland får jag för mig att antalet vegetarianer växer.
Lite orättvist att jämföra kilopriser när kött har mycket energi per kilo och grönsaker i regel betydligt mindre energi per kilo.
RaderaDet vore kanske mer korrekt att jämföra kött med ärtor och bönor, men det är möjligt att kött ändå "vinner". Jag tror ändå att det skulle bli svårt för en köttätare i Sverige att komma ner på vegetarianers matkostnad.
RaderaJag har haft problem med magen och dåligt immunförsvar länge. Blivit av med dessa problem med lchf-kost. Det kostar lite mer men jag ser det som en investering i min hälsa. Lagar allting från grunden och lägger inga pengar på snabbmat, snacks etc. Skulle säkert kunna skära ner matkostnader en del men jag prioriterar god och hälsosam mat, skär ner på annat istället. Matlagning är dessutom ett av mina intressen, det tror jag hjälper mycket oavsett kosthållning :)
SvaraRaderaMagbekymmer kan jag (lyckligtvis) ingenting om, men själv äter jag nog så långt från LCHF man kan tänka sig (inget kött, måttligt med fett, mycket frukt och grönt och massor med kolhydrater) och snittar nog på en sjukdag vart femte år. Kan inte minnas förra gången jag däckades av en förkylning, men det bör ha varit på 1900-talet. Så det där med att immunförsvaret blivit bättre för dig gissar jag snarare hänger ihop med att du (som jag) skippar snabbmat och lagar från grunden med riktiga råvaror.
RaderaMen man ska göra det som funkar för en själv.