torsdag 22 september 2016

Gör det själv

”Do it yourself”, DIY, eller ”gör det själv” har blivit det nya mantrat. Man ska vara händig, det är tydligen det nya nu, efter att surdegsbaket tappat nyhetens behag.

Jag är inte särskilt händig, men snål och envis och det är en bra början. I min första lägenhet var jag en taklampa kort. Då tog jag en 1,5-kilos lingonsyltburk, en sån här:


Fast den jag använde hade handtag också. Jag vände den (ja, först åt jag ur den och diskade, annars blir det slabbigt), skar upp ett hål i botten i precis rätt storlek för lampsockeln, tryckte fast burken på sockeln, skruvade ditt glödlampan och vips så hade jag tillverkat en egen taklampa. Denna lingonlampa (ej att förväxla med lingonlimpa) blev en snackis i bekantskapskretsen. Jag insåg redan då att den var skitful, men den fyllde sitt syfte och var helt gratis. Och jag var 19 år gammal, kanske ska tilläggas.

Jag har alltid haft lättare för ord och siffror än färg och form. Min pappa var konstnärligt begåvad och gjorde tavlor. Jag har ett par av hans alster, målade på masonitskiva, men de saknade ramar och har lite knepigt format (fel mått och för tjocka). Ett tag var det populärt med ramar i naturträ, gärna drivved. Hur svårt kan det vara, tänkte jag, klöv två ”träd” mitt itu och gjorde egna ramar. Tjugo år senare har jag flyttat några gånger, men tavlorna är med.


Jag har tidigare skrivit om att jag tillverkat egna möbler praktiskt taget gratis. Visst är det lite bökigt, men varje gång jag slår mig ner med en kopp kaffe vid det här bordet får jag en lyckokänsla i kroppen. Den är svårvärderad, men svårslagen.


Gör-det-själv är något som förenar människor i hela världen. En del av oss har tummen mitt i hand, men det faktum att vi har tummar ger oss chansen att bygga våra egna saker.

”Icas returmaskin krånglade och vi hade lite tid över...”

14 kommentarer:

 1. Just känslan av att ha byggt/skapat något själv är svårslagen. Älskar själv att snickra och att till exempel få sätta sig en stund i sin nybyggda altantrappa är verkligen ett av livets glädjeämnen:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är den! Och även om det gått åt några svordomar under arbetet är det glömt om resultatet blir som planerat. Sen att jag alltid planerar att det ska gå snabbare än det gör är en annan sak, men det syns ju inte heller på resultatet.

   Radera
  2. Haha ja tidsåtgången brukar diffa rätt rejält mellan tänkt och faktisk:) Iofs brukar svordomarna bli färre om man låter det ta sin tid istället för att stressa;)

   MvH Pengaregn

   Radera
  3. Och (som med det mesta), vissa dagar ska man bara låta bli och göra något helt annat. Som datorn säger i kultfilmen Wargames: "The only way to win is not to play."

   Radera
 2. @Micke

  Gillar din blogg skarpt, ville bara skriva det först!

  Vad fyllde lingonsyltsburken för funktion i sammanhanget?

  Med vänlig hälsing

  J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det!

   Som alla lampskärmar, släppte igenom ljus men dolde och skärmade av glödlampan så att man slapp bli bländad.

   Radera
 3. Har du knutit Bokharan i 2ply eller 3ply?

  /Skägget

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knutit vad i vad? Menar du mattan så är den fådd (vilket är lite av en favoritkategori för mig).

   Radera
  2. Hehe, jag misstänkt att mattan tillhörde den kategorin. Orientaliska mattor kändes inte som ditt huvudsakliga tillgångsslag.

   Även om man gillar DIY så är kanske inte knyta matta det första man ger sig på.

   /Skägget

   Radera
 4. Lingonsyltburken var ju lysande :-)

  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Nej, den var verkligen anskrämlig. Å andra sidan, trots att det gått 25 år lever lingonlampan kvar som ett roligt minne. Allt annat i den lägenheten är glömt och begravet sedan länge. Så den var definitivt värd de tio minuter det tog att tillverka den.

   Radera
 5. Verkligen fina tavlor din pappa har målat, dina egenhändiga gjorda ramar passar ju alldeles utmärkt till. Gillar din blogg och ditt tänk vad det gäller återanvändning samt de vegetariska. ME

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, tack! Ja, jag tycker ramarna kompletterar skogsmotiven.

   Kul att höra! Jag försöker gå balansgång för att tillfredsställa både de börsintresserade och de som är mer roade av snål- och hushållstips, och förhoppningsvis inspirera mer än tråka ut :-).

   Radera