Flygavgångarna från Bromma kommer att
minska vid årsskiftet, vilket förväntas förbättra folkhälsan
eftersom det gör att det blir mindre flygbuller.
Det stämmer säkert. Fast eftersom
Bromma flygplats funnits i 88 år, sedan 1936, lider jag ändå
inte så mycket med de som bor runtomkring. Samtliga har haft alla
chanser att flytta, eller låta bli att flytta dit, om de tycker att
flygbuller är jobbigt, vilket jag mycket väl förstår.
Då lider jag betydligt mer med dem som
valt att bo i ett lugnt område på landsbygden och plötsligt
bestämmer myndigheterna att det ska byggas vindkraft i närheten.
Bedövande oljud förutom det faktum att hela närområdet ödeläggs
av stora vindturbiner på gigantiska betongfundament och med
tillhörande stora vägar med jättemycket trafik. Bara under
byggperioden körs det dit tusentals lastbilslass med cement, ett material miljörörelsen för övrigt hatar i alla andra sammanhang.
Sälja kan man ju alltid, men vad
är en lantlig gård värd om det känns ”som att flytta in på en
flygplats”? Jag gissar att egendomen på ett bräde tappar minst
halva värdet. Och allt detta för att politiker och
bidragskapitalister ska kunna producera ström de dagar vädret gör
att den inte behövs.
Vindsnurror är inte det enda som kan
förstöra boendemiljön på landsbygden. Rovdjur och kalhyggen
skulle kunna sabba en del för mig. Eller att någon köper upp
billig mark och bygger en ful och illaluktande fabrik. Jag har ändå
svårt att tänka mig en värre granne än en vindkraftspark. Kan du?
Ja fy sjutton, stackars tant. Jag är rätt förvånad att inte lokalbefolkningen tar saken i egna händer och placerar ut lite dynamitgubbar och spränger snurrorna.
SvaraRaderaKanske var det de gjorde med den där snurran som ramlade nyligen.
RaderaPark? Det är ju ett industriområde.
SvaraRaderaVindkraftsindustriområde ligger inte så bra i munnen, men några av läsarna kan kanske på förslag som är enklare att säga och som beskriver kalhyggena med väderkvarnarna bättre
Håller egentligen med. Vindpark är ju det ord som används, men att säga det blir lite som att köpa den sidans världsbild, som att kalla korankravallerna för påskupploppen.
RaderaÄr någon förvånad? Miljörörelsen med MP i spetsen bryr sig ju mest om att gående och cyklar i Stockholm får plogade gång/cykelbanor. Levnadsvillkor, miljö o ekonomi på landsbygden väger inte in.
SvaraRaderaDe har ändå inga väljare där.
RaderaMen vad ska man göra? Vi lever i ett samhälle som kräver ständig tillväxt, och till det krävs ständigt mer energi. (Tänker bland annat på dig, AI.) Om man gnäller bort kärnkraften, så får man acceptera de så kallade "gröna" alternativen. Och då kommer folk ibland i kläm, vilket är trist.
SvaraRaderaVindkraft är varken grönt eller ett alternativ. Sedan har jag alltid undrat över det där med "ständig tillväxt". Det är ju inte så att samhällsekonomin alltid växer, men vad skulle hända om vi tog ett steg tillbaka och inte såg tillväxt som ett absolut måste?
RaderaUtan tillväxt kan samhället inte längre växa ifrån sina skulder. Och då tror jag situationen blir problematisk ganska fort.
RaderaSom en rolig anekdot kan jag tala om att det står en vindsnurra nästan mitt i centrala Bålsta. Den snurrar aldrig, och jag kan tänka mig att buller är anledningen till det. Men jag blir lite nyfiken på historiken där, det kan aldrig ha varit en lämplig plats.
Jag ändrar mig lite, "i ett industriområde strax utanför" är mer korrekt.
Radera@Anonym
RaderaHade det bara varit de som "gnällt bort kärnkraften" som hade drabbats så hade det väl varit ok. Men så är det givetvis inte då dessa som vanligt håller sig på behörigt avstånd från problemen de skapar i samhället.
Om någon vill lära sig mer om Sveriges elproduktion och eldistribution kan jag rekommendera en herre som heter Jan Blomgren (expert inom området och tidigare professor). Han har skrivit böcker i ämnet samt finns i diverse sammanhang på youtube. Han är väldigt pedagogisk och förklarar med ett alltid gott humör hur allt hänger ihop.
Jag har hittills inte sett eller hört någon vindkraftsaktivist klara att argumentera emot honom. De är snarare rädda för denne alltid trevlige man.
/Ingenjören
Jag tycker mest synd om dom som bor i Malmberget med sprängningar under husen i gruvan. Deras hus är osäljbara och kan bara vänta på att staten löser in.
SvaraRaderaDet finns fördelar med att hyra sitt boende. Om t ex politikerna hittar på något sattyg kan man ta sitt pick och pack och flytta. Den som är svårflyttad är en sitting duck. Å andra sidan kan man nog undvika framtida vindkraftverk genom att ta med vindhastigheten i valet av boplats. Vindkraftverk byggs väl längs kusten?
SvaraRaderaTom-Hjördis
"Det finns vindkraftverk i stora delar av Sverige, framförallt längs kusterna och på andra ställen med bra vind, och det byggs ofta flera vindkraftverk tillsammans i en ”vindkraftspark”."
RaderaAtt undvika att bosätta sig längs kusten är alltså ingen garanti för att slippa vindkraftverk i närheten. Blivande husägare rekommenderas att ta reda på om det blåser tillräckligt mycket i området för att det ska vara aktuellt för vindkraftverk i framtiden. Det gäller att tänka flera varv. Ett hus i en skog kan göra området olämpligt för vindkraft idag men efter att skogen kalhuggits kan området kanske bli aktuellt för vindkraft.
Tom-Hjördis
Det kommer aldrig bli någon ny kärnkraft i Sverige, även om regeringen och SD försöker lura folk med deras "satsningar ". Det finns helt enkelt inga privata intressenter som vill satsa på ny kärnkraft i Sverige. Då är det enbart vind,vatten och solenergi som vi måste satsa på.
SvaraRaderaStaten (skattebetalarna) står ofta för den stora risken vad gäller stora infrastrukturprojekt. Det behöver inte vara fel förutsatt att befolkningen vinner mycket på satsningen.
Radera"Det finns helt enkelt inga privata intressenter som vill satsa på ny kärnkraft i Sverige."
Inte? https://www.tn.se/ekonomi/11772/wallenberg-oppnar-for-ny-karnkraft-maste-titta-pa-det/
Tom-Hjördis
Lycka till med det, vi får väl se.
RaderaJag tycker ofta att klagomålen är lite mycket. Min syster bor 800 meter från en vindsnurra och den hörs inte alls.
SvaraRadera