Ett hus utan strömförbrukning, det låter väl bra? Detta ”plusenergihus” har byggts energisnålt och isolerats med något som heter foamglas och som till 60 procent består av återvunnet material. Fantastiskt, om man bortser från att siffran för vanlig glasull är 70 procent.
Men okej, det är säkert något miljövänligt med detta, åtminstone energisnålt. Ägaren får tillbaka upp till 5000 kr per år för överproduktion av el. Det är bara den lilla detaljen att huset kostar 8,5 miljoner. Enligt killen som låtit bygga det hade det kostat 5,5-6 miljoner med andra materialval (för mig låter redan det väldigt mycket för en enplansvilla).
”Så det är dyrare, men det tjänar man igen.”
Hur då?! Jag är den
förste att beklaga dyra strömpriser, men man får fortfarande väldigt
mycket elektricitet för tre miljoner. Sundsvall Energi förväntas betalar
5000 kr per år, det är en sexhundradel av tre miljoner.
Nu kanske jag
framstår som en surpuppa som vill racka ner på nytänkande, men jag är
less på att så fort man pratar miljö anses det helt legitimt att
stirra sig blind på en liten pyttedetalj istället för att se hela bilden. T ex tycks det inte göra
något om en bil gör av med tre gånger så mycket naturresurser
under sin livstid, bara den inte har utsläpp här och nu. Eller om
båten behöver målas om dubbelt så ofta, bara färgen är
marginellt mindre skadlig för miljön om man skulle hälla ut den i
naturen.
Jag är varken
”klimatförnekare” eller miljöhatare, men är det något område
där det borde vara självklart att väga in alla aspekter så är
det väl just miljö? Tror denna byggherre själv på att det är bra
ekonomi att betala för ett och ett halvt hus när man köper ett hus,
bara man får lite återbäring från elbolaget? Eller räknar han,
som alla andra, med att köparen i en kombination av godhetsiver och
blind tro låter bli att syna bluffen? Det sistnämnda kan mycket väl
stämma.
Ungefär som ”miljövänliga” elbilar, ”miljövänlig” vindkraft och allt annat man slänger på epitetet ”miljövänlig”, utan att se på hela produktionskedjan, livslängd och vad som händer när produkterna ska skrotas. Men jag har gett upp.
SvaraRaderaDet är lätt att ge upp när man ser upprepad dumhet, men det känns ändå som att fler och fler vaknar.
RaderaLåter som ett dyrt miljöval, speciellt om man räknat på alternativkostnaden i form av missad avkastning om de extrapengarna istället investerats på till exempel börsen.
SvaraRaderaDet också! Det gör uttalandet om att man tjänar igen förlusten ännu dummare (och ännu märkligare att den inte ifrågasätts i intervjun).
RaderaJag fattar inte, vad är det som är så unikt egentligen? Tjock isolering, värmepump och solceller. Det har en väldig massa hus redan, utan att betalat 3 miljoner extra.
SvaraRaderaJag förstår att de inte drar hela listan på ett kort reportage på en nyhetssajt som inte främst är för specialintresserade byggare, men lite mer framgår. Han använde inte bara tjock isolering utan en speciell isolering, limträbalkar istället för stål och inget armeringsjärn.
RaderaEn liten punkt jag tänker att du missade gällande elen;
SvaraRaderasåsom du skriver ovan, tjänar han 5000/år med sin elförsäljning. Men då har vi inte räknat med vad han sparar. Nu har jag ingen villa och ligger på ca 750kr/ månad. En villa beroende på värmemetoden kan jag tänka mig 2000?/månad? Markant mer om man har värmepump. Dvs berg/markvärme eller luftvärmepump.
Räkna då elkostnaden för 25% av värmebehovet. (COP ~4)
Så nog finns det mer att hämta hem i beräkningen är vinsten på 5papp per år.
Notering: Foamglas är ett alternativ för cellplast. Inte för mineralull. Alltså byter vi ut plasten vi tex trycker in i marken, vilket många nog kan tänka sig är en relativt bra grej att göra.
Om han sedan har nyttjat foamglas för utbyte av mineralull vet jag ej, men det vore ju ganska dumt då även mineralull är ganska "ekologiskt" såattsäga.
Egen edit: "Villan är en av få i landet som är byggd helt av foamglas."
RaderaJa.. det går ju såklart att diskuera hur smart och för den delen, nödvändigt det är?...
Ja, besparingen i kronor blir högre än 5000 kr/år. Jag funderade på om jag skulle precisera det i texten, men tänkte att de stora dragen är det viktiga. Han lägger enligt egen utsago 2,5-3 Mkr extra på huset (själv tror jag att det är betydligt mer) och då blir elbesparingen en droppe i skuldhavet.
RaderaJag förstod det som att han bytt ut all isolering mot foamplast, men det kan ha varit reporterns slutsats. Att det skulle vara dumt att byta ut mineralullen av miljöskäl tror jag varit irrelevant för beslutsprocessen eftersom jag inte tror att det här handlar ett enda dugg om vad som är bra för miljön utan vilka signaler det skickar ut så att man kan tjäna pengar på hysteri hos kunderna.
Köper han ingen el alls på ett år så lär det bli en rätt bra besparing ändå.
RaderaKöpt el: Elpris + påslag + överföringsavgift + energiskatt + moms.
Såld el: Spotpris + ev. påslag + nätnytta (+ 60 öre skattereduktion, men bara om han köpt motsvarande mängd)
Med solpaneler ligger den största besparingen i att själv förbruka elen man producerar, eftersom man slipper avgifter och skatter.
Tycker faktiskt det gör en ganska stor skillnad. Om man tänker sig att man sparar 3papp i månaden på ström, är det ju över 7 gånger mer i jämförelsen.
RaderaAtt kunna spara 3papp i månaden på ränta. Motsvarar ju ett lån på 0.8M med en ränta på 4.5%
Till skillnad från pissen i havet 5000 :P
"byggd helt av foamglas"
Foamglas har bärighet också. Så jag tolkar faktiskt detta som att ALLT är byggt i foamglas. Förutom limträbalkarna då.
Men alla väggar och golv. Jag är själv Byggingenjör och kan inte se hur det annars skulle kunna uppnå så förbannat höga kostnadsskillnader. Säg just under miljonen extra för utbyte av all isolering. Men även det känns som överkant. Men 3M? Då måste allt som kan vara av foamglas, vara av foamglas.
Anonym: "Köper han ingen el alls på ett år så lär det bli en rätt bra besparing ändå."
RaderaJa, räknar man in det tar det nog inte 600 år att spara in den extra kostnaden (om vi alltså köper att hans siffror är korrekta, vilket jag inte tror) utan kanske bara 100-200 år. Under förutsättning att miljonerna hade gett noll procents avkastning i en alternativ investering.
Patrik:
Du är medveten om att han (och därmed den framtida köparen av huset) lägger tre miljoner kronor extra? Eller möjligen det dubbla. Att i det läget prata om att spara tre papp i månaden känns inte så viktigt.
Det hade varit intressant med en tydligare redovisning av hans materialkostnader. Och inte minst hur han kommer fram till att det hade kostat upp till sex miljoner att bygga enplansvillan i mer rimliga material.
Tyvärr är allt med "miljö" värdelöst, t ex gröna program på tvätt/diskmaskin som använder på tok för lite vatten. Kör man dem kan man nästan garantera det inte blir rent.
SvaraRaderaT ex, en bekant köpte en bil med "miljöfärg" som numer har ytrost överallt. VW vägrar åtgärd.