fredag 23 september 2016

Guldläge?

I måndags kunde vi läsa följande i Dagens Industri:

”Hedgefonderna storsäljer guldtillgångar och priskurvan kroknar. Vinden har vänt för ädelmetallen, bedömer analytiker.”

Sedan citerar man två av dessa analytiker som bägge är överens om att guldet ska falla resten av året. Den ene nämner 5 procent som en möjlig prisnedgång fram till årsskiftet, vilket inte känns helt orimligt om man tror på stabila börser, eftersom guldet hittills i år stigit runt 25 procent.

Men i onsdags var det dags för nya krigsrubriker:

”Guldveteranen Robert McEwen har en av de mer optimistiska guldprisprognoserna i branschen och tror att priset kan stiga med så mycket som 44 procent under årets sista tre månader. Det skriver Bloomberg.”

Jag klagar inte på att Dagens Industri, som den ledande affärstidning den trots allt är, redovisar olika sidor. Inte heller är det konstigt att förvaltare, analytiker och industrimän har olika uppfattning om framtiden. Tyckte alla lika vore börshandel en rätt trist verksamhet.

Men varför dessa galna rubriker där man med fet stil fastslår helt motstridiga uppgifter med två dagars mellanrum? En tredje variant hade varit att plocka in bägge åsikterna i samma artikel och gjort en balanserad redovisning av den så kallade verkligheten istället för, som nu, två artiklar där man antyder att alla tycker först det ena, sen det andra.

Jaja, som vanligt får jag väl ta på mig att göra den balanserade bedömningen. Det är sant att guldet gått upp 25 procent i år, vilket är väldigt mycket jämfört med många andra investeringsslag. Men för att komma upp i samma nivå som vi hade för bara två år sedan måste guldet upp ytterligare 35-40 procent, så till skillnad från många aktier som legat runt all-time-high den senaste tiden är inte guldet uppe på några extremnivåer.


Anledningen att jag spekulerar i guld är något som nämns i bägge artiklarna, att guld är en bra investering när det blåser på börsen. Huruvida det faktiskt blåser är en subjektiv bedömningsfråga. Brexit blev ju trots den oväntade utgången bara en lätt bris och aktier hyllas överallt som den enda vettiga investeringen. Men vi har fortfarande ett skakigt ränteläge i hela världen, oklara finanser i Kina, ett stundande presidentval i USA, en banksektor med många varningssignaler och en hel värld av börser som inte drabbats av en ordentlig nedgång på över åtta år.

Därför fortsätter jag att äga och spekulera i guld, men utan att peka med hela handen och berätta för omvärlden hur allt ligger till och hur det ska sluta.

6 kommentarer:

 1. Ja, skulle man följa alla experter blir det ju en hel del köp- och sälj. Vilket sätt använder du dig av för att investera i guld?

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kör en ETF som heter SPDR Gold Shares ETF (GLD), men hört många som föredrar fysiskt guld. Själv tycker jag det verkar för bökigt.

   Radera
 2. Vad tror du om gold miners ETF:er istället? Får ju större hävstång på guldpriset med det vad jag förstår. Så borde räcka med ett mindre kapital allokerat mot guld? Självklart blir det bolagsrisk också, men men. Tänker på en ETF som t.ex. VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX).

  Hälsningar
  Häst i sydväst invest

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äntligen lite djur i hatt i kommentarsfältet!

   Vad jag förstår är det ingen hävstång på VanEck Vectors Gold Miners ETF. Och själv är jag rädd för aktieexponeringen. Jag vill spekulera i guldpriset, inte mot företag i branschen.

   Radera
  2. Djur i hatt måste alltid lyftas fram :)

   Ingen hävstång i själva ETFen, men gold miners rör sig mer på guldpriset än vad guld gör. Men enligt vad du säger är det ju trots allt inte det du är ute efter.

   Radera
  3. Det är inte uppgång i sig jag är emot, men jag vill tjäna pengar på uppgångar i guldpriset utan att samtidigt riskera att förlora på prestationen hos enskilda guldgrävare.

   Radera