torsdag 29 september 2016

Säljord

Verklighetsbaserad dramatisering från 1998:

- Men varför i helvete ska jag investera i ett företag som inte har några färdiga produkter, inga kunder överhuvudtaget och som hittills inte tjänat en enda krona?!
- Men det är ju IT.
- Är det IT, varför sa du inte det direkt? Var skriver jag på?


Sedan dess har orden ändrats, men allt annat är lika. Vissa fenomen anses helt enkelt så heta att man bara måste slå till. Genom åren har B2B, digitalisering, artificiell intelligens (AI) och virtual reality (VR) använts på samma sätt. Man kan säga att dessa säljord är börsens motsvarighet till fastighetsmäklarens söderläge eller ”ljust och fräscht” för att signalera att det här är en guldgruva man måste slå till på utan dröjsmål.

Dagens ord är kanske augmented reality (AR) eller drönare, men det är också möjligt att det finns ännu mer hajpade ord sedan i morse för här går det undan! Jag säger inte att detta är bondfångeri, fenomenen är lika heta som en gång IT och bredband var. Men precis som då är det inte bara guld som glimmar, det gör även krossade glasflaskor (och priset för årets fånigaste metafor går till …).


Företag som inte tjänat några pengar kanske håller på med någonting som är så modernt att de helt enkelt inte har hunnit göra det än. Så har det förmodligen varit för såväl dagens som gårdagens högteknologiska bolag. Men det kan också vara så att deras verksamhet inte betalar sig för att den är skit. Det är inte bara morgondagens innovatörer som drar sig till nya tekniska företeelser, det gör också gårdagens misslyckade dumskallar, som ser sin chans att gömma tidigare misslyckanden bakom tjusiga ord.

6 kommentarer:

 1. Vad som är morgondagens vinnare eller nya innegrej kan jag inte spå.
  Jag kan heller inte se någon större nytta med drönare i ett publikt sammanhang, militärt har de väl funnits en längre tid utan vår vetskap.
  Det jag ser är ett väldigt tryck i de små bolagen..jämförelsevis med de stora ex ABB. ABB har gått riktigt bra på senare tid..ett br bolag helt enkelt. Men om man tittar på de små eller jätte små förhoppningsbolag.. så kan man se att det finns stora förhoppningar på framtiden, lite som i början av IT. Ett fåtal bolag kommer överleva, men de flesta blir till noll.

  Ja så ser jag på det hela just nu.

  Mvh
  Krp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde inte drönare kunna bli stort i bevakningsbranschen? Inte bara för att dokumentera/förhindra brott utan även för trafikbevakning, kontroll av järnvägsspår eller lite vad som helst? Jag vet inte, har själv aldrig investerat i det.

   ABB har jag blandade erfarenheter av, men håller med om att det är ett bra bolag. Många stora, lite tråkiga företag är och förblir långsiktiga vinnare.

   Fast förhoppningsbolag behöver inte heller vara fel. Tycker du är väl hård när du säger att de flesta blir till noll, även om de flesta såklart inte blir morgondagens ABB, H&M eller Securitas.

   Radera
 2. Ja ok, väl hårt att säga så. Jag tar den!
  Men kolla på en graf hur småbolag gått,, jämför med IT. Är det dyrt att köpa HM nu? ja lite dyrt kanske men vad jämför man med??
  Jävligt kul på börsen nu, då det smäller åt alla håll.

  bra klipp med foppa i inlägget ovan :)

  Drönare har jag svårt för personligen, men många ser och letar efter alternativ där. Mycket möjligt att jag har helt fel där likt mycket annat. Men drönare för att få hem en pizza?? Onödigt dyr och avancerad drön för att köra ut.. Ser samma med paket etc. OCH så har det snackats om det som "en framtida" grej.. Nej fel spår enligt mig. Drönare är redan här och på fel ställe,, de bombar, spanar osv inget vi kan köpa in oss i .

  /Krp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här får man tycka olika. Jag tycker bara att du generaliserar lite hårt. Småbolagsfonder (där många förhoppningsbolag ingår) har ju gått som tåget på ett par års sikt. Det finns bra, skit och bra skit överallt.

   Jag är fascinerad över att Sanna Kallur, men framför allt Foppa som verkligen inte borde behöva göra det för pengarnas skull, ställer upp i en sådan här reklamfilm. Bägge är ju stela som vandrande pinnar!

   Drönare för pizzaleverans är vi dock överens om. Det känns helt iskallt. För övrigt borde själva pizzorna också bli iskalla, det blåser där uppe.

   Radera
  2. Ja hårt ska det vara, menar mest att det är svårt att finna något köpvärt på lilla listan.Man får ju som tur är välja fritt hur man ska placera. Jag avstår från helt från smalcap och nedåt just nu. Jag väljer själv och kanske är jag en stor idiot, dumskalle, eller tom en pappskalle. Men så får det vara och jag är nöjd om jag inte är som alla andra.
   Jag har haft börsen som en hobby ganska lång tid, skrivit lite här och där, men nu sparat in på det förutom på ett fåtal platser.
   Gillar din blog och kollar in här nästan varje dag!
   Hoppas du fortsätter i samma tempo framöver.

   Mvh/ Krp

   Radera
  3. Vi försöker väl alla tjäna pengar. Går det bra går det bra, vad andra tycker om ens investeringar kan man inte köpa mat för.

   Tack för förtroendet! Jag kan varken garantera tempo eller kvalitet, men jag gör så gott jag kan.

   Radera