torsdag 23 december 2021

”Det är mörkt nu...”

Det här förvånade mig lite, att Lasse Lindbom tjänar tvåhundratusen om året på ”Tänd ett ljus”. Inte bara för att det är Sveriges genom tiderna mest irriterande jullåt, som får både Busungarnas ”Tomten, jag vill ha en riktig jul” och ”Vår julskinka har rymt” med Werner & Werner att svänga i jämförelse.

Jag tycker att vi i flera år matats med uppgiften om att streamingtjänster gjort det omöjligt att tjäna pengar på musik, men vad spelar Spotify för roll om en musikalisk medelmåtta som Lasse Lindbom tjänar flera hundratusen STIM-kronor om året på en enda låt med den käcka intro-texten:

Dom-dom-dom-dom
Dom-dom-dom, dom-dom-dom-dom
Dom-dom-dom-dom
Dom-dom-dom, dom-dom-dom-dom-dom-dom
Dom-dom-dom-dom
Dom-dom-dom, dom-dom-dom-dom
Dom-dom-dom-dom
Dom-dom-dom, dom-dom-dom-dom-dom-dom

Jag vet manusförfattare där det rasslar till rejält på bankkontot när deras alster visas på scen och tv, men jag har mer förståelse för att man får punga ut om man ska visa en långfilm än tre minuter av ovanstående text framförd av supergruppen Triad.

Nu verkar jag säkert missunnsam. Det är inte alls min mening. Lasse Dumbom (okej, det var lågt) är säkert en skön kille. Man behöver ju inte vara ett skithål bara för att man varit kompis med Niklas Strömstedt och Ulf Lundell. Klart Lasse ska ha stålar! Eller, som han själv skriver i nyss nämnda text efter att han ”dom”:at klart:

God jul
och gott nytt år!
Lova var rädd om dig själv,
en hälsning du får!

Men hallå! Tvåhundratusen om året...

10 kommentarer:

 1. Gick precis tillbaka till 2017 här. Kommer att citera dig, en mening i rättan tid att sätta upp på kylskåp och skafferi. Gjort om den lite, men typ så här..." Att avstå är inte så svårt, det är värre att sluta när man väl har börjat". Tack för de visdomsordet.
  Eftersom jag ofta får höra att man måste unna sig något, vilket nästan alltid är något med mycket socker och fett eller någotdera.

  Det är dags att fnula på en egen jullåt så man får tjäna lite lättförtjänta stålar.


  God Jul O Gott nytt år

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får säga som Beppe Wolgers i den klassiska sketchen där han blir utskälld av Lars Ekborg: "Har jag sagt det? Ja, men det är ju bra sagt!"

   Ja, god jul!

   Radera
 2. Det är väl när den spelas i varuhus och på andra allmänna platser som pengarna rullar in via STIM. De nyare streamingtjänsterna i sig har ju andra avtal, med lägre ersättningar. Om inget har ändrats på sistone, förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det kanske. Jag tänker mest radio och TV, men det finns ju betydligt fler varuhus.

   Radera
 3. I ditt nya hemland verkar jullåtarna ligga i topp, de översta på topp 50 ser vi:

  Sia - Snowman
  Truls Svendsen - Når Julefreden Senker Seg
  Astrid S - Når Snøen Smelter

  Ser ingen information om hur intjäningen är hos TONO. Men någon av läsarna kanske vet?

  Den extremt ointressanta Maria Carey verkar ha nästlat sig upp på Billboardlistan för tredje gången, med samma jullåt. Om Lasse Dumbom sjöng på engelska skulle han med säkerhet ha puttat bort damen ifråga, för om hans låt är ett bottennapp, ja då är hennes på Marianergravnivå.

  God Jul

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man! Jag visste inte ens att Truls Svendsen kunde sjunga (eller ja, han han ju förstås vara på nivå med Sven Melander och Åke Cato).

   Jag vet inte heller. Tror inte ens att jag har träffat någon norsk musikartist.

   Maria Carey, lever hon fortfarande, var min första tanke. Men nu ser jag att tanten är i min ålder :)

   Radera
 4. Jag retar mig mest på att vi tvingas betala stim-skatt på mobiltelefoner, USB-minnen med mera för att göda artister. De dumheterna måste få ett slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det började väl redan med kassettskatten som togs ut eftersom det inte kunde uteslutas att man spelade in och kopierade andras musik på kassettband.

   Radera
 5. Jag vet inte vart jag vill landa med detta inlägg, men kanske att även musikaliska medelmåttor kan hitta guld ibland. Jag försörjde mig själv genom studietiden genom att vara ute o spela med bandet på helgerna, några hundra spelningar av bruksmusik. Jag har inget vidare tidsminne men kopplar ihop perioderi livet med låtar, Strömsteds "Om" är en sedan, så medioker musiker han är, då sommarjobbade jag med svetsproduktion på ESAB, Laxå. Även Triads jullåt är en guldklimp i mitt stilla sinne, inte att förväxla med sant stora musikers verk dock.

  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag inser att jag hårdrar det lite genom att kalla Lindbom för medelmåtta. Jag tycker för övrigt att han har gjort en del helt okej låtar, bara inte att denna är en av dem.

   Vid Strömstedt drar jag dock gränsen, han har inte gjort något bra någonsin.

   Radera