lördag 10 september 2016

Skuldsanering

Först: Jag föraktar inte skuldsatta, jag fattar att livet kan gå åt skogen av en massa anledningar som inte innebär att man är en omdömeslös skithög.

Med detta sagt tänkte jag prata skuldsanering. Det funkar ju så att den som har tillräckligt hopplöst läge i sin privatekonomi kan få en betalningsplan och bli skuldfri genom att leva på existensminimum i fem år.

Det är något fint med detta. Alla människor har rätt till en andra chans. Men nog känns det för en utomstående som att många använder skuldsaneringen som en behändig livlina man alltid kan ta till. Av de Lyxfällan-deltagare som fått eller velat ha skuldsanering har åtminstone jag inte upplevt att de känt ånger eller visat ett behov av att göra rätt för sig. Visst, det är ett tv-program vars första prioritet inte är att redovisa hela sanningen utan främst ska underhålla, men så känns det.


Ytterligare bevis för den tesen är att det just nu är färre som ansöker om skuldsanering. Det beror nämligen knappast på att folk blivit bättre på att sköta sin ekonomi utan på att nya, generösare regler införs för den som söker efter 1 november i år. Regeländringen går i huvudsak ut på att man får två betalningsfria månader per år. Alltså låter folk sin privatekonomi förfalla ytterligare för att de slipper undan ännu mer av sin skuld genom att vänta med ansökan.

Skuldsanering innebär ju att fordringsägarna går miste om delar av sina krav för att på så vis ändå få in en del. Det är inte så att staten går in och täcker upp. Visst kan det vara skatteskulder och andra samhälleliga räkningar (varför det nu skulle vara bättre), men massor av stora och små företag förlorar pengar för att skuldsatta personer valt att köpa varor och tjänster de inte hade råd med. För andras pengar. Så kom inte dragandes med ”det drabbar ingen fattig”-argumentet, för exakt det händer hela tiden, alltså att människor får sin privatekonomi spolierad för att andra handlar för pengar de inte har.


Innan Kronofogden beviljar skuldsanering gör man en bedömning av framtida inkomster och om skulderna går att betala utan denna åtgärd. Vackert så, men borde man inte börja i andra änden och kolla hur skulderna uppkommit, noga förhöra sig om hur den skuldsatte tänkte i varje steg på väg mot avgrunden och väga in det i bedömningen?

Jag är less på argumentet ”jag visste inget för jag tog aldrig reda på det”. I förra veckan kunde vi läsa om en gubbe i Skåne som inte visste om att han fråntagits rätten att köra klass 1-moped eller att hans moppe var avställd. Hässleholms tingsrätt konstaterar att de ”inte kan bevisa att mannen haft uppsåt att bryta mot lagen”. Han hade nämligen inte öppnat kuverten från Transportstyrelsen eftersom han lider av ”en kraftig fobi för fönsterkuvert från myndigheter”.


Ja, vem gör inte det?! Jag skulle själv kunna ha fönsterkuvertsfobi om jag inte hade lidit av en kraftig fobofobi, alltså fobi mot fobier. Japp, även det är ett officiellt sjukdomstillstånd. Allt har en diagnos...

14 kommentarer:

 1. Sverige är fantastiskt! När jag gick i skolan fick jag lära mig att om man bröt mot lagar eller regler blev man straffad även om man inte kände till regeln eller lagen. Kanske är det annorlunda nu, eller åtminstone verkar detta enskilda fall tyda på det.

  När det gäller skuldsanering: Tänk om vi hade ett system som i t.ex. USA: Klarar du inte av att (eller vill?) betala lånen på huset/bilen/båten så lämnar du helt enkelt nycklarna till banken. Då hade vi kanske fått en mer professionell bedömning av betalningsförmåga innan folk belånar sig upp över öronen. Och, kanske hade en enrumslägenhet inte kostat flera årslöner. Att bo är ju inte särdeles produktivt och vi kanske kunde "investerat" mer i produktiva saker istället.

  Lite off topic. Förlåt!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej då, det tyckte jag var on topic.

   Ja, på något vis tycker jag rättssamhället måste bygga på att individen håller koll på lagen. Men tyvärr är detta fall inte unikt. Tycker mig t ex ofta se att "i hans hemland" används som argument för klena straff. Mm, fast bor han här nu är väl det hemlandet, kan man tycka.

   Jag gillar att det finns möjlighet till en andra chans, men absolut inte villkorslöst.

   Radera
 2. Fönsterkuvertsfobi... ja där ser man, finns det sådant med. Annars kan jag tycka många lider av Ergasiofobi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Särskilt på måndagar eller om det är fotboll på tv :-).

   Radera
 3. Själv är jag emot fobier, samt andra nymodigheter som "gå in i väggen" etc. Ibland undrar jag va det är för fel på folk! Hehe kanske är det jag som är konstig, jo så är det nog.

  Men hur som, så verkar den där säljsignalen kommit nu på börsen.
  Ganska lagom efter en tids tjat i media om TINA osv.

  Nu ska det bli intressant att se hur det går för de som språkar för att alltid ligga fullinvesterad på börsen. Köpläge kommer, men det är långt dit.

  Mvh
  Kortap

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte så säker på att vi är på väg att rasa just nu, men det var ju nästan tvungen att bli en skaplig minusdag till sist. Och visst är det skojigt att det kom som ett brev på posten efter TINA-lanseringen.

   Radera
 4. Tillägg:

  Har sparat in på tid genom att sluta med min "blogg" samt dragit ner på att läsa andra bloggar.
  Nu läser jag bara denna!
  Det räcker gott!

  /Kortap

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va, har du slutat blogga helt? Trodde du var lite trög bara.

   Och nej, det räcker definitivt inte med bara min blogg. Då blir man ännu mer insnöad än vad jag är :-).

   Radera
  2. Ja det känns lönlöst, jag kan lika gärna föra enkel bok.
   Tanken var att kunna se hur jag tänkt i vissa lägen, men då måste man ju skriva..:) Och sedan orka gå tillbaks och titta..
   Nja har kollat på en hel del bloggar.. men det måste vara lite kul också! Jag går ändå min egen väg och söker inte efter råd eller tips på börsen. det finns så det räcker.

   Btw så anser jag det väldigt konstigt att regeringen skulle motarbeta privata bolag, då det är dem som "drar" in pengar.
   Resten är ju mer eller mindre en kostnad. Tycker John hade en bra flik där i senaste Börspodden. Att kommunen drar in skapligt på hyrorna..ligger lite i det..
   Nog med svammel nu.

   /kortp

   Radera
  3. Ja, det ska ju kännas kul och lättsamt, inte som ett ständigt dåligt samvete för att man inte skriver mer, bättre och oftare.

   Ja, många politiker verkar tro att deras budget är skörden från det stora pengaträdet där det alltid finns mer pengar att hämta. Visst, det går att låna, men förr eller senare ska bullarna betalas.

   Radera
 5. Vaaaaa! Är inte en 55" TV en mänsklig rättighet? Grannen har ju en. Thailands resa i 3 veckor? Jamen grannarna åker ju varje år. Ny bil? Bara att ta ut nytt lån å huset. Kostar ju knappt! Många av skulderna uppstår säkerligen av att alla alltid ska jämföra sig med dom som tycks ha det "lite bättre".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det är en mänsklig rättighet att slippa tv. Och ja, det är lite av det där jag menar. Blir du skuldsatt av att livet brakar ihop och du blir arbetslös samtidigt som huset äts upp av hästmyror är det en sak, har du en slöseritävling med grannen är det en helt annan.

   Radera
 6. Ja folk är olika, man ska kanske vara glad att folk vill spendera, då det gör sitt lilla till i det stora hela. Själv har jag aldrig köp ny bil. Lånat pengar har jag gjort enbart till lägenhetsköp. Jag har svårt för folk som alltid ska ha det senaste, ny tv, mobil, måste byta upp sig. Trots att det inte är fel på den gamla. Köpte själv en ifon 4 efter mycket tjat (hade ju en fungerande Nokia 3310) som funkar än. Men jag ångrar inte ifonen men varför ska jag byta upp mig om den funkar..?

  Köp/ släng samhället tror jag är inne på sin sista vers. Kan bli andra bullar snart. Jag har länge letat efter "vatten" aktier men bara hittat ett fåtal. Har du något tips här??
  Tänker mig mest rening men också de som sitter på rent vatten i mängd, kanske rättigheter till sjöar etc.

  Ja nu är det bärtider igen...halva familjen har somnat i soffan..dags att göra ett par lyft..

  /kortp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att det finns människor med dåligt ekonomiskt sinne är absolut bra för oss andra. Själv använder jag förresten fortfarande gamla Nokialurar.

   Nej, inga vattenaktietips. Tycker generellt att "miljöaktier" brukar vara dåliga investeringar. Man kan ju se investeringen som ett miljöprojekt, men då skulle jag hellre lägga pengarna i en välgörenhetsorganisation med miljöprofil.

   Radera