söndag 11 september 2016

Mer elgitarr i styrelserummen!

Det finns en massa olika orsaker till att köpa en aktiepost. Jag ska ärligt erkänna att en av de drivande krafterna till att jag hoppade på nyemissionen i A1M Pharma i början av sommaren var att grundaren heter Bo Åkerström och är sångare i kultbandet Torsson som jag lyssnat till på fyllan fler gånger än jag kan minnas, med hits som ”Det spelades bättre boll”, ”Blodomloppet” och ”Klippans centrum”. Det är killen längst fram till vänster:


Så här ser bandet ut 40 år senare (Bo Åkerström i mitten):


När Bo inte är rockstjärna är han forskare, och 1974 (några år innan första bilden är tagen) började han som doktorand forska kring ett protein som kallades A1M. Det var ett riktigt pissjobb. På riktigt alltså, han fick undersöka mänsklig urin.

Men eftersom Bo är en envis typ hade han 30 år senare klurat ut varför kroppen producerar detta protein och vad det är bra för. Det visade sig lindra följderna av oxidativ stress och kan användas i behandling av havandeskapsförgiftning och njurskador.

Företaget A1M Pharma bildades 2008 och aktien noterades 2013. Sedan dess har man fått igenom flera patent världen över. Precis som merparten av världens forskningsbolag tjänar de inga pengar, men det är ju inte så enkelt som att forskning är olönsamt. Rätt som det är smäller det till och miljarderna regnar, om inte bolaget dessförinnan köpts upp, vilket också brukar bli en jackpot för aktieägarna.

Jag har en kompis som ett tag bara handlade biotechaktier. Några gick åt skogen direkt. Andra tragglade på några år, men blev med tiden tämligen värdelösa. Och en liten klick smällde till och ökade med tusentals procent.

Huruvida A1M ska bli en sådan där tiodubblare vet ingen, men min magkänsla just nu är att jag inte ska ha så bråttom att göra mig av med den. Som vd uttrycker det, "en spännande höst väntar". Och den här veckan passerade aktien 2,65 kr. Nej, det är inte mitt anskaffningsvärde utan en supernördig Torsson-referens från den här låten:

4 kommentarer:

 1. Torsson måste vara ett av de bästa band Sverige fått fram. Alster som Klippans centrum och det Spelandes bättre boll är milstolpar i den svenska rockmusikens historia.

  Kanske köper 1000 aktier för att hedra Åkerström.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så! Men köp dem inte för att hedra Åkerström, köp dem för att tjäna pengar.

   Radera
 2. Detta A1M Pharma är en typ av bolag som jag aldrig köper aktier i. De är ofta inte mer än just spännande, och intressanta. Som seden bjuder tjänar man inga pengar, och nyemissionerna brukar avlösa varandra.

  Vi tänker oss att du tar 5000kr, och beger dig till ett roulett bord, och sätter pengarna på ruta 22. Vinner du får du 175000kr. Oddsen för att lyckas med bolag som A1M Pharma är ofta betydligt sämre.

  Skulle jag vilja tjäna pengar så presenterar bloggaren Gustav ett i mina ögon synnerligen intressant bolag. Den kanadensiska vintillverkaren Andrew Peller. Köper jag 1000 aktier så blir det för att hedra Åkerström. Har du någon förklaring till att kursutvecklingen pekar rakt ner i källaren?

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om det mesta. Det går att tjäna ordentligt med denna typ av förhoppningsbolag, men en stor majoritet av dem kommer att bli förlustaffärer. Tricket måste vara att göra en bedömning av vilka av dem som har en flygkraft på sikt. Skulle man lägga tiotusen kronor i vartenda forskningsbolag är det antagligen klart sämre än rouletten.

   "Rakt ner i källaren" reagerar jag lite på eftersom jag själv i skrivande stund har en tioprocentig vinst i mina A1M-aktier. Att aktien gått historiskt knackigt är ju just att de inte tjänat pengar och blivit tvungna till upprepade nyemissioner. Jag hoppas och tror att bitarna börjar falla på plats tack vare lyckade tester, tecknade avtal och godkända patent.

   Radera