måndag 5 september 2016

Emotionell analys

När det kommer till aktieanalys brukar man skilja mellan fundamental och teknisk analys. Enkelt uttryckt handlar det om ifall man ska utgå ifrån bolagets siffror eller aktiens historiska rörelsemönster.

Tittar man in på diverse börsforum skulle jag vilja hävda att många använder sig av en tredje, mer ovetenskaplig metod man skulle kunna kalla emotionell analys. Vi säger väl EA, det låter proffsigt. Det som utmärker EA är att fakta och verkliga argument läggs åt sidan till förmån för magkänsla och förhoppningar, inte sällan med avsikt att rättfärdiga egna, tidigare beslut.


För att uttrycka det ännu enklare: Har man köpt en aktie för 50 spänn och fått se kursen sjunka till 45 säger den emotionella analysen påfallande ofta att den ska upp till drygt 50. För då slipper man förlust, det är inte mer komplicerat än så. Och inte sällan visar EA att resan från förlust upp till vinst kan gå mycket snabbt, i och med att man inte behöver ta hänsyn till logik. En inköpt förlustaktie kan med hjälp av emotionell analys förväntas stiga tvåsiffrigt på en enda dag. Skälet till uppgången behöver inte vara positiva nyheter utan kan lika gärna vara:
 • En bra aktie med framtiden för sig.
 • Jag känner en som känner en som vet grejer om det här bolaget och han köper själv.
 • Någon gång måste ju blankarna ge upp.
 • Den stod mycket högre tidigare.
 • Men hallå! Varför inte?

Nackdelen med emotionell analys är att metoden nästan alltid misslyckas, mest beroende på att den inte har någon som helst förankring i verkligheten. Men vadå, det finns ju problem med alla metoder.

9 kommentarer:

 1. Personligen tror jag att både siffror och känslor har en plats när det gäller att välja investeringar. Anledningen är att det är omöjligt att "vinna" genom att räkna på siffror vilka är allmänt kända för alla. Däremot bör an riktig analys ligga till grund för om man tror att bolaget är sunt och om värderingen är förankrad i verkligheten..därefter är det känslor som styr.

  Det är också viktigt att kunna avgöra vad som är skillnaden och när man använder "riktig" analys och när känslorna kan/bör få styra. Själv siktar jag på 75/25 mellan förnuft och känsla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadå, jag tror inte på att tänka helt kliniskt och känslokallt kring investeringar. Magkänsla har absolut en plats. Det jag vänder mig emot är när folk försöker tjata upp sina aktier (eller tjata ner den de just sålt) helt baserat på punkterna ovan. Det är liksom "Jag vill att den ska upp... schyssta då!".

   Radera
 2. Vad sägs om följande motivation:

  JAG äger ju denna aktie, alltså är den bra och därför ska den att öka i pris

  SvaraRadera
 3. Lika vanligt att leta efter tecken eller signaler då man är lång eller kort. Man letar efter nyheter eller liknande som ska passa in sin egen
  marknadstro. Är man kort och aktien stigen börjar man leta efter eventuella motstånd eller liknande där aktien kanske vänder..)

  Opus över 7 kr nu !
  Jag säljer det sista i morgon.

  Mvh
  Korta positioner

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, EA funkar på så många sätt. Behöver inte ens gälla börsen utan går att applicera i alla situationer där man vill ha medhåll för sin världsbild.

   Men beträffande Opus håller jag fast ett tag till. Jag hade egentligen tänkt släppa den innan 7, men tyckte rapporten var så pass stark att jag genast tänkte att 7,5 också skulle funka. Och när vi nu hostat över 7 känns det snarare som ett stöd. Med en positiv nyhet (och jag tycker att det finns grund för det) skulle jag inte se 7,4-7,5 på kort tid som orimligt. Kanske med hjälp av min sista punkt ovan: "Men hallå! Varför inte?" :-)

   Radera
 4. Klockrent! Jag är övertygad om att vi alla använder denna analys (du ska för övrigt ha credd för den snygga förkortningen som låter så mycket snyggare än Emotionell Analys) mer än vad vi vill erkänna, både medvetet och undermedvetet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, jag är absolut inte oskyldig jag heller. Speciellt punkt 4 ("Den stod mycket högre tidigare") är en parameter jag väger in alldeles för ofta och mycket.

   Radera
  2. Som med all psykologi så är "sjukdomsinsikt" första steget mot förbättring ;). De som inte erkänner att de är drabbade av EA är antingen psykopater eller så ljuger de.

   Man ser det enkelt i all form av personalrekrytering, har man inte tydliga strukturerade ramar som man följer vid anställningsintervjuer så spelar det undermedvetna ett spratt även för den mest rutinerade rekryterare.

   Radera