Idag kan detta bli den minst politiska text du läser. Jag misstänker att många uppskattar en paus från politiken, så låt oss istället prata mat, eller kanske snarare ”mat”.
Som allergiker och
vegetarian har jag läst
innehållsförteckningar hela livet. För att undvika sånt jag inte
kan eller vill äta, men det händer att jag ratar en vara utan
stötande innehåll bara för att jag stör mig på mängden
ingredienser. Låt mig illustrera:
När jag bakar tårta har den 10-15 ingredienser, inte 59. Hållbarheten blir säkert
lidande, men troligen lider både kroppen och plånboken mer av
köpevarianten.
För det kostar att köpa helfabrikat
och man betalar garanterat med både pengar och hälsa även om
samtliga ingredienser är testade och godkända som tjänlig
människoföda. Fyra gånger i innehållsförteckningen står det emulgeringsmedel,
ett kemiskt medel man tillsätter för att kunna blanda sånt som
inte vill blandas och som vid djurförsök resulterat i ”kroniska
inflammationer i tarmsystemet”. Två gånger står det
förtjockningsmedel, ofta använt
för att pressa in mer vatten, världens billigaste livsmedel. Och så
är det inte mindre än åtta olika färgämnen, som inte gör någon
som helst nytta.
Jag har förstått att den moderna nutidsmänniskan inte anser sig ha tid att baka eller laga mat, men det måste väl ändå finnas någon gräns för vad man stoppar i sig?! Konserveringsmedel, surhetsreglerande medel, fuktighetsbevarande medel... Det kanske hade varit okej för en hudkräm, men att äta det där? Nej tack!
Det var en räligt lång lista, som skåningarna brukar säga. :-)
SvaraRaderaRälig är ett härligt skånskt ord!
RaderaNär vi idag firar den store kungen med bakelser känns det ju ändå ganska orimligt att ställa sig och från grunden baka allt om det bara handlar om ett bakelse till mig och ett till tjejen. Alltså köper man. Fast kan väl inte vara så mycket skit om man handlar från ett riktigt konditori och där bakelsen väl är tänkt att konsumeras samma dag.
SvaraRaderaEtt konditori är väl som hembakt rimligtvis. Fast mycket, mycket dyrare. Men hellre det än kemiskt stridsmedel i form av "hallontårta"...
RaderaEtt konditori är säkert mycket bättre. Själv har jag inte för vana att fira gamla kungar, vare sig med eller utan bakverk.
RaderaJag ser inga egentliga konstigheter med någon av ovan ingredienser och det mesta är sådant som man själv använder när man gör hemlagat... Lycka till att göra egen saft utan att använda E211 eller liknande. Iaf om du inte tänkt dricka upp rubbet under samma vecka. Och de flesta av oss har varken tid eller ork att göra sylt och saft en gång i veckan bara för att slippa tillsätta "hemska" grejer såsom E211 eller vitaminbevarande kemikalier som E330 (som du får i dig massor av om du råkar äta en citron).
SvaraRaderaUtan konserveringsmedel får du istället bakterie och svamptillväxt. Och även om det inte syns för ögat (utom när det gått riktigt över styr), så producerar de flesta bakterier toxiner som är flera magnituder skadligare för din hälsa än vanliga konserveringsmedel. Toxinerna blir du dessutom inte av med även om du kokar/hettar upp råvaran.
Lustigt att du börjar rabbla upp naturliga E-medel när jag inte nämnt dessa med ett ord i text. Det är väl det man brukar kalla halmgubbe.
RaderaAtt de flesta inte har tid att göra sylt ställer jag mig starkt tveksam till. Syltningsprocessen tar några minuter. Själv har jag kokat över tjugo kilo äppelmos i samband med årets skörd. Den innehåller två ingredienser, äpplen och socker, och förvaras i glasburkar i källaren, utan både konserveringsmedel och svamp.
Är det inte lite orättvist att säga att din tårta har 10-15 ingredienser och köpetårtan 59? Du kan ju inte räkna sylt som 1 och marsankräm som 1 om du samtidigt tycker att det är 59 stycken i köpetårtan. På länkade inlägget har du en jordgubssylt från märket Kalas (Socker, jordgubbar*, vatten, förtjockningsmedel (pektin), syra (citronsyra), konserveringsmedel (natriumbensoat, kaliumsorbat).) och har du en vaniljkräm från t.ex. Ekströms så har den (Socker, modifierad stärkelse, solrosolja, glukossirap, salt, arom (vanilj), MJÖLKprotein, färgämne (karotener).
SvaraRaderaDu kommer kanske inte upp i lika många , men blir lite mer att jämföra äpplen med äpplen.
Sen tillkommer det väl en del ytterligare i köpetårtan för att den ska hålla lite längre, klara transport, frysning, upptining, hålla formen, gå att tillverka industriellt i stor skala, ha tilltalande färg och kanske sist men inte minst hålla tillverkningskostnaden så låg man kan?
Ska man absolut äta tårta så tvivlar jag inte på att din är ett bättre val både för hälsan och plånboken, även om det mest gynsamma för båda givetvis är att skippa den helt :)
Jadå, jag hårdrog det lite för effektens skull. Håller för övrigt med om att det bästa är att helt skippa tårtan. Så himla gott är det inte, och nyttig blir den inte vem som än gör den.
Radera